ADHD op het werk… (levensverhaal Graziella)


Rust met ADHD“Er zitten ook veel positieve dingen aan ADHD. Ik kan namelijk erg snel schakelen. Overzie problemen heel snel en heb voor elk probleem meerdere oplossingen. Ook heb ik erg veel energie. Daar waar 1 persoon werkt, werk ik er voor 2!”

Hallo allemaal,

Wat fijn dat we de gelegenheid krijgen om hier wat te plaatsen.

Het begon bij mij al jaren geleden, misschien al wel in mijn jeugd. Ik was een apart kind. In die tijd een zeer verlegen kind zeer teruggetrokken en angstig voor alle mensen om mij heen. Ik sprak met niemand tot mijn 14e. Nu jaren later blijkt dat dit waarschijnlijk ook een stukje autisme was/is. Alleen in die tijd bestond ADHD, autisme etc niet. En al helemaal niet in Italiaanse gezinnen, wij zijn namelijk altijd en allemaal druk.

Mijn ADHD (je ziet het ik spring van de hak op de tak qua onderwerp) werd gediagnosticeerd ruim 4 jaar geleden. Ik ondervond in mijn werk jaren lang problemen. Ik was teamleider bij destijds TNT Post en tijdens mijn interne opleiding en de reflectie groepjes vond men mij steeds te druk. Ik kwam te hectisch en gestrest over bij het personeel. Zo werd mij verteld. Zelf voelde ik dat niet zo. Maar omdat ik toch zo graag leiding wilde geven en dit dus ook erg goed kon, bleef ik mijn best doen om ‘rustig’ over te komen. Ik heb er van alles aan gedaan. Zelfs spirituele dingen om die rust te vinden, maar helaas… tevergeefs…. Ondanks dat ik mijzelf rustig vond, zij vonden mij te druk. Het personeel wist dat ik ADHD had en noemden mij Orkaan maar hadden er verder niet zo’n last van, ik regelde altijd alles en deed mijn werk goed. Toch werd ik door de manager uit mijn functie ontheven om die reden. Ik ben 3 jaar lang erg boos en gefrustreerd geweest. Het was niet eerlijk. Ik deed mijn werk goed, altijd alles op tijd af en werkte als een paard, mijn personeel was tevreden.

Jaren later ontstonden er weer nieuwe functies die betrekking hadden in leidinggeven en wel voor het buitenpersoneel. Ik heb daar op gesolliciteerd en ja ik werd het! Ook toen kwam weer dat gezeur met je bent te druk. Maar ze wisten wat ze aan mij hadden en de nieuwe manager zag dat gelukkig ook. Ik heb toen 5 jr leidinggegeven. Daarna ging het bedrijf (inmiddels PostNl) over tot reorganisaties en hoppa ik raakte overcompleet, deze functies verdwenen ook en er was verder niets anders meer. Er was wel een mobiliteitsplan en ik kreeg de kans om te gaan studeren/omscholen. Heb die kans gegrepen en ben psychologie gaan studeren. Na een half jaar werken en studeren vond ik het wel nodig om een sabatical van een paar maanden in te voeren, die duurt nu nog hahahha….. ik krijg mijzelf niet meer aan de studie. En niet omdat ik het niet leuk vind, ook niet omdat het moeilijk is (het is juist erg makkelijk, ik haalde hoge cijfers), maar ik krijg mijzelf er niet meer aan toe. Weet ook niet hoe dat moet. Ik heb namelijk nooit begeleiding gehad m.b.t. mijn ADHD. Heb alles zelf uitgezocht en veel dingen zelf opgelost. Medicatie werkte niet bij mij en de bijbehorende therapie (waar ik eerlijk gezegd niets aan had, omdat ik al zoveel zelf had ‘opgelost’) stopte toen ook.

Ik zit nu ruim 1 jaar werkzoekend thuis. Heel veel angst om terug te vallen in “niets” doen, wat ook regelmatig zo is, maar geef mijzelf dan een ‘trap’ en krabbel weer op. Ik heb het UWV al om hulp gevraagd om een jobcoach die gespecialiseerd is in ADHD. En wat zeggen ze… “maar mevrouw u bent hoogopgeleid u bent niet zoals al die andere ADHD-ers die echt hulp nodig hebben, u red zich wel!”. En daar moet je het mee doen. Heb nog geprotesteerd en aangegeven dat het gevaar bestaat tot uitstelgedrag en helemaal niet meer gemotiveerd raak tot überhaubt netwerken en solliciteren, maar daar hadden zij geen oren naar.

Ik houd mijzelf op de been om die structuur te behouden m.b.t. dezelfde tijd naar bed en opstaan (wat ook bijna een jaar geduurd heeft om dat te bereiken). Verder heb ik mijn eigen netwerkgroep opgericht ook om mijzelf gefocust te houden en heb om de week een bijeenkomst met werkzoekenden. Bezoek ook andere netwerkgroepen en solliciteer.

Het positieve van geen werk meer hebben is dat ik na 20 jaar werken weer goed slaap. Het klinkt raar, maar door de grote werkdruk die er op mij drukte en al die verplichtingen van het werken, sliep ik gemiddeld 3 à 5 uur per nacht. En dit voor 20 jaar lang. Ik slaap nu nog wel gebroken maar wel 7 à 8 uur (soms zelfs langer) per dag en maar 1x wakker per nacht i.p.v. 5 x wakker per nacht.

Om eerlijk te zijn (het is dat ik een baan nodig heb, anders verlies ik mijn koopwoning) wil ik helemaal niet meer werken. Althans…. Niet meer voor een werkgever. Ik wil iets doen wat ook mijn hobby is en dat is namelijk koken. En denk er dus aan om ZZP-er te worden. Catering. Italian&Indonesian food. Mijn specialisaties. Maar dan dreigt daar weer de vraag… kan ik dit wel? Krijg ik geen uitstelgedrag? Raak ik niet afgeleid en wil ik weer wat anders? Deze dingen hangen steeds boven mijn hoofd. Ik weet niet wat ik echt wil. Ik spring steeds van de hak op de tak. Keuzen maken is niet mijn ding. Ik kan niet kiezen. Heb dit nooit gekund. Soms is het fijner als iemand zegt, je moet dit doen en dat doen. Dan doe ik het ook. Maar vanuit mezelf….. doe ik amper iets tot niets. Nu ja niet helemaal waar natuurlijk, maar zo voelt het wel.

Hoe dan ook, dit kunnen dan wel allemaal obstakels zijn, als je ze zo wilt zien. Er zitten ook veel positieve dingen aan ADHD. Ik kan namelijk erg snel schakelen. Overzie problemen heel snel en heb voor elk probleem meerdere oplossingen. Ook heb ik erg veel energie. Daar waar 1 persoon werkt, werk ik er voor 2 (valkuil: burn-out). Het is niet altijd slecht. Ik zeg ook altijd tegen iedereen, “ik zit boordevol positieve energie!” Ik zie mijn ADHD niet als iets negatiefs gelukkig. Ik haal al deze bovenstaande fijne dingen eruit, ik kan goed relativeren en los veel met humor op.

Nu kan ik nog uren doorgaan, maar ik denk dat velen deze dingen allemaal wel herkennen. Dus ik stop er nu mee.

Zoals jullie zien… ik heb weer een bestseller geschreven. Beknopt houden blijft één van mijn uitdagingen, maar ooit lukt dat ook!

Fijne dag en alvast een fijne jaarwisseling allemaal!

Met vriendelijke groeten,

Graziella
Netwerkgroep Baan in Zicht-Arnhem

> Klik hier voor het overzicht van alle levensverhalen


Reageren op dit artikel? Scroll even naar beneden...


Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes!
Meer interessante artikelen:

3 gedachten over “ADHD op het werk… (levensverhaal Graziella)

 1. Josiasse

  Ik herken dit uit duizenden,
  Ik heb tal van banen gehad door heel Nederland.
  Overal was ik te druk en de volgorde van werkzaamheden klopte niet.
  Vanaf mijn 18 fulltime aan het werk nu inmiddels 32 jaar, maar elke keer wordt ik ontslagen.
  Veel thuis gezeten tussen door, het spoor bijster geraakt.
  Weer opgepakt weer werken, weer zeggen dit is het helemaal.
  En vervolgens je baan weer kwijt zijn.
  Daarna een drank en drugs verleden erbij, want ik was toch nooit goed genoeg.
  Ook dit weer voorbij weer een baan en ook weer kwijt.
  Nu zit ik inmiddels bijna 1 jaar thuis.
  Toen was ik het zat, ik heb flink overgewicht en eetbuien van alles wat er elke x gebeurd.
  Ik kwam bij het ggz voor de eetbuien maar ze hebben me onderzocht ook op ADHD en ja hoor ik scoorde super hoog.
  Wat was ik blij eindelijk nu begon ik het te snappen, waar alles mis ging.
  Sinds een paar maanden medc, hier reageer ik goed op zegt mijn omgeving.
  Maar ik durf nog niet te gaan werken, bang om weer herhaling te krijgen.
  Dus wil nu ook graag kijken voor zzp
  Maar waarin geen flauw idee

  1. Graziella

   Hallo Josiasse,

   Dank je wel voor je reactie.
   Blijf in jezelf geloven. Als je goed op de medicatie reageert… blijven doen! En ga voor jezelf eens na waar je echt blij van wordt, misschien kun je dit wel in een baan omtoveren. En nog 1 tip… ga sporten! Het maakt je hoofd leeg. Je zegt zelf al ik heb overgewicht, daar wordt je ook niet gelukkig van. Als je gaat sporten gaat dat gewicht er ook af en voel je je zelf beter en kun je ook beter nadenken over van alles en nog wat. Heel veel succes! En voor nu…. een fijne jaarwisseling!

   Groetjes,

   Graziella

 2. janneke tigchelaar

  Hallo lieve mensen.

  ik heb altijd geweten dat ik anders was.
  Heb 8 jaar gewerkt in de kinderopvang en vaak botste het met mijn baas. Ik deed wat ik dacht wat t beste was. Maar aan de regels houden was moeilijk voor mij. We hebben samen besloten om ermee te stoppen. Heb een tijdje als zzp gewerkt en het beviel me prima. Inmiddels gescheiden adhd geconstateerd en naar de andere kant van nederland verhuisd (ivm mijn adhd) wil mezelf opnieuw leren kennen. Zit nu al een jaar thuis en probeer opnieuw te beginnen maar heb mezelf beloofd t rustig aan te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *