Hoog Sensitief Persoon (HSP), Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?


HSP, ofwel hooggevoeligheid

Hoog sensitief persoon (HSP) en hooggevoeligheid
Wat is hoog sensitiviteit en wat zijn dan die kenmerken van HSP?

Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Bij wie komt dit voor, hoe vaak komt HSP voor en wat zijn nu typische HSP kenmerken? Hieronder lees je er meer over.

Om te beginnen is HSP een Engelse afkorting van “High Sensitive Person”, ook wel High Sensitive Personality genoemd. In het Nederlands zeggen we “hoog sensitief persoon”, wat neer komt op hooggevoeligheid. Een begrip dat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Aron veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij de wereld op een andere manier ervaren.

Door Elaine Aron bleek dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe maar ook interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Gevolg is dat een hoog sensitief persoon gemakkelijk overprikkeld kan worden door zijn omgeving. Bijvoorbeeld drukte in de zin van harde muziek, grote groepen mensen, veel af te ronden taken etc.

Deze hooggevoeligheid zorgt er op zijn beurt voor dat een hoog sensitief persoon, ook wel hoog gevoelig persoon genoemd, zich zal terug trekken om de “batterij” weer op te laden om zo weer innerlijke rust te kunnen ervaren.

 

Een hoog sensitief persoon en zijn omgeving

Een HSP’er, hoog sensitief persoon, neemt veel meer waar uit zijn omgeving. Kleine details in de omgeving worden eerder opgemerkt en ook de psychologische toestand van anderen om zich heen worden sterk ervaren. Ook geuren en smaken worden sterk ervaren. Dit komt omdat het brein i.c.m. het zenuwstelsel op een andere manier de prikkels filtert.

Zo kan het voorkomen dat een hoog gevoelig persoon soms ineens een wisselende stemming ervaart. Dit kan in veel gevallen komen door de psychische toestand van één of meerdere mensen om hem heen. Een hoog sensitief persoon ervaart namelijk direct welke stemming er in een ander omgaat. Dit is een bekend kenmerk van HSP. In veel gevallen heeft deze stemming van een ander direct gevolg op de stemming van hem zelf. Hierdoor kan de hooggevoelige persoon deze stemming  snel zelf gaan ervaren en dat gaat vaak volledig onbewust. Dit kan erg verwarrend zijn voor een hoog sensitief persoon. Hij of zij zal zich dan ook vaak afvragen waarom dit gevoel ineens de overhand neemt. Niet wetende dat deze emoties afkomstig zijn van een ander en onbewust worden overgenomen.

Dit werkt bijvoorbeeld ook zo met medicatie en overgevoeligheid voor voedsel. Een hoog sensitief persoon zal veel eerder kleine veranderingen bij zichzelf ervaren. Dit kan erg verwarrend zijn en vaak zelfs voor angst zorgen de controle te verliezen.

Hooggevoelige mensen hebben ook in veel gevallen meer last van allergieën. Ook dit zijn reacties van het zenuwstelsel die overmatig reageert.

 

HSP kenmerken, wat voel je als je hooggevoelig bent?

Zoals je nu gelezen hebt brengt HSP verschillende eigenschappen met zich mee. De bekendste HSP kenmerken bij hoog sensitiviteit staan hieronder in een rijtje:

Bekende HSP kenmerken

 • Een intensievere en gedetailleerdere waarneming (horen, zien, ruiken, proeven, voelen)
  HSP kenmerken bij een hoog sensitief persoon
  HSP kenmerken bij hooggevoeligheid
 • Sterk vermogen sferen en stemmingen van anderen aan te voelen
 • Ervaart zowel de stemmingen van anderen als die van zichzelf heel sterk
 • Hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat voor conflicten kan zorgen
 • Een rijkelijke innerlijke beleving van de wereld wat samengaat met dromen en fantaseren
 • Meer dan gemiddeld onder de indruk van kunst en muziek
 • Pas waarde ergens aan kunnen hechten wanneer er een gevoel aan te pas komt
 • Een sterkere verbinding met de natuur
 • Willen anderen graag helpen en bijstaan
 • Over het algemeen perfectionistisch van aard
 • Een goed inlevingsvermogen
 • Hebben een zeer goed ontwikkelde intuïtie
 • Lijken over een 6de zintuig te beschikken
 • Diepzinnig en creatief
 • Denken in beelden (plaatjes)

HSP kenmerken kunnen bij veel HSP’ers nogal eens voor klachten zorgen. De bekendste van deze klachten en symptomen als gevolg van hooggevoeligheid staan hieronder opgesomd.

 

Klachten door HSP

 • hoog sensitief persoon en stressMoeite met het vinden van ritme in het leven
 • Moeite met plannen en krijgen van structuur
 • Vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf
 • Veel tijd nodig om indrukken te verwerken en weer tot zichzelf te komen (overprikkeld)
 • Kan zich snel ergens zorgen over maken en is snel overstuur
 • Sneller last van klachten als stress, spanningen, angsten en vermoeidheid
 • Ervaren vaker fysieke klachten als maag en darm klachten, hoofdpijn en allergieën
 • Eerder kast van pijn
 • Moeite met veranderingen in het leven
 • En een hoog sensitief persoon is vaak erg kieskeurig

 

HSP een stoornis of een karaktereigenschap?

Door die klachten zou je bijna denken dat HSP een stoornis is, maar dat is absoluut niet waar. Hooggevoeligheid is namelijk puur een natuurlijke eigenschap van de persoon. Er is zelfs onderzocht dat bij 20% van de bevolking in meer of mindere mate HSP kenmerken voorkomen. Zowel bij mannen, vrouwen, kinderen als volwassenen en zelfs bij dieren is gebleken dat hoog sensitiviteit voorkomt!

Hooggevoeligheid bij hoog sensitieve mensenMisschien lijkt de beschrijving van HSP soms negatief maar het tegendeel is waar. Een hoog sensitief persoon is eigenlijk heel speciaal. Deze mensen hebben hun eigen kijk op dingen en zijn vaak zeer creatief en kunnen met oplossingen komen waar een ander nooit aan zou denken. Ze lijken dan ook over een 6de zintuig te beschikken, maar kunnen niet vertellen waarom ze iets weten. Iets verteld hen gewoon hoe het is. Je zult HSP’ers ook vaak horen zeggen, “ik voel gewoon dat het zo is”. Hoog sensitieve mensen hebben over het algemeen ook een zeer goed ontwikkelde intuïtie.

Helaas is het zo dat hooggevoeligheid zich makkelijk tot een stoornis kan uiten in onze huidige maatschappij waarin stress toch wel 1 van de meest voorkomende ziektebeelden is. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin alles snel moet en we gebombardeerd worden met prikkels. Je zult begrijpen dat HSP dan ook als een stoornis voor de persoon zelf ervaren kan worden. Dit wordt immers door de omgeving keer op keer bevestigd. De hooggevoelige eigenschappen worden tegenwoordig eigenlijk niet meer gewaardeerd. Ondanks dat het zulke mooie eigenschappen zijn leven we helaas niet meer in een maatschappij die gebruik maakt van deze eigenschappen. Een hoog sensitief persoon zal dan ook vaak niet met beide benen “geaard” op de grond staan. Ze zijn veel in het hoofd bezig en voelen zich soms naast de werkelijkheid zweven. Alsof ze niet meer helemaal in het “hier en nu” leven.

 

Hulp bij HSP

Hoog sensitiviteit is een mooie eigenschap waar je veel aan kunt hebben. Voor veel mensen zorgt het er helaas voor dat ze dag in dag uit overprikkeld raken, vastlopen in gepieker, zich moe, gespannen en onbegrepen voelen en hun draai maar niet weten te vinden in deze hectische maatschappij.

Deze hooggevoeligheid voor alle indrukken van buitenaf kan enorm veel energie van je vragen. Je kunt er helemaal door vastlopen en je geen raad meer weten.

Mindfulness voor het dagelijks leven online cursus
Ervaar je ongemakken van je hooggevoeligheid? Begin dan eens met mindfulness en je zult zien dat je veel meer ontspanning en geluk kunt voelen dan je voorheen misschien dacht.

De online mindfulness cursus die je hier naast ziet afgebeeld zal jou hier enorm bij helpen. Het is echt een aanrader voor elke HSP’er om te beginnen met mindfulness en meditatie. Je zult ervaren dichter bij jezelf te kunnen blijven, ondanks de snelle en stressvolle levensstijl van tegenwoordig. Je krijgt daarnaast meer grip op je eigen leven, zonder dat je steeds overprikkeld raakt, je leeggezogen voelt, vastloopt en verstrikt raakt in gepieker.

Bekijk de cursus eens rustig. Via onderstaande link kun je er alles over lezen en als je wilt zelf mee beginnen:

> Meer informatie over deze waardevolle mindfulness cursus

 

Filmpjes over HSP

Wat is HSP en wat zijn bekende HSP kenmerken?

 

In onderstaand filmpje legt Elaine Aron in haar woorden uit wat HSP is:

 

Het hoog sensitieve kind (HSK)

 

Sterker staan met HSP

Zoals ik al zei kun je gaan beginnen met mindfulness en meditatie. Een goede opstap hiervoor is deze online mindfulness cursus. Je zult hierdoor veel meer liefde en ontspanning gaan ervaren en dichter bij jezelf komen. Wil je niet met een cursus beginnen die je dat opstapje biedt. Probeer dan eens gewoon elke dag om 10 minuten even rustig te gaan zitten en je ademhaling te tellen. Of ga langzaam van onder naar boven je lichaam scannen en accepteer wat je ervaart.

Ik kan je ook aanraden eens te lezen over het 100% natuurlijke product LTO3. Dit product gebruiken steeds meer mensen om rust te ervaren. LTO3 blijkt erg goed te helpen bij overprikkeling, onrust, stress, concentratiegebrek, mistig in het hoofd voelen, spanningen en dergelijke klachten. Onderstaande link geeft je meer informatie over dit natuurlijke supplement. Voor LTO3 ervaringen kun je hier kijken.

> Uitgebreide informatie over LTO3 en antwoorden op vragen

Je kunt ook eens kijken in het aanbod van boeken over HSP. Je vindt hier een boek over HSP in zijn algemeenheid maar ook een boek met specifieke informatie over HSK (hoog sensitieve kinderen). Ook vind je er een boek voor het omgaan met HSP en de liefde en speciaal een boek voor hoog sensitieve jongeren. Je vindt de boeken via onderstaande link:

> Zelfhulpboeken HSP

 

Hooggevoeligheid is mooi!

Vergeet nooit dat een hoog sensitief persoon over hele mooie eigenschappen beschikt waar je trots op kunt zijn! Dat HSP kenmerken voor klachten kunnen zorgen wil niet zeggen dat je een minder mooi mens bent. Ik denk juist dat het je mooier maakt!

Geloof in jezelf en wat vooral erg belangrijk is, accepteer jezelf! Onthoud maar dat je je nooit hoeft te verantwoorden aan een ander. Je bent goed zoals je bent, het is menselijk. Bedenk maat dat de ‘normale’ mensen vaak nog veel kunnen leren van hoog sensitieve mensen! :)


49 gedachtes op “Hoog Sensitief Persoon (HSP), Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?”

 1. Saskia Jalving

  Hallo Jochem,

  Ik ben ook wel benieuwd of ik hsp ben. Als ik zo de kenmerken lees, dan zie ik veel herkenning, maar mijn man zegt dat het niet zo is.

  Zo kan ik totaal niet tegen onrecht. Als het niet gaat op m’n werk zoals normaal, dan springen de tranen in m’n ogen. Als ik een overlijdensadvertentie betreffende een jong persoon lees, dan moet ik gauw verder kijken, anders moet ik huilen. Ook heb ik zo’n 3 jaar terug een burn-Out gehad. Ik kan niet tegen fel licht en tegen drukte. Ik heb een spastische darm, hooikoorts en vaak (spannings)hoofdpijn. Ik pieker ook heel veel, ben besluiteloos en perfectionist…

 2. Hoi Jochem heb je voor mij recept om zo groene smoorde te maken en kan je deze mailen. Ik weeT sinds kort dat ik hsp ben. Maar heb me twijfels kenmerken komen overheen maar heb in me verleden wel trauma te verwerken gehad in me jeugd. Maar is hsp te testen of helemaal niet? Gr ditsie

 3. Onze zoon gebruikt sinds enkele dagen LTO3 alleen zijn klachten zijn veel heftiger en las nu dat door gebruik van LTO3 de klachten bij hoog sensitieve kinderen kunnen verergeren is dit een bekende bijwerking?En binnen wat voor termijn moet het een positieve effect krijgen?

  1. Hoi Madelief,
   Dat klopt, je ziet soms bij voornamelijk hoog sensitieve kinderen dat klachten in het begin erger worden. Hoog sensitieve kinderen reageren op alles stukken gevoeliger en soms is dat ook het geval bij lto3. Meestal gaat dit snel over waarna vervolgens de werking als prettig wordt ervaren en zonder bijwerkingen. Geef dat wel wat tijd. Soms kan het wat langer duren dan slechts een paar dagen. Maar het zal ook geen weken zijn.
   Sterkte ermee en laat nog eens horen hoe het gaat :)
   Groetjes, Jochem.

 4. Ik heb al verschillende diagnoses gekregen, zoals angststoornis, ptss en cvs/me. Heb veel artsen, psychologen en psychiaters gezien in mijn leven. Volgens de psychiater zal ik de rest van mijn leven antidepressiva moeten slikken. Volgens hem is mijn amygdala (deel vd hersenen) overactief, waardoor ik angst ervaar.
  Mijn klachten komen echter ook overeen met de kenmerken van hsp. ik ben overgevoelig voor prikkels en voortdurend gespannen en benauwd. Zou ik hsp kunnen hebben? Ik herken mij namelijk in alle kenmerken. Hoe kom ik daarachter?

  1. Hoi Tobbertje :)

   Ik heb ook (sociale) angststoornis gehad en al sinds 5 jaar cvs/me. Ik heb periodes dat het slechter gaat dan andere maar nu heb ik mijn leven aardig op de rit.

   De amygdala is een onderdeel in de hersenen die verantwoordelijk is voor de stressrespons. Bij mensen met cvs/me blijkt deze chronisch geactiveerd te zijn. (Getraumatiseerd) Eigenlijk worden er dus continue stresshormonen aangemaakt waardoor het lichaam helemaal uitgeput en uit balans raakt. Deze staat zorgt er ook voor dat heling niet goed plaatsvind waardoor er ook veel toxische stoffen in het lichaam ophopen en waardoor je niet meer uitrust van slaap en ga zo maar door. Ons sympathische zenuwstelsel staat hierdoor voortdurend geactiveerd. In deze staat zijn we paraat om te vechten of vluchten. Dus strakke spieren en hogere ademhaling en ga zo maar door. Ons parasympathische zenuwstelsel wordt niet meer geactiveerd. Die laatste zorgt juist voor rust en heling en een gevoel van kalmte en dat toxische stoffen worden afgevoerd.

   Ik kan je aanraden eens te zoeken op de ‘amygdala retraining van Ashok Gupta’. Ik heb dit zelf ook gedaan en het helpt goed. Je leert dan hoe je je amygdala weer kunt trainen om rustiger te worden. Stapje bij stapje wordt je lichaam weer rustiger en gaat langzaam de stressrespons uit en je parasympatische zenuwstelsel geactiveerd worden. Kijk maar eens op google en youtube naar zijn filmpjes. Trouwens, mediteren werkt hier ook heel goed voor. Artsen zeggen altijd dat medicatie de enige oplossing is maar dat komt omdat zij alleen aan symptoombestrijding doen. Heling komt vanuit jezelf en je kunt echt beter worden van al je kwalen. Maar het kost wel wat tijd en doorzettingsvermogen!

   Persoonlijk denk ik dat hsp hier ook mee te maken heeft. Het zenuwstelsel is voortdurend meer alert waardoor het sneller overprikkeld raakt en waardoor je sneller last hebt van stress. Bij hsp is de amygdala alleen nog niet getraumatiseerd. Bij cvs/me komt er eigenlijk nooit meer rust terug omdat we in een cirkel zijn beland waardoor de amygdala niet meer uit die stress-stand komt. Ook niet wanneer je rust neemt of een nacht lang slaapt. Gupta kan je hier aller over uitleggen in zijn filmpjes. Het is wel in het Engels.

   Mijn basis advies is eigenlijk ook om groene smoothies te gaan drinken. Je krijgt dan elke dag zoveel vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen die wij echt hard nodig hebben. Ze werken namelijk mee in alle belangrijke processen in je lichaam en staan gewoon aan de basis van een lichaam dat wil genezen.
   Een lichaam in stress verbruikt deze belangrijke voedingsstoffen als sneeuw voor de zon. Aanvullen dus die voedingsstoffen en dat kan niet makkelijker en lekkerder dan met groene smoothies. Wees niet bang, ze zijn namelijk niet alleen maar gezond maar ook super lekker ;) Je leest er hier meer over.

   Als je elke dag een groene smoothie gaat drinken en de amygdala retraining toepast en het liefst ook dagelijks een meditatie doet dan zal je snel echt vooruit boeken!

   Hoop dat je hier wat mee kan.

   Groet Jochem.

 5. Mijn oudste is vanaf haar geboorte al anders, maar ik vond haar geen adhd hebben na heel wat speuren kwam ik achter hsp wat alles verklaarde. Al gaat die info mondjes maat zo blijkt dat het erfelijk is en uit vier soorten gradaties bestaat, en dat ieredeen in ons gezin het heeft. Mijn man de nieuwe uitdagingen zoekt, ik me altijd aanpas, mijn oudste de dominante en mijn jongste de emotionele. Wat een boeiende combi is en nooit voor verveling zorgt. Met de oudste ben ik een paar keer naar een medium geweest die je aura gedeeltelijk afsluit zo dat er minder prikkels binnen komen. Daarnaast gebruik ik ook wel druppels van de bach remedie de vine om wel te verstaan wat homopatisch is en zorgt voor rust.
  Wat ik mis is een plek waar je alle info kan krijgen nu scharrel je beetje bij beetje wat bij elkaar en dat mensen niet snappen wat het is en het afdoen met heeft iedereen wel en stel je niet aan.

 6. Dat filmpje over die 2 kinderen is voor mijzelf zo herkenbaar toen ik jong was,ik had precies hetzelfde,en merk het nu ook bij mijn dochter die daarnaast ook Pdd NOS heeft,mooi hoor…..

 7. hoi ,
  ik ben zelf ook HSP , ik weet het al een tijdje , ik herken me heel erg in alles hierin ,
  het is net of mijn eigenschappen allemaal mooi staan beschreven hihii :)
  ze hebben me eerst de diagnose autisme gegeven maar ik voel me heel anders dan het begrip “autisme”
  HSP is echt helemaal wat ik wel ben :)
  ik wou hier even laten weten dat ik het echt mooi uitgelegd vind en dat ik het zo leuk vind dat er zoveel begrip voor mensen zoals ons is :)
  groetjes aan iedereen :)
  Natasha :)

  1. Hoi Natasha, leuk dat je reageert. Tussen hsp en autisme zit inderdaad een hoop overlap. Daarbij heb je ook weer namen voor lichtere vormen van autisme zoals asperger, mcdd, pdd nos. Niet gemakkelijk allemaal.
   Als jij je goed herkent in bovenstaand artikel dan lijkt het er inderdaad op dat je gewoon hoog sensitief bent :-)
   Bedankt voor je complimentje over het artikel.
   Het allerbeste verder.
   Groet Jochem

 8. hallo ik heb een zoontje van zes die sinds kort de diagnose pdd-nos heeft gekregen. we zijn nu 4 dagen bezig met lto3 en we merken zeker verschil, vrolijker en minder boze buien. alleen hij lijkt veel drukker, kan dit tijdelijk zijn omdat hij net begonnen is. we gaven 2x per dag een tablet. vanmorgen meteen 2 tabletten gegeven, toen was hij drukker als de dagen ervoor. heeft hij er misschien maar 1 per dag nodig?
  mvg, jessica

  1. Hoi Jessica, het kan zijn dat dat er in het begin wat bijwerkingen zijn omdat het lichaam moet wennen. Vaak bij hoog sensitieve mensen zo naar mijn weten. Maar de dosering is ook afhankelijk van het gewicht. Kijk hier anders even voor meer info over lto3 Daar vind je veel antwoorden op vragen. Het beste wat je kunt doen is het even navragen bij de leverancier Smartvital Zij bieden goede nazorg en staan je ook bij in het vinden van de juiste dosering en dergelijke. Groet Jochem

 9. Hallo Jochem,

  Mijn zoon gebruikt nu een paar dagen Lto3 en is helemaal gelukkig, dus ik ook! Hij is nu bijna 23 en heeft al vanaf zijn 5e jaar de diagnose ADHD (inmiddels ADD). In het verleden Ritalin, Concerta en Dexamphetamine geslikt maar kreeg daar vreselijke bijwerkingen van en dus ben ik daar mee gestopt. Gevolg? Moest naar speciaal onderwijs en daar begon de ellende…… Daarna jaren van depressie en werd een zogenaamd probleem kind met alle gevolgen van dien.

  Nu al na een paar dagen heeft hij het gevoel of er een donkere zware last van hem is afgevallen. Hij heeft rust in zijn hoofd zonder de bijwerkingen die hij van de medicijnen had. Hij voelt zich zelfs blij en zelfverzekerd. Vandaag ingeschreven voor acteerlessen, wilde hij altijd al maar durfde niet.

  Kortom, ik denk echt dat zijn leven nu totaal gaat veranderen. Het lijkt wel een wonder!!!!!!

  Zoooo blij hiermee. Ben benieuwd naar de werking op lange termijn maar dat laat ik nog eens weten.

  Een liefdevolle groet van een blije moeder die haar kind weer ziet leven❤️

  1. Wat super om te horen Mariska! :) Blij te horen dat lto3 zo goed voor jullie werkt. Mooi dat een natuurlijk middel daarvoor kan zorgen. Laat nog eens van je horen hoe het over een tijdje gaat. Groet Jochem

 10. Onze zoon van 11 jaar heeft op advies van ADHD-verpleegkundige LTO3 geprobeerd omdat hij last had van bepaalde tonen met dexamfetamine. Verder waren we erg positief over dexamfetamine ,deze maakt dopamine aan, het heeft een goede werking, zijn resultaten schoten omhoog. We wilde liever een natuurlijk middel en hebben 3 maanden LTO3 geprobeerd, ook dosis verhoogd op advies van SmartVital, maar we waren weer terug bij af. Heel jammer. Compliment voor Smart Vital, zij begeleiden goed !
  Onze zoon heeft denk ik echt iets nodig wat de dopamine aanmaakt.

 11. Ik herken idd de klachten.
  Ik heb bv als ik thuis kom uit mijn werk het gevoel een baksteen in mijn hoofd te hebben.
  Ik kan dus ook echt knettergek worden van te veel mensen op een klein oppervlak.

  1. Hoi Judith, ik had je reactie niet eerder gezien. Er staan er zo veel :) Sorry daarvoor. Voor HSP geldt eigenlijk hetzelfde als voor ADD en ADHD. Dit is niet te meten. De diagnose ADD of ADHD krijg je wanneer je voldoet aan voldoende criteria. Bij HSP is het net zo alleen is HSP geen ‘stoornis’ als we in termen van de psychiatrie spreken zoals die staan beschreven in de ‘DSM’. HSP wordt gezien als een eigenschap die sommige mensen hebben en andere niet. Als jij je voor het grootste deel kunt vinden in de kenmerken van HSP die hierboven staan beschreven, dan kun je jezelf hoog sensitief persoon noemen :) De kenmerken moeten dan wel al heel je leven aanwezig zijn. Ik raad je ook aan eens dit artikel te lezen > 3 types ADHD en hun overlap met HSP (klik op de link) Hoop dat je hier wat aan hebt. Groetjes Jochem.

  1. Hoi Karin, LTO3 is een volledig natuurlijk middel afkomstig uit Canada. Het bevat 3 bestandsdelen die in de juiste dosering elkaars werking versterken. Een aanzienlijk hoog percentage van mensen met ADD en ADHD maar ook HSP hebben veel baat bij LTO3. Veel mensen konden zelfs helemaal stoppen met medicatie zoals Ritalin en Concerta. Bovenin het menu onder het kopje ‘LTO3’ vind je uitgebreide informatie over lto3 en vind je vele succesverhalen die ik kreeg toegestuurd.

 12. marjan van dam

  Wij hebben ook een zoon van 6 en die heeft ook HSP.
  Wij gebruiken nu een jaar LTO3 en we hebben een heel andere jongen in huis. Hij is op school veel meer geconcentreerd.
  Thuis is hij veel meer bereikbaar en kan beter tegen drukte.
  Vorig jaar vierden we zijn verjaardag en dit heeft hij meegevierd aan tafel. Hij is twee uur druk bezig geweest met maken en bouwen van zijn gekregen lego.
  Echt een aanrader LTO3!

 13. Hallo,
  Bij mij is enige tijd de vermoedelijke diagnose PDD-NOS en ADD gesteld. Ik was mij er al van bewust dat ik hsp ben. Door verschillende oorzaken heb ik al 2 x een hevige depressie moeten meemaken. Van de laatste ben ik momenteel herstellende o.a. met medicatie en psychologische hulp. Ik vraag me af of mijn hsp niet gewoon een gevolg is van PDD-NOS of andersom? En zijn er meer mensen met deze problematiek?

  mvg. een lotgenote

 14. bianca willems

  hallo

  ik heb een vraagje over mn zoontje van 6 jaar
  hij is erg hsp en als hij te veel prikkels krijgt
  word hij ontzettend druk en niet geconcentreerd
  nu las ik over LTO3
  is dat ook iets voor onze zoon
  hij heeft nu visolie en nrg maar merk geen verschil
  nu ik dit las sprak me dit erg aan

  graag hoor ik iets van u

  mvg bianca willems

  1. Hoi Bianca, wanneer mensen door hun hooggevoeligheid overprikkeld raken kunnen ze daar inderdaad druk door worden. Anderen trekken zich juist terug. Dat is denk ik per persoon verschillend. LTO3 kan wel balans daarin geven dus het is denk ik wel de moeite waard om het te proberen. Je kunt van te voren nooit garantie geven. Dat kan met geen enkel middel. Het is altijd proberen. Het is wel zo dat ik heb gehoord dat bij hoog sensitieve kinderen de klachten in het begin wat kunnen verergeren.

   Heel veel succes met je keuze en laat me nog eens weten hoe het gaat :)

   Groetjes Jochem.

   1. Onze zoon van nu 13 jaar heeft veel baat bij de lto3. Het geeft hem rust in zijn hoofd waardoor hij beter kan plannen en rust voelt. Hij gebruikt het nu 3 jaar

  2. Zelf ben ik ook HSP kreeg ooit de diagnose ADHD maar dat is eigenlijk alleen vast te stellen met een bloed onderzoek bij een specialist. Heel veel prikkels en overprikkelend gevoel en gehaast gevoel kan voort komen uit een magnesium te kort en daar bij het gebruik van kleur- geur- en smaakstoffen en verschillende soorten suiker. Dit stimuleert nog meer het zenuw gestel en kan heel erg nadelig effect hebben. Ook een aantal omschrijvingen die ik lees en zelf heb ervaren komen ook vaak voort uit het niet goed geaard zijn van je zelf. Door dat je HSP bent heb je heel snel de neiging om te gaan zweven en je kruin chakra constant te gebruiken. Via goed uit gezochte meditatie oefeningen kan je dus veel stabieler worden. Als je je zelf vergelijkt met een boom die goed met zijn wortels in de aarde staat knapt ie minder snel om door weer wind en andere ” prikkels” dan wanneer je zo open bent en je zelf niet beschermd. lieve licht groet Mascha Narold

   1. Hoi Mascha, leuk dat je reageert.
    Ik wist trouwens niet dat je ADHD of HSP via bloedonderzoek kunt vaststellen. Dat lijkt me niet waar hoor. Er zijn veel natuurgenezers die zichzelf ‘specialist’ noemen, heb er zelf ook eindeloos veel gezien. Maar pas op hoor. Veel denken er een soort Ghandi te zijn maar vullen enkel hun zakken vullen met jouw geld terwijl je geen stap verder komt. Ze zijn natuurlijk niet allemaal zo maar wat ik heb ervaren met dingen als levendbloedonderzoek, om maar wat te noemen, was totale onzin. Dat zijn vaak praktijken die die zijn opgezet nadat zij een minicursus hebben gevolgd en vervolgens zichzelf ‘specialist’ noemen.
    Magnesiumtekort kan inderdaad voor veel klachten zorgen. Ze noemen het ook wel het antistress mineraal. Ik slik zelf magnesiumcitraat omdat dit een erg goed opneembare vorm is. Aardingsoefeningen zijn ook zeker heel goed. Ik zou zelf ook graag yoga willen gaan doen maar de discipline opbrengen is moeilijk. Ik doe al van alles en teveel zorgt ervoor dat mijn hoofd overloopt. Ik let in ieder geval enorm op mijn voeding en mediteer af en toe. De resultaten die je behaalt met het drinken van groene smoothies of juices zijn ook echt enorm. Je krijgt dan je fruit en groentes onverhit en in zijn puurste vorm binnen. Ik maak deze met de Nutribullet. Echt geweldig en stukken beter dan een blender die ik eerst had. Kan dat iedereen aanraden omdat je lekker snel een enorm gezonde sap neerzet. Na een paar dagen ga je echt verschil merken in hoe je je voelt. Zowel mentaal als fysiek. Gewoon lekker experimenteren met allerlei groentes en fruit en genieten :) Ik ga die aardingsoefening met de visualisatie van de boom ook eens doen. Je bent de tweede die er in korte tijd over begint ;) Dank voor je tips en een fijne dag. Groet Jochem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top