Hoe ga je om met een kind met ADD of ADHD?

Omgaan met een kind met ADD of ADHD

omgaan met kinderen met ADD en ADHDHet opvoeden van een kind met ADD of ADHD kan soms behoorlijk lastig zijn. Hoe ga je hier nu mee om als ouder of als leraar?

Een tijdje terug kreeg ik van een therapeut een waardevolle lijst met tips hoe je zo goed mogelijk kunt omgaan met een kind met ADD of ADHD. De tips heb ik hieronder uitgeschreven. Kijk voor jezelf of je er wat aan hebt en print de pagina gerust uit om hem bij de hand te houden.

Wil je liever tips voor jezelf lezen? Klik dan hier. Je leest daar voornamelijk algemene tips die mensen met ADD, ADHD, HSP ondersteunen.

 

Tips voor het omgaan met kinderen met ADD en ADHD

 • Zorg dat er duidelijke (huis)regels voor het kind zijn. Dit zorgt voor structuur en voorkomt chaos.
 • Geef korte en duidelijke opdrachten, zodat het voor het kind te overzien is. Zo zorg je ervoor dat het kind niet overspoelt wordt met informatie.
 • Kinderen met ADD en ADHD zijn over het algemeen creatief en visueel ingesteld. Maak daarom leerstof en opdrachten duidelijk door ze visueel te maken, bijvoorbeeld d.m.v. tekeningen en kleuren. Dit zorgt ook voor meer zelfvertrouwen omdat het kind minder snel aan zichzelf zal twijfelen.
 • Zorg voor structuur en regelmaat in het leven van je kind. En bereid je kind voor op nieuwe omgevingen. Ook als het kind zelf mag bepalen wat het doet, moet je zorgen dat het overzichtelijk blijft.
 • Informatie en prikkels verwerken is belangrijk. Geef het kind daarom de ruimte om zelf creatief bezig te zijn en zich terug te trekken op zijn eigen plekje als het daar behoefte aan heeft.
 • Spreek rustig en met zachte stem tegen je kind
 • Geef het kind op school extra tijd als het dat nodig heeft. Doordat de concentratie minder is, zal het meer tijd nodig hebben om een taak af te maken.
 • Train je kind om te leren concentreren op de momenten dat het echt nodig is. Dit kun je doen door bij belangrijke dingen vooraf aan te geven dat het belangrijk is. Zo kan je kind prima leren opletten op de juiste momenten. Geef je kind na afloop de ruimte om dingen rustig te verwerken en verwacht niet direct een reactie.
 • Zie ADD en ADHD niet als een stoornis. Er zijn eigenschappen waardoor dingen in het leven van je kind moeilijker zullen gaan. Leer hier mee omgaan en focus je op de positieve eigenschappen.

 

Boek'Opvoedwijzer ADD & ADHD'

Aanrader voor ouders van kinderen met ADD en ADHD: Het boek ‘Opvoedwijzer ADD en ADHD

Dit boek is bedoeld voor ouders van kinderen met ADD en ADHD om de opvoeding zo makkelijk en prettig mogelijk te laten verlopen. Vol met tips en strategieën!

Wil je nog enkele algemene tips lezen die je eigen leven, maar ook zeker die van je kind, met ADD, ADHD en/of HSP gunstig beïnvloeden? Klik dan op onderstaande link.

> Tips die je eigen leven met ADD, ADHD, HSP positief beïnvloeden

 
Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes! 

10 gedachtes op “Hoe ga je om met een kind met ADD of ADHD?”

 1. ik zit met het volgende:
  in 2012 is de vriend van mijn dochter ( nu 30 jaar ) plotseling overleden, op bepaalde momenten zoals, kerst, verjaardag, sterfdag enz.
  heeft mijn dochter het erg moeilijk, zij kan het niet verwerken, ook is zij al bij een rouwverwerking proces geweest, maar dit heeft niets geholpen. Ook heeft zij, zijn herinneringen in een kast staan.
  wat kunnen we doen om haar te helpen, mijn dochter heeft adhd en autisme.

  1. Hoi Gerda,
   Wat heftig voor jullie. Ze zeggen wel is dat tijd alle wonden heelt maar zoiets heftigs zal misschien nooit helemaal helen.
   Ik denk dat het belangrijk is om proberen bezig te blijven en het leven invulling te geven. Zodoende komende er op termijn misschien nieuwe mensen in haar leven.
   Vooral bezig blijven en dingen doen die je leuk vindt om de aandacht te verplaatsen.
   Het zal altijd zwaar zijn maar op dit moment zou ik niet goed weten wat je er verder nog aan kunt doen.
   Misschien is een psycholoog een optie die hierbij zou kunnen helpen.
   Heel veel sterkte in ieder geval.
   Groet, Jochem

 2. Hoi jochem en voor n kind met adhd en hoogbegaafdheid, heb je daar nog waardevolle tips voor. Jolanda

  1. Hallo Jolanda,

   Ook al dateert je vraag van april 2014 wil ik je graag Nel Visser-Schuurbiers doorgeven. Zij zit in Middelburg. Als je al niet verder bent gekomen, kan zij je misschien verder helpen.

   Heel veel succes!

   Van een andere Jolanda

 3. En wat nou als je zelf ADD hebt en je kind ook?
  Ik heb geen structuur en geen regelmaat, en overzicht al helemaal niet ;)

  1. Hoi Christine, bovenaan het stukje staat ook een linkje met tips voor mensen die zelf ADD, ADHD of HSP hebben. Ik denk dat je daar vast een hoop handige info uit kunt halen. Succes!:D Groetjes, Jochem.

 4. Goeie morgen Jochem ik heb heel wat aan je mailtjes ik leer veel uit alleen slaap ik nog slecht fijn werk week

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top