8 tips bij slaapproblemen door ADD, ADHD of HSP


Heb jij ‘s avonds moeite met in slaap vallen?

Veel ADD’ers en ADHD’ers maar ook hoog sensitieve mensen (HSP) kennen het wel. De bekende slaapproblemen. Je ligt te draaien in bed, je brein is een chaos van gedachten en in slaap komen lijkt onmogelijk.

Hieronder geef ik je 8 tips waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen en dus ook fitter wakker wordt. Deze tips zorgen er op de lange termijn voor dat je natuurlijke slaapritme hersteld wordt. Hierdoor slaap je niet alleen makkelijker in waardoor je een betere nachtrust hebt en fitter wakker wordt, maar ook is het een stuk gezonder voor je en zal je je overdag stukken lekkerder voelen!

 

8 Tips om makkelijker in slaap te vallen

Tip 1

Probeer na je avondeten niet meer teveel te eten. Zeker geen vette happen en (witte) suikers. Het lichaam moet dit allemaal verwerken en kan daardoor moeilijk ontspannen en tot rust komen.

Tip 2

Probeer in de avond minder te roken en geen koffie te drinken. Deze stoffen zoals nicotine en cafeïne laten je moeilijk in slaap vallen.

Tip 3

Leeg je brein voor het slapen gaan. Wat ik hiermee bedoel is dat het erg zinvol is om voor het naar bed gaan al je gedachten op te schrijven. Zoals afspraken, ideeën, zorgen, dingen die je nog moet doen etc. Dit lucht enorm op en je brein kan dan ontspannen. Zolang je het niet opschrijft blijft het maar in je koppie rond malen en komt je geest niet tot rust.

Tip 4

Zorg ervoor dat je minimaal 1 uur, liever 2 uur,  voor het naar bed gaan niet veel inspanning meer levert. Neem liever een bad of lees een boek. TV kijken is eigenlijk al teveel inspanning.

Tip 5

Zit na 11 uur niet meer achter een pc of laptop! Deze beeldschermen geven veel licht af waardoor het brein denkt dat het nog licht is. Hierdoor worden de melatonine stofjes niet aangemaakt die je moe moeten doen voelen. Dit zal op ten duur je natuurlijke slaapritme gaan verstoren.

Tip 6

Luister voor het slapen gaan naar rustgevende muziek of nog veel beter naar Binaural Beats. DIt zijn speciale audiotonen. Ik doe dit zelf ook en het werkt fantastisch. Dit maakt je brein leeg en ontspannen waardoor je makkelijk in slaap valt. Meer over deze Binaural Beats en om ze zelf te luisteren lees je hier.

Tip 7

Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker is. Geen (wit) licht van buiten of van wekkers of iets dergelijks. Een gekleurde zachte lamp kan wel fijn werken om in slaap te vallen.

Tip 8

Probeer dagelijks op dezelfde tijden naar bed te gaan. Dit hersteld het natuurlijke slaapritme waardoor je na een tijdje vanzelf moe zult worden wanneer je naar bed gaat.

Extra tip: 

Probeer eens deze super methode van slaapdeskundige W. van der Klaauw waarin je in 7 stappen naar een goede nachtrust, meer energie en een leuker leven wordt gebracht.

> In 7 stappen naar een perfecte slaap

 

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt!

Wil je meer tips lezen over hoe je in het algemeen beter kunt omgaan met je ADD, ADHD maar ook HSP?

Klik dan op onderstaand link:

> Waardevolle tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP

 


Reageren op dit artikel? Scroll even naar beneden...


Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes!
14 thoughts on “8 tips bij slaapproblemen door ADD, ADHD of HSP

 1. Yvet

  Wat voor mij echt dé oplossing is…. luisterboeken! Ik lig maar wordt geëntertaind.
  Moet er wel bij zeggen dan ik ook melatonine heb en dat dat ook heel veel helpt.
  Maar qua onrust en ‘moeten’ liggen om te ‘moeten’ slapen is dit echt voorbij een oplossing.
  Ik zet de boeken op mijn telefoon en oordopjes in en luisteren maar.
  Misschien heeft iemand hier wat aan.
  Gr Yvet

  1. Jochem (Beheerder) Bericht auteur

   Bedankt voor je reactie! Volgens mij luistert mijn vader dat ook. Bedoel je ook hoorspelen zoals bijvoorbeeld “De Moker”? Dat luistert mijn vader namelijk. Groet Jochem.

 2. Yvet

  Nou ik zal het je nog mooier vertellen. De moker is het eerste ‘stuk’ wat ik hoorde. Dat is echt een hoorspel. Maar ik haal de ‘boeken’ bij de bibliotheek. Dus dat zijn de boeken maar dan voorgelezen. Soms door de schrijver zelf of door bijvoorbeeld een bekende Nederlander. Jammer genoeg zijn de boeken best schaars. Maar ik blijf het een uitvinding vinden.

 3. annemarie1827

  Veel van deze tips kloppen maar ik woon niet alleen, heb een pittig baan, een man in ploegendienst, een zoon werkend in de horeca en nog een zoon die volgt het middelbare onderwijs en onze oudste zoon heeft ook ADHD. Ikzelf slaap 6 a 7 uur met melatonine voor mij een prima middel en ik probeer stress te vermijden maar in ons gezinsleven is dit wel lastig om hier een balans in weten te vinden.

 4. pamela

  Ik merk dat ik beter slaap als ik ‘s middags om een uur of 16/17 een stuk hardgelopen heb.
  Lekker in de buitenlucht met mijn favo muziek.
  Ik heb ook melatonine.
  En vooral me niet druk gaan maken als het slapen niet zo wil lukken. ( alleen vervelend als je de volgende dag een drukke dag hebt)

 5. Raymond

  Ik heb zelf dat ik muziek luister en op de iPod nano nog wat Patience, denk ik alleen daaraan en niet aan iets anders, maar dan heb ik ook nog melatonine, maar dat gaat er ook steeds meer uit.

 6. Janneke

  Weet je wat het ook is? Wanneer je medicatie nog niet is uitgewerkt is in slaap vallen ook een probleem. Bij mij in ieder geval wel..

 7. Sophia

  Helaas werk ik in ploegendiensten. Regelmaat bestaat totaal niet. Dus mijn medicatie gebruik is altijd op andere tijden. Nu ook weer volop aan het hardlopen. Gaat nu iets beter met slapen… Ook gebruik ik melatonine maar heeft weinig effect. Kan iemand mij een bepaald merk aanbevelen?
  Binnenkort maar de muziekjes van de site proberen haha.

 8. Ester

  Mocht je op zoek zijn naar luisterboeken, bij loket aangepast lezen ( ip bedoeld voor blinden en slechtzienden) hebben ze ontzettend veel ingesproken boeken. Als je lid bent, voor een klein bedrag kun je de boeken zo downloaden.

 9. Linda Rijvers

  Ik zit sinds kort op je pagina omdat we vermoeden dat onze zoon van zes ADHD heeft, naast sowieso sensorische integratiestoornis. Een vast ritueel is erg belangrijk, inclusief boekje lezen. We hebben hem een tijdje geborsteld en doen dat af en toe nog. Maar alleen een been/voetmassage vond hij ook al fijn. De laatste tijd vraagt hij om een “schildpadmassage”: een stevige massage over hoofd, rug, armen en benen met zijn schildpadknuffel en daardoor wordt hij een stuk rustiger. Geuren kunnen blijkbaar ook rustgevend werken, zoals lavendel maar dat heb ik nog niet geprobeerd omdat hij erg gevoelig is voor geur en stel dat het tegenwerkt…

  1. Birgitte Gadet

   Ik ga ‘s avonds bij onze zoon van 8 jaar even in bed liggen en dan spreken we over vanalles. Vaak genoeg valt hij daarna meteen in slaap. Misschien is het de aandacht die werkt of het feit dat hij dan even in rust alles kan vertellen zonder dat zijn zusje (5 jaar) erbij is. Bij haar doe ik hetzelfde ook al heeft zij geen ADHD, althans dat gevoel heb ik nu nog niet bij haar.
   Wat ook helpt is om voor het slapen gaan even te douchen, spoel de dag van je af.
   Maar een vast ritueel geeft inderdaad ook rust doordat hij weet wat er gaat gebeuren. Het planbord is daar ideaal voor. Hij wil nogal eens afwijken van de afspraken die we maken, zeker nu het zo’n mooi weer is en hij dan langer op wilt blijven, en dan kan ik hem wijzen op het planbord en dan is het soms goed.

   1. Jochem (Beheerder) Bericht auteur

    Hoi Birgitte,

    Wat goed van je om dat elke avond te doen. Ik denk dat het veel rust geeft voor je zoontje omdat hij zo alles van zich af kan praten. Anders blijft het maar rondmalen in het koppie waardoor je moeilijk in slaap kan vallen.
    Bedankt voor je reactie.
    Groet Jochem

 10. Bert

  Al deze tips zijn heel erg waar, waardevol en ondersteunend in een goede voorbereiding om te slapen.

  Een aanvullende optie voor het moment zelf wanneer je de lamp uitdoet en ‘mag’ gaan slapen is een ‘mindfulnessoefening’ van 5 minuten die bodyscan heet.

  1) Ga liggen in je favoriete slaappositie.
  2) Ga voor jezelf kort en beschouwelijk na waar je op dat moment allemaal druk mee bent in je hoofd of wat je bezighoudt.
  3) Vraag jezelf vervolgens kort af hoe je jezelf daarbij voelt. Alles mag.
  4) Probeer vervolgens je aandacht en voelen te richten op je lichaam waarbij je van onderen naar boven gaat. Probeer je aandacht en voelen te brengen naar je tenen, vervolgens naar je voeten, knieen en zo verder naar boven.

  Goede kans dat je niet bij je hoofd uitkomt omdat je dan al slaapt ;-)
  Afdwalen is geen probleem en is normaal. Gewoon vaststellen en aandacht weer terugbrengen.

  Ik leer dit mijn kinderen ook en dit werkt vaak ook voor hen.

  Daarnaast had ik boven bewust ‘mag slapen’ tussen apostroffen gezet. Wanneer je van jezelf ‘moet’ slapen legt dit een behoorlijk druk op jezelf of kinderen. Het werkt versterkend en kan zelf angst geven om te gaan slapen.
  Ik vervang het woord ‘moeten’ voor ‘mogen’ slapen. En ‘maar’ voor ‘en’. Laat het je maar overkomen. Lukt het niet, is dat niet erg. Het overkomt je vanzelf ‘en’ duurt dan gewoon iets langer.
  We zijn vaak iets te streng voor onszelf in wat we allemaal moeten. Het is fijn wanneer je de fase tussen gáán slapen en dáádwerkelijk slapen wat meer kan omarmen door acceptatie hoe het is.

  Bovenstaande bodyscan en mindsetting kan helpen jezelf psychologisch wat meer flexibliteit te gunnen..

  Nou, welterusten dan maar.. ;-)

 11. Patricks

  Wat een nuttige tips staan hier geschreven. Ik heb al jaren ADHD en kan daardoor slecht in slaap komen. Daarvoor gebruik ik melatonine van Eazzysleep. Goede kwaliteit en erg goedkoop. Ik gebruik 3 mg regulier. Daarmee val ik goed in slaap. Soms kan ik niet doorslapen en dan gebruik ik de time released.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.