omgaan met kinderen met ADD en ADHD
/ /
Tips | Kinderen met ADD en ADHD

Hoe ga je om met een kind met ADD of ADHD?

Omgaan met een kind met ADD of ADHD

omgaan met kinderen met ADD en ADHDHet opvoeden van een kind met ADD of ADHD kan soms behoorlijk lastig zijn. Hoe ga je hier nu mee om als ouder of als leraar?

Een tijdje terug kreeg ik van een therapeut een waardevolle lijst met tips hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met een kind met ADD of ADHD. De tips heb ik hieronder uitgeschreven. Kijk voor jezelf of je er wat aan hebt en print de pagina gerust uit om hem bij de hand te houden.

Wil je liever tips voor jezelf lezen? Klik dan hier. Je vindt daar  goede tips die mensen met ADD, ADHD, HSP ondersteunen.

 

Tips voor het omgaan met kinderen met ADD en ADHD

 • Zorg dat er duidelijke (huis)regels voor het kind zijn. Dit zorgt voor structuur en voorkomt chaos.
 • Geef korte en duidelijke opdrachten, zodat het voor het kind te overzien is. Zo zorg je ervoor dat het kind niet overspoelt wordt met informatie.
 • Kinderen met ADD en ADHD zijn over het algemeen creatief en visueel ingesteld. Maak daarom leerstof en opdrachten duidelijk door ze visueel te maken, bijvoorbeeld d.m.v. tekeningen en kleuren. Dit zorgt ook voor meer zelfvertrouwen omdat het kind minder snel aan zichzelf zal twijfelen.
 • Zorg voor structuur en regelmaat in het leven van je kind. En bereid je kind voor op nieuwe omgevingen. Ook als het kind zelf mag bepalen wat het doet, moet je zorgen dat het overzichtelijk blijft.
 • Informatie en prikkels verwerken is belangrijk. Geef het kind daarom de ruimte om zelf creatief bezig te zijn en zich terug te trekken op zijn eigen plekje als het daar behoefte aan heeft.
 • Spreek rustig en met zachte stem tegen je kind
 • Geef het kind op school extra tijd als het dat nodig heeft. Doordat de concentratie minder is, zal het meer tijd nodig hebben om een taak af te maken.
 • Train je kind om te leren concentreren op de momenten dat het echt nodig is. Dit kun je doen door bij belangrijke dingen vooraf aan te geven dat het belangrijk is. Zo kan je kind prima leren opletten op de juiste momenten. Geef je kind na afloop de ruimte om dingen rustig te verwerken en verwacht niet direct een reactie.
 • Zie ADD en ADHD niet als een stoornis. Er zijn eigenschappen waardoor dingen in het leven van je kind moeilijker zullen gaan. Leer hier mee omgaan en focus je op de positieve eigenschappen.

 

Aanrader voor ouders of verzorgers van kinderen met ADD en ADHD

Boek 'Opvoedwijzer ADD & ADHD'

Kan je wel wat hulp gebruiken in de opvoeding van je kind met ADD of ADHD. Bekijk dan eens het boek ‘Opvoedwijzer ADD en ADHD’.

Dit boek is speciaal bedoeld voor ouders van kinderen met ADD en ADHD om de opvoeding zo makkelijk en prettig mogelijk te laten verlopen. Het staat vol met tips en strategieën. Ook voor leraren of begeleiders van kinderen met ADD en ADHD is het boek aan te raden.

Ben je op zoek naar meer tips voor je eigen leven met ADD, ADHD en/of HSP? Klik dan op onderstaande link.

> Tips voor je eigen leven met ADD, ADHD en/of HSP

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

14 Commentaar

 1. Goedenavond Jochem,

  Dank je wel voor je tips over het omgaan met kinderen.

  Ik heb zelf ADHD en ik vermoed dat mijn zonen van 4 en 6 ook hebben. Ik merk dat ik door mijn impulsiviteit hun niet de ruimte geef die ze nodig hebben om de informaties en prikkels te verwerken.
  Ik kan nergens informaties vinden over hoe ouders met adhd kunnen het beste omgaan met hun eigen kinderen die dat ook hebben.

  Weet jij hier wat van?

  Dank je wel

 2. ik zit met het volgende:
  in 2012 is de vriend van mijn dochter ( nu 30 jaar ) plotseling overleden, op bepaalde momenten zoals, kerst, verjaardag, sterfdag enz.
  heeft mijn dochter het erg moeilijk, zij kan het niet verwerken, ook is zij al bij een rouwverwerking proces geweest, maar dit heeft niets geholpen. Ook heeft zij, zijn herinneringen in een kast staan.
  wat kunnen we doen om haar te helpen, mijn dochter heeft adhd en autisme.

  1. Hoi Gerda,
   Wat heftig voor jullie. Ze zeggen wel is dat tijd alle wonden heelt maar zoiets heftigs zal misschien nooit helemaal helen.
   Ik denk dat het belangrijk is om proberen bezig te blijven en het leven invulling te geven. Zodoende komende er op termijn misschien nieuwe mensen in haar leven.
   Vooral bezig blijven en dingen doen die je leuk vindt om de aandacht te verplaatsen.
   Het zal altijd zwaar zijn maar op dit moment zou ik niet goed weten wat je er verder nog aan kunt doen.
   Misschien is een psycholoog een optie die hierbij zou kunnen helpen.
   Heel veel sterkte in ieder geval.
   Groet, Jochem

  2. Ik heb geleerd dat CBD druppels evenwicht brengt, vooral rust in de emoties met mensen met ADHD en autisme…. Dit is een zalig natuurlijk product dat ook voor mij stress en hoofdpijn b weghaalt

  1. Hallo Jolanda,

   Ook al dateert je vraag van april 2014 wil ik je graag Nel Visser-Schuurbiers doorgeven. Zij zit in Middelburg. Als je al niet verder bent gekomen, kan zij je misschien verder helpen.

   Heel veel succes!

   Van een andere Jolanda