Belangrijke voedingstips bij ADD, ADHD, HSP en ASS

Wist jij de grote invloed al van voeding op ADD, ADHD, HSP en autisme?

Voedingstips bij ADD, ADHD en HSPDe afgelopen maanden krijg ik steeds vaker de vraag of ik nog goede voedingstips weet bij ADD, ADHD, HSP en ASS (autisme spectrum stoornissen).

Er zijn een aantal voedingsstoffen waarvan steeds duidelijker wordt dat het een negatief effect kan hebben op mensen met ADD, ADHD, HSP en autisme. Sterker nog, deskundigen op dit gebied zijn het er over eens dat deze voeding weleens de hoofdoorzaak zou kunnen zijn in de toename van deze diagnoses. Ik heb dit van verschillende specialisten, biochemici en AD(H)D voedingsdeskundigen mogen vernemen.

Veel mensen met ADD, ADHD, HSP en autisme geven aan dat bepaalde voedingsaanpassingen hun leven erg positief veranderd heeft. De veranderingen in gedrag en verminderingen van klachten zijn in sommige gevallen ongekend. Hieronder vind je de aanbevolen voedingsaanpassingen.

 

De voedingstips voor ADD, ADHD, HSP en autisme

Aanbevolen te vermijden
 • Vermijd caseïne (dit is het dierlijk eiwit dat in zuivelproducten voorkomt)
 • Vermijd gluten (dit zit in graanproducten, er bestaat wel glutenvrij brood)
 • Vermijd waar mogelijk producten met toegevoegde E-nummers (E621 ofwel MSG, is de slechtste! Je vindt het veel in bewerkte voeding met smaakversterkers)
 • Vermijd zoveel mogelijk zoetwaren zoals koek, snoep, energie drinks etc. Neem daarvoor in de plaats eens 2 stukken fruit per dag. Tip! Probeer eens rauwe chocola met minimaal 70% cacao als lekkere trek snack. Er bestaan ook 85% cacao repen of nog hoger. Vaak nog lekker ook door de toevoeging van vanille)

Filmpje - Meisje geneest van autisme door caseïne, gluten en MSG (E621) te vermijden...

 

Aanbevolen om wel te eten
 • Alles wat buiten het bovenstaande rijtje valt (ipv granen met gluten eet ik meestal als ontbijt havermout en soms glutenvrij brood van bv. Schär) Zowel te  krijgen bij de Albert Heijn, Jumbo als bij Picknick. Wel zo makkelijk ;)
 • Eet vooral veel groente en fruit. Tip! Maak groene smoothies (verderop lees je er meer over)
 • Eet minimaal 1x in de week vette vis (bevorderd de prikkelgeleiding in het brein door o.a. omega 3 en 6. Dit draagt bij aan een betere stemming en concentratie)
 • Je kunt prima vlees eten, het liefst meer wit dan rood vlees en biologisch. Naast dat de beesten een beter leven hebben gehad bij biologisch is het ook vrij van antibiotica en andere rommel dat je niet in je eten wilt hebben.
 • Aardappelen en rijst is prima (het liefst zoete aardappel omdat die trage koolhydraten hebben).
 • Alle noten, zaden en pitten

Hou het simpel! Een goede richtlijn is om gewoon zo dicht mogelijk bij de natuur te eten. Dus onbewerkte voeding en zo min mogelijk pakje/zakje producten. Dan zit je meestal wel goed. Probeer je te richten op vlees, vis, groente, fruit, (zoete) aardappelen, rijst, noten, zaden en pitten en varieer voldoende. Biologisch is altijd het beste.

Vergeet niet dat het minstens zo belangrijk is om voldoende water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je alle rommel in je lichaam kunt afvoeren. Probeer minimaal 2 – 2,5 liter water per dag te drinken. Om warme dagen nog meer.

 

Waarom deze voeding vermijden bij ADD, ADHD, HSP en autisme?

oervoeding bij ADD, ADHD en HSPEigenlijk komt deze manier van eten neer op het eten volgens het paleodieet (ook wel oerdieet genoemd, omdat je vrijwel terug gaat naar de basis van wat onze voorouders aten). Nu is het Paleodieet officieel nog wat strenger omdat je dan ook havermout, aardappelen en rijst vermijd. Zoete aardappelen mag wel. Ik eet daarom zoals ik het zelf noem Paleo plus ;) Eigenlijk gewoon Paleo + havermout, soms glutenvrijbrood (niet te vaak), (zoete) aardappelen en rijst. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en het is ook helemaal prima.

 

Vroeger en nu

Wist je trouwens dat voor de 2de wereldoorlog nog iedereen grotendeels paleo en biologisch at? Gek genoeg kwamen er toen ook veel minder welvaartsziektes voor en van al die labels van tegenwoordig had helemaal nog niemand gehoord. Jammer genoeg is het vandaag de dag een stuk moeilijker vol te houden om biologisch en gezond te eten. Tja, verleidingen waren er niet. Iedereen leefde in een biologische omgeving en bewerkt voedsel en junkfood, chips, snoep, energie drankjes en ga zo maar door, bestond gewoonweg niet.

Gezond en biologisch eten, naast alle verleidingen van tegenwoordig, vergt nogal wat discipline. Zeker omdat je de eerste weken behoorlijk zal gaan afkicken en dat ga je merken. Toch kan ik je echt aanraden het een tijdje te proberen. Verderop laat ik je zien dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn als je nu misschien denkt en de resultaten die mensen behalen zijn vaak enorm. Niet alleen op het gebied van ADD, ADHD, HSP en ASS , maar ook gewoon in het algemeen op het gebied van mentaal en fysiek welzijn.

 

Exorfinen (zitten in gluten, caseïne, spinazie en soja)

De afkickverschijnselen die je zult ervaren komen o.a. door de exorfinen die je niet meer neemt. Dit zijn opiaten. Deze exorfinen zijn morfine-achtige eiwitten in voeding en stimuleren ons beloningssysteem (endorfinesysteem). Ze komen voor in gluten (graanproducten), caseïne (zuivelproducten), spinazie en soja. Op termijn kan dit je endorfinesysteem erg uitputten wat de klachten bij ADD, ADHD, HSP en autisme alleen maar erger. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat vele hedendaagse diagnoses zoals deze, maar ook uiteenlopende welvaartsziektes zoals depressie, angst, maar ook astma en diabetes, puur ontstaan door een overgevoeligheid voor deze exorfinen en een daardoor uit balans geraakt endorfine systeem.

Het feit dat je beter gluten kunt vermijden heeft trouwens niets te maken met coeliakie. Bij coeliakie ben je echt allergisch voor gluten waardoor je direct na het nuttigen ervan zware klachten kunt krijgen. Dat is iets heel anders dan waar wij hier over praten. Bij ons gaat het puur om de exorfinen die voorkomen in deze stoffen. Zoals eerder gezegd putten deze het beloningssysteem in de hersenen uit. Dit kan resulteren in ADD, ADHD, autisme, maar ook hoog sensitiviteits gerelateerde klachten. Ik kan hier nog pagina’s over vol schrijven maar dat maakt het artikel veel te lang. Wil je er meer over weten dan kun je op de website van exendo meer bronnen raadplegen.

Kijk onderstaande video voor een korte duidelijke uitleg over ons huidige voedingspatroon en de invloed ervan op ons endorfinesysteem in het brein. Je ziet ook welke lichamelijke en psychische klachten en aandoedingen dit kan veroorzaken.

 

Snelle koolhydraten

Als je je aan het rijtje van bovengenoemde tips houdt krijg je naast de exorfinen ook veel minder snelle koolhydraten binnen die jouw suikerspiegel kort doen stijgen. Deze zitten in snoep, koek, frisdrank maar ook brood. Je lichaam moet hierdoor letterlijk helemaal opnieuw gaan leren omgaan met voeding en zichzelf balanceren. Dit zal ook voor afkickverschijnselen gaan zorgen. Kom je door die afkickperiode heen dan kunnen de resultaten enorm zijn en dat heb ik van veel mensen mogen vernemen.

Het lijkt een hele opgave om op deze nieuwe manier te gaan eten. Het valt gelukkig echt wel mee. Hieronder zal ik je laten zien hoe ik het aanpak met mijn voeding en kom je erachter dat het echt niet zo moeilijk hoeft te zijn als je nu misschien denkt.

 

Wat doe ik zelf op het gebied van voeding?

Persoonlijk let ik er gedeeltelijk op. Ik ben best goed op weg al zeg ik het zelf. Al zondig ik natuurlijk ook wel af en toe. Tja, ik blijf mens en ADD’er, haha ;) Mijn doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk dat gene te eten wat goed voor mij is en dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je misschien denkt. Ik probeer het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken en ik merk in ieder geval nu al positieve effecten op het gebied van mijn energie, helderheid en algemeen welzijn. Ik zal je hieronder vertellen wat ik gedurende de dag zoal eet.

 

Mijn ontbijt

notenmix met superfoodsAls ontbijt eet ik meestal een omelet of een groene smoothie of havermout ontbijt. De groene smoothie is echt een aanrader en zal je er zo direct meer over vertellen. Ik maak ook vaak een noten en havermoutmix met amandelmelk (dit is geen zuivel). Ik vul deze meestal aan met een banaantje, wat gojibessen en wat macapoeder of cacaopoeder. Hennepzaad, chiazaad, bijenpollen en allerlei andere noten, zaten, pitten en vrichten doen het hier ook erg goed in en zijn enorm gezond. Sommige zijn  zogeheten superfoods. Kokosrasp eroverheen is ook heerlijk!

Superfoods zijn geen noodzaak...

Nee, superfoods zijn echt geen noodzaak. Het voordeel is alleen dat het je ontbijtje een stuk lekkerder maakt en tegelijkertijd een extra gezonde boost geeft. Ze zijn alleen wel erg duur dus niet voor iedereen weggelegd. Van superfoods wordt je geen superman zoals winkeliers je dat misschien willen laten geloven. Er zijn gewoon bepaalde vruchten en zaden die gemiddeld genomen veel meer essentiele voedingstoffen bevatten dan andere voedingen. Die hebben de term ‘superfood’ gekregen. Neem dat met een korreltje zout en zie het enkel als een extra gezonde toevoeging, want gezond zijn ze zeker! Gaat het elk kwaaltje oplossen? Nee, dat niet natuurlijk. Je kunt er zelf gewoon mee experimenteren en je hoeft natuurlijk niet alles toe te voegen. Wissel het gewoon een beetje af. Voeg je het helemaal niet toe dan is dat ook prima!

 

Lunch en tussendoor snacks

Echt lunchen doe ik eigenlijk nooit. Als ik de tijd heb maak ik bijvoorbeeld een ommeletje met bacon, champignons, paprika, tonijn etc. Je kunt natuurlijk van alles verzinnen. Als je een vrije dag hebt kun je ook prima als lunch een stukje vlees bakken met wat groente. Er is zoveel lekker gezond voedsel! :D Een avocado is ook heerlijk tussendoor en vult goed! Je kunt ook prima gluten/lactosevrijbrood eten met bijvoorbeeld vleeswaren of jam, appelstroop. Ik koop dat wel allemaal bij de biowinkel. In mijn geval de Ekoplaza. Vaak eet je dan gewoon puur appel of puur jam van bessen zonder allemaal suiker toevoegingen en dergelijke.

lovechock prima ADD en ADHD snackGedurende de dag eet ik ook afwisselend wortel, tomaatjes, fruit, noten, rozijnen, dadels etc. Waar ik ook echt helemaal gek op ben is lovechock. Niet goedkoop helaas maar wel super lekker en nog super gezond ook! Echt het proberen waard en een prima ADHD snack!

Groene smoothies zijn de bom!

Ik zei het net al. Waar ik het meest enthousiast over ben is het maken van groene smoothies. Ze voldoen helemaal aan het rijtje voedingstips en kunnen prima als tussendoortje, maar ook als volledige ontbijt- of lunchmaaltijd gedronken worden.

Groene smoothies verbeteren je weerstand, je voelt je lekkerder, helderder en krijgt ook meer energie en je kunt veel beter omgaan met stress. Dat zijn eigenlijk nog maar enkele voordelen. Zo geven veel mensen aan van allergieën af te raken en een gezondere huid te krijgen. Met groene smoothies krijg je gewoon op een lekkere, snelle en simpele manier alle belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten in je lichaam die je hard nodig hebt.

Verderop vertel ik je zelf meer over de kracht van groene smoothies en er staat een recept voor je klaar die je zelf direct kunt maken.

 

Avondeten

Als avondeten probeer ik het meestal te houden op wat vlees of vis. Niet te vaak rood vlees. Wit vlees is een stuk beter. Hierbij eet ik dan groenten. Maar ik ben geen superman en zondig nog wel hoor, haha. Ja, ook ik eet wel eens een pizza of andere pasta (bevat gluten en dus exorfinen). (Update september 2015, ik eet inmiddels al 3 maanden helemaal geen gluten en lactose meer en dat gaat geweldig.) Dus ook geen pizza en pasta meer voor mij. Een patatje is trouwens prima. Dit kun je prima 2 of 3 keer in de week eten mits je graag wilt afvallen natuurlijk. Tja, dan kun je het misschien beter laten. Wel eet ik dan mijn eigen tons mayonaise omdat hier geen lactose in zit.

Alles wat ik hierboven beschrijf wat ik gedurende de dag eet voldoet ook aan het eerder genoemde rijtje. Een prima keuze dus die mij niet veel tijd kost. En echt waar, denk niet dat je niet lekker meer kunt eten. Ik eet heerlijk en mis helemaal niks meer. De verslavingen naar zoetigheid en andere lekkernijen gaan vanzelf weg en dan wil je het echt niet meer ;)

Daarnaast probeer ik mijn voeding zoveel mogelijk bij de biologische supermarkt te kopen zoals bijvoorbeeld Ekoplaza. Deze producten zijn puur en grotendeels onbewerkt, onbespoten en hebben minder tot geen toevoegingen zoals antibiotica in het vlees, e-nummers, bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen etc. Wat ik ook minstens zo belangrijk vind is dat bij biologische producten de dieren een beter leven hebben gehad. Ook mooi meegenomen is dat het milieu minder wordt aangetast!

 

De kracht van groene smoothies

Groene smoothiesIk zei het al eerder, groene smoothies zijn de bom! Echt waar! Ze hebben mijn leven al enorm positief beïnvloed. Maar wat zijn het dan?

Groene smoothies zijn Smoothies waarbij je naast fruit, zoals bijvoorbeeld aardbei, peer, banaan, mango, sinaasappel, druiven, bosbessen, frambozen, meloen en ga zo maar door, ook verse groente vermengt. Dit kan bijvoorbeeld boerenkool, andijvie, sla of komkommer zijn.

Het fijne van deze groene smoothies vind ik dat je niet gebonden bent aan een streng dieet. Je kunt lekker met alles experimenteren en mixen wat je wilt. Ook lekker is het om bijvoorbeeld kokosvet of noten toe te voegen. Of doe er eens als extra wat rozijnen, dadels of honing in. Het kan allemaal en het is super lekker.

Waarom zijn groene smoothies zo gezond...?

Het drinken van Groene Smoothies is niet alleen heel lekker maar het is ook gewoon de ideale manier om snel en gemakkelijk alle belangrijke vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen te krijgen voor megaveel energie, weerstand en om je te weren tegen stress. Je krijgt er namelijk veel meer van binnen dan tijdens het normale eten. Dit komt o.a. doordat je de groentes nu rauw eet. Normaal gesproken kook of bak je je groentes. Door deze verhitting gaan een heleboel voedingsstoffen verloren. Ook leuk om te weten is dat in tegenstelling tot gewoon sap een Smoothie nog 100% van de aanwezige voedingsvezels bevat. Hierdoor voel je je langer vol, bevorderd het je stoelgang en worden gifstoffen uit je lichaam verdreven.

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van Groene Smoothies is een blender om het fruit en de groente te blenden. Het blenden zorgt er op zijn beurt ook voordat de voedingsstoffen optimaal door de darmen worden opgenomen.

Omdat deze smoothies zo gezond zijn hebben ze een enorm positieve invloed op ons mentale en fysieke welzijn. Het kan bij allerlei klachten helpen. Veel van ons hebben klachten zoals vermoeidheid, onrust, niet prettig voelen en al dat soort vreemde en soms onverklaarbare klachten. Vaak is dit het gevolg van stress. Wij ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers hebben soms jaren last van chronische stress omdat we altijd het gevoel hebben op onze tenen te lopen en dagelijks veel te maken krijgen met overprikkeling. Helaas zorgt langdurige stress ervoor dat al je buffers in je lichaam opbranden. Eenmaal opgebrand worden deze buffers niet zomaar meer aangevuld en vervelende, onverklaarbare klachten kunnen het gevolg zijn.

Groene Smoothies blijken een ideale aanvulling te zijn die je een gezonde en energieke boost geven. Ik merk zelf dat ik minder last heb van klachten die bij mijn ADD en HSP horen zoals onhelderheid, loomheid, overprikkeling etc. Groene smoothies geven mij een algeheel gevoel van beter welzijn, rust, meer energie en een heldere geest. Ook merk ik dat mijn huid er beter uitziet en heb ik minder last van allergie.

Groene smoothie recept...

Hieronder geef ik je een recept van een simpele groene smoothie die je snel zelf kunt maken. Heb je nog geen blender? Deze kun je hier vinden.

De Groene Smoothie sla met appel en kaneel

Ingrediënten
 • Handvol verse romeinse sla
 • 1 glas water
 • 1 a 2 appels (Peer is ook lekker)
 • 1 banaan
 • Een volle theelepel honing
 • Een halve eetlepel kaneel

Voor alle ingrediënten geldt dat biologisch fruit en groente beter is maar niet noodzakelijk. Als je geen biologische appel gebruikt, haal dan wel de schil eraf. Anders kan je de schil gewoon erop laten. Hier zitten ook weer erg veel goede voedingsstoffen in!

Met smoothies kan je eigenlijk zelf eindeloos experimenteren. Voel je dus niet gebonden aan dit recept en probeer ook eens andere fruit en groentes. Je kunt ook prima bijvoorbeeld noten toevoegen of bessen. Een lepeltje kokosolie is ook erg gezond. Als je het zoeter wilt hebben voeg je gewoon wat honing, dadels of rozijnen toe. No limits, just try it out! :D

Bereiding:

Niet moeilijk doen, gewoon alles in de blender stoppen en blenden ;) Experimenteer er vooral op los met andere groenten en fruit.

 

Begin je dag met een groene smoothie!

Ik kan je echt aanraden om zelf ook te beginnen met het maken van groene smoothies. Dit hoeft echt niet meteen iedere dag. Het beste is natuurlijk om gewoon elke dag een groene smoothie te maken maar dat hoeft niet. Maak er 2 of 3 per week en je zult al positieve effecten merken op je mentale en fysieke gezondheid. Ze zijn lekker en je maakt ze heel snel klaar dus er is eigenlijk geen reden om het niet te doen.

 

Op naar een betere gezondheid en een stabieler leven!

Je kunt de genoemde voedingstips voor jezelf allicht een tijdje proberen om te ervaren wat het met je doet. Het zal je geen windeieren opleveren. Het helpt mij en in mijn omgeving heb ik erg goede resultaten gehoord van mensen die zich hieraan houden. Ook kreeg ik hierover positieve feedback in reacties via e-mail en Facebook.

Het blijkt ook zeker niet alleen voor ADD, ADHD, hoog sensitiviteit en autisme goed te werken. Ook voor uiteenlopende welvaartsziektes van tegenwoordig zoals astma, diabetes, angst en depressie. We zijn allemaal mensen en we eten sinds een jaar of 50 dag in dag uit allemaal dezelfde troep waar ons lichaam niet tegen bestemd is om nog maar niet te beginnen over alle toxische stoffen die we binnenkrijgen. Geen mens is hetzelfde en bij iedereen uit het zich op een andere manier.

Een goeie manier om aan je groente en fruit te komen en zo je energie en je (stress)weerstand te verhogen zijn groene smoothies. Voor mij zijn groene smoothies een (bijna) dagelijkse routine geworden in mijn leven. Ik zou niet meer zonder kunnen. De reden dat ik dit goed kan volhouden is omdat ik aanzienlijk resultaat merk op energie en weerstandsniveau. Je merkt na enkele dagen al verschil. In de eerste dagen kun je zelfs aardige bijwerkingen ervaren van het ontgiften van je lichaam. Dit kan gepaard gaan met onrust, maag en darmklachten, hoofdpijn etc. Dan besef je pas echt wat een goeds het voor je lichaam doet. Hoe erger de bijwerkingen hoe meer troep je opruimt!

Daarnaast vind ik het maken van groene smoothies ook gewoon leuk en ze zijn super lekker. Dus, ook een goede tip misschien om je kinderen aan het groente en fruit te krijgen ;)

 

Dieet bij ADD, ADHD en autisme

Paleo ‘oerdieet’

Het paleo dieet, eten als een oermens
Paleo, terug naar de basisvoeding

Wat mij erg aantrekt en wat ik al eerder hierboven benoemde is de “Paleo” manier van eten. Dit is een soort van “oerdieet” wat je als mens weer  terug brengt naar de basisvoeding. Dat gene wat echt voor ons is bedoeld. Ik kan je aanraden je wat meer in te lezen over de Paleo manier van eten. Dit is een manier van eten die in Amerika al heel populair is en in Nederland ook steeds meer bekendheid krijgt. Het Paleodieet gaat volledig terug naar de basisvoeding. Daarom wordt het ook wel het “oerdieet” genoemd. Dit is de voeding die oorspronkelijk voor mensen is bedoeld.

Het blijkt namelijk dat onze hedendaagse voeding een grote rol speelt bij veel ziektebeelden en stoornissen. Hierbij kun je denken aan Obesitas, Diabetes, chronische vermoeidheid, maar zeker niet geheel onbelangrijk voor ons om te weten, ook labels als ADD, ADHD en Autisme. Een dergelijk oerdieet als Paleo kan hier een enorme positieve invloed op hebben. Het kan zelfs zo zijn dat veel van je klachten die je ervaart verdwijnen.

Ik heb een hele pagina over het Paleo dieet geschreven waarin ik je meer duidelijkheid geef. Klik op onderstaande link om meer over dit populaire oerdieet te lezen:

> Het paleo dieet, Eten als een oermens!

 

RED dieet

Er zijn voor labels zoals ADD en ADHD meerdere diëten beschikbaar die de symptomen zouden moeten verminderen of zelfs helemaal doen wegnemen.  Ik ken deze niet allemaal bij naam en weet hier niet alles vanaf. Degene die ik bij naam ken is het “RED” dieet of ook wel Pelsser dieet genoemd. Ik ben hier zelf niet mee bekend maar hoor wel van verschillende mensen dat het hen heeft geholpen. Bij de één werkt het wel bij de ander niet.

Bij dit dieet gaat het erom dat je een langdurige periode heel weinig verschillende voeding krijgt. Als het ware krijg je enkel de noodzakelijke basisvoeding. Op ten duur kun je dan verbetering zien en minder klachten ervaren. Vanaf dat moment zul je om de paar weken een nieuw voedingsproduct mogen toevoegen aan je dieet. Wanneer de klachten dan weer terugkomen weet je welk product dit veroorzaakt. Het is een simpele methode die wel zeker een jaar in beslag kan nemen.

Hieronder een korte video erover.

 

Heb je zelf nog tips of suggesties voor een goede voeding bij ADD, ADHD of HSP?

Laat dan hieronder in de reacties zeker van je horen…

Ik ben benieuwd!
Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes! 

45 gedachtes op “Belangrijke voedingstips bij ADD, ADHD, HSP en ASS”

 1. Nou ik zie hier nog een kern van waarheid in vanuit ervaring binnen mijn eigen leven.
  Wel heel extreem voorbeeld, en op het eerste oog ook niet overeenkomend. Maar ik zal hem toelichten.
  Ik heb vroeger al meegemaakt dat ik iets drukker was. Maar nooit onderzoek gedaan naar adhd. Op een geven moment op het MBO(4) ging het aardig op school totdat ik op 16 jarige leeftijd helaas in aanraking ben gekomen met drugs amfetamine werd een dagelijksmiddel voor een periode van 9 maanden(ook de werkende stof in methylfenidaat). Maar dat allemaal achter de rug te hebben gehad, nu ruim 3 jaar geleden inmiddels en ik weer terug de schoolbanken in ging. Merk ik aan mijzelf duidelijk dat zowel op sociaal vlak, thuis en op als op school dat de symptomen van adhd altijd er iets waren maar nu overduidelijk versterkt waren en hier echt beperkingen aan ondervond. op 16 jarige leeftijd zijn je hersenen nog in ontwikkelingen en kan en heeft misschien dit wel voor de extra schade gezorgd. Het kan inderdaad van heel erg veel verschillende factoren afhankelijk zijn. Maar ik zie hier in dit kopje tekst een verband met dit mijn eigen verhaaltje. Exorfinen zijn ook stimulerende middelen (opiaten) maar dan op een veel lichtere schaal natuurlijk. Wat dopamine gehalte gehalte aantast, en verlaagd.

 2. Hallo, bedankt voor dit interessante artikel! Daar kan ik wat mee :) Ik geef wel borstvoeding, ik hoop dat de kleine geen last heeft van de darmpjes als Ik groene smoothies eet!?
  En ik vraag mee nog wel af welke boter/olie je gebruikt om bv vlees te bakken? Kan roomboter/kokosolie/olijfolie?
  Bedankt!
  Groet, Maria

  1. Hoi Maria,
   Ik gebruik zelf meestal gewoon extra vierge olijfolie van de Ekoplaza. Die is biologisch.
   Bakken en braden kan ook heel goed met kokosolie of met ghee.
   Groet Jochem.

 3. Annette Ruffini

  Hi, ik heb een vraag.. werkt LTO op de eetlust?
  Mijn zoon heeft ADD en slikt nu Methylfenidaat en opzich werkt het heel goed qua concentratie maar hij heeft hele slechte eetlust. Hij is enorm aan het groeien en heeft goede voeding nodig maar hij valt af omdat hij veel te weinig eet. Daarom zijn we aan het zoeken naar alternatieven.
  Vr.gr. Annette

  1. Hoi Annette,

   Dit is een bekende bijwerking bij Methylfenidaat. Het kan zijn dat de eetlust op termijn beter wordt. Beste kun je dit met je arts overleggen en aankijken hoe de bijwerkingen minder worden.
   Lto3 geeft geen vermindering van eetlust. Je kunt het altijd een tijdje proberen om te kijken of het voor je werkt.
   Succes ermee.

   Groet Jochem.

 4. ik zie dat je de lunch meestal skipped wat voor een HSPer niet zo handig is en trouwens ook totaal niet gezond. Eet gewoon altijd 3 maaltijden mensen

 5. Hi Jochem, je informatie klopt alleen ik heb wel het volgende advies. Je eet vrij vaak vlees, dat kan. En zonder gluten, zuivel blijft er ook wel minder over. Maar het vlees wat je eet is hoogstwaarschijnlijk van vee. Vee word gevoed met veevoer wat ze snel laat groeien. Hier zit betrekkelijk veel msg en glutamaat in. Die glutamaat veroorzaakt een soortgelijk gevold als exorfinen (check ndma receptor). Je bent wat je eet zeggen we, zo is vee dat ook van wat ze binnen krijgen en zo zijn wij ook wat wij van het vee binnen krijgen. Ik vond het wel een tof inzicht. Ik heb het gister van een arts vernomen.
  Groet

 6. Dit verhaal kan ik helemaal onderschrijven; wereld van verschil! Ik doe dit nu 2,5 weken. Het gaat om de erxorfinen door een gemis aan DPP IV enzym. Met dit enzym erbij in capsulevorm gaat het nog wat sneller en beter. Hiermee kun je af en toe nog een klein beetje onoplettend zijn. Daarnaast goed op de vitaminen en mineralen letten, zeker als de darmvlokken (als bij Coeliakie) erdoor verdwenen zijn.
  Het is niet erg gemakkelijk om 100% gluten- en caseïnevrij te eten, maar meer dan de moeite waard. Alle klachten zijn verdwenen, waaronder ook de lichamelijke. Deze lijst is te lang om hier plaatsen … Ook ademhaling en hartslag zijn veel rustiger en dieper geworden.
  Met erg rustige groet,
  Bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top