Voedingstips bij ADD, ADHD en HSP
Voeding | ADD | ADD en ADHD | ADHD | Natuurlijke behandeling ADD / ADHD | Paleo | Tips

Belangrijke voedingstips bij ADD, ADHD, HSP en ASS

Wist jij de grote invloed al van voeding op ADD, ADHD, HSP en autisme?

Voedingstips bij ADD, ADHD en HSPDe afgelopen maanden krijg ik steeds vaker de vraag of ik nog goede voedingstips weet bij ADD, ADHD, HSP en ASS (autisme spectrum stoornissen).

Er zijn een aantal voedingsstoffen waarvan steeds duidelijker wordt dat het een negatief effect kan hebben op mensen met ADD, ADHD, HSP en autisme. Sterker nog, deskundigen op dit gebied zijn het er over eens dat deze voeding weleens de hoofdoorzaak zou kunnen zijn in de toename van deze diagnoses. Ik heb dit van verschillende specialisten, biochemici en AD(H)D voedingsdeskundigen mogen vernemen.

Veel mensen met ADD, ADHD, HSP en autisme geven aan dat bepaalde voedingsaanpassingen hun leven erg positief veranderd heeft. De veranderingen in gedrag en verminderingen van klachten zijn in sommige gevallen ongekend. Hieronder vind je de aanbevolen voedingsaanpassingen.

 

De voedingstips voor ADD, ADHD, HSP en autisme

Aanbevolen te vermijden
 • Vermijd caseïne (dit is het dierlijk eiwit dat in zuivelproducten voorkomt)
 • Vermijd gluten (dit zit in graanproducten, er bestaat wel glutenvrij brood)
 • Vermijd waar mogelijk producten met toegevoegde E-nummers (E621 ofwel MSG, is de slechtste! Je vindt het veel in bewerkte voeding met smaakversterkers)
 • Vermijd zoveel mogelijk zoetwaren zoals koek, snoep, energie drinks etc. Neem daarvoor in de plaats eens 2 stukken fruit per dag. Tip! Probeer eens rauwe chocola met minimaal 70% cacao als lekkere trek snack. Er bestaan ook 85% cacao repen of nog hoger. Vaak nog lekker ook door de toevoeging van vanille)

Filmpje - Meisje geneest van autisme door caseïne, gluten en MSG (E621) te vermijden...

 

Aanbevolen om wel te eten
 • Alles wat buiten het bovenstaande rijtje valt (ipv granen met gluten eet ik meestal als ontbijt havermout en soms glutenvrij brood van bv. Schär) Zowel te  krijgen bij de Albert Heijn, Jumbo als bij Picknick. Wel zo makkelijk ;)
 • Eet vooral veel groente en fruit. Tip! Maak groene smoothies (verderop lees je er meer over)
 • Eet minimaal 1x in de week vette vis (bevorderd de prikkelgeleiding in het brein door o.a. omega 3 en 6. Dit draagt bij aan een betere stemming en concentratie)
 • Je kunt prima vlees eten, het liefst meer wit dan rood vlees en biologisch. Naast dat de beesten een beter leven hebben gehad bij biologisch is het ook vrij van antibiotica en andere rommel dat je niet in je eten wilt hebben.
 • Aardappelen en rijst is prima (het liefst zoete aardappel omdat die trage koolhydraten hebben).
 • Alle noten, zaden en pitten

Hou het simpel! Een goede richtlijn is om gewoon zo dicht mogelijk bij de natuur te eten. Dus onbewerkte voeding en zo min mogelijk pakje/zakje producten. Dan zit je meestal wel goed. Probeer je te richten op vlees, vis, groente, fruit, (zoete) aardappelen, rijst, noten, zaden en pitten en varieer voldoende. Biologisch is altijd het beste.

Vergeet niet dat het minstens zo belangrijk is om voldoende water te drinken. Dit zorgt ervoor dat je alle rommel in je lichaam kunt afvoeren. Probeer minimaal 2 – 2,5 liter water per dag te drinken. Om warme dagen nog meer.

 

Waarom deze voeding vermijden bij ADD, ADHD, HSP en autisme?

oervoeding bij ADD, ADHD en HSPEigenlijk komt deze manier van eten neer op het eten volgens het paleodieet (ook wel oerdieet genoemd, omdat je vrijwel terug gaat naar de basis van wat onze voorouders aten). Nu is het Paleodieet officieel nog wat strenger omdat je dan ook havermout, aardappelen en rijst vermijd. Zoete aardappelen mag wel. Ik eet daarom zoals ik het zelf noem Paleo plus ;) Eigenlijk gewoon Paleo + havermout, soms glutenvrijbrood (niet te vaak), (zoete) aardappelen en rijst. Dat maakt het een stuk gemakkelijker en het is ook helemaal prima.

 

Vroeger en nu

Wist je trouwens dat voor de 2de wereldoorlog nog iedereen grotendeels paleo en biologisch at? Gek genoeg kwamen er toen ook veel minder welvaartsziektes voor en van al die labels van tegenwoordig had helemaal nog niemand gehoord. Jammer genoeg is het vandaag de dag een stuk moeilijker vol te houden om biologisch en gezond te eten. Tja, verleidingen waren er niet. Iedereen leefde in een biologische omgeving en bewerkt voedsel en junkfood, chips, snoep, energie drankjes en ga zo maar door, bestond gewoonweg niet.

Gezond en biologisch eten, naast alle verleidingen van tegenwoordig, vergt nogal wat discipline. Zeker omdat je de eerste weken behoorlijk zal gaan afkicken en dat ga je merken. Toch kan ik je echt aanraden het een tijdje te proberen. Verderop laat ik je zien dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn als je nu misschien denkt en de resultaten die mensen behalen zijn vaak enorm. Niet alleen op het gebied van ADD, ADHD, HSP en ASS , maar ook gewoon in het algemeen op het gebied van mentaal en fysiek welzijn.

 

Exorfinen (zitten in gluten, caseïne, spinazie en soja)

De afkickverschijnselen die je zult ervaren komen o.a. door de exorfinen die je niet meer neemt. Dit zijn opiaten. Deze exorfinen zijn morfine-achtige eiwitten in voeding en stimuleren ons beloningssysteem (endorfinesysteem). Ze komen voor in gluten (graanproducten), caseïne (zuivelproducten), spinazie en soja. Op termijn kan dit je endorfinesysteem erg uitputten wat de klachten bij ADD, ADHD, HSP en autisme alleen maar erger. Nieuw onderzoek laat zelfs zien dat vele hedendaagse diagnoses zoals deze, maar ook uiteenlopende welvaartsziektes zoals depressie, angst, maar ook astma en diabetes, puur ontstaan door een overgevoeligheid voor deze exorfinen en een daardoor uit balans geraakt endorfine systeem.

Het feit dat je beter gluten kunt vermijden heeft trouwens niets te maken met coeliakie. Bij coeliakie ben je echt allergisch voor gluten waardoor je direct na het nuttigen ervan zware klachten kunt krijgen. Dat is iets heel anders dan waar wij hier over praten. Bij ons gaat het puur om de exorfinen die voorkomen in deze stoffen. Zoals eerder gezegd putten deze het beloningssysteem in de hersenen uit. Dit kan resulteren in ADD, ADHD, autisme, maar ook hoog sensitiviteits gerelateerde klachten. Ik kan hier nog pagina’s over vol schrijven maar dat maakt het artikel veel te lang.

 

Snelle koolhydraten

Als je je aan het rijtje van bovengenoemde tips houdt krijg je naast de exorfinen ook veel minder snelle koolhydraten binnen die jouw suikerspiegel kort doen stijgen. Deze zitten in snoep, koek, frisdrank maar ook brood. Je lichaam moet hierdoor letterlijk helemaal opnieuw gaan leren omgaan met voeding en zichzelf balanceren. Dit zal ook voor afkickverschijnselen gaan zorgen. Kom je door die afkickperiode heen dan kunnen de resultaten enorm zijn en dat heb ik van veel mensen mogen vernemen.

Het lijkt een hele opgave om op deze nieuwe manier te gaan eten. Het valt gelukkig echt wel mee. Hieronder zal ik je laten zien hoe ik het aanpak met mijn voeding en kom je erachter dat het echt niet zo moeilijk hoeft te zijn als je nu misschien denkt.

 

Wat doe ik zelf op het gebied van voeding?

Persoonlijk let ik er gedeeltelijk op. Ik ben best goed op weg al zeg ik het zelf. Al zondig ik natuurlijk ook wel af en toe. Tja, ik blijf mens en ADD’er, haha ;) Mijn doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk dat gene te eten wat goed voor mij is en dat hoeft echt niet zo moeilijk te zijn als je misschien denkt. Ik probeer het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken en ik merk in ieder geval nu al positieve effecten op het gebied van mijn energie, helderheid en algemeen welzijn. Ik zal je hieronder vertellen wat ik gedurende de dag zoal eet.

 

Mijn ontbijt

notenmix met superfoodsAls ontbijt eet ik meestal een omelet of een groene smoothie of havermout ontbijt. De groene smoothie is echt een aanrader en zal je er zo direct meer over vertellen. Ik maak ook vaak een noten en havermoutmix met amandelmelk (dit is geen zuivel). Ik vul deze meestal aan met een banaantje, wat gojibessen en wat macapoeder of cacaopoeder. Hennepzaad, chiazaad, bijenpollen en allerlei andere noten, zaten, pitten en vrichten doen het hier ook erg goed in en zijn enorm gezond. Sommige zijn  zogeheten superfoods. Kokosrasp eroverheen is ook heerlijk!

Superfoods zijn geen noodzaak...

Nee, superfoods zijn echt geen noodzaak. Het voordeel is alleen dat het je ontbijtje een stuk lekkerder maakt en tegelijkertijd een extra gezonde boost geeft. Ze zijn alleen wel erg duur dus niet voor iedereen weggelegd. Van superfoods wordt je geen superman zoals winkeliers je dat misschien willen laten geloven. Er zijn gewoon bepaalde vruchten en zaden die gemiddeld genomen veel meer essentiele voedingstoffen bevatten dan andere voedingen. Die hebben de term ‘superfood’ gekregen. Neem dat met een korreltje zout en zie het enkel als een extra gezonde toevoeging, want gezond zijn ze zeker! Gaat het elk kwaaltje oplossen? Nee, dat niet natuurlijk. Je kunt er zelf gewoon mee experimenteren en je hoeft natuurlijk niet alles toe te voegen. Wissel het gewoon een beetje af. Voeg je het helemaal niet toe dan is dat ook prima!

 

Lunch en tussendoor snacks

Echt lunchen doe ik eigenlijk nooit. Als ik de tijd heb maak ik bijvoorbeeld een ommeletje met bacon, champignons, paprika, tonijn etc. Je kunt natuurlijk van alles verzinnen. Als je een vrije dag hebt kun je ook prima als lunch een stukje vlees bakken met wat groente. Er is zoveel lekker gezond voedsel! :D Een avocado is ook heerlijk tussendoor en vult goed! Je kunt ook prima gluten/lactosevrijbrood eten met bijvoorbeeld vleeswaren of jam, appelstroop. Ik koop dat wel allemaal bij de biowinkel. In mijn geval de Ekoplaza. Vaak eet je dan gewoon puur appel of puur jam van bessen zonder allemaal suiker toevoegingen en dergelijke.

lovechock prima ADD en ADHD snackGedurende de dag eet ik ook afwisselend wortel, tomaatjes, fruit, noten, rozijnen, dadels etc. Waar ik ook echt helemaal gek op ben is lovechock. Niet goedkoop helaas maar wel super lekker en nog super gezond ook! Echt het proberen waard en een prima ADHD snack!

Groene smoothies zijn de bom!

Ik zei het net al. Waar ik het meest enthousiast over ben is het maken van groene smoothies. Ze voldoen helemaal aan het rijtje voedingstips en kunnen prima als tussendoortje, maar ook als volledige ontbijt- of lunchmaaltijd gedronken worden.

Groene smoothies verbeteren je weerstand, je voelt je lekkerder, helderder en krijgt ook meer energie en je kunt veel beter omgaan met stress. Dat zijn eigenlijk nog maar enkele voordelen. Zo geven veel mensen aan van allergieën af te raken en een gezondere huid te krijgen. Met groene smoothies krijg je gewoon op een lekkere, snelle en simpele manier alle belangrijke vitamines, mineralen en antioxidanten in je lichaam die je hard nodig hebt.

 

Avondeten

Als avondeten probeer ik het meestal te houden op wat vlees of vis. Niet te vaak rood vlees. Wit vlees is een stuk beter. Hierbij eet ik dan groenten. Maar ik ben geen superman en zondig nog wel hoor, haha. Ja, ook ik eet wel eens een pizza of andere pasta (bevat gluten en dus exorfinen). (Update september 2015, ik eet inmiddels al 3 maanden helemaal geen gluten en lactose meer en dat gaat geweldig.) Dus ook geen pizza en pasta meer voor mij. Een patatje is trouwens prima. Dit kun je prima 2 of 3 keer in de week eten mits je graag wilt afvallen natuurlijk. Tja, dan kun je het misschien beter laten. Wel eet ik dan mijn eigen tons mayonaise omdat hier geen lactose in zit.

Alles wat ik hierboven beschrijf wat ik gedurende de dag eet voldoet ook aan het eerder genoemde rijtje. Een prima keuze dus die mij niet veel tijd kost. En echt waar, denk niet dat je niet lekker meer kunt eten. Ik eet heerlijk en mis helemaal niks meer. De verslavingen naar zoetigheid en andere lekkernijen gaan vanzelf weg en dan wil je het echt niet meer ;)

Daarnaast probeer ik mijn voeding zoveel mogelijk bij de biologische supermarkt te kopen zoals bijvoorbeeld Ekoplaza. Deze producten zijn puur en grotendeels onbewerkt, onbespoten en hebben minder tot geen toevoegingen zoals antibiotica in het vlees, e-nummers, bestrijdingsmiddelen, kleurstoffen etc. Wat ik ook minstens zo belangrijk vind is dat bij biologische producten de dieren een beter leven hebben gehad. Ook mooi meegenomen is dat het milieu minder wordt aangetast!

 

De kracht van groene smoothies

Groene smoothiesIk zei het al eerder, groene smoothies zijn de bom! Echt waar! Ze hebben mijn leven al enorm positief beïnvloed. Maar wat zijn het dan?

Groene smoothies zijn Smoothies waarbij je naast fruit, zoals bijvoorbeeld aardbei, peer, banaan, mango, sinaasappel, druiven, bosbessen, frambozen, meloen en ga zo maar door, ook verse groente vermengt. Dit kan bijvoorbeeld boerenkool, andijvie, sla of komkommer zijn.

Het fijne van deze groene smoothies vind ik dat je niet gebonden bent aan een streng dieet. Je kunt lekker met alles experimenteren en mixen wat je wilt. Ook lekker is het om bijvoorbeeld kokosvet of noten toe te voegen. Of doe er eens als extra wat rozijnen, dadels of honing in. Het kan allemaal en het is super lekker.

Waarom zijn groene smoothies zo gezond...?

Het drinken van Groene Smoothies is niet alleen heel lekker maar het is ook gewoon de ideale manier om snel en gemakkelijk alle belangrijke vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen te krijgen voor megaveel energie, weerstand en om je te weren tegen stress. Je krijgt er namelijk veel meer van binnen dan tijdens het normale eten. Dit komt o.a. doordat je de groentes nu rauw eet. Normaal gesproken kook of bak je je groentes. Door deze verhitting gaan een heleboel voedingsstoffen verloren. Ook leuk om te weten is dat in tegenstelling tot gewoon sap een Smoothie nog 100% van de aanwezige voedingsvezels bevat. Hierdoor voel je je langer vol, bevorderd het je stoelgang en worden gifstoffen uit je lichaam verdreven.

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van Groene Smoothies is een blender om het fruit en de groente te blenden. Het blenden zorgt er op zijn beurt ook voordat de voedingsstoffen optimaal door de darmen worden opgenomen.

Omdat deze smoothies zo gezond zijn hebben ze een enorm positieve invloed op ons mentale en fysieke welzijn. Het kan bij allerlei klachten helpen. Veel van ons hebben klachten zoals vermoeidheid, onrust, niet prettig voelen en al dat soort vreemde en soms onverklaarbare klachten. Vaak is dit het gevolg van stress. Wij ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers hebben soms jaren last van chronische stress omdat we altijd het gevoel hebben op onze tenen te lopen en dagelijks veel te maken krijgen met overprikkeling. Helaas zorgt langdurige stress ervoor dat al je buffers in je lichaam opbranden. Eenmaal opgebrand worden deze buffers niet zomaar meer aangevuld en vervelende, onverklaarbare klachten kunnen het gevolg zijn.

Groene Smoothies blijken een ideale aanvulling te zijn die je een gezonde en energieke boost geven. Ik merk zelf dat ik minder last heb van klachten die bij mijn ADD en HSP horen zoals onhelderheid, loomheid, overprikkeling etc. Groene smoothies geven mij een algeheel gevoel van beter welzijn, rust, meer energie en een heldere geest. Ook merk ik dat mijn huid er beter uitziet en heb ik minder last van allergie.

Groene smoothie recept...

Hieronder geef ik je een recept van een simpele groene smoothie die je snel zelf kunt maken.

 

De Groene Smoothie sla met appel en kaneel

Ingrediënten
 • Handvol verse romeinse sla
 • 1 glas water
 • 1 a 2 appels (Peer is ook lekker)
 • 1 banaan
 • Een volle theelepel honing
 • Een halve eetlepel kaneel

Voor alle ingrediënten geldt dat biologisch fruit en groente beter is maar niet noodzakelijk. Als je geen biologische appel gebruikt, haal dan wel de schil eraf. Anders kan je de schil gewoon erop laten. Hier zitten ook weer erg veel goede voedingsstoffen in!

Met smoothies kan je eigenlijk zelf eindeloos experimenteren. Voel je dus niet gebonden aan dit recept en probeer ook eens andere fruit en groentes. Je kunt ook prima bijvoorbeeld noten toevoegen of bessen. Een lepeltje kokosolie is ook erg gezond. Als je het zoeter wilt hebben voeg je gewoon wat honing, dadels of rozijnen toe. No limits, just try it out! :D

Bereiding:

Niet moeilijk doen, gewoon alles in de blender stoppen en blenden ;) Experimenteer er vooral op los met andere groenten en fruit.

 

Begin je dag met een groene smoothie!

Ik kan je echt aanraden om zelf ook te beginnen met het maken van groene smoothies. Dit hoeft echt niet meteen iedere dag. Het beste is natuurlijk om gewoon elke dag een groene smoothie te maken maar dat hoeft niet. Maak er 2 of 3 per week en je zult al positieve effecten merken op je mentale en fysieke gezondheid. Ze zijn lekker en je maakt ze heel snel klaar dus er is eigenlijk geen reden om het niet te doen.

 

Op naar een betere gezondheid en een stabieler leven!

Je kunt de genoemde voedingstips voor jezelf allicht een tijdje proberen om te ervaren wat het met je doet. Het zal je geen windeieren opleveren. Het helpt mij en in mijn omgeving heb ik erg goede resultaten gehoord van mensen die zich hieraan houden. Ook kreeg ik hierover positieve feedback in reacties via e-mail en Facebook.

Het blijkt ook zeker niet alleen voor ADD, ADHD, hoog sensitiviteit en autisme goed te werken. Ook voor uiteenlopende welvaartsziektes van tegenwoordig zoals astma, diabetes, angst en depressie. We zijn allemaal mensen en we eten sinds een jaar of 50 dag in dag uit allemaal dezelfde troep waar ons lichaam niet tegen bestemd is om nog maar niet te beginnen over alle toxische stoffen die we binnenkrijgen. Geen mens is hetzelfde en bij iedereen uit het zich op een andere manier.

Een goeie manier om aan je groente en fruit te komen en zo je energie en je (stress)weerstand te verhogen zijn groene smoothies. Voor mij zijn groene smoothies een (bijna) dagelijkse routine geworden in mijn leven. Ik zou niet meer zonder kunnen. De reden dat ik dit goed kan volhouden is omdat ik aanzienlijk resultaat merk op energie en weerstandsniveau. Je merkt na enkele dagen al verschil. In de eerste dagen kun je zelfs aardige bijwerkingen ervaren van het ontgiften van je lichaam. Dit kan gepaard gaan met onrust, maag en darmklachten, hoofdpijn etc. Dan besef je pas echt wat een goeds het voor je lichaam doet. Hoe erger de bijwerkingen hoe meer troep je opruimt!

Daarnaast vind ik het maken van groene smoothies ook gewoon leuk en ze zijn super lekker. Dus, ook een goede tip misschien om je kinderen aan het groente en fruit te krijgen ;)

 

Dieet bij ADD, ADHD en autisme

Paleo ‘oerdieet’

Het paleo dieet, eten als een oermens
Paleo, terug naar de basisvoeding

Wat mij erg aantrekt en wat ik al eerder hierboven benoemde is de “Paleo” manier van eten. Dit is een soort van “oerdieet” wat je als mens weer  terug brengt naar de basisvoeding. Dat gene wat echt voor ons is bedoeld. Ik kan je aanraden je wat meer in te lezen over de Paleo manier van eten. Dit is een manier van eten die in Amerika al heel populair is en in Nederland ook steeds meer bekendheid krijgt. Het Paleodieet gaat volledig terug naar de basisvoeding. Daarom wordt het ook wel het “oerdieet” genoemd. Dit is de voeding die oorspronkelijk voor mensen is bedoeld.

Het blijkt namelijk dat onze hedendaagse voeding een grote rol speelt bij veel ziektebeelden en stoornissen. Hierbij kun je denken aan Obesitas, Diabetes, chronische vermoeidheid, maar zeker niet geheel onbelangrijk voor ons om te weten, ook labels als ADD, ADHD en Autisme. Een dergelijk oerdieet als Paleo kan hier een enorme positieve invloed op hebben. Het kan zelfs zo zijn dat veel van je klachten die je ervaart verdwijnen.

Ik heb een hele pagina over het Paleo dieet geschreven waarin ik je meer duidelijkheid geef. Klik op onderstaande link om meer over dit populaire oerdieet te lezen:

> Het paleo dieet, Eten als een oermens!

 

RED dieet

Er zijn voor labels zoals ADD en ADHD meerdere diëten beschikbaar die de symptomen zouden moeten verminderen of zelfs helemaal doen wegnemen.  Ik ken deze niet allemaal bij naam en weet hier niet alles vanaf. Degene die ik bij naam ken is het “RED” dieet of ook wel Pelsser dieet genoemd. Ik ben hier zelf niet mee bekend maar hoor wel van verschillende mensen dat het hen heeft geholpen. Bij de één werkt het wel bij de ander niet.

Bij dit dieet gaat het erom dat je een langdurige periode heel weinig verschillende voeding krijgt. Als het ware krijg je enkel de noodzakelijke basisvoeding. Op ten duur kun je dan verbetering zien en minder klachten ervaren. Vanaf dat moment zul je om de paar weken een nieuw voedingsproduct mogen toevoegen aan je dieet. Wanneer de klachten dan weer terugkomen weet je welk product dit veroorzaakt. Het is een simpele methode die wel zeker een jaar in beslag kan nemen.

Hieronder een korte video erover.

 

Heb je zelf nog tips of suggesties voor een goede voeding bij ADD, ADHD of HSP?

Laat dan hieronder in de reacties zeker van je horen…

Ik ben benieuwd!

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

48 Commentaar

 1. Goedendag ,ik heb ook adhd ,en er bij ook nog histamine probleem
  Ik zoek ook een dieet vorm ,of een ander eetpatroon ,om toch een beetje de stress op te vangen ,en een regelmatig patroon te krijgen

  Gr Kees

  1. Interessant stukje, ik ben sinds 3 maand ook bezig met een gematigd Paleo dieet.
   Alle zoetigheden (frisdrank, snoep, koek, taart etc.) heb ik uit mijn voedingsschema gehaald, af en toe nog chips in het werkend, maar merk dat ik er echt fitter van wordt.

   P.S.: Biologisch is helemaal prima, goed voor de dieren etc, maar beter voor het milieu is het zeker niet!

 2. Nou ik zie hier nog een kern van waarheid in vanuit ervaring binnen mijn eigen leven.
  Wel heel extreem voorbeeld, en op het eerste oog ook niet overeenkomend. Maar ik zal hem toelichten.
  Ik heb vroeger al meegemaakt dat ik iets drukker was. Maar nooit onderzoek gedaan naar adhd. Op een geven moment op het MBO(4) ging het aardig op school totdat ik op 16 jarige leeftijd helaas in aanraking ben gekomen met drugs amfetamine werd een dagelijksmiddel voor een periode van 9 maanden(ook de werkende stof in methylfenidaat). Maar dat allemaal achter de rug te hebben gehad, nu ruim 3 jaar geleden inmiddels en ik weer terug de schoolbanken in ging. Merk ik aan mijzelf duidelijk dat zowel op sociaal vlak, thuis en op als op school dat de symptomen van adhd altijd er iets waren maar nu overduidelijk versterkt waren en hier echt beperkingen aan ondervond. op 16 jarige leeftijd zijn je hersenen nog in ontwikkelingen en kan en heeft misschien dit wel voor de extra schade gezorgd. Het kan inderdaad van heel erg veel verschillende factoren afhankelijk zijn. Maar ik zie hier in dit kopje tekst een verband met dit mijn eigen verhaaltje. Exorfinen zijn ook stimulerende middelen (opiaten) maar dan op een veel lichtere schaal natuurlijk. Wat dopamine gehalte gehalte aantast, en verlaagd.

 3. Hallo, bedankt voor dit interessante artikel! Daar kan ik wat mee :) Ik geef wel borstvoeding, ik hoop dat de kleine geen last heeft van de darmpjes als Ik groene smoothies eet!?
  En ik vraag mee nog wel af welke boter/olie je gebruikt om bv vlees te bakken? Kan roomboter/kokosolie/olijfolie?
  Bedankt!
  Groet, Maria

  1. Kokosolie en olijfie kan beiden. Er is nu ook voor af en toe een lekkere veganistiche boter Flora.
   Kokosamino’s kan soja vervangen en is lekker.

 4. Hi, ik heb een vraag.. werkt LTO op de eetlust?
  Mijn zoon heeft ADD en slikt nu Methylfenidaat en opzich werkt het heel goed qua concentratie maar hij heeft hele slechte eetlust. Hij is enorm aan het groeien en heeft goede voeding nodig maar hij valt af omdat hij veel te weinig eet. Daarom zijn we aan het zoeken naar alternatieven.
  Vr.gr. Annette

  1. Hoi Annette,

   Dit is een bekende bijwerking bij Methylfenidaat. Het kan zijn dat de eetlust op termijn beter wordt. Beste kun je dit met je arts overleggen en aankijken hoe de bijwerkingen minder worden.
   Lto3 geeft geen vermindering van eetlust. Je kunt het altijd een tijdje proberen om te kijken of het voor je werkt.
   Succes ermee.

   Groet Jochem.

 5. ik zie dat je de lunch meestal skipped wat voor een HSPer niet zo handig is en trouwens ook totaal niet gezond. Eet gewoon altijd 3 maaltijden mensen

 6. Hi Jochem, je informatie klopt alleen ik heb wel het volgende advies. Je eet vrij vaak vlees, dat kan. En zonder gluten, zuivel blijft er ook wel minder over. Maar het vlees wat je eet is hoogstwaarschijnlijk van vee. Vee word gevoed met veevoer wat ze snel laat groeien. Hier zit betrekkelijk veel msg en glutamaat in. Die glutamaat veroorzaakt een soortgelijk gevold als exorfinen (check ndma receptor). Je bent wat je eet zeggen we, zo is vee dat ook van wat ze binnen krijgen en zo zijn wij ook wat wij van het vee binnen krijgen. Ik vond het wel een tof inzicht. Ik heb het gister van een arts vernomen.
  Groet

 7. Dit verhaal kan ik helemaal onderschrijven; wereld van verschil! Ik doe dit nu 2,5 weken. Het gaat om de erxorfinen door een gemis aan DPP IV enzym. Met dit enzym erbij in capsulevorm gaat het nog wat sneller en beter. Hiermee kun je af en toe nog een klein beetje onoplettend zijn. Daarnaast goed op de vitaminen en mineralen letten, zeker als de darmvlokken (als bij Coeliakie) erdoor verdwenen zijn.
  Het is niet erg gemakkelijk om 100% gluten- en caseïnevrij te eten, maar meer dan de moeite waard. Alle klachten zijn verdwenen, waaronder ook de lichamelijke. Deze lijst is te lang om hier plaatsen … Ook ademhaling en hartslag zijn veel rustiger en dieper geworden.
  Met erg rustige groet,
  Bas

 8. Ik zie goede dingen hierboven, maar probeer eens een maand een raw vegan dieet, dan weet je helemaal niet wat je overkomt. Als je wilt weten hoe dat zit, kan ik de volgende boeken aanraden: Thrive van de Canadees Brendan Brazier en The China Study van T. Colin Campbell.

  Groet Ferry, Zwolle.

 9. Heb je toevallig nog tips voor een vegetariër, die meestal eigenlijk veganistisch leeft? Bijvoorbeeld. wat kan ik nemen om voldoende omega’s binnen te krijgen? Ik denk lijnzaadolie?

  1. Hoi Lorerai, ik denk dat je veel hebt aan noten en lijnzaad schijnt inderdaad ook veel omega te bevatten. Ook zou ik geregeld avocado eten. En eet verder gewoon veel groente en sla, wat olijfolie erbij of een andere olie etc.

  2. Nog even een aanvulling voor veganisten en vegetariers. Algenolie. Ook natuurlijk te gebruiken als je dit niet bent. Algenolie is een goed alternatief voor visolie. Uit algen haalt de vis zijn omega 3. Een goede zuivere is bijvoorbeeld het merk Testa.

 10. Hoi Jochem,

  Bedankt voor de informatie, door suiker, gluten en koemelk te laten, heb ik al kunnen ondervinden wat voor impact voeding op mijn hsp-zijn heeft!
  Hoe zit het met zuivelproducten zoals geitenyoghurt en met sojaproducten (biologische, niet GMO sojamelk of -yoghurt, tofu en tempeh). Ik lees nogal veel tegenstrijdige artikels en zie het bos door de bomen niet meer. Het is wel belangrijk aangezien ik meestal vegetarisch eet (wel af en toe vis).

  Groetjes

  1. Hoi Astrid,

   Persoonlijk neem ik helemaal geen zuivel meer. Ook geitenyoghurt bevat lactose voor zover ik weet. Je kunt het natuurlijk het beste zelf ondervinden. Je geeft al aan dat je positieve veranderingen merkt dus nu kun je zelf verder experimenteren met waar je wel en niet goed op reageert.
   Ik neem ook geen soya. Eigenlijk is het enige wat ik drink amandelmelk, rijstemelk, cashewnotenmelk, verse jus (niet teveel, want het blijft suiker zonder de vezels van de sinaasappel) en ik drink over de hele dag veel water. Werkt voor mij uitstekend en ik mis helemaal niets :) Zo nu en dan neem ik een wijntje of sterke drank met bijvoorbeeld jus.
   Ik kan je adviseren niet teveel rond te blijven pluizen op internet want je ziet inderdaad door de bomen het bos niet meer en iedereen houdt er zijn eigen waarheid op na. Het beste is voor jezelf te ondervinden waar je wel en niet goed op reageert. Voor mij is een goede richtlijn zo puur en dicht mogelijk bij de natuur eten en daarbij gluten/lactose/soya en toegevoegde suikers zo veel mogelijk vermijden. Maar iedere stap is er één en je hoeft het niet meteen zo drastisch te doen al ik. Luister naar je lichaam en doe het in stapjes :)
   Groet, Jochem.

 11. Hoi Jochem,

  Stel, ik zou dit soort van dieet proberen, om daarmee de invloed van HSP op mijn leven in meer positieve sferen te brengen, is spinazie dan echt niet bevorderlijk(als ik dat zo mag omschrijven)?

  Groet,
  Tineke

  1. Hoi Tineke, spinazie zou ik me niet te druk om maken. Het blijken vaak de exorfinen uit gluten en lactose en mogelijk ook soya te zijn waar het probleem zit. En als je nou 1x per week spinazie eet zal dat geen probleem zijn maar elke dag wordt wat anders, maar dat geldt dan alleen als je de exorfinen van de spinazie niet kan afbreken. Die exorfinen onderzoeken kun je laten doen.
   Groet Jochem.

 12. Ik heb zelf 2 kinderen met ADHD en aanverwanten. Ik zou de oudste van 15 wel aan de smoothies krijgen, maar de jongste van 13 zal het absoluut vertikken en zelfs andere dingen niet aannemen. De jongste drinkt en eet al geen melkproducten en eet met mate brood. Hoe krijg ik hem aan dit gezondere eten?

  1. Hoi,
   De meeste kinderen vinden smoothies heel erg lekker. Met het fruit erin proef je de groente niet eens. Dat fruit maakt ze zoet. Je kunt ook lekker rozijnen en bijvoorbeeld dadels toevoegen om het wat zoeter te maken. Een kind die geen smoothies lust, lust denk ik ook geen snoep ;)

 13. hoi Jochem,
  ben heel zeker met je instelling eens dat voeding een bron kan zijn van kinderen en volwassenen die een beperking hebben, met een etenspatroon die de beperking naar voren kan halen. Zoals we wel eens beamen dat je vroeger zelden of nooit over deze aandoeningen hoorde,wat hedendaags helaas vaker ten gehore komt. Tegenwoordig zitten er ook veel verschillende E nummers en ook vooral suikers (koolhydraten) in producten. Mijn dochter heeft epilepsie en is niet aanvalsvrij, gebruikt daarom ook veel medicatie. Vorig jaar heeft ze een 3 kwart jaar een ketogeen dieet gevolgd (dit is op medische basis) ze heeft in die tijd geen grote aanvallen meer gehad. Ze had na die 3 kwart jaar besloten om toch weer “gewoon”te gaan eten en de aanvallen kunnen we niet meer op de vingers natellen.Nu inmiddels is ze weer met volle moed begonnen om haar etenspatroon te veranderen en koolhydraatarm te gaan eten. Gewoon omdat ik haar moeder ben heb ik met haar samen koolhydraatarm gegeten,zowel als vorig jaar als ook nu. Mijn andere dochter wat gecombineerde vorm heeft van ADD/ADHD heeft en inmiddels sinds een aantal maanden op medicatie zit, ga ik nu wat ik hier lees ook onderwerpen om suikervrij te gaan eten!!! Wat mij allereerst opvalt is de positieve energie wat je ervan krijgt en je krijgt ook gewichtsvermindering. Zou daar wel op aan sturen voor kinderen die op normaal gewicht zitten extra vetten te laten eten!! en inmiddels kan ik me als ervaren kokkin in koolhydraatarm eten noemen. als je de tijd ervoor neemt kun je van iets wat je niet meer mag eten,iets alternatief van maken dat zelfs soms nog veel lekkerder is!!!

 14. Hoi Jochem,

  Sinds 2 jaar heb ik een diagnose ADD en licht autisme. Na een korte proef ben ik vorig jaar overgestapt op een volledig glutenvrij en zuivelarm dieet. Het was alsof er mist optrok. Sindsdien heb ik al veel minder last van mijn klachten. Sinds een aantal maanden probeer ik zoveel mogelijk suikervrij te eten en zo puur mogelijk. Ook dat helpt enorm. Als ik een keer wel veel suiker binnen krijg, lijkt het de volgende dag wel alsof ik een kater heb. En zo moe.
  Je verhaal over exorfines kende ik nog niet, daar ga ik me zeker eens meer in verdiepen!
  Ook ik heb de groene smoothies ontdekt, evenals groene sappen uit de juicer. Ik probeer er dagelijks 1 of 2 te maken. Ook ik ervaar daardoor betere concentratie en meer aanwezig zijn.
  Dankzij deze nieuwe levensstijl kan ik nu langzaam weer meer gaan werken en daar ben ik heel blij mee. Ze wilden mij aan de medicatie, dat heb ik geweigerd. Ik gebruik voeding als medicijn en dat werkt veel beter!

  Hartelijke groet,
  Paula

  1. Hoi Paula,

   Wat ben ik ongelooflijk blij met jouw reactie! :D Ik probeer zoveel mogelijk mensen bewust te maken en dat kan ik niet alleen. Dankzij dit soort reacties zien mensen dat het echt werkt en dat ik niet zomaar wat zeg.

   Hoe meer mensen dit weten hoe meer mensen op een natuurlijke basis hun klachten kunnen verminderen. Wie wil er nu nog zware stimulerende medicijnen voor ADD of ADHD als het werkelijke probleem in onze hedendaagse voeding blijkt te zitten.

   Bedankt dat je even je verhaal wilde delen Paula. Dit kan voor veel mensen net dat extra zetje zijn om hier ook serieus mee te beginnen!

   Groet, Jochem.

 15. Hoi Jochem,
  Eerst even de melding dat gluten niet alleen in tarweproducten zit, maar in graanproducten. Zo kun je nl. Iets eten waar tarwe in zit, maar geen gluten.

  Mbt wat wel/niet te eten, heeft mijn zoon met label ADHD vorig jaar een bloedtest gehad waarbij naar voedselgevoeligheden gekeken werd. Voor hem kwam er een lijst met ongeveer 25 voedingsmiddelen naar boven en verdeeld naar gradities. Het varieerde van wortels, paprikapoeder tot zuivel, ei, sinaasappel en graanproducten.Hierna is hij op dieet gegaan. Na 1 maand mocht hij een deel, waar hij het minst gevoelig voor was weer introduceren, maar wel via rotatie en niet te vaak en tegelijk. Na 2 en 6 maanden weer een deel en nu resteert eigenlijk alles met gluten en tarwe in z’n geheel. (De hoogste groep begon bij waarde 50 en hij scoorde 117). Die eet hij al meer dan 7 maanden niet.

  Het resultaat?
  Januari 2014 gebruikte hij concerta en scoorde goed op school, hij is nu 10, en bij toetsen was het niveau gemiddeld B (havo nivo). Toen stopten we met medicatie en zakte zijn scores in mei naar D/E, (met moeite VMBO).
  In september gestart met dieet en later ook LTO3 erbij. Zijn meester is dik tevreden, hij is heel geconcentreerd en gestructureerd en scoorde nu gewoon weer z’n B en soms zelf beter.

  Zelf eet ik ook geen gluten meer en voel met veel energieker en heb geen migraines meer. Als weer gluten heb gegeten is het de volgende dag alsof ik een kater heb.

  Aanvullend is het ook interssant om eens over exorfinen overbelasting te lezen. Dit zit nl. In gluten, zuivel, soja en spinazie. Als je geen exorfinen kunt verwerken kun je nl. Ook ADHD achtige en vele andere symptomen ervaren.

  1. Hoi Margriet, leuk dat je reageert en bedankt voor je verhaal en je tips! :)
   Je hebt inderdaad gelijk. Tarwe bevatten in principe altijd gluten maar ze kunnen ook wel eens de gluten eruit halen. Ik heb het veranderd naar graan.
   Wat leuk om te horen dat het nu zo goed met je zoon gaat en dat je zelf ook zoveel baat hebt bij het niet nemen van gluten. Fijn ook dat lto3 hierin kan helpen. Je bent één van de vele waarvan ik goede berichten hoor over lto3.
   Je laatste zin over de exorfinen had ik al geschreven trouwens ;) Als je op het linktje klikt onder het rijtje met voedingstips dan klapt er een stuk open met verdere uitleg waarin ik o.a. de exorfinen behandel.

   Bedankt Margriet en het allerbeste!

   Groet, Jochem.

 16. Als volwassene goed te doen maar met kinderen vind ik het echt lastig. Mijn zoon heeft geen diagnose maar veel kenmerken van ASS en ADD. Wij ondervinden zelf ook geen last van deze kenmerken omdat hij nu nog klein is maar zijn wijsneuzige en weinig empathische opstelling kan nog problemen gaan geven als hij ouder is.
  De voedingsmiddelen die hierboven genoemd staan, daarmee zouden mijn kinderen altijd met tegenzin aan tafel zitten. Zoals vele kinderen zijn zij grootverbruikers van zetmeel. Eten is een soort noodzakelijk kwaad voor hen. Groente, noten, eieren, dat zou echt een straf zijn. Hoe zou je dat aanpakken?
  En alles glutenvrij aanbieden, dat wordt te kostbaar.

  1. Eigenlijk heel simpel Henrike. Begin met groene smoothies. Daar kun je echt alles instoppen. Naast de groentes en fruit ook prima noten. Ze zijn ook nog eens super lekker dus dat moet goed gaan. Misschien is het wel leuk om dat samen met de kids te maken. Dat je kinderen met tegenzin aan tafel zitten als je gezond eet is omdat ze het verkeerde hebben geleerd al. Kinderen eten wat ze gewend zijn. Hoe langer je ze blijft pleasen hoe moeilijker het wordt. Ze zijn niet zielig als ze gaan huilen omdat ze niet gezond willen eten. Ze zijn zielig als ze een moeder hebben die daar niet doorheen wilt prikken en toegeeft aan het gejammer. Echt waar!

 17. Super goed jouw tips Jochem! Ik zelf gebruik dageljks als ontbijt groene smoothies! Met standaart 2stuks fruit ,rucola ,veldsla,spinazie,Andijvie of boerenkool. Een eetlepel goshi bessen erbij, een theelepel lijnzaad, een theelepel Hennepzaad ,zonnebloen pitten erbij en shaken! Verder als lunch speltbrood met rauwkost en een glas groentensap puur biologisch , als Diner wit vlees zoals Kaljoen of kipfilets met veelkleurige groenten of Vis liefs zalm met veelkleurige groenten.Als snacks noten alle soorten ongebrande rauwe noten . !ik voel me heel goed bij dit dieet en vind het heel fijn om nog meer variatitips van jouw te krijgen!.Dank je Jochem mooie tips!.

  1. Dank je Tiny, dat is altijd leuk om te horen! :D Lekker he groene smoothies, ze zijn echt de bom he! Zo gezond en zo lekker. Leuk dat je dat ook doet. Als ik het zo zie eten we behoorlijk hetzelfde al. Ga zo door! Ik ga ook me best doen het vol te houden, haha. Groet, Jochem

 18. Beste Jochem, ik hoorde al jaren over het bloedgroep dieet, maar had nooit de tijd genomen me erin te verdiepen. Ik volgde al een paleo dieet. Nu blijkt er al veel onderzoek te zijn geweest naar de verschillend manieren van reageren op ziektes, geneesmiddelen en voeding. Blijkbaar zijn die reacties afhankelijk van je bloedgroep en is er dus niet 1 dieet wat voor iedereen goed is. Ik ben zeer enthousiast en hoef voor mijn bloedgroepdieet maar kleine eetgewoontes bij te stellen daar ik al volgens Paleo eet. Het boek van Adamo is dus een echte aanrader en beleeft al zijn 18 de druk! Goed wetenschappelijk gestaafd! Groeten, Martin.

 19. Ikzelf heb geen van de voorgaande dieet gevolgd maar ik weet heel zeker dat ik echt hypernerveus wordt van gluten, kleurstoffen en smaakstoffen. Voorbereidde gerechten, snoep, frisdrank, en deegwaren zijn voor mij, (en ik geloof voor veel adhd’ers) echt uit den boze.
  Uit ervaring wil ik het jullie zeker aanraden om het eens te proberen. Het is niet gemakkelijk en bij mij was er pas resultaat na enkele maanden , maar wanneer ik eens zondig, en weer last heb, weet ik waarvoor ik het doe !!

  1. Hoi,

   Zoals je het nu noemt heb je eigenlijk precies het juiste dieet gevolgd denk ik ;) Je voldoet aardig aan het rijtje bovenaan de pagina. Leuk om te horen dat het je zoveel oplevert!

   Volhouden dus, ik ga ook me best doen het vol te houden! :D

   Groet, Jochem

 20. Ik hoor en lees vaak dat fruit en groente samen gisting geeft en dus niet goed voor je darmen is. Opgeblazen gevoel en winderigheid. Hoe is jouw ervaring daarmee?

  1. Hoi Ingrid, Wat ik weet is dat dit zeker in het begin voorkomt en wel tot 3 weken kan duren. Maar dat is dus tijdelijk en juist een erg goed teken! Op de lange termijn heb ik er zelf persoonlijk geen last van maar in het begin had ik het ook hoor ;) Ik denk dat wanneer je hier wel ook op de lange termijn last van hebt dit niet zo’n probleem is hoor.

   Fruit en groente lijken me altijd goed. Mogelijk als je een kwetsbare darm hebt dat je wat meer last van winderigheid krijgt maar dat lijkt me geen reden om geen fruit en groente te eten. Al deze goede voedingstoffen gaan je hele systeem juist schoonmaken en je darmen herstellen.

   1. Groente en fruit van eigen bodem en van het seizoen zijn beter dan alle geimporteerde dingen. Dat zou kunnen helpen. Ook de bereiding. Darmen kunnen soms heftig reageren als groenten te rauw zijn.
    Zuivel van koe en geit staan er ook bekend om en soyamelk, daarvan kan je ook een opgeblazen gevoel krijgen.

    1. Rauwe groentes zijn het best. Die zijn nog ongekookt en zitten boordevol goede voedingsstoffen. Je maag kan er in het begin zeker even raar op reageren maar dat is goed. Hoe meer klachten je hebt hoe beter het is, destemeer heb je aan rommel op te ruimen in je lichaam. Even doorheen gaan en dan gaat het over.

 21. In december krijg ik een officiële ADD test, (zonder test voor mij al duidelijk add), en langer dan 25 jaar last van ME. Ongeveer 2 jaar geleden ben ik begonnen met Paleo of oerdieet, en ik moet zeggen het gaat ge wel dig. Als ik nu iets van tarwe, of iets anders eet wat niet goed voor me is, krijg ik gelijk exceem of andere huiduitslag. De extreme vermoeidheid was in mijn geval gewoon een voedselprobleem. Ook qua stemming is alles veel meer in balans. Voor mij is er dus een duidelijk verband tussen voeding en AD(H)D (en in mijn geval ME) Het heeft de kwaliteit van mijn leven in ieder geval een stuk verbeterd.

  1. genezen van autisme ,bull
   ik heb add/pdd-nos/klassiek autisme vorm.
   en eet gewoon lekker snoep koekjes chips net als iemand anders.wat klachten vermindert zijn zwemmen,lopen,fietsen en een massage op zn tijd en veel slapen