Verschillende vormen van intelligentie
Inspiratie | Beelddenken | Het brein | Inspirerende filmpjes

Verschillende vormen van intelligentie, niemand is dom!

Verschillen in intelligentie

Verschillende vormen van intelligentie

De kennis van Dr. Gardner, ontwikkeld in 1983, geeft aan dat mensen over verschillende vormen van intelligentie kunnen beschikken. Iedereen is ergens goed in en dit is dus ook voor ieder mens anders. Dr. Gardner beschrijft 8 verschillende vormen van intelligentie die bij mensen kunnen voor komen.

 

De 8 verschillende intelligentie vormen

Hieronder zie je de 8 verschillende vormen van intelligentie en hun eigenschappen. Mogelijk besef je zo meer waarom het misschien niet goed goed gaat op bepaalde vlakken in je leven, maar waarom je mogelijk wel over hele andere talenten beschikt.

 

Spatieel – Visueel

Bij deze vorm van intelligentie ben je goed in het denken in beelden. Ook het onthouden van beelden is bij deze vorm van intelligentie gemakkelijker. Wanneer je visueel intelligent bent is de kans groot dat je houd van tekenen, plaatjes, filmpjes, ontwerpen, visualiseren, etc.

 

Verbaal – Linguistisch

Mensen die verbaal intelligent zijn zullen sterker zijn op het vlak van spreken, schrijven, lezen en alles wat met taal te maken heeft. Mensen met een hoge verbale intelligentie houden meestal van spreken, luisteren, boeken, spelling, poëzie, etc.

 

Interpersoonlijk

Bij een goede interpersoonlijke intelligentie ben je goed in het omgaan met andere mensen. Deze mensen willen dan ook graag met anderen samen werken en taken met elkaar afronden. Vaardigheden van mensen die interpersoonlijk intelligent zijn houden over het algemeen van leiding geven, organiseren, delen met anderen, interactie etc.

 

Muzikaal – Ritmisch

Mensen die muzikaal intelligent zijn, zijn over het algemeen enorm veel met muziek bezig. Overdag zingen, neuriën, ritmisch tikken etc. Deze mensen zijn over het algemeen vaak ook goed in zingen en of het bespelen van een instrument. Een goed gevoel voor ritme is ook een bekende eigenschap.

 

Naturalistisch

Mensen met een hoge naturalistische intelligentie denken vaak in het kader van 1 zijn met de natuur. Je ziet het veel bij hoog sensitieve mensen. Deze mensen houden er vaak van om in de natuur te zijn. Bijvoorbeeld wandelen in het bos, strand, duinen. Ontdekken van nieuwe gebieden, avontuur en ook houden deze mensen vaak enorm van dieren.

 

Lichamelijk – Kinesthetisch

Lichamelijke intelligentie komt veel voor bij sporters. Dit zijn mensen die goed hun lichaam weten te coördineren en graag hun lichaam gebruiken om dingen voor elkaar te krijgen. Deze mensen zijn over het algemeen goed in 1 of meerdere van de volgende activiteiten: dansen, rennen, springen, klimmen, aanraken, spelletjes, rollenspellen en andere vormen van fysieke inspanning of sensatie.

 

Intrapersoonlijk

Bij deze vorm van intelligentie hebben mensen een sterke connectie met zichzelf. Ze zijn veel bezig met hun gedachten en gevoelens. Deze mensen zijn over het algemeen goed in denken, mediteren, dagdromen, reflecteren, schrijven etc. Veel praten zullen deze mensen niet doen.

 

Logisch – Wiskundig

Ben jij goed in redeneren, logisch denken, (wetenschappelijke) problemen oplossen of wiskunde? Dan is je logische intelligentie goed ontwikkeld. Andere vaardigheden zijn experimenteren, rekenen, organiseren, puzzelen. Ook houden deze mensen graag van feitelijke informatie en realiteit.

 

Welk(e) intelligentietype(s) horen bij jou?

Zoals je ziet kunnen mensen op verschillende manieren slim zijn. Mensen zijn dan ook een combinatie van intelligentie. Je hoeft niet per se goed te zijn in 1 van de 8. Het kunnen ook meerdere intelligentie vormen zijn waar je je in kunt vinden. Sommige mensen kunnen zich mogelijk in alle vormen van intelligentie wel een beetje vinden of in een aantal heel sterk. Nu je mogelijk inziet over welke vorm van intelligentie je beschikt snap je misschien beter waarom je sommige taken liever uit de weg gaat en waarom je andere taken juist zo leuk vindt.

Wanneer je op een bepaalde intelligentie heel slecht scoort is het niet zo dat je dan ook nooit slimmer kan worden op dit niveau. Ons brein is neuroplastisch ofwel het is ons hele leven te trainen.

Het is jammer dat ons huidige schoolsysteem een hoop vormen van intelligentie geen aandacht geeft. Zo is het voor een hoop kinderen bijna onmogelijk om zich naar hun kwaliteiten te ontwikkelen. Dit geldt dus ook enorm voor ADD, ADHD en HSP mensen. Deze mensen beschikken over het algemeen over vormen van intelligentie die minder aan bod komen op school, waardoor ze daar minder presteren terwijl ze wel degelijk enorme kwaliteiten hebben.

 

Interessant interview met Dr. Gardner over de verschillende intelligentievormen

Hieronder zie je een interview met Dr. Gardner waarin hij alles toelicht over de verschillende intelligentie tyen en hij praat over het huidige schoolsysteem.

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *