Hooggevoeligheid, luister naar jezelf
HSP hooggevoeligheid | Gastblog artikelen | Tips

Wat mij helpt in mijn hooggevoeligheid

Aandacht voor je werkelijke behoeftes

Mijn eerste gastblog ging over ‘survivaltips’ voor Hooggevoeligheid. Een aantal reacties gaven aan dat het nog niet zo makkelijk is deze tips te volgen, gezien het je in de maatschappij niet altijd makkelijk gemaakt wordt. Dat kan ik me goed voorstellen, maar er zit een grote misvatting achter, daar zal ik vanuit mijn eigen ervaring wat meer licht op proberen te werpen.

Hooggevoeligheid, luister naar jezelfAls ik van binnenuit meer ga voelen en luisteren naar wat voor mij klopt, mijn behoeftes en eigenheid durf te leven, wordt mijn ‘lifestyle’ heel anders. Als ik kijk wat ervan buitenaf op me afkomt en daar altijd op anticipeer, word ik enorm overprikkelt. Van binnenuit voelen en goed luisteren naar mijn behoeften gaat dwars in tegen mijn hooggevoeligheid, namelijk dat ik heel goed aanvoel wat er van mij verwacht wordt en dat ik daar ook heel graag aan wil voldoen. Ik hou van harmonie en anderen op hun gemak stellen. Maar dat gaat ook vaak ten koste van mijn eigen welbevinden en energie. Het is niet voor niks dat veel hooggevoelige mensen op een gegeven moment burn-out raken in hun leven. Het is dan nodig jezelf op een nieuwe manier te gaan ontdekken en te gaan oefenen met bijvoorbeeld de survivaltips voor hooggevoeligheid uit mijn vorige blog.

Begin 2014 ben ik mezelf eens heel erg serieus gaan nemen en heb ik me voorgenomen om dit hele jaar te werken aan naar binnen kijken, mezelf onder de loep nemen. Wat voelt nu goed voor mij? Wat heb ik allemaal aangenomen en gedaan, omdat ik dingen zo goed aanvoelde, maar wat niet echt van mij is? Waar loop ik mezelf voorbij en ten koste van wat?

Door een periode te nemen voor zelfonderzoek en ook nieuwe keuzes te maken ga ik in tegen de maalstroom van wat ‘de maatschappij van me verwacht’ en waar ik aan wilde voldoen. Ik leer mezelf pas echt goed kennen nu. De maatschappij dat ben ik en als ik andere keuzes maak, vorm ik daarmee ook een andere maatschappij. Dit is een hele spannende weg en ik moet je zeggen dat ik er heel blij van word. Maar mijn energie is nog lang niet zoals het kan zijn. Jarenlang ben ik mezelf ‘voorbij’ gelopen, dus het herstel vraagt ook geduld. En het betekent b.v. dat ik momenteel mijn werk (eigen praktijk) op een heel laag pitje heb gezet om voldoende rust te hebben om daadwerkelijk naar binnen te kunnen gaan. Dat geeft soms ook angst, want ik heb wel een inkomen te verwerven met een gezin met 3 kinderen. Ik wil me niet laten leiden door angst en gek genoeg leer ik steeds meer te vertrouwen en gebeuren er dingen waardoor dat ook kan.

Mijn leidraad is gericht op eenvoud en rust, aandacht voor wat echt belangrijk is in het leven en waar ik van oplaad. Aandacht voor aandacht voor de kleine dingen. Genoeg aandacht en tijd voor mijn kinderen, dus ook dat ik niet in mijn hoofd met andere dingen bezig blijf als ik bij ze ben. Voldoende buiten zijn, in de natuur wandelen. Overzichtelijke plannen, tijd om weer op te laden na inspanning. Vers en schone voeding verzorgen. Yoga, meditatie…
Het vraagt dus om een NEE naar wat daar niet in past en weet je het is een groot JA naar mezelf! Heel erg wennen, stap voor stap. En misschien is mijn inkomen gedaald, maar navenant is mijn humeur gestegen. En niet iedereen staat als het ware te klappen langs de zijlaan, wow MARJAN je luistert steeds meer naar je behoeftes, je onderzoekt veel meer wat bij je past, je laat je niet meer gek maken door een opgejaagde maalstroom in de maatschappij, wowowowow. NEE, het vertrouwen en de zelfverzekerdheid groeit door het te doen en komt dus ook van binnenuit!

Het kost elke dag Aandacht om Aandacht voor je werkelijke behoeftes te hebben. Hiermee oefenen en experimenteren is een enorme uitdaging met een grote beloning. Daarover later meer.

Stel gerust je vragen, opmerkingen heel erg welkom, :-)
Groet Marjan

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 Commentaar

 1. Wat een herkenbaar stukje dank je voor je tips, ik ben nog erg zoekende en heb kleine kindjes. zou je me kunnen vertellen waar ik meer info kan vinden over het dansje voor kids om meer te aarden? ik hoor het graag alvast dank!

  1. Hallo Peggy, over dat dansje, dat schreef iemand in een reactie, hierboven.
   Maar b.v. kinder yoga is heel mooi om te aarden, alle sporten ook, dus daar kan je alle kanten mee op. Je aardt als je lekker in beweging komt en bezig bent met je lijf. Mijn zoontje van 8 zei het van de week nog, nu ik mee doe met koning boeren op school (is spel met tennisbal), denk ik niet meer zo na.
   Altijd welkom voor vragen. Hartegroet Marjan

 2. Ik heb de MIR methode gedaan, dat heeft mij enorm geholpen.
  Mireille Metes, heeft dit ontwikkeld, het is een mind set .
  Meditatie heeft mij ook geholpen.
  Het gaat altijd op en neer in het leven, accepteren dat het zo gaat, en dat je er mag zijn zoals je bent.
  Dat geld uiteraard ook voor je naasten.
  Er is zelfs een “dansje” voor kinderen, die door sommige leerkrachten word toegepast in de klas. Dit helpt de kinderen zichzelf te aarden en af te schermen .
  Mijn kinderen zijn al groot, en met andere dingen bezig. Maar ik ga dit zeker op mijn kleinkinderen toepassen, als het zover mag komen.succes met jezelf te ontwikkelen.

 3. Heel herkenbaar stukje!! Ik ben even stilgezet bij de zin: de maatschappij dat ben ik en als ik andere keuzes maak, vorm ik daarmee ook een andere maatschappij. Daar ga ik verder over nadenken ;-)