add adhd tips bij slaapproblemen
Tips | ADD | ADD en ADHD | ADHD | HSP hooggevoeligheid

8 tips voor slaapproblemen door ADD, ADHD of HSP

Heb je ADD/ADHD of HSP en moeite met in slaap vallen?

8 tips voor slaapproblemen met ADD, ADHD of HSP
Slaapproblemen door ADD / ADHD? Probeer eens ‘s avonds niet te veel te roken en geen koffie te drinken.

Veel ADD’ers en ADHD’ers, maar ook Hoog Sensitieve mensen (HSP) kennen het wel. De bekende slaapproblemen. Je ligt te draaien in bed, je brein is nog een chaos van gedachten en in slaap komen lijkt onmogelijk.

Hieronder geef ik je 8 tips waardoor je makkelijker in slaap kunt vallen en dus ook fitter wakker wordt. Deze tips zorgen er op de lange termijn voor dat je natuurlijke slaapritme hersteld wordt. Hierdoor slaap je niet alleen makkelijker in, waardoor je een betere nachtrust hebt en fitter wakker wordt, maar ook is het een stuk gezonder voor je en zal je je overdag veel lekkerder en helderder voelen.

 

8 Tips om makkelijker te slapen met ADD, ADHD of HSP

 

Tip 1

Probeer na je avondeten niet meer teveel te eten. Zeker geen vette happen en (witte) suikers. Het lichaam moet dit allemaal verwerken en kan daardoor moeilijk ontspannen en tot rust komen.

 

Tip 2

Probeer in de avond minder te roken en geen koffie te drinken. Deze stoffen zoals nicotine en cafeïne laten je moeilijk in slaap vallen. Van koffie wordt zelfs aangeraden dit na 14:00 ‘s middags niet meer te drinken voor een betere slaap. Kan je het echt niet laten, drink dan zeker geen koffie na 18:00 uur. Neem daarvoor in de plaats liever een groene thee.

 

Tip 3

Zorg ervoor dat je minimaal 1 uur, liever 2 uur,  voor het naar bed gaan niet veel inspanning meer levert. Neem liever een bad of lees een boek. TV kijken kan ook al een negatieve invloed hebben op je slaap.

 

Tip 4

Zit na 23:00 uur niet meer achter een pc of laptop. Liever al na 22:00 uur niet meer. Probeer dit in ieder geval minimaal 1 uur voor het slapen gaan niet meer te doen. Beeldschermen geven veel (blauw) licht af waardoor het brein denkt dat het nog licht is. Hierdoor worden de melatonine stofjes niet aangemaakt die je juist moe moeten maken. Dit zal op ten duur je natuurlijke slaapritme gaan verstoren. Mocht je het nou echt niet kunnen laten, zet dan minimaal 1 uur voor het slapen een nachtfilter aan op je beeldscherm. In windows 10 en veel smartphones zit deze optie standaard ingebouwd en kun je de tijden automatisch instellen. Zo niet, dan kun je hiervoor altijd een app installeren zoals blue light filter.

 

Tip 5

Leeg je brein voor het slapen gaan. Wat ik hiermee bedoel is dat het erg zinvol is om voor het naar bed gaan al je gedachten op te schrijven. Zoals afspraken, ideeën, zorgen, dingen die je nog moet doen etc. Dit lucht enorm op en je brein kan zo makkelijker ontspannen. Zolang je het niet opschrijft blijft het maar in je koppie rond malen en komt je geest niet tot rust.

 

Tip 6

Luister voor het slapen gaan naar rustgevende muziek of doe een meditatieoefening of nog veel beter, luister naar Binaural Beats. Dit zijn speciale audiotonen. Ik doe dit zelf ook en het werkt fantastisch. Dit maakt je brein leeg en ontspannen waardoor je makkelijk in slaap valt. Meer over deze Binaural Beats en om ze zelf te luisteren lees je hier.

 

Tip 7

Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker is. Geen (wit) licht van buiten of van wekkers of iets dergelijks. Een gekleurde zachte lamp kan wel fijn werken om in slaap te vallen.

 

Tip 8

Probeer dagelijks op dezelfde tijden naar bed te gaan. Dit hersteld het natuurlijke slaapritme waardoor je op ten duur vanzelf moe zult worden wanneer je naar bed gaat.

 

Ik hoop dat je wat aan de tips hebt!

Heb je zelf nog goede slaaptips? Laat hieronder van je horen in de comments.

Wil je meer tips lezen over hoe je in het algemeen beter kunt omgaan met je ADD, ADHD of HSP?

Klik dan op onderstaande link:

> Waardevolle tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

17 Commentaar

 1. Ik slaap beter als ik sochtends vroeg naar buiten ga en een stuk ga lopen. Als ik daar geen zin in heb ga k ook weleens voor mijn daglichtlamp zitten. Een lamp die daglicht simuleert. Ook niet piekeren als je niet kunt slapen.

 2. Hoi.
  Ik heb voor mijn dochters met ass en add en adhd verzwaringdekens gemaakt.
  Die kun je ook zo kopen maar zijn dan enorm aan de prijs.
  Beiden ervaren het als een ontspanning en wordt hun hoofd er rustiger van.
  Slapen gaat dan veel makkelijker.

 3. Wat een nuttige tips staan hier geschreven. Ik heb al jaren ADHD en kan daardoor slecht in slaap komen. Daarvoor gebruik ik melatonine van Eazzysleep. Goede kwaliteit en erg goedkoop. Ik gebruik 3 mg regulier. Daarmee val ik goed in slaap. Soms kan ik niet doorslapen en dan gebruik ik de time released.

 4. Al deze tips zijn heel erg waar, waardevol en ondersteunend in een goede voorbereiding om te slapen.

  Een aanvullende optie voor het moment zelf wanneer je de lamp uitdoet en ‘mag’ gaan slapen is een ‘mindfulnessoefening’ van 5 minuten die bodyscan heet.

  1) Ga liggen in je favoriete slaappositie.
  2) Ga voor jezelf kort en beschouwelijk na waar je op dat moment allemaal druk mee bent in je hoofd of wat je bezighoudt.
  3) Vraag jezelf vervolgens kort af hoe je jezelf daarbij voelt. Alles mag.
  4) Probeer vervolgens je aandacht en voelen te richten op je lichaam waarbij je van onderen naar boven gaat. Probeer je aandacht en voelen te brengen naar je tenen, vervolgens naar je voeten, knieen en zo verder naar boven.

  Goede kans dat je niet bij je hoofd uitkomt omdat je dan al slaapt ;-)
  Afdwalen is geen probleem en is normaal. Gewoon vaststellen en aandacht weer terugbrengen.

  Ik leer dit mijn kinderen ook en dit werkt vaak ook voor hen.

  Daarnaast had ik boven bewust ‘mag slapen’ tussen apostroffen gezet. Wanneer je van jezelf ‘moet’ slapen legt dit een behoorlijk druk op jezelf of kinderen. Het werkt versterkend en kan zelf angst geven om te gaan slapen.
  Ik vervang het woord ‘moeten’ voor ‘mogen’ slapen. En ‘maar’ voor ‘en’. Laat het je maar overkomen. Lukt het niet, is dat niet erg. Het overkomt je vanzelf ‘en’ duurt dan gewoon iets langer.
  We zijn vaak iets te streng voor onszelf in wat we allemaal moeten. Het is fijn wanneer je de fase tussen gáán slapen en dáádwerkelijk slapen wat meer kan omarmen door acceptatie hoe het is.

  Bovenstaande bodyscan en mindsetting kan helpen jezelf psychologisch wat meer flexibliteit te gunnen..

  Nou, welterusten dan maar.. ;-)

 5. Ik zit sinds kort op je pagina omdat we vermoeden dat onze zoon van zes ADHD heeft, naast sowieso sensorische integratiestoornis. Een vast ritueel is erg belangrijk, inclusief boekje lezen. We hebben hem een tijdje geborsteld en doen dat af en toe nog. Maar alleen een been/voetmassage vond hij ook al fijn. De laatste tijd vraagt hij om een “schildpadmassage”: een stevige massage over hoofd, rug, armen en benen met zijn schildpadknuffel en daardoor wordt hij een stuk rustiger. Geuren kunnen blijkbaar ook rustgevend werken, zoals lavendel maar dat heb ik nog niet geprobeerd omdat hij erg gevoelig is voor geur en stel dat het tegenwerkt…

  1. Ik ga ‘s avonds bij onze zoon van 8 jaar even in bed liggen en dan spreken we over vanalles. Vaak genoeg valt hij daarna meteen in slaap. Misschien is het de aandacht die werkt of het feit dat hij dan even in rust alles kan vertellen zonder dat zijn zusje (5 jaar) erbij is. Bij haar doe ik hetzelfde ook al heeft zij geen ADHD, althans dat gevoel heb ik nu nog niet bij haar.
   Wat ook helpt is om voor het slapen gaan even te douchen, spoel de dag van je af.
   Maar een vast ritueel geeft inderdaad ook rust doordat hij weet wat er gaat gebeuren. Het planbord is daar ideaal voor. Hij wil nogal eens afwijken van de afspraken die we maken, zeker nu het zo’n mooi weer is en hij dan langer op wilt blijven, en dan kan ik hem wijzen op het planbord en dan is het soms goed.

   1. Hoi Birgitte,

    Wat goed van je om dat elke avond te doen. Ik denk dat het veel rust geeft voor je zoontje omdat hij zo alles van zich af kan praten. Anders blijft het maar rondmalen in het koppie waardoor je moeilijk in slaap kan vallen.
    Bedankt voor je reactie.
    Groet Jochem

 6. Mocht je op zoek zijn naar luisterboeken, bij loket aangepast lezen ( ip bedoeld voor blinden en slechtzienden) hebben ze ontzettend veel ingesproken boeken. Als je lid bent, voor een klein bedrag kun je de boeken zo downloaden.

 7. Helaas werk ik in ploegendiensten. Regelmaat bestaat totaal niet. Dus mijn medicatie gebruik is altijd op andere tijden. Nu ook weer volop aan het hardlopen. Gaat nu iets beter met slapen… Ook gebruik ik melatonine maar heeft weinig effect. Kan iemand mij een bepaald merk aanbevelen?
  Binnenkort maar de muziekjes van de site proberen haha.

 8. Weet je wat het ook is? Wanneer je medicatie nog niet is uitgewerkt is in slaap vallen ook een probleem. Bij mij in ieder geval wel..

 9. Ik heb zelf dat ik muziek luister en op de iPod nano nog wat Patience, denk ik alleen daaraan en niet aan iets anders, maar dan heb ik ook nog melatonine, maar dat gaat er ook steeds meer uit.

 10. Ik merk dat ik beter slaap als ik ‘s middags om een uur of 16/17 een stuk hardgelopen heb.
  Lekker in de buitenlucht met mijn favo muziek.
  Ik heb ook melatonine.
  En vooral me niet druk gaan maken als het slapen niet zo wil lukken. ( alleen vervelend als je de volgende dag een drukke dag hebt)

 11. Veel van deze tips kloppen maar ik woon niet alleen, heb een pittig baan, een man in ploegendienst, een zoon werkend in de horeca en nog een zoon die volgt het middelbare onderwijs en onze oudste zoon heeft ook ADHD. Ikzelf slaap 6 a 7 uur met melatonine voor mij een prima middel en ik probeer stress te vermijden maar in ons gezinsleven is dit wel lastig om hier een balans in weten te vinden.

 12. Nou ik zal het je nog mooier vertellen. De moker is het eerste ‘stuk’ wat ik hoorde. Dat is echt een hoorspel. Maar ik haal de ‘boeken’ bij de bibliotheek. Dus dat zijn de boeken maar dan voorgelezen. Soms door de schrijver zelf of door bijvoorbeeld een bekende Nederlander. Jammer genoeg zijn de boeken best schaars. Maar ik blijf het een uitvinding vinden.

 13. Wat voor mij echt dé oplossing is…. luisterboeken! Ik lig maar wordt geëntertaind.
  Moet er wel bij zeggen dan ik ook melatonine heb en dat dat ook heel veel helpt.
  Maar qua onrust en ‘moeten’ liggen om te ‘moeten’ slapen is dit echt voorbij een oplossing.
  Ik zet de boeken op mijn telefoon en oordopjes in en luisteren maar.
  Misschien heeft iemand hier wat aan.
  Gr Yvet