HSP en HSS hish sensation seeking

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

drie − een =

8 Commentaar

 1. Ik ben blij,
  kom ik op mijn 48e erachter dat ik kenmerken van HSS/HSP heb. voelt zo bevrijdend. Dacht dat ik niet normaal was(en andere mensen wellicht ook).
  Heb vanwege een nieuwe baan(yep) weer wat persoonlijksheidstesten gedaan. Scoorde een 10 op een schaal van 10 op emotioneel(hahaha)1e relatie na mijn scheiding beeindigd met een gevoel dat het aan mij lag.
  Dus eergisteren emotioneel gevoelig op Google ingetoetst.ENTER. Ongelooflijk wat een herkenbaarheid.
  1e boek over HSS besteld. Ga me er in verdiepen maar ben nu al blij. Ga mijn gevoeligheid vanaf nu omarmen en bewust van zijn. De mooie kanten beleven en ernaar werken om de valkuilen te vullen met stevig zand.
  Life is good

 2. Dit had ik kunnen schrijven! Behalve het zelfvertrouwen, dat mis ik nog steeds. ik weet nog maar sinds kort van het bestaan van HSP en HSS. Voor mij vallen veel puzzelstukjes op de plek en dat heeft me veel rust gegeven. Veel gelezen over HSP maar nog steeds zoekende naar meer….

 3. Een heel interessant artikel… ik ben zelf wat zoekende, maar dan in het jobleven. Wat zouden zo goede jobs zijn voor HSS’ers? Want ik kant toch niet eeuwig blijven veranderen en omscholen, denk ik dan. Het drijft me soms een beetje tot wanhoop.
  Iemand die daar ervaring mee heeft?

  1. Hi Babs, en alle anderen,

   Ik (46) ben er sinds gisteren achter dat ik naast een hsp-er ook iets heb dat hss heet. Hsp & hoogbegaafd, dat wist ik al. Ik was echter continue rusteloos, wil graag mijn grenzen opzoeken, erover heen gaan, dingen doen die ik doodeng vind, toch doen, maar ook vaak denkend…toch maar beter niet. Ik houd niet van routine, als iedereen rechtsaf wil gaan en ik weet dat dit de beste richting is, gooi ik al mijn enthousiasme in de strijd en overtuig ik iedereen dat we beter linksaf kunnen gaan. Let’s shake the tree, heerlijk vind ik dat.

   Als kind lag ik wakker van angst als ik een spreekbeurt moest geven. Nu is dit mijn specialiteit, hoe groter de groep, hoe groter mijn kick. Geweldig vind ik het om op het podium te staan. Geeft mij enorm veel energie! Maar….zet mij niet in een groepje van 10-15 ooms en tantes of collega’s en ik weet er geen raad mee. Zal niet uit mijzelf mijn verhaal vertellen, onzeker. Zie ik een kind, dan is dat mijn uitvlucht, ik ga erbij zitten op de grond en ik ben in mn element. Weg van de massa. Na het feestje, ben ik op, leeg. Ga ik alleen met hoofdtelefoon op mn eigen ding doen, even helemaal niets…

   Werk…geweldig! Ik werk bij een groot internationaal bedrijf. Ben marketing manager voor europa en afrika. Mijn team zit overal, ik reis veel, bijna wekelijks. Ik bepaal mijn eigen agenda en reisschema en heb enorm veel vrijheid. En elke 2-3 jaar krijg ik een nieuwe internationale rol, vaak geheel nieuw. Opzetten van een nieuw team in europa, nieuwe afdeling, etc. Vaak vanaf ‘0’. Jaar 1 is team neerzetten en vormen, jaar 2 is vervolmaken, jaar 3 wordt herhaling, dus verveling…en dan roteer ik naar een nieuwe rol.

   Dus Babs, bedrijf met job rotation en vrijheid!

   Succes!! Otto

  2. Hoi babs

   Ik ben zelf hooggevoelig na tig baantjes, wil ik toch weg uit de zorg en nu, na allemaal verslavingen en diagnoses opgelost te hebben, wil ik alleen maar rust.
   merk dat ik meer baat heb bij rust en stilte, en dat de rest in ons hoofd zit.
   das vaak de grootste uitdaging stilte en rust, en in ons lijf blijven.
   succes volg je hart niet je hoofd

 4. Beste mevrouw!Ik herken mezelf heel erg in uw verhaal!Ook ik ben geboren met hsp en hss!En mijn moeder heeft hetzelfde.Mijn vader niet!Gelukkig heeft mijn moeder me altijd gestimuleerd om voor mezelf op te komen maar ik kom toch nog steeds in situaties terecht die niet goed voor me zijn.Ik ben 12 jaar getrouwd geweest en mijn is jong overleden aan een hartstilstand!Ik voelde me leeg en wist niet meer wie ik was. Nu trek ik mannen aan die add/borderline of een andere sroornis hebben!Ik geef mezelf ook teveel en de relatie loopt stuk!Mijn gevoel zit vaak in de weg met mijn verstand.Maar ik sta wel positief in het leven en het leven heeft mij nog veel moois te bieden!
  Groetjes Mirjam