Beste ADD, ADHD en HSP’ers

over mij en ADDkenmerken.net

Ik ben Jochem, de oprichter en hoofdschrijver van ADDkenmerken.net. Gedurende mijn leven kreeg ik de diagnose ADD. Daarna kwamen me ook de labels HSP (Hoog Sensitief Persoon) en HSS (High Sensation Seeker) toe. In 2011 ben ik deze website begonnen om een positiever geluid te bieden voor mensen met labels als ADD, ADHD en HSP. Wat me vaak opviel is de enorme dosis negativiteit rond AD(H)D en HSP. ADDkenmerken.net belicht juist ook die mooie kanten.

Naast de nodige positiviteit vind je hier volop tips en adviezen, maar ook inspirerende en informatieve artikelen. Soms door mij geschreven en soms door één van de fantastische gastbloggers. Veel van de gastbloggers hebben zelf ook de diagnose AD(H)D of zijn Hoog Sensitief. Hierdoor zijn de artikelen vaak een verademing van herkenning. Wat ook erg geliefd wordt zijn de herkenbare ingestuurde levensverhalen van mede AD(H)D’ers en HSP’ers.

Door de jaren heen heb ik ongelooflijk veel geleerd en ben ik niet alleen ervaringsdeskundige geworden op het gebied van ADD, ADHD en HSP, maar ook op onderwerpen zoals bijvoorbeeld het zelfhelend vermogen, voeding en NLP. Middels deze website probeer ik je op weg te helpen naar een beter leven waarin jij in je kracht staat en volledig vanuit je ware ik kunt leven. Hieronder lees je meer over mijn levensverhaal en mijn reis naar balans. Ook lees je over alle struggles die ik onderweg ondervond en waarom ik deze website ben begonnen.

Herken je dit?

Je hoofd blijft maar denken. Je voelt je onrustig, kunt je nergens op concentreren, raakt snel uitgekeken en bent snel overprikkeld. Daarnaast lijkt het alsof je over een intuïtieve wijsheid beschikt die anderen niet hebben. Een soort gevoel alsof je bewustzijn op een andere frequentie werkt. Je kunt niet alles uitleggen op de vraag ‘waarom’, je voelt het gewoon aan.

Een persoonlijk aspect wat ik ook altijd bij me heb gedragen is dat ik alles wat niet klopt in de wereld probeer op te lossen. Alle leugens, ellende, machtsspelletjes. Ik kan er erg slecht tegen als ik zie dat er onrecht is. Ik wil het allemaal oplossen. Alsof het mijn missie is om de hele wereld te helpen waarbij ik altijd voor mijzelf te weinig tijd maak. Aan de ene kant misschien een mooie eigenschap maar aan de andere kant een valkuil omdat het zeer veel energie vraagt. Zeker in een wereld zoals die vandaag de dag wordt vormgegeven.

Mijn verhaal…

De afgelopen jaren waren voor mij een lange reis naar bewustwording. Ik heb mij erg veel beziggehouden met het zelfhelend vermogen d.m.v voeding, alternatieve geneeskunde, epigenetica, natuurlijke supplementen, NLP en mindfulness. Daarbij heb ik van alles geleerd en uiteenlopende therapeuten, alternatief genezers, coaches, artsen en psychologen gezien en heb ik veel mede ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers gesproken. Ook heb ik een aantal inspirerende en hulpvaardige boeken gelezen (niet mijn sterkste kant, haha).

De grootste reden voor deze lange zoektocht was dat ik in (juni 2009), plots van de ene op de andere dag te maken kreeg met CVS/ME, ofwel het chronisch vermoeidheidssyndroom. Dit was een groot keerpunt in mijn leven dat er voor zorgde dat ik vanaf nu echt aan mijzelf moest gaan werken. Hoe ik tot die tijd leefde was kennelijk niet de juiste weg. Ik leefde al die jaren op een manier van altijd maar doorgaan en niet klagen. Mijn klachten onderdrukken en wegstoppen en overleven op adrenaline.

Al snel bleek dat enkel het nemen van rust er niet voor ging zorgen dat ik beter werd. Mijn leven werd langzaamaan overgenomen door deze zware vermoeidheid met alle klachten die daarbij horen. Het voelde voor mij alsof ik letterlijk moest gaan ‘resetten’ om te kunnen herstellen.

De jonge jaren op school en de ontwikkeling van klachten

De CVS/ME waar ik net over sprak was achteraf gezien een proces wat al in mijn pubertijd was begonnen. De achterliggende reden van mijn CVS/ME was denk ik het steeds meer uit balans raken van mijn lichaam en geest door de ADD en hoog sensitiviteit waar ik moeilijk mee kon omgaan. Altijd maar op mijn tenen lopen, snel overprikkeld zijn, weinig motivatie en een brein dat niet stopt met denken.

Op de één of andere manier kon ik ook mijn draai op school gewoon niet vinden. Je kent de uitspraken wel. Je kunt het wel maar je wilt niet. Op de basisschool kwam ik er wel doorheen en dat was eigenlijk ook een hele leuke tijd. De middelbare school werd een groter probleem. Ik vroeg mij echt af waarom iedereen zo goed naar dat ‘gebrainwash’ kon luisteren. Dat is tenminste hoe ik het zag. Ik was enkel opzoek naar actie, interessante prikkels en leerstof wat mijn ziel vergrootte. Dat was achteraf gezien echt mijn AD(H)D kant. Ik was niet opzoek naar kennis die zich opslaat in een hersenkwab en dat vergaat wanneer je sterft.

Vanaf mijn 14e begon ik klachten te ontwikkelen als depersonalisatie, tinnitus, vermoeidheid, duizeligheid, piekeren, depressiviteit, sociale angst en ga zo maar door. Ik weet niet meer precies wat het eerst begon maar waarschijnlijk kwam door het één het ander. Misschien had het ook wel te maken dat ik mij weinig ‘echt’ verbonden voelde met andere kinderen. Dit terwijl ik als kind altijd heel vrolijk en avontuurlijk was en altijd vol energie. Klimmen in bomen, op daken, fietscrossen en ga zo maar door. In de kinderjaren was ik echt meer een ADHD’ertje, haha. Het kon voor mij nooit gek genoeg. Ja, een adrenaline junky was ik wel. Dat hield mij ook in mijn pubertijd nog op de been. Mijn grootste uitlaatklep was toen freestyle snowboarden. De adrenaline hield mij scherp en op dat moment relatief happy.

Daarnaast deed ik hierbij uiteenlopende baantjes van in de horeca tot aan tuk-tuk chauffeur tot aan oproepkracht als stuntman bij een stuntteam. Alles om maar ook die adrenaline te blijven voelen wat mij rustig maakte. Dat liet me dan even geen klachten voelen zoals overprikkeling, de constant doorlopende gedachten, onrust, onzekerheid etc.

Gebroken bovenbeen en reis door Australië/Azië

Tot overmaat van ramp brak ik op mijn 21ste mijn bovenbeen bij een snowboard ongeluk. Net een paar maanden voordat ik voor een jaar naar Australië zou gaan. Gelukkig is dat wel doorgegaan, ondanks dat ik daar de eerste maanden veel pijn had en veel moest nalaten. Halverwege vloog ik nog voor een aantal weken over naar Nieuw-Zeeland en aan het einde van het jaar ging ik nog in de sneeuw werken in de snowy mountains van Australië. Ik werkte daar in een hostel en als afwasser in een restaurant. Ik was daarnaast elke dag op de berg te vinden om te snowboarden.

Na dit jaar vloog ik via Hong-Kong waar ik een weekje verbleef door naar Bangkok en ben ik nog 3 maanden door Zuid-Oost Azië wezen backpacken door de landen Thailand, Laos en Cambodja. Dat vrije gevoel van gaan en staan waar je maar wilt en met niks of niemand rekening hoeven te houden beviel mij enorm. Had ik het ergens naar mijn zin dan bleef ik, zo niet dan vertrok ik weer. Het meest vrije gevoel gaf mij wel toen ik in Thailand een motor huurde en op avontuur ging. Altijd elk weggetje wat ik niet kende ingaan waardoor ik op de mooiste plekjes en strandjes kwam.

Gedurende mijn backpackreis leerde ik voor het eerst in mijn leven hele inspirerende en leuke mensen kennen waarmee ik echt op één lijn lag. Zoals op het gebied van diepgang, humor, creativiteit etc. Ik durf wel rustig te stellen dat het grootste deel van de backpackers die je tegen komt in die landen vrijwel allemaal labels zouden kunnen dragen zoals bijvoorbeeld ADD, ADHD en hoog sensitiviteit. Hoe dan ook, het was een heel bijzondere tijd!

Het begin van CVS/ME en vele operaties

Na terugkomst van mijn reis begon binnen een jaar ernstige vermoeidheid op te treden. Het was nog geen CVS/ME, want ik kon nog wel gewoon werken. Ik weet nog precies hoe, na een aantal maanden, van de ene op de andere dag de CVS/ME intrad. Alsof er iets was ‘veranderd’ in mijn systeem waardoor ik niet meer uitrustte van slaap en ik van iedere kleine inspanning dagen moest bijkomen. Misschien had ik ook wel wat opgelopen zoals lyme of één of andere parasiet. Ik weet het niet. Uitgebreide bloedonderzoeken mochten nooit wat uitwijzen, enkel dat ik antistoffen voor Pheiffer had, maar dat kon al van jaren terug zijn. Wel vertelde een therapeut van levend bloedonderzoek mij dat ik candida in mijn bloed zou hebben. Op dat moment heb ik daar, naast een kort dieet, nooit echt wat mee gedaan.

Helaas kon het allemaal nog erger want ondanks dat ik nog amper kon lopen door de vermoeidheid door CVS/ME, mijn concentratie nu echt tot een 0-punt was gezakt voor zover dat nog erger kon en ik het gevoel had dat mijn brein een grijze massa was geworden die enkel mijn organen nog liet werken om niet dood neer te vallen, kreeg ik vanaf toen een operatie om mijn beenlengteverschil te herstellen. Dit beenlengteverschil was opgetreden door de breuk. Daarnaast waren in Australië de schroeven gebroken waardoor er nog ruim een halve cm extra verkorting optrad. Iets wat mijn artsen trouwens hadden gezworen wat niet zou kunnen gebeuren. Hoe hard ik ook zou springen of doen, de schroeven zouden nooit breken! Nou ja, dat kennen ze mij nog niet, kan je ook denken. Als er iemand is die altijd de grens opzoekt en het liefst daar nog overheen gaat dan ben ik het wel. Hoe dan ook, dit werd het begin van 3 jaar drama waarin ik in totaal 8 zware operaties moest ondergaan. Je snapt het al, de extreme vermoeidheid die mijn leven al had overgenomen werd nu nog erger.

Ik ben niet iemand die bij de pakken neer gaat zitten. Dus ondanks alles wilde ik in beweging blijven en startte ik een studie SPH (sociaal pedagogische hulpverlening). Hoe ik het deed weet ik niet, want van een echt menselijk bestaan was geen sprake meer, daar ik letterlijk een opgedroogde zombie was die al die maanden op zijn krukken door de school manoeuvreerde. Toch haalde ik goede cijfers en schreef ik goede scripties en verslagen. Soms lijkt het wel alsof er een soort ‘oerdrive’ in mij loskomt wanneer ik het zwaar heb. Alsof het dan pas echt een uitdaging wordt. Dat is dan misschien weer mijn AD(H)D kant wat ik toch eigenlijk wel een hele mooie eigenschap vind.

Helaas moest ik na 3/4 jaar noodgedwongen wel stoppen met deze studie. Tja, als je op een gegeven moment neervalt en shakend op de grond ligt en elke dag het gevoel hebt dat je elk moment van de dag het loodje kan leggen dan krap je je toch wel even achter de oren of je zo wel door moet gaan.

Achteraf gezien snap ik nu ook waarom mijn been niet gelijk wilde herstellen van de 1ste beenverlenging operatie. Een lichaam met CVS/ME staat in een continue chronische stress-stand. Dat betekent dat het sympathische zenuwstelsel 24/7 staat geactiveerd. In die staat heelt je lichaam niet en maak je enkel adrenaline aan. Je bent klaar om te vechten of vluchten maar dit brandt natuurlijk volledig alle reserves die je in je hebt op. Wanneer je systeem tot rust komt en je parasympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd kan je lichaam zich helen. Tja, dat zijn helaas allemaal zaken waar ik later achterkwam en waar ze in het ziekenhuis geen boodschap aan hebben. Ik had ze nog zo vaak gevraagd: “Dokter, is het wel verstandig om deze beenverlenging nu te doen aangezien ik mij zo extreem moe voel elke dag?” Het antwoord was elke keer dat dat geen probleem kon zijn.

Een reis naar bewustwording, heling en herstel

Gelukkig ben ik inmiddels erg goed herstellende van alle klachten en is mijn energielevel inmiddels vrijwel normaal (juni 2015 moment van schrijven). Dit resulteerde er ook in dat mijn bovenbeen eindelijk aan elkaar ging groeien. Inmiddels is mijn dijbeenbot alweer een jaar echt goed aangegroeid en kan ik geregeld longboarden. Snowboarden heb ik ook weer een keer gedaan. Zolang ik niet teveel inspanning lever val ik niet terug in vermoeidheid en trekt mijn been het goed.

Zoals je nu begrijpt kon deze heling ook enkel plaatsvinden doordat ik mijn lichaam terugbracht in rust waarover je hieronder meer leest. Op het gebied van mijn CVS/ME gaat het nu erg goed mits ik niet terugval in oude patronen. Ik heb geregeld tijd voor mijzelf nodig en moet gewoon niet koste wat kost proberen te leven zoals anderen dat doen. Zo ben ik gewoon niet en dat vind ik eigenlijk maar mooi ook. Als ik bij mijzelf blijf en mijn dieet aanhoudt gaat het goed! Dat geldt trouwens ook voor andere klachten die ik altijd had door mijn ADD en HSP zoals overprikkeling, onhelderheid, mist in het hoofd, concentratieproblemen en onrust. Mensen hebben vaak echt geen idee wat voeding met je doet. Daarnaast had ik ook een tijdje veel baat bij het natuurlijke supplement LTO3. Inmiddels slikken steeds meer mensen met ADD en ADHD dit. Ik zelf wil het toch het liefst doen zonder iets te slikken en richt mij daarom voornamelijk op meditatieoefeningen, NLP en voeding. LTO3 is daarnaast ook best prijzig, maar mocht je het kunnen betalen dan kan ik het zeker aanraden eens te proberen. Hier heb ik er een volledige pagina met informatie over geschreven.

Om te kunnen herstellen moest ik wel heel veel leren over mijzelf. Daarom ben ik zo een beetje bij alle therapeuten, coaches maar ook alternatief genezers geweest die je je maar kunt bedenken. En ja, dit heeft mij bakken met geld gekost! Ik denk dat ik er inmiddels wel een hele mooie auto van had kunnen kopen.

Van de alternatief genezers was een hoop helaas kwakzalverij en eerlijk gezegd gewoon zakkenvullerij, waar ik niets mee opschoot. Maar ja, ik wilde koste wat kost van die CVS/ME afkomen en voelde me radeloos. Er waren dagen dat ik enkel één keer de trap op en af kon waarna ik de rest van de dag, of meerdere dagen, moest bijkomen. 5 minuten een vriend zien resulteerde ook in 3 dagen rust op bed. Maar dankzij het blijven doorzoeken naar de juiste hulp en mij niet te focussen op alle negatieve berichten, ben ik steeds bewuster geworden en heb ik enorm veel waardevolle kennis opgedaan. Deze gaven mij hele goede nieuwe inzichten wat er voor zorgde dat ik steeds verder herstelde van de CVS/ME. Ook de klachten bij ADD en HSP werden steeds beter. De onderwerpen waar ik mij mee bezighield en nog steeds mee bezighoud zijn voeding, meditatie, alternatieve geneeskunde, epigenetica, natuurlijke supplementen, NLP, mindfullness etc. Nu zie ik mijn ADD en HSP eigenlijk eerder als een kracht en kan ik er veel beter mee leven. Ik vraag me ook af of deze labels in intentie wel stoornissen zijn.

ADD en ADHD een stoornis?

Naar mijn mening wordt de negatieve kant van ADD en ADHD teveel benadrukt. We zijn teveel bezig met het zien van ADD en ADHD als een stoornis. In mijn ogen geldt dit eigenlijk voor vrijwel alle labels die mensen tegenwoordig krijgen. Ergens snap ik dit wel. Dit komt natuurlijk omdat het eerder een last lijkt dan een kracht in onze huidige maatschappij. Want ja, ook ik had er veel last van en kreeg er zelfs CVS/ME door. Het is zelfs zo gebleken dat 70% van de mensen die op volwassen leeftijd de diagnose krijgt, er inmiddels ook andere problemen bij heeft gekregen. Veel bekende externe psychische stoornissen bij ADD en ADHD zijn depressie, dwangstoornissen (OCS), angststoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, burn-out en ga zo maar door. Dit komt trouwens ook vaak bij HSP voor.

Maar vergeet dit niet. Wetenschappers twisten er nog altijd over of zaken als ADD en ADHD wel echt als stoornissen te benoemen zijn. Tuurlijk, de farmaceuten doen dit, maar die verdienen er dan ook miljarden aan. Maar bedenk je wel dat er niets te meten is. Geen bloedtest, geen rontgenfoto, niks. Ja er blijkt soms dat er andere hersenactiviteit speelt. Maar die blijkt ook voor te komen bij mensen die helemaal geen klachten ervaren. Dit werd mij nog verteld toen ik 10 neurofeedback behandelingen onderging. Dit kan dan ook geen doorslag geven en uiteindelijk komt het erop neer dat al deze labels enkel vast te stellen zijn aan de hand van bepaalde kenmerken die iemand ervaart. Maar je kunt je ook afvragen waarom dit gedrag tot uiting komt. Hierbij spelen vaak uiteenlopende externe factoren een rol. Factoren die de balans tussen het menselijk lichaam en de geest verstoren. Overigens had ik toendertijd weinig baat bij de neurofeedback.

Begrijp me goed, ik wil helemaal niets bagatelliseren. Ik heb zelf ondervonden hoe zwaar het leven kan zijn en hoe je dag in dag uit geconfronteerd wordt met je klachten. Mijn halve leven bestond uit ‘overleven’ en dat doe ik in feite nog steeds. Ik was ook wanhopig en opzoek naar die ene magische pil die al mijn klachten kon laten verdwijnen. Maar zo werkt het gewoon niet. Ik heb zelfs nog een tijdje Ritalin en Concerta geprobeerd maar dit was voor mij een ‘no go’! Afvallen, hartkloppingen, angsten en ga zo maar door. Nee, voor mij was duidelijk dat medicatie niet de weg was voor mij.

De ‘robot-modus’

Dat het vandaag de dag erg lastig is om nog op een enigszins normale en prettige manier mee te draaien in de maatschappij is wel duidelijk. Daar zijn we het allemaal wel over eens denk ik zo. Dat zien we ook wel door het grote aantal groeiende patiënten bij de psychische gezondheidszorg. Deze draait roodgloeiend en hoeveel medicatie wordt er wel niet geslikt? In Nederland alleen zitten 1 miljoen mensen aan de antidepressiva en honderdduizenden aan de stimulerende middelen zoals Ritalin en Concerta. In Amerika ligt de verhouding nog vele malen hoger. Het is echt schrikbarend hoog geworden! Maar waarom? Nou, de wereld is verdomd snel geworden. Geld, hebzucht en macht spelen de grootste rol. Kun je je voorstellen dat er mensen zijn die op een ander bewustzijn leven die helemaal vastlopen in deze maatschappij? Tegelijkertijd is er niemand die vragen stelt over de waanzin waarin we tegenwoordig leven. Het lijkt wel alsof iedereen in een soort robot-modus is gaan leven en niemand meer weet waar het nu echt om draait in het leven. Is nu echt het enige wat telt werken, werken, werken, druk, druk, druk, geld, geld, geld en de nieuwste spullen kopen?

Het begin van ADDkenmerken.net

Op het internet kom ik veel informatie tegen over ADD en ADHD. Helaas vind ik dat deze vaak erg negatief is. Ik heb zelf enorm veel nieuwe informatie opgedaan door o.a. boeken te lezen en te leren van andere therapeuten zoals ik al beschreef. Eén zo’n boek wat echt mijn ogen deed openen is ‘The Davinci Method’ van John Loporto. Ja, geloof me, ik haatte lezen altijd maar Loporto benaderd onze eigenschappen op zo’n mooie manier dat ik het boek in één keer uitlas. Dit is echt een eye opener voor alle mensen met de diagnose ADD, ADHD en aanliggende diagnoses die je gewoon gelezen zou moeten hebben. Naast mijn eigen visie, die ik er altijd op nahield op het gebied van ADD, ADHD en HSP, was dit boek voor mij één van de grootste inspiratiebronnen om eind 2011 te beginnen met de website ADDkenmerken.net.

Meer over Loporto’s inspirerende boek ‘The Davinci Method’ vind je hier. Je ziet daar ook zijn super inspirerende filmpje waarin hij zijn boodschap deelt als introductie van zijn boek.

ADD en ADHD vanuit een positieve kant bekeken

Helaas is het zo wanneer je in Google ‘ADD’ of ‘ADHD’ invult, of welk hedendaags label dan ook, je vrijwel alleen maar websites vindt die uitgaan van stoornissen. Hele websites staan er vol mee en forums staan volgeschreven met mensen die elkaar alleen maar de put inpraten en via klagen steun proberen te vinden wat uiteindelijk natuurlijk averechts werkt. Allemaal op zoek naar die ene allesomvattende superpil die het leven perfect gaat maken. Allemaal tijd die je had kunnen besteden aan jezelf.

Dat is dus niet mijn bedoeling van deze website. Ik benader al deze labels niet als een stoornis. Ik zie het als een lichaam dat uit balans raakt en dat begint al in de kinderjaren. Ook voeding speelt hier vaak een rol bij. Ik richt mij graag op alles wat ons helpt weer in balans te komen zodat je minder klachten ervaart en met plezier en geluk in het leven kan staan. Daarnaast kijk ik liever naar de mogelijkheden en positieve eigenschappen die vaak schuil gaan achter de negatieve aspecten van deze labels.

Denk bijvoorbeeld aan mooie, krachtige eigenschappen die we bezitten zoals je hoge bewustzijn, je sterke intuïtie, je drive naar uitdaging en sensatie, je dagen dat je voor 300% presteert, je hyperfocus, je creativiteit, je waanzinnige vermogen om met oplossingen voor problemen te komen, je avontuurlijkheid, je humor, je passie en ga zo maar door. Sterke eigenschappen bezitten we volop hoor! Kijk anders ook eens naar deze 10 mooie voordelen van ADD en ADHD.

Wist je dat een groot deel van alle beroemdheden zoals, filmsterren, rocksterren, kunstenaars, uitvinders, dansers, artiesten, entrepreneurs en groot leiders de diagnose ADD of ADHD hebben of zich voor een zeer groot deel in de kenmerken kunnen vinden? Kijk maar eens deze interessante filmpjes over beroemdheden met ADD en ADHD. Dat geeft wel aan in hoeverre deze mensen een bepaald hoger bewustzijn hebben en hoeveel hier mee te bereiken is. Deze mensen hebben een passie nodig waarin ze hun energie, creativiteit en andere bijzondere krachten tot uiting kunnen brengen. Pas dan kunnen ze echt leven vanuit wie ze werkelijk zijn en dat zie je dan ook bij hun!

Leven vanuit je passie en ware ‘IK’

Wanneer jij weer in balans komt, zelfverzekerd bent en die spirit in jezelf voelt en je passie en creativiteit kunt uiten, kun je een persoon zijn die voor de ‘normale’ mens erg inspirerend is. Een persoon met een nauwe verbintenis met het leven, een rijkelijk gevoelsleven, hoog bewustzijn, vol creativiteit, een ruim denkende geest, een sociaal wezen, betrouwbaar, humoristisch en met een zeer goede intuïtie. De rollen van je anders voelen zullen zich dan omdraaien. De ‘schaapjes’ zoals ze vaak worden genoemd zullen je dan als kracht zien waar ze maar wat graag van leren. Maar loop je steeds vast en denk je vaak negatief over jezelf dan wordt je steeds negatiever beladen en vermoeider en blijven de bovenstaande mooie eigenschappen veelal op de achtergrond. Vaak resulteert dit op de lange termijn in secundaire psychische klachten, later zelfs burn-out of zelfs cvs/me zoals bij mij het geval was.

Er zijn verschillende manieren om weer dichter bij jezelf te komen en beter om te leren gaan met ADD, ADHD en HSP in het dagelijks leven. Bekijk bijvoorbeeld eens de onderstaande link:

> 9 waardevolle tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP

 

Het doel van ADDkenmerken.net

Voor velen resulteert ADD, ADHD en HSP helaas in een leven vol problemen, tegenslagen, vastlopen, overprikkeld worden, burn-out, angst, depressiviteit en ga zo maar door. Middels alle informatie, tips en adviezen geef ik je handvatten om sterker te staan met je ADD, ADHD en HSP en vanuit je ware ‘ik’ te leven. Ik deel met jou alle kennis die ik heb. De kennis die jou als ADD’er, ADHD’er en HSP’er een positieve draai aan je leven kan geven. Ik deel daarbij alle informatie die ik van coaches, therapeuten, alternatief genezers en uit boeken en documentaires heb geleerd, mijn eigen intuïtie en ervaringen en wat ik zoal zelf allemaal gedaan heb in mijn reis naar heling en ‘understanding’. Ook probeer ik jou en anderen te inspireren om vooral naar de mooie en sterke kanten van ADD,  ADHD en hoog sensitiviteit te kijken.

Gratis nieuwsbrief

Wanneer je graag regelmatig een leuke positieve e-mail wilt ontvangen met handige tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP kun je je met je e-mailadres en voornaam gratis aanmelden voor de ADD, ADHD, HSP – Sta in je kracht nieuwsbrief. Na je aanmelding ontvang je direct 2 aardigheidjes die je al een beetje kunnen helpen om in balans te komen (op gebied van meditatie en voeding). Het is een begin.

Ik zou zeggen, kom regelmatig eens terug op de website voor de nodige positieve energie, inspirerende filmpjes, herkenbare levensverhalen van ‘lotgenoten’ en de vele tips en adviezen om sterk te staan met je ADD, ADHD en HSP.

Vergeet ook niet even de Facebook fanpage te liken. Je blijft dan o.a. op de hoogte van de laatste toegevoegde artikelen en ontwikkelingen op de website!

Heel veel lees- en herkenningsplezier op ADDkenmerken.net

Groet, Jochem!

Meer over mijn identiteit...

Je vraagt je misschien af wie Jochem dan is. Dat snap ik heel goed! Er zijn een aantal redenen waarom ik niet mijn volledige identiteit blootgeef die ik hieronder zal toelichten.

 • Ten eerste is het zo dat ik in het verleden heb gezien dat niet iedereen altijd even gecharmeerd is wanneer je een visie deelt die niet volledig overeen komt met de reguliere gezondheidszorg. Ook zijn er mensen die het niet kunnen hebben wanneer je anders denkt dan zijzelf. Sommigen reageren hier erg fel op en soms worden er zelfs bedreigingen geuit. Op Facebook zie ik dit al doorlopend gebeuren. Ik heb dit ook bij verschillende websites zien gebeuren die juist positieve signalen de wereld in wilde sturen. Zo zag ik bijvoorbeeld een paar jaar geleden een meisje keer op keer bedreigd worden via haar positieve website over CVS/ME. Hierdoor veranderde ze haar identiteit op de website en later heeft ze haar website zelfs van internet gehaald omdat het haar te veel werd.

 

 • Ten tweede kan alle informatie die ik over mijzelf blootgeef, nare gevolgen hebben in een later stadium van mijn leven. Om te voorkomen dat mijn persoonlijke informatie tegen mij gebruikt gaat worden houd ik mijn identiteit op ‘Jochem’. Ik hoop dat je hier begrip voor hebt en je kunt inleven in mijn situatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

56 Commentaar

 1. Jou verhaal komt mij heel bekend voor, jou klachten komen echt heeeel veel overheen met een b12 tekort, let op: wat huisartsen vaak als normale grens zien voor je een tekort hebt is al een tekort, al met al huisartsen zijn hier helemaal niet bekend mee en het wordt ook de “b12 de onbekende/vergeten ziekte genoemd” een vriendin van mij, en daar heb ik deze informatie ook van, liep met dezelfde klachten als jou..adhd/ moe/ duizelingen/ tinitus/ gehoorverlies/ depressiviteit etc etc.
  En wat blijkt zij gebruikt nu een 4 weken de smelt tabletten b12 van vitamineb12tekort.nl (geen reclame) en blijkbaar was de adhd/add diagnose een mis diagnose want ze slikt nu al twee weken haar ritalin niet meer, ze leeft weer in het hier en nu, geen depressie meer, niet meer duizelig etc etc.
  Het klinkt te mooi om waard te zijn!

  1. Hoi Sanne, wat fijn zeg.
   Ik ga de website eens bekijken. Heb er al vaker over gehoord maar wanneer ik metingen deed bij de huisarts was mijn waarde inderdaad altijd goed. Wel tegen de ondergrens.
   Welke zou je dan adviseren om mee te beginnen?

 2. Wat een verhaal, en zoveel dingen zo herkenbaar voor mij…
  Ook ik ben een HSP/HB er….ik weet dit sinds een paar jaar, steeds meer worden de dingen duidelijk voor mij en begrijp ik mezelf beter.
  Ik ben zoals ik ben, een spons die alles op neemt, ik voel, hoor beleef alles intens wat erg veel energie kost.
  Maar ik ben nu op het punt dat het mijn kracht begint te worden, meer en meer word mijn gevoeligheid mijn kracht.
  Ik ben een gedreven persoontje, mijn leven is weer leuk en geniet elke dag meer en meer

 3. Beste Jochem.
  Een vraag naar bijwerkingen van LTO3:
  Ritalin e.d. mag ik niet gebruiken omdat ik glaucoom heb.
  Is LTO3 veilig voor de ogendruk?
  Inmiddels heb ik het (impulsief) al wel besteld….
  Dank je wel.
  Cathien

 4. beste jochem
  Ik heb een dringende vraag
  Hoe kan het dat LTO3 helpt tegen beter slapen als je het in neemt voor het slapen gaan
  maar ook dat je je juist allerter van wordt ?
  Ik hoor het graag

  1. Hoi Deborah, ik heb die vraag al tijden terug voor je beantwoord ;)
   Onderaan deze pagina met alle informatie over LTO3 staat bovenaan in de reacties jouw vraag en mijn antwoord erop.
   Even kort: Dit komt omdat de rust in je brein je overdag alert maakt. Deze rust zorgt er ook voor dat je brein ‘s avonds in de gelegenheid komt om makkelijk te ontspannen en stofjes zoals melatonine kan aanmaken die je slaperig maakt. Hierdoor kun je dan makkelijker slapen. Voor de verdere uitleg kun je het antwoord vinden die ik je eerder heb geschreven.
   Groet Jochem.

 5. Beste Jochem,

  Met tranen in mijn ogen en vol herkenning lees is je verhaal. Ik ben soms ten einde raad. Bewust leven, adrenaline rush zoeken en zelfmedicatie zijn mijn methoden. Het lukt me nooit iets, wat dan ook, lang vol te houden. Het ene moment raak ik gefrustreerd, het volgende depressief. Gekmakend! Waar kan ik het best beginnen?

  1. Beste Jochem,

   Ben een jongeman van 20 jaar en heb sinds mijn 6de de diagnose ADD+HSP. Enkele maanden geleden heb ik deze site ontdekt. Tot nu toe hebben mij veel tips die je geeft al geholpen zoals het nemen van LtO3 en het maken van groene smoothies in de ochtend.

   Nu dat ik op je persoonlijk verhaal uitkom (ervoor had ik deze tekst nog niet bezocht) heeft de site nog meer betekenis gekregen. De overeenkomsten die ik zie zijn erg oog-openend en soms zelfs wat akelig ;) .

   Ik ga hier geen te lange tekst schrijven (want dat zou ik wel kunnen doen). Ik wou gewoon even kwijt dat ik sinds een paar maanden langs ga bij een psychotherapeut die gebruik maakt van vrije associatie(therapie). De laatste maanden merk ik echt dat ik in een soort evolutie zit. Waarbij de IK meer op de voorgrond treed. Gelijk jijzelf heb ik de drang om het beste te willen voor iedereen en mijzelf zowat weg te cijferen. Deze eigenschap is zeker niet weg maar ik kijk er nu anders naar. Mijn afgelopen jaren (sinds ca 14-15j) heb ik ook te maken met tinnitus, depersonalisatie, depressie, … Zoals je zelf zegt lokt het ene het andere uit, dat zie ik nu ook.

   Volgens mij is de bewustwording die jij hebt gehad op je 24ste-26ste mij nu aan het overkomen. Met name het beseffen dat de levensstijl die je aanhield gewoon niet thuis hoort met de stoornis/eigenschap ADD en HSP. Als ik er nu aan begin is dit volgens mij een get-a-awayticket voor mezelf om niet slachtoffer te worden van een ergere aandoening die jij jammer genoeg wel hebt moeten meemaken (uiteraard heb jij er achteraf wel veel uitgeleerd). Er is nog veel dat ik moet leren maar ik leer er graag over.

   Zelf wou ik aan jou vragen of je je kan vinden in mijn verhaal. Je zegt ook dat je zowat alle coaches, therapeuten… hebt gezien. Mijn volgende vraag is dan ook of je ooit terecht gekomen bent bij iemand die vrije associatie technieken deed? Zo ja, wat was je ervaring?

   Ik hoop dat je ooit nog eens online komt en misschien reageert (we zijn tenslotte 2018 ondertussen ;) ). Moest het niet zijn wou ik je gewoon bedanken om het initiatief te nemen om deze site in elkaar te steken. Er zijn ongetwijfeld erg veel mensen die baat hebben bij je berichten, ook al hoor of zie je ze niet.

   Met vriendelijke groet,
   Geert

   PS: Ik heb binnenkort examens maar kan niet stoppen met het lezen van deze site. ;)

   1. Hoi Geert,
    Wat leuk van je te horen.
    Het doet me goed om te horen dat je wat aan mijn verhaal hebt. Daar is het ook voor bedoeld :)
    Mijn ervaringen delen om zo andere een bepaald bewustzijn te geven die ze mogelijk een positieve draai aan hun leven kan geven.
    Je bent op de goede weg! Het is een dan wel een weg met vallen en opstaan maar dat hoort erbij, dat heb ik ook nog steeds. De vorm van heling is ook geen lineair proces en eigenlijk is het hele leven dat niet.
    De lijst aan therapeuten en (alternatieve) artsen die ik heb gezien is inderdaad eindeloos maar vrije associatie technieken klinkt mij nieuw in de oren.
    Als je het leuk vindt kun je me persoonlijk benaderen via het contactformulier. Ben benieuwd hoe het jou helpt.
    En ja, jammer genoeg ik kom niet meer echt toe aan het updaten van de website. Het leven gaat door en een aantal jaar heb ik hier mijn volledige aandacht op gericht.
    Nu is het ook weer tijd voor nieuwe dingen. Het mooie is dat de informatie en mijn verhaal er staat. Zo een beetje alles wat ik heb willen delen heb ik wel gedaan :)
    Het ga je goed en misschien spreek ik je nog is via de mail.

    Groet,
    Jochem

 6. Beste Jochem,
  Jemig heel herkenbaar dit… het voelt als thuiskomen..
  Ik ben inmiddels heel wat psychiators, , medicatie en begleiding verder en net thuis van me laatste opname.

  Ik ben sinds ik me kan heugen angstig ( extreem onzeker ) , altijd moe, zenuwachtig, onrustig en sprak& dacht anders over het leven dan me leeftijdsgenootjes en vaak wat mensenschuw. Vaak ook erg geboeid in dieren en de taal die ze spreken zonder te praten. Ik voelde me dom op school maar verbloemde dat met uiterlijk en populair zijn… Ik denk dat dat een overlevingsmechanisme was. Op me 14e was ik zo eigenwijs losgeslagen en totaal niet bewust van het feit dat ik geholpen moest worden dat ik alcohol ging misbruiken om te functioneren. de eerste ritalin heb ik toen leren kennen en ik wist niet wat me overkwam… Ik wist meteen dat de rust die het me bracht verslavend was. Speed werkte ook rustgevend. Mensen dachten dat het goed met me ging, maar helaas functioneerde ik alleen nog op drugs en drank. Ik woog bijna niks meer en raakte zwanger van mijn eerste kindje. Ik moest wel stoppen en nuchter door het leven.. Mijn zoontje raakte met 2,5 maand in het ziekenhuis. een traumatische gebeurtenis meegemaakt waar ik soms nog van denk wakker te moeten worden.. Ik raakte in die periode weer zwanger en nadat me dochter is geboren zakte ik echt in mekaar.. dit was echt overleven elke dag weer.. Ik wist dat de dag eraan zou komen dat ik de telefoon zou pakken en een dierbaar zou zeggen de kids please over te nemen want ik moest echt gauw hulp hebben want was geen goede moeder en niet in staat voor de kinderen te zorgen. eenmaal ondergebracht moest ik zo snel mogelijk aan mezelf gaan werken en redden wat er nog te redden viel. Veel hulp gezocht maar helaas heb door de jaren heen geleerd altijd beter over te komen dan het werkelijk gaat.. Ik kreeg geen hulp want ik was nog niet erg genoeg.. Dit keer mocht de hele wereld het weten dat ik niet meer kon functioneren zonder drugs, alchol en medicatie. ik wou zo graag hulp maar helaas.. september 2016 heb ik gebeld en eind februarie in het ziekenhuisbeland door een bewuste overdosis poging mezelf van het leven te beroven.. Nu achteraf ben ik blij dat ik er nog ben en meteen een opname kreeg van 7 weken diagnostiek. Ze hebben me flink onder het vegrootglas gezet en de uitslag heb ik zo goed als binnen. ptss, borderline, hoog sensitief, en een vorm van add of adhd en gelukkig optijd bij een beginnende eetstoornis. Ik ben er in zoverre blij mee dat ik eindelijk erover begin te praten alsof het bij mij hoort.. Op het moment probeer ik de kinderen om het weekend een paar dagen te zien en weer moeder te zijn zoals het hoort. Helaas tot nu toe elke keer door overputting en overprikkeling een time out genomen waardoor ik mezelf en de kinderen moest telleurstellen door vroegtijdig weer een eind eraan te breien. Ik merk gewoon dat ik nog steeds niet kan genieten en na het beginnen van de dag binnen mum van tijd aan het overdenken ben, rondloop als een kip zonder kop, overal aan begin maar niks afmaak, energieloos, niet kunnen eten door spanning rond de maag of enorme vreetkicken heb. depressieve dagen die ik nu gelukkig beter begrijp dan ooit ervoor. Ik begin weer later op te staan om niet te hele dag te hoeven meemaken aangezien dit mij gewoon echt te lang duurt. Ik kijk hele dagen onbewust op de klok.. waar wil ik toch zo snel heen en waarom ? Nu ben ik van de week behoorlijk geschrokken van het nieuws over ritalin. Ik ken ook de andere kant van deze troep. Nu heb ik al vaker gehoord over lt03 en voor kort bij winkels geprobeert te krijgen maar helaas kennen ze het nergens. Ik geloof normaal niet in natuurlijke producten met ook echt effect. Ik heb me zojuist een potje besteld en lees ook hele goeie reacties over het gebruik. Ik ben best wel wanhopig op zoek na een bepaalde rust in het dagelijks leven en knok er hard voor… Hopelijk mag het dan ook echt zo zijn dat dit het leven iets minder zwaar maakt voor mensen met hsp – add – adhd… Ik hoop echt dat mensen met hsp wat meer hun kracht eruit gaan halen ipv valkuien gaan ontwikkelen. Deze site is echt een zetje in de goeie richting voor heel veel mensen geloof ik… Bedankt.

  Groet,
  Anoniem

 7. Hoi Jochem mooi dat je zo duidelijk over deze zaken spreekt,
  wat mij opvalt dat je nergens over de hennep, CBD,THC olie spreekt terwijl die juist zo op de neurotransmitters werkt en zelfs herstelt.
  Heb je daar n reden voor dit is toch naast gezonde voeding een heel natuurlijke ondersteuner.

  Bedankt ben benieuwd naar jouw reactie hierover.
  Groetjes Lois.

  1. Hoi Lois,
   Bedankt voor je toevoeging.
   Ik ben me momenteel wat meer aan het verdiepen hierin. De THC olie is alleen niet in het legale circuit te koop, CBD wel.
   Ben benieuwd wat dit allemaal kan betekenen.
   Groet Jochem.

   1. Het is al een tijdje geleden dat je deze reactie heb geplaatst, maar denk je dat THC helpt tegen overprikkeling?

 8. Hallo,

  Ik zet hier maar een reactie omdat ik niet weet waar anders. Ik ben op zoek naar een forum/chatroom achtig iets waar je met elkaar kunt praten over het leven met ADD. kan dat op deze site ergens?

  Groetjes, R

  1. Hoi,
   Er was eerst een forum maar het is zoveel werk om dat de hele dag te moderaten. Bovendien worden mensen ook vaak negatief naar elkaar want een vervelende sfeer neerzet. Het is helaas te tijdrovend om een forum de hele dag te moderaten.

 9. Jochem,
  Diagnoses ADHD, ADD, HSP etc vaststellen>> tja ik blijf dit moeilijk vinden. Volgens mij heeft iedereen soms wel symptomen van ADHD.
  Uit het bloed kunnen ze het niet testen.
  Heb jijzelf LTO3 gebruikt ? en zo ja hoeveel capsules en voor hoelang ?

  1. Hoi Pauline, ik heb lto3 zelf ook een tijdje. Het werkte zeker wel. Meer rust in het hoofd en overzicht. Nu doe ik het zonder. Ik eet goed, mediteer regelmatig en doe NLP oefeningen.
   Groet Jochem

 10. Hoi, leuk om te lezen. Maar echttt veeel en heel lastig voor mij. Ik ben add-er+ hsp. Dit weet ik sinds kort.
  Misschien is het een idee om filmpjes/audios te maken.
  naar iets luisteren wat mij intresseert werkt veel beter dan Lappen teksten lezen.
  Volgends mij ben ik niet de enige hierin.

  Groetjes Rosh

  1. Hoi Rosh, is soms mijn AD(H)D kwaaltje om zo door te blijven schrijven ;) Maar het is wel een beetje verschillend per persoon met niet door kunnen lezen. Als ik iets lees wat ik heel erg interessant vind heb ik er geen moeite mee en dat hebben veel AD(H)D’ers. Ik hield ook nooit van lezen maar als ik een echt goed boek heb, lees ik die zo uit. Misschien was het gewoon niet voor jou weggelegd ;)
   Groet Jochem.

 11. Hoi ik heb wel benieuwd wat voor voeding je hanteerde en wat je verder naast mediteren doet? Bij mij helpt sport en mediteren goed maar sport put mij soms teveel uit…

  1. Hoi Lotte, de voeding die ik nu al ruim een half jaar eet schrijf ik hier meer over https://www.addkenmerken.net/goede-voeding-bij-add-adhd-hsp/ Het komt neer op het Paleo dieet maar om het mezelf wat makkelijker te maken eet ik daarbij wel ook rijst, aardappelen en havermout. Naast mediteren doe ik ook een soort NLP/mindfullness oefeningen waarin ik negatieve patronen doorbreek. Patronen dus die mij slecht doen voelen of die mij energieloos maken etc. Dit ben ik begonnen aan de hand van een therapie die ik begon voor mijn cvs/me. Echt fysiek zwaar sporten heeft bij mij vaak helaas nog erg veel impact op mijn energieniveau en ik kan hier soms dagen van moe zijn. Skaten en fietsen gaat wel gewoon goed.

 12. Hey Jochem,

  Bedankt voor je site en je verhaal.
  Ik herken erg veel van mijzelf in delen van je verhaal en in HSP/ ADD, vanuit vroeger zeiden mijn ouders dat dokters me op adhd hadden willen testen, was een beetje een ‘apart’ kind.
  Voor zover ik me kan herinneren altijd in mijn hoofd wel ergens mee bezig, weet al wat er met vrienden aan de hand is voor ik een telefoontje krijg, heb erg veel de verzorgende rol, op mijn werk, thuis, eigenlijk overal. Voel me vaak uitgeput van alle indrukken en emoties. Daarnaast erg chaotisch en rommelig door zoveel rollen, het goed willen doen, maakt dat ik me veel onrustig voel, en daarna weer uitgeblust.
  Ben aan het overwegen om Lto3 te gaan slikken om mezelf wat makkelijker ( hoop ik) in balans te houden en meer rust te vinden.

  Liefs, Marieke

  1. Hoi Marieke,
   Dat klinkt herkenbaar ja, anderen willen helpen en alles al van te voren aanvoelen. Lto3 kan inderdaad een goed middel zijn om je wat meer rust in je hoofd te geven. Voor veel mensen blijkt het echt een uitkomst bij ADD, ADHD en HSP.
   Wanneer je bij Smartvital deze kortingscode ‘8564B6’ gebruikt krijg je 3 euro korting op je 1e bestelling. Mooi meegenomen.
   Laat nog is horen hoe het ermee gaat. :)
   Groet Jochem.

 13. Hoi Jochem,

  Ik ben nu 16 jaar en heb een half jaar terug de diagnose ADD/Autisme gekregen van wat ik nu weet dat het Niet klopt! Door jouw website weet ik nu dat het niet autisme is maar HSP is. Waar ik trouwens midden in de nacht een paniek aanval van kreeg. Want een half jaar denken dat je autisme hebt een daar een rust mee krijgen en er daar na achter komen dat het niet klopt is niet leuk. ADD heb ik nog wel jammer genoeg ☺. Ik wil nu zelf ook een website gaan beginnen alleen dan voor jongeren. Want die zijn er niet! Alleen weet ik nog niet echt waarneer want ik ga dit jaar beginen met de Opleiding Dokterassistente en ik weet nog niet hoe druk ik het ga krijgen. Maar ik hoop dat het veel mensen gaat helpen in de toekomst.
  Heel erg bedankt voor je hulp al weet je niet dat je me hebt geholpen voor deze reactie.
  Groetjes Simone.

 14. Jochem, wat mooi dat je dit allemaal zo kan verwoorden!
  zelf heb ik ook ADD en kan me er erg in vinden in wat je schrijft!
  Groetjes Pieternel

 15. Bijzonder verhaal, goed om te delen, ik denk dat veel mensen er wat aan hebben. Als ik aan mijn zoon van 15 denk, heeft hij nog een hele weg te gaan, want dit gaan lezen, zit er echt niet in. Ik heb een goede coach voor hem gevonden, heel blij mee, dat gun ik iedereen.
  Er is nog een weg te gaan voor de maatschappij als geheel, maar mensen zoals jij maken het verschil al en dat zal vast uit gaan breiden. Dank je wel voor het delen! Ik ben nieuwsgierig naar de toekomst….

 16. Hallo Jochem,

  Mijn dochter van 17 jaar heeft HSP en sinds 3 weken gebruikt ze LTO3. Ze neemt elke ochtend 1 capsule en ze heeft hier heel erg veel baat bij, eindelijk rust in haar hoofd.
  Nu is ze sinds die tijd extreem moe, uit school gaat ze even slapen en ook ‘s-avonds gaat ze heel erg vroeg naar bed.
  Zou dit toch een bijwerking kunnen zijn van LTO3 en zouden we misschien naar de 2 capsules moeten gaan ?

  Groetjes Renate

  1. Hoi Renate, fijn dat de LTO3 zo goed werkt voor je dochter!
   Voor wat betreft die moeheid kan het zijn dat het lichaam echt opnieuw de rust aan het zoeken is en dat het echt even moet wennen. Dan kan het goed zijn dat die moeheid weg trekt. Bij hoog sensitieve mensen zijn de symptomen in het begin tijdens de inwerking soms wat heftiger. Het beste kun je dit ook even navragen bij Smartvital. Zij weten het wel en kunnen je goed helpen.
   Ik denk dat die moeheid na een tijdje wel wegtrekt en dat je het kunt zien als een soort ‘reset’. Als je bijvoorbeeld een ontgiftingskuur doet dan kan dit ook een tijdje klachten geven zoals vermoeidheid. Dat is normaal.
   Succes en laat nog is horen hoe het gaat! :)
   Groet Jochem

 17. Ik ben erg blij met je site Jochem. Ik ben nu 65 en weet zo’n zes jaar dat ik ADD heb. Op internet gevonden. Er vielen zoveel stukjes op hun plek. Ik denk wel voor 95% herkenning. Ik functioneerde nergens. Heb zoveel baantjes gehad.
  Opgegroeid bij een narcistische vader, wat mij ook gevormd heeft tot een negatief angstig mens.

  Nadat ik verschillende dingen op internet had gelezen, ging ik mijzelf beter begrijpen en ook hoe ik op anderen overkom. Niet tactisch. Niet begrijpen dat wat ik zei niet kon!!!
  Ik ben al een heel stuk uit de negatieve spiraal gekomen. Speciaal via jou site. Jij maakt van ons bijzondere mensen. En dat zijn we ook.

  Ik ben creatief. Heb duizend dingen met onze vijf kinderen geknutseld. Heb overal een oplossing voor. Vijf jaar geleden heb ik ontdekt dat ik kan schilderen. Abstract. En nu hangen er schilderijen van mij in huizen en kantoren.

  Ik heb twee maanden geleden de diagnose gekregen van een lieve psychiater met heel veel begrip hiervoor. Dat is het spectrum van autisme, ADD en PDD-NOS. En hier kan ik mee verder om mijzelf meer te leren kennen en te herkennen.

  Jij geeft de mensen zoveel eigenwaarde terug.
  Ik ben erg blij dat ik je site gevonden heb. Ik denk een jaar of twee geleden en heb er veel kracht uitgehaald. Bedankt voor alles wat je met ons wilt delen.

 18. Ik heb de cd Boeddha’s Brein, maar ik kan nergens vinden welk nummer voor welk thema staat.

  Welke voor ontspanning, concentratie etc. Wie kan mij helpen?

  1. Hoi Tineke, sorry, ik had jouw reactie niet gezien! Achterop de cd staat in het 3de stukje tekst precies wat je wilt weten ;) Ik schrijf het even uit voor je. > Luister naar Alfa Boeddha (nummer 1) of Boeddha Leren (2) om je brein in de ideale leerstaat te krijgen. Luister naar Boeddha Vakantie (3) om 10 minuten vakantie te nemen van je dagelijkse werkdruk. Luister naar Boeddha Concentratie Power (4) om je brein een concentratie boost te geven en wil je jezelf meer ontspannen (bijvoorbeeld om gemakkelijk in slaap te vallen), luister dan naar Totale Boeddha Staat (5) of naar Boeddha Brein (6). Succes! Groet, Jochem

 19. idd veel negatieve reacties. ..word ik weleens heel moe van….maar goed …ik zou mijn adhd zoon voor geen goud in de wereld inruilen. Wat leer ik veel dankzij hem….Vooral in de omgang met mensen. ..Hoe spreek je verschillende mensen aan…wat kan je doen om dingen te voorkomen. ..en vooral. ..als er een probleem is..Hij weet altijd wel een oplossing! die hersenen draaien op volle snelheid. .Dus snelle oplossingen! laat hem uitspreken of uitleggen hoe hij het bedacht heeft…Vaak zit er een super goeie logica achter! Hij wordt vaak als niet sociaal bestempeld. ..maar geloof me…dat is hij juist wel! !! alleen onrecht daar kan hij echt niet tegen. ..Als je het op kunt brengen om ze met veel humor en respect te benaderen dan heb je echt geen probleem hoor…maar willen we niet allemaal zo behandeld worden? ?? ik kan de wereld niet leren om met onze zoon om te gaan. ..Dus ik leer hem om met de wereld om te gaan! !!!

  1. Super om te lezen. Ik heb zo’n bijzondere kleinzoon. Het was eerst zoeken hoe met hem om te gaan. Maar als je hem beter leert kennen dan is het zo’n prachtig kind. Hij is nu zes. Barts van de energie en levensvreugde. De juf op school is zo blij met hem. Dat is ook heel bijzonder.

   Ik ga deze site aan mijn dochter geven.
   Jochem schrijft zo eenvoudig en positief. En uit ervaring. Complimenten.
   Zo kunnen we onze kleinzoon blijvend positief leren omgaan met alles.

  2. Hallo Petra,

   Een moeder voelt wanneer haar kind anders is dan zijn omgeving hem ervaart. Let op zijn bewustzijn en zijn intelligentie. Ze zijn zo gek nog niet, maar volgen niet klakkeloos de rest van de wereld. En dat stoort de wereld omdat zij authentiek zijn. Deze gouden kinderen zijn tot meer in staat dan velen beseffen, maar zij knokken, vaak met gedrag, tegen het harnas waar men ze in wil proppen omdat die mensen om hen heen een minder ontwikkeld bewustzijn heeft.
   Achter je kind blijven staan is het meest essentiële dat je als ouder kunt doen. Als hij zijn pubertijd voorbij is, met een veilige thuishaven (dat is een vereiste) dan komt het vaak goed.
   De balans is dan gelegd en hij staat in zijn kracht. Juist de kinderen die niet gesteund worden door hun ouders raken zichzelf kwijt en zullen in hun volwassen leven hier last van ondervinden.

 20. Heej Jochem!

  wat ben ik blij met jou site! Goed dat je dit doet! Ik haal er veel positieve energie uit. Wij hebben geen therapeuten nodig;p We komen er wel met logisch nadenken! Het leven is nou eenmaal veeleisend. en wij als adders adhd /hsp voelen/ervaren dat mischien ietsie meer. Maar wij hebben de kracht om weer te kijken naar de kleine dingen die de meeste mensen vergeten. Laten we met elkaar er een positieve draai er aan geven!

  Groetjes RIa

 21. Hallo Jochem,

  Wat goed, wat mooi vind ik jou website over het breinleren. Jij hebt echt kennis van zaken en laat zien dat jij ervaringsdeskundige bent. Fijn dat jij dit deelt met ons en is dus een goede steun voor het onderwijs, therapie etc.

  Vraag; Ik ben benieuwd of jij reacties vanuit de gevestigde zittende orde ontvangt en welke zaken jij hierin veranderd zou willen zien ?

  m.vr.gr. Alphon

 22. Hallo Jochem, wat ben ik blij met jouw site! Het doet mij helpen mezelf zoveel mogelijk te gaan begrijpen en een draai te vinden in mijn eigen chaotische leventje.
  Ik wil je vragen of er ook informatie te vinden is over relaties waar beiden add hebben hebben? Van lieverlee gaat er bij mij een lampje branden over mijn man…dat zou een hoop verklarenen wil daar heel graag meer ervaringen over lezen.

  Ik hoop van je te horen.

  Groetjes,
  Lianne

  1. Hai Lianne,
   Herkenbaar is dit, mijn man heeft ADHD, zelf heb ik ADD met depressie..we hebben het heel moeilijk gehad…totdat we echt dingen begonnen te begrijpen na de diagnose..heel laat.
   Precies wat Jochem schrijft, er zijn boeken hier over..zelf heb ik er ook 1, ligt boven..kom er nog op terug, als het mag, mede door dat boek, ben ik niet alleen op mijzelf gefoccussed..maar herken nu dat ook van mijn man…soms moeten we gewoon lachen om ons gedoe….
   We zijn inmiddels wel een aantal jaren verder, hebben veel hobbels en bobbels genomen en ook tegengekomen, maar nu weten we, wat we (nog meer;) aan elkaar hebben…dat wens ik jullie ook toe! vr gr v Marina

 23. Hoi Jochem,

  Ik ben ook HSP en heb al bijna 20 jaar het traject doorlopen van psycholoog, psychiater, opname en groepstherapie.
  Sinds kort ga ik naar een hypnotherapeut en die gaat me helpen om mijn gedachtengang en overprikkelbaarheid een beetje in banen te leiden.
  Ik vind het allemaal heel lastig en weet nog niet zo goed wat ik er allemaal mee aan moet.
  Ben nog erg zoekende.
  Zou Jij me adviezen kunnen geven?

  Bij voorbaat dank,

  Groetjes Marjon

 24. Beste Jochem,
  Is LTO3 veilig te combineren met St.Janskruid en vice versa ?
  Dit laatste kruid is een natuurlijk middel tegen lichte tot middelmatige depressiviteit. En schijnt even goed te werken als farmacologische anti-depressiva. Maar er is ook van dit kruid bekend dat het interacties geeft met andere middelen. De vraag is nu, kunnen ze (lto3 en st.janskruid) gecombineerd worden, heffen ze elkaar op, versterken ze elkaars werking of geeft het nare bijverschijnselen ?
  Wat is hierover bekend.
  Met dank,
  Michiel

  1. Hoi Michiel, LTO3 is een natuurlijk middel waarvan, in de afgelopen 10 jaar van gebruik in Canada, nooit is gebleken dat het niet in combinatie met andere middelen gebruikt kan worden. Dit geldt voor zowel medicatie als andere natuurlijke en homeopathische middelen. Je hoeft dus niet bang te zijn voor vervelende bijverschijnselen. Meer info heb ik daarover geschreven op deze pagina > https://www.addkenmerken.net/lto3 Het allerbeste. Groetjes, Jochem.

   1. Beste Michiel en Jochem,

    LTO3 is te gebruiken naast St Janskruid.
    Depressiviteit komt voor uit overprikkeling, vermoeidheid en vaak ook magnesium tekort. Informeer jezelf ook eens over Meta-relax.
    De filmpjes op de site van Jochem hebben op onze site gestaan ooit, en de laatste film gaat over mijn zoon. Hem heb ik, van klachten veroorzaakt door HSP HB, gered met thuishouden van school, de natuur in, Metarelax, st Janskruid en nu gebruikt hij regelmatig LTO3. En erg belangrijk bij deze groep, Organische voeding.
    Zijn sensitiviteit is een kwaliteit die overloaded wordt door de huidige hectische maatschappij maar ook de negativiteit veroorzaakt door onze leefstijl) van de mens.

    Deze kinderen lopen vaak vast op school. Haal ze uit de omgeving als je merkt dat je kind overprikkeld raakt. Je kunt artikel 11 G van de Wet op de Leerplicht hierop inzetten. Rust, natuur en ruimte zal ze doen herstellen en van daaruit kun je weer opbouwen. Pas op met misdiagnoses want zij vertonen gedrag dat gaat lijken op ADD, ADHD, ASS maar zelfs Gilles de la Tourette. Deze verdwijnen met ontprikkelen. Kijk ook of je kind een hoog bewustzijn heeft, dit zou een relatie tot een hier herkenbare hoogbegaafdheid kunnen hebben. Dit gaat weer regelmatig gecombineerd met HSP.
    Die kinderen vertonen bij langdurige in een verkeerde omgeving en langdurig niet aansluitend onderwijs vertoeven allemaal gedragingen die je ook terug kunt vinden in de DSM.

    Kijk eens bij edu-smart.nl voor meer tips en tools om te overleven in het onderwijs.

    Veel succes ouders!

   2. Beste Jochem, het is aanmoedigend, voor een ieder!
    ik snap dat je niet onder je echte naam schrijft…..
    Mensen die dit lezen en oprecht zijn, zullen jouw verhaal waarderen…
    Bedankt alvast! vr gr v Marina

  2. Hai Michiel, St. Janskruid heb ik jaren geleden ook gebruikt, het hielp, maar helaas werd de depressie op een gegeven moment te erg. Zelfs accupunctuur gekregen, totdat dit ook niet meer hielp. Jammer, ben er een groot voorstander van.
   Helaas toen op reguliere middelen overgegaan….wat was dat erg..ik werd een ‘niemand’…dit is nu erg lang geleden, gelukkig.Heb zelf afgebouwd, wilde leven, ondanks die nare depressie. Heb nu eind 2015/begin 2016 mijn 3e potje van de LTO3…voor mijn ADD en depressie.
   Ben laat gediasnogticeerd, ong 2009, ben nu 56.
   Heb veel kunnen lezen over de LTO3, het is namelijk ook voor depressie en Michiel, niemand is hetzelfde en iedereen heeft zijn/haar eigen reactie….maar mij helpt het enorm!
   Mijn man merkte het al na drie dagen…ikzelf later…het is geen wonderpil, maar iets, wat bij mij heea in beweging zet, en ook letterlijk;)
   Ben ook nog vaak erg moe, maar voeding, doet echt veel, echt! Alles is nog maar een (nieuw) begin…
   Dus op een langzame manier, tempo wat bij mij past, ben ik meer en meer over aan het gaan op Rawfood, samen met mijn man.
   Suiker is de grootste boosdoener….
   Ik ervaar nu veel meer de ADDkant, als mijn ‘zijn’…ik probeer het constructief te gebruiken, samen met de depressie, die nu heeeeeel wat milder is geworden.
   St. Janskruid kan met medicijnen een interactie geven…ik mocht het niet meer nemen, vanwege bloeddrukpillen…maar er is genoeg te vinden hierover.
   Ik wens je heel veel goeds toe…vr gr v Marina

 25. Ik begin het te erkennen, beste Jochem, m’n ADD als KRACHT. Het verwonderde me al een tijdje dat er her en der AD(H)D’ers met volle kracht een hoopvolle boodschap aan het brengen waren terwijl ik me, als laatgediagnosticeerde (op m’n 47e pas, ben er ondertussen bijna 53) nog volop in “m’n miserie” lag te wentelen. Nochtans hàd ik ook het idee tot die diagnose zo’n 6 jaar terug, niet anders dan KRACHTIG te hebben geleefd. Mooi dat je net dàt kenmerkend vermogen van zo veel AD(H)D’ers hier in de verf zet ! We hebben met ons allen heel wat in onze mars. Eens we daar allemaal van overtuigd raken, zullen we ze wel ‘s “een poepje doen ruiken” (zoals we hier wel ‘s zeggen…) “Ze” kennen ons nog niet !!!

 26. Beste Jochem, Maksim maakte mij attent op jouw website en ik heb je uitleg over de verschillende vormen, je tips en de voordelen doorgenomen. Goed gedaan Jochem, mijn compliment.
  Mijn jongste zoon Ivan heeft ADHD type 3. Gelukkig leert hij er geleidelijk aan mee leven. Ik herken veel in die voordelen bij hem. Ik heb hem de links gestuurd en hoop dat hij gaat kijken.
  Mijn dank voor het werk dat je doet..!

 27. Sinds kort zijn mijn beide kinderen (jongens van 12 en 9 jaar jong) gediagnosticeerd. Mede op verzoek van school. Jongste zelfs met voorrang (door school geregeld), aan de medicijnen gezet (ritalin). Dit blijkt op hem geen effect te hebben en worden zijn stemmingen erg onvoorspelbaar. Nu heeft school aangegeven dat beide kinderen niet meer te handelen zijn, en dat wij zsm ander onderwijs moeten gaan zoeken voor ze. Grmpfffff. .. Zo is dus de maatschappij voor bijzondere kinderen. Ben enorm boos, teleurgesteld en verdrietig. Jou site komt voor ons op t juiste moment om ons ook weer t positieve in te laten zien.
  Bedankt Jochem, zal er veel rondlezen.

  Gr. Josefien

 28. Hallo Jochem,
  Wat super dat je zoveel kennis hebt opgedaan! Ik zal deze website toevoegen aan mijn favorieten zodat ik hem makkelijk kan terugvinden… En ga zeker veel lezen hier… Dank je wel!
  Groet,
  Esther

 29. Hallo Jochem,

  Wat goed dat je een website hebt gemaakt met een positieve invalshoek. Ik merk in mijn werk met kinderen met ADHD, dat er vaak een negatieve stempel oprust. Terwijl deze kinderen zo leuk zijn! Vol energie, originele ideeen en altijd in beweging! Veel succes!

  vriendelijke groet,
  Karin