Mijn voedingsaanpassingen met ADHD
Voeding | ADD | ADD en ADHD | ADHD | HSP hooggevoeligheid | Natuurlijke behandeling ADD / ADHD | Tips

Wat Ik Veranderde Aan Mijn Voeding en de Invloed Ervan Op Mijn ADD, HSP en Algemeen Welzijn

Voeding, heeft dat invloed op ADD, ADHD en HSP?

goede voeding tips voor ADD, ADHD, HSPIk merk dat steeds meer mensen zich beseffen dat voeding een enorm grote invloed heeft op hoe wij ons dagelijks voelen. Ik heb de laatste maanden veel mails en reacties ontvangen van mensen die aangeven dat zij dankzij het aanpassen van hun voedingspatroon minder klachten ervaren. Ik hoor vaak dat mensen zich er energieker door voelen en lekkerder in hun vel zitten en in sommige gevallen zijn vervelende klachten zelfs helemaal verdwenen die mensen al jaren hadden. Ook hoor ik steeds vaker dat voeding een grote invloed heeft op kenmerken van ADD en ADHD en dat bepaalde voeding in sommige gevallen zelfs kan zorgen voor de diagnose ADD of ADHD.

Dit onderwerp interesseert mij nu al een tijdje en daarom wou ik het zelf graag ondervinden. Hieronder beschrijf ik hoe ik mijn voeding de afgelopen weken veranderde en wat het me heeft opgeleverd op het gebied van algemeen welzijn en mijn ADD en HSP.

 

Mijn ontbijt

Zoals je misschien wel weet is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit begint bij mij dan ook gelijk gezond, maar natuurlijk ook minstens net zo lekker! :D

Maar eerst beschrijf ik kort hoe mijn ontbijt er voor de aanpassing uit zag. Enkele weken geleden at ik in de ochtend nog gewoon 2 bruine boterhammen met wat beleg zoals vleeswaren of zoetigheid. Ik kocht alles bij de Albert Heijn. Mijn ervaring was, wat ik toen overigens heel normaal vond, dat ik al snel weer honger had en hunkerde naar een snack. Dit was dan de ene keer een patatje of Turkse pizza, een andere keer een mars of wat chips of gewoon extra boterhammen. Ik voelde eigenlijk altijd gedurende de dag schommelingen van energiek naar moe, van mentaal uitgeput naar scherp etc.

Mijn dagelijkse ontbijtjeDe laatste paar weken heb ik mijn ontbijt veranderd naar een bakje gevuld met havervlokken of soms neem ik een notenmix.

Havervlokken zijn heel voedzaam en zijn veel makkelijker te verteren dan brood en geven langer energie af. Hier stop ik een fruitje bij zoals bijvoorbeeld een banaantje, een appel of een peer. Omdat ik al jaren veel slechte dingen hoor over koemelk ben ik ook hier volledig mee gestopt. Het zou namelijk bij veel mensen zorgen voor allergien. Ik vul het daarom aan met amandelmelk. Als laatste voeg ik nog enkele superfoods toe. Meestal wat gojibessen, macapoeder, bijenpollen, hennepzaad, chiazaad, cacaopoeder of een combinatie hiervan. Wissel het gewoon lekker af. Ik bestel deze allemaal bij superfood.nl maar je kunt ze ook prima bij bijvoorbeeld Ekoplaza kopen.

Ik verzeker je, dit is een mega gezond en voedzaam ontbijt waar je lang van vol zit en wat ook nog eens erg lekker is. Hiernaast zie je een foto van mijn heerlijk gezonde ontbijtje dat ik in 2 minuutjes klaarmaak en wat me urenlang een vol en voldaan gevoel geeft. Op de foto is de melk nog niet toegevoegd.

 

Mijn tussendoortjes en snacks

Mijn tussendoortjes en snacks zijn tegenwoordig eigenlijk nooit meer snoep, chips of junkfood. Ook drink ik geen frisdranken zoals cola meer. Ik drink eigenlijk voornamelijk gewoon water en soms van die groente/fruit sappen. Maar enkel op water leven spaart een hoop geld uit kan ik je zeggen! ;)

Al die suiker in frisdranken en snacks geeft je enorme pieken in je suikerspiegel en vervolgens weer een downer. Zelf voelde ik mij meestal ook minder helder in mijn hoofd na het eten van (veel) suiker. Tegenwoordig eet ik liever een fruitje, een wortel, wat noten of bijvoorbeeld wat cherry tomaatjes als tussendoortje. Als ik wel snoep dan is dat van de biowinkel zoals ekoplaza en dan bijvoorbeeld stroopwafels met rauwe pure honing of lovechock.

love chock voeding snak bij mijn add en hspLovechock (hiernaast afgebeeld) is een reep van pure rauwe onbewerkte chocola met superfood-vruchten erdoorheen. Helaas niet goedkoop maar wel enorm lekker en nog heel erg gezond ook! Zo zie je maar dat lekker snacken ook gezond kan. Maar ik zondig natuurlijk ook nog wel is en eet heus wel eens een keer een lekker patatje hoor ;)

Waar ik het meest enthousiast over ben en waar ik me zoveel beter door ben gaan voelen zijn het drinken van groene smoothies. Ik maak deze niet dagelijks maar probeer dat wel zo veel mogelijk. Groene smoothies kan ik je echt aanraden! Ze geven je veel energie, zijn super gezond, maar ook heel erg lekker en het kost niet veel moeite ze te maken. Hieronder vertel ik je meer over deze groene smoothies en waarom ze zo belangrijk zijn.

 

Groene Smoothies, mijn persoonlijke favoriet!

Wat mijn leven enorm positief beïnvloed heeft op het gebied van mijn geestelijke en fysieke gezondheid is het drinken van Groene Smoothies. Dit zijn Smoothies waar je naast fruit, zoals bijvoorbeeld aardbei, peer, banaan, mango, sinaasappel, druiven, meloen etc, ook verse groente aan toevoegt. Dit kan bijvoorbeeld spinazie, andijvie of komkommer zijn. Het fijne van deze smoothies vind ik dat je niet gebonden bent aan een streng dieet.

Voor mij zijn Groene Smoothies een (bijna) dagelijkse routine geworden in mijn leven. Ik zou niet meer zonder kunnen. De reden dat ik dit goed kan volhouden is omdat ik aanzienlijk resultaat merk o.a. op energie en weerstandsniveau. Ik voel mij doorgaans duidelijk beter en lekkerder in mijn vel zitten wanneer ik groene smoothies drink. Daarnaast vind ik het leuk ze te maken en ze zijn nog lekker ook. Ook een tip misschien om je kinderen aan hun groente en fruit te krijgen ;) Voordeel is ook dat je dure frisdranken sneller laat staan waar je een hoop geld mee uitspaart om te gebruiken voor de smoothies.

 

Waarom groene smoothies en waarom bij ADD, ADHD, HSP?

groene-smoothiesGroene Smoothies zijn niet alleen super lekker maar een hele goede manier om alle belangrijke vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen te krijgen voor mega veel energie en weerstand. Je krijgt er veel meer van binnen dan tijdens het normale eten. Dit komt doordat je normaal gesproken je eten kookt. Door deze verhitting gaan een heleboel voedingsstoffen verloren. Ook leuk om te weten is, dat in tegenstelling tot gewoon sap, een Smoothie nog 100% van de aanwezige voedingsvezels bevat. Hierdoor voel je je langer vol, bevordert het je stoelgang en worden gifstoffen uit je lichaam verdreven. In de eerste dagen van het drinken van groene smoothies kun je zelfs een beetje bijwerkingen ervaren van het ontgiften van je lichaam. Dan besef je pas echt wat een goeds het voor je lichaam doet!

Wij ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers hebben soms jaren last van chronische stress omdat we altijd het gevoel hebben op onze tenen te lopen en dagelijks veel te maken krijgen met overprikkeling en zaken die ons meer moeite kosten. Helaas zorgt langdurige stress ervoor dat al je buffers in je lichaam opbranden. Eenmaal opgebrand worden deze buffers niet zomaar meer aangevuld en vervelende, onverklaarbare klachten kunnen het gevolg zijn. Groene Smoothies blijken dan een erg goede aanvulling te zijn die je weer een gezonde en energieke boost geven en je buffers weer aanvullen. Je voelt gewoon de kracht in je lijf en geest terugkeren. Ik heb dat zelf ervaren!

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van Groene Smoothies is een blender om het fruit en de groente te blenden. Het blenden zorgt er op zijn beurt ook voor dat de voedingsstoffen optimaal door de darmen worden opgenomen.

 

Voor mij zoveel mogelijk biologische voeding

Waar ik veel waarde aan hecht is om mijn voeding zoveel mogelijk bij de biowinkel te kopen. Hier koop je pure en eerlijke voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Financieel gezien is dit misschien een grotere uitgave, maar ik vind het dit meer dan waard. Aan de andere kant krijg je vanzelf minder trek in tussendoor snacken omdat je langer vol zit. Daar bespaar je weer op.  Daarnaast kun je ook frisdranken niet meer nemen. Zoveel duurder ben je dan echt niet uit.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat al deze ‘troep’ die toegevoegd wordt aan ons voedsel bij mensen voor vervelende klachten kunnen zorgen. Bijvoorbeeld klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, rustleoosheid en ga zo maar door. Zeker hoog sensitieve mensen, ADD’ers en ADHD’ers blijken hier nog wel eens extra gevoelig voor te zijn. Ik ben natuurlijk geen expert en het ene onderzoek spreekt het andere weer tegen, maar wees je er wel bewust van.

Bedenk je dat de producten van de biowinkel allemaal puur zijn en dus onbewerkt, onbespoten en er is niets aan toegevoegd. Dus geen antibiotica in het vlees, geen e-nummers, geen bestrijdingsmiddelen, geen kleur-, geur- en smaakstoffen etc. etc. etc. en wat ik minstens zo belangrijk vind is dat de dieren een beter leven hebben gehad. Ik ben namelijk een echte dierenliefhebber en wordt misselijk van de beelden die ik soms te zien krijg hoe er met dieren wordt omgegaan. Ze worden veelal slecht behandeld en zo snel mogelijk vet gemest! Denk maar aan de plofkip. Een dik vet kuiken van 2 weken oud!

 

Het resultaat van voeding op mijn ADD, HSP en algemeen welzijn

Al met al voel ik me dankzij deze voedingsaanpassingen rustiger, energieker, helderder in mijn hoofd, en ben ik minder snel overprikkeld. Ook merk ik dat ik minder uppers en downers heb gedurende de dag. Hierdoor snack ik minder tussendoortjes en dat spaart weer geld uit wat je kunt uitgeven aan biologische voeding wat meestal duurder is.

Ik voel mij dus aanzienlijk stabieler de dag doorkomen. Natuurlijk is mijn ADD niet weg maar het gaat me allemaal wat makkelijker af. In ieder geval zijn externe klachten eromheen duidelijk minder geworden. Ik kan het dus iedereen aanraden hier zich ook in te verdiepen en de tips mee te nemen. Ook kan ik je echt aanraden te beginnen met groene smooties.

Op het moment heb ik mijn avondeten nog niet aangepast. Hier zal ik in een volgende blog over schrijven. Ik wil hierbij heel graag de paleo manier van eten, ook wel oerdieet genoemd, gaan toevoegen aan mijn dagelijkse voeding. Ik heb hier namelijk veel goede berichten over gehoord.

Heb jij nog goede tips of wil je misschien je mening delen of vertellen over jouw aanpassingen in je voeding en wat het je oplevert? Laat dan hieronder je reactie achter.

Via onderstaande link lees je meer achtergrond informatie over de voeding die ik eet en wat de invloed is van voeding op labels als ADD, ADHD, HSP en autisme:

> Uitgebreide voedingstips bij ADD, ADHD en HSP

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

41 Commentaar

 1. Voor mij als hsp-er is het ook wel degelijk waar dat voeding een belangrijke rol speelt! Al jaren inmiddels geen lactose en gluten meer. Meer en energie en zeker minder pieken. Fijn dat je er aandacht aan besteed.
  Met vriendelijke groeten,
  Ingrid

 2. Zorg dat je in de groene smoothie niet meer dan 2 stuks fruit doet, anders krijg je TE veel suiker. Je kunt er ook havervlokken doordoen, dit is voor mij een lunch en geen tussen doortje.

 3. Hoi Jochem, leuk en handig artikel! Ik mis alleen de lunch en het diner. Nu heb je al aangegeven dat je over het diner nog apart een artikel gaat schrijven en deze nog niet hebt aangepast. Maar wat doe je precies met lunch? Iemand vroeg dat al eerder hier, maar vond je antwoord niet zo duidelijk. Je had het over iets halen bij de bio winkel, maar niet iedereen heeft een bio winkel in de buurt van zijn werk of huis. Bovendien is iedere keer iets kant en klaar halen best prijzig. Heb je nog tips voor soepen en salades die je kunt maken als je thuisbent tussen de middag die niet veel tijd kosten om te maken? En een gezonde lunch (zonder brood) die je een avond van te voren kunt maken om mee te nemen naar je werk? Smoothies zijn erg lekker, maar vullen mij echt niet volledig en zijn voor mij echt niet vervangbaar als lunchmaaltijd. Ik drink een groene smoothie liever als tussendoortje. Ik heb trouwens gemerkt dat brood, kaas en suikers mij erg sloom maken. Nu ben ik al een tijdje met suiker gestopt. Ik drink het niet meer in mijn thee/koffie en koop ook geen zoetigheid en frisdranken meer. Maar brood en kaas is moeilijker om te latent staan. Daarom zoek ik alternatieven. Ontbijt doe ik al min of meer hetzelfde als jij, maar wil gedurende de dag het energieke gevoel voortzetten.

  1. Hoi Vanessa, leuk dat je reageert.

   Al geruime tijd ziet mijn voeding er ongeveer zo uit.
   Sochtends: Bakje met havermout, gemengde noten en rijstmelk of amandelmelk. Hier doe ik meestal wat dingen bij zoals chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, macapoeder, blauwe bessen en/of kokosrasp. Daar wissel ik een beetje mee af. Vaak eet ik er ook een smoothie bij. Ik doe bijvoorbeeld een peer en een banaan en wat gemengde groenten erin. Meestal gewoon uit een zakje gemengde groente. Dat kan van de albert heijn of de biologische winkel.

   Voor de smoothie gebruik ik een hele fijne blender. Dat is de nutribullet 900. Die werkt heel gemakkelijk en je hebt weinig schoon te maken. Even afspoelen alleen.
   Om de smoothie goed vullend te maken voeg ik er soms een proteïne aan toe zoals erwtenproteïne of amandelproteïne. Dan zit je er wel van vol.

   Overdag eet ik meestal rauw uit de hand wat wortel, komkommer, fruit of ik eet wat vis, ei, salade, avocado of rijstewavels met vleeswaar of een groentespread of zoiets. Of ik maak nog een smoothie. Hangt ook allemaal van af wat ik doe op een dag en hoeveel tijd ik heb.

   Savonds eet ik soms wat vis of vlees met groente of een gemengde salade met bonen en avocado of pompoen. Daar kan ook rijst of wat aardappelen bij. Soms bestel ik wat eten zoals spareribs met patat of een gemengde maaltijd salade. Dat is prima. Of ik neem een biologische magnetronmaaltijd/ovenschotel van groente en rijst ofzo. Die haal ik dan bij ekoplaza bijvoorbeeld. Dat zijn voorbeelden voor als je weinig tijd hebt.

   Tussendoor eet ik zo nu en dan op een dag ook wel eens chips zoals cashewnotenchips of pinda chips of gewoon wat naturel chips.

   Verder drink ik vrijwel alleen water.

   Het hoeft allemaal niet zo lastig te zijn. Hou het vooral simpel :)

   Ik heb hier op de website nog een stuk over voeding geschreven > https://www.addkenmerken.net/goede-voeding-bij-add-adhd-hsp/

   Succes met het aanpassen van je voeding.

   Groet Jochem.

 4. Doe wel door je groene smoothies avocado er doorheen en chiazaad als je daar tegen kan en een klein schepje kokosvet. Door dit toe te voegen zal je bloedsuikerspiegelpiek niet snel stijgen vanwege de suikers die in het fruit zitten.

 5. Dit heeft me ook echt geholpen! Ik vind het heel interessant om te lezen hoe jij ongeveer dezelfde zaken toepast als ik doe voor m’n ontbijt! De medicatie die ik zou moeten nemen is Concerta 36 mg en dat is als student nogal duur om te betalen… (70 euro per maand) maar iemand vertelde me dat ik best alle suiker uit m’n voeding haal..dat dat ook al zou helpen. Ik studeer psychologie aan de universiteit dus een concentratie is wel essentieel tijdens de blok.. en aangezien ik later zelf waarschijnlijk met mensen met ADHD/ADD zou moeten werken wou ik het absoluut uittesten! Ik heb nu m’n 2e bachelor gedaan, en het in 1ste zit in januari toegepast, zo veel mogelijk suiker schrappen waar kan en ook m’n ontbijt omgooien en dat heeft enorm geholpen! Ik blijf dat ontbijt nu ook nemen en als ik iets van suiker wil eten doe ik dat na het studeren. Ik merk wel dat ik nu zelfs suiker niet meer zo goed kan verdragen.. Ik krijg er hoofdpijn van enzo.. Het zal denk ik wel nooit hetzelfde effect kunnen bereiken als de medicatie, maar het is toch al een immens verschil en heel wat goedkoper!

 6. Ik ontbijt op vrijwel dezelfde manier als jij (maar dan met griekse of andere volle yoghurt), maar voeg daar ook nog een mix van specerijen aan toe. Ik heb deze mix zelf gemaakt met kaneel (50%), curcuma, kardemom, cayennepeper, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Ook voeg ik altijd nog een toefje peterselie toe en een blokje ingevroren verse citroen. Vervolgens alles in de blender behalve natuurlijk de havervlokken. Ik giet het mengsel over mijn musli, die ik aanvul met de superfoods en verschilende noten.

  Als lunch maak ik vaak soep, (ben niet zo van de groene smoothies). Kan met allerlei groentes en kruiden, net wat je in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld ook eens zoete aardappel of courgette, aangevuld met paprika, tomaat, wortel, ui, prei, broccoli etc. 10 minuten laten koken en dan met de staafmixer glad roeren. Eventueel wat kokosmeld, gebakken champignons of gekookt ei erdoor. Super voedzaam en lekker.

  1. Wow Addy, super goed bezig! Ben onder de indruk! Nu vraag ik mij af. Mocht je AD(H)D hebben of hooggevoelig zijn. Hebben deze voedingsaanpassingen je op dat gebied geholpen en wat merk je er allemaal van? Groet Jochem.

 7. Wanner je door de ADD met een ziektewet uitkering thuis zit is dit een erg kostbare manier van leven misschien is het handig om daar ook eens aan te denken ipv dure smoothies en superfoods, supplementen etc.

  1. Hoi Lydia, ik snap zeker wat je bedoeld. Biologische voeding kost meer maar in verhouding ben ik eigenlijk helemaal niet meer geld kwijt. Dit komt omdat ik niet meer tussendoor snack. Ik eet geen zakken chips meer leeg. Drink geen dure frisdranken meer. Geen junkfood snacks meer etc etc. etc. Overdag drink ik water en eet ik als gezonde snacks fruit, dadels, cherry tomaatjes, wortel, pure chocola om er maar een paar te noemen. Daarnaast maak ik dan mijn smoothies van fruit en groente. Als je alles tegen elkaar afweegt bespaar je geld op al het voedsel wat je gaat laten liggen en zo ben je uiteindelijk even duur uit. Dit lijkt in het begin misschien niet zo maar het is echt waar! :)

 8. Hoe ik het ongeveer doe of naar streef.

  Ontbijt: Groene smoothie, zonder zuivel, havermout met water, rijst,- of amandelmelk, kaneel, agavesiroop, wat fruit erbij.
  Lunch: Salade
  Diner: Bonen, quiona, couscous, soep, groentes, salades.
  80 % groente en fruit, veel variëren daarmee, gewoon lekker veel in huis halen en dan slaat je creativiteit wel toe en combinaties zijn eindeloos, veel verschillende kleuren gebruiken, elke kleur heeft weer andere goede stoffen.
  10 % vet van kokosolie bv en 10 % eiwitten…… Veel drinken, water, water met citroen, kruidenthee.
  Ik kook niet altijd zelf, dus ik hou me hier niet helemaal aan, vraagt wat extra organisatie, maar als het me lukt voel ik me energiek en helder!!! Ik drink ook graag cappuccino en veel periodes dat laten staan, voelde ik me ook beter, hmmm, tja…..
  Tussendoor: (Raw of in ieder geval boven de 70 %) Chocolade is gezond, heel makkelijk te maken zijn ‘bliss bals’, die zijn van rauwe ingrediënten, wel zoet, maar zonder suiker. Bv dadels, walnoten, cacao/kaneel, kokossnippers, mengen en tot balletjes draaien, eindigen met balletje door kokossnippers rollen.
  Fruit
  Stress minimaliseren, <3

  1. Hoi Marjan, wow, jij bent ook goed bezig zeg. Daar kan ik nog wat van leren! :) Ik ben ook benieuwd naar raw eten. Ik heb nog een e-book van een RAW-food masterclass thuis liggen. Misschien moet ik die is uit de kast trekken en langzaamaan ook rawfood in mijn dagelijkse voeding implementeren. Hoor er zoveel goede berichten over. Bedankt voor je reactie en de tips! Groet Jochem.

 9. Ik heb goede ervaring met het pelser dieet. Je begint dan met voedingsmiddelen waarvan bekend is dat ze geen reactie geven op je gedrag. Na 3 weken wordt je dieet uitgebreid. 3 dagen lang mag je 1 product toevoegen en bekijk je of je gedrag veranderd. Elke volgende 3 dagen mag je dan weer een produkt toevoegen. Als je gedrag wijzigd weet je dat dat product niet goed voor je is.

 10. ik heb nu voor het eerst een groene smoothie en zonder suiker en met gewone volle yoghurt.
  ik vind het lekker fris en niet echt zuur mss door dat er 2 banaanen in zitten.deze smaakt niet al te zuur en ook niet mier zoet hiert zou ik aan kunnen wennen

 11. Deze tips komt als geroepen. Dank je wel Jochem. Afgelopen dagen heb ik erg slecht geleeft qua levensstijl voeding. Voel het aan de lijf, hyperactief in m’n hoofd, …
  Er is weer werk aan de winkel:-).
  Groetjes Garicia

 12. Hoi Jochem,

  Ik lees altijd met plezier je blog en zo ook deze. Ik wil graag de tip meegeven dat je in de biologische winkel evengoed op de etiketten moet letten. E-nummers komen nl wel degelijk voor alsmede andere toevoegingen die je misschien niet wilt binnenkrijgen.

  Feit blijft, dat gezond eten met alle tegenstrijdige berichten en alle toevoegingen van tegenwoordig, een moeilijke opgave is. Ikzelf ben fan van Amber Alberda. Zij heeft meerdere kookboeken geschreven en geeft ook veel uitleg over eten. Biologisch, zonder suiker en zonder koemelk.

  Groetjes Edith

 13. Beste Jochem,

  Mooie blog om te lezen en vooral dat je inderdaad gezonder en fitter voelt door gezonde voeding.
  Ik zou graag een tip willen geven die mij val veel lichamelijke klachten en overgewicht heeft afgeholpen. Ook geestelijk heeft het fantastisch veel gedaan voor mij. *en vele anderen* Mijn add en hsp is nu vooral een zegen in plaats van een kruis.
  Ik ben gestopt met de voedings groep nachtschade. Deze voedingsgroep bevat hoge concentraties neurotoxisch gif en werkt flink tegen in onze hersenen en voedselverwerking. Voor sommige mensen zal het moeilijk zijn om aardappelen tomaten paprika aubergine en rode (cilli) pepers te schrappen. Maar ik hoop dat je eens google’d , zodat je ziet wat het ons aan doet.
  Ik hoop verder nog veel tips en mooie blogs van je te lezen.

  1. Hoi Sandra, bedankt voor je tip! Ik heb het opgezocht en schrok er behoorlijk van. Nu eet ik niet zoveel aardappelen en paprika maar tomaten eet ik weer wel behoorlijk veel. Vooral cherry tomaatjes eet ik als snoepjes tussendoor. Denk je gezond bezig te zijn. Ook las ik dat goyibessen onder de nachtschade vallen. Maar ook die vind ik zo lekker en dit zijn superfoods die enorm veel vitaminen bevatten. Nu ben ik even verward.

 14. Nog even een aanvulling op de reacties over adhd in combinatie met beweging… ik doe zelf veel aan beweging aangezien ik de theateropleiding volg. Ik merk inderdaad dat vooral de bewegingslessen me erg goed doen. Zeker na bepaalde fysieke speloefeningen kan ik me soms echt een aantal dagen een stuk fitter, blijer en helderder voelen.
  Een artikel over de invloed van fysieke inspaning/beweging op ad(h)d zou ik dus ook wel heel interessant vinden.

 15. En bijna vergeten! Voor de mensen die normaal altijd rijst of aardappelen eten; probeer eens quinoa. Super lekker en zeer gemakkelijk te gebruiken bij veel soorten gerechten. Van ontbijt tot avondeten, ik expirimenteer er veel mee!

 16. Super goed artikel! Heel fijn om dit te lezen. Ik ben er zelf als ADDer en hoog gevoelig persoon veel mee bezig. Dit is wel echt een duwtje in de goede richting om er mee door te gaan.
  Wat ik zelf nog wil toevoegen is vis olie. Dat is zeer essentieel voor je concentratie maar het bevat nog veel meer dingen waar je lichaam wel raad mee weet. Ik neem iedere ochtend 10 min voor het ontbijt 2 capsules LTO3 (en nog wat voedingssupplementen) al die dingen samen geven een goed resultaat.
  En voor de echte zoetenkauwers heb ik nog als tip om stevia te gebruiken in plaats van suikers. Dat is afkomstig van de zoetste plant die er is.

 17. Hoi Jochem,
  Hoe heb jij je lunch aangepast? Want dat is iets wat ik nog lastig vindt. Ik moet een lunch goed mee kunnen nemen (i.v.m. met werk) en het moet ‘s morgens vooral niet te veel tijd kosten om klaar te maken.
  Ik moet eerlijk bekennen dat ik mijn ontbijt vrijwel hetzelfde maak, alleen dan met gewone yoghurt omdat ik de alternatieven echt niet door m’n keel krijg, weet jij iets dat qua smaak over een komt en zo dik is als yoghurt? Eerder at ik 2 bruine boterhammen of cruesli (grote boosdoener met veel suiker hahaha). Dus op zich is de yoghurt met zelfgemaakte noten/havervlokken muesli met (zelfgedroogd) fruit al beter dan m’n eerdere ontbijtvariant ;-)

  Groetjes Lieke

  1. Hoi Lieke, wat ik zelf erg lekker vind als vervanging van zuivel producten van de koe is amandelmelk. Maar als je die niet lekker vind kun je ook de gezoete amandelmelk nemen. Hier zit agavesiroop in. Wat ik ook vaak neem is rijstemelk. Deze is van zichzelf al erg zoet en vind ik zelfs nog veel lekkerder dan amandelmelk. Met rijstemelk kun je echt een heerlijk ontbijtje maken. Gooi er wat havervlokken door, misschien wat lijnzaad, wat goyibessen en een fruitje. Heerlijk! en je zit er uren van vol zonder dat je tussendoor snack-attacks krijgt ;)

   Oh en voor betreft je lunch, dat is voor mij misschien wat makkelijker dan voor de meeste denk ik. Ik ben overdag vaak thuis en werk in de avonduren. Maar een vriend van mij maakt zijn lunch altijd de avond van te voren of soms in de ochtend en neemt dit mee naar zijn werk. Je kunt misschien ook een smoothie maken en dit meenemen in een kan of afgesloten beker. Smoothies kunnen ook goed vullen. Als je graag iets makkelijks eet maar wel biologisch kun je ook wat kant en klaar dingen kopen bij de bio winkel. Je hebt voorverpakte sandwiches en eigenlijk van alles wel. Eet je wel gezond en biologisch en het kost je geen tijd om te maken. Enige is dat dit meestal aardig aan de prijs kan zijn. Wat ik ook veel tussendoor eet, eigenlijk als vervanging van een lunch, is gedurende de dag, nootjes, wortel, fruit etc. Gewoon wanneer ik trek krijg een gezonde snack. Hoop dat je er zo uit komt :) Groetjes, Jochem

 18. Hey Jochem, wat goed om zo bewust met je lichaam bezig te zijn. Ik probeer zelf in Ecuador, waar ik nu zo’n 7 maanden woon, ook bewust met voedsel om te gaan. Dit is niet altijd even makkelijk omdat het eten hier meer vet bevat, over het algemeen in grote porties komt en vrijwel altijd een berg rijst bevat. Ook de eettijden zijn anders hier. Het ontbijt is tussen 9u en 11u (koffie, thee of yoghurt met een broodje), de lunch is de hoofdmaaltijd en wordt tussen 12u en 14u gegeten, daarna is het tussen 18u en 20u koffietijd (koffie of thee met een broodje) en tussen 20u en 22u is er nog een extra maaltijd wat het avondeten genoemd zou kunnen worden. Ik merkte dat na het eten van al die maaltijden mijn buik na verloop van tijd ging uitzetten en ik me steeds ongemakkelijk begon te voelen in mijn kleding en lichaam. Uiteindelijk heb ik besloten om het avondeten niet meer te nemen, minder frisdrank te drinken en de suiker in mijn koffie en thee te vervangen door iets wat “panela” of in het Nederlands oersuiker of oerzoet wordt genoemd. Volgens Wikpedia zijn in oersuiker of oerzoet alle voedingsstoffen en mineralen nog aanwezig, in tegenstelling tot de (ruwe) rietsuiker. Omdat ik bij een gastgezin woon is het lastig om al mijn eetgewoonten te veranderen, maar deze kleine veranderingen hebben me in ieder geval al een eind op weg geholpen om me beter te voelen. Bedankt voor jouw tips, erg leuk en leerzaam om over jouw ervaringen te lezen!

  Groetjes,
  Esmeralda

  1. Hoi Esmeralda, leuk dat je reageert en goed te horen dat je ook bewust met voeding bezig bent! :) Wel een extra uitdaging daar in Ecuador zo te horen. Maar als ik je zo hoor gaat het je aardig goed af. Nog een hele fijne tijd daar. Groet, Jochem.

 19. Kijk voor goede recepten en veel tussendoortips het boek “Oergondisch genieten” van Ria Penders en Yvonne van Stigt. Ik eet nu langer dan 2 jaar zonder brood, melkproducten en suiker en ben een ander mens geworden. Mijn ADD klachten zijn niet verdwenen, maar wel een stuk verbeterd, niet in de laatste plaats door geweldig veel meer energie. (Niet onbelangrijk voor iemand die 25 jaar min of meer ernstig ME had)

 20. Hallo Jochem, wij zijn nav een artikel van jou ook aan het uitzoeken welke voeding nu wel/niet goed is. We hebben brood veranderd naar speltbrood. Dat melk niet goed bleek hoorde ik ook, fijn om te lezen wat jou alternatief hierin is.

  Wel vroeg ik me af wat je dan met je avondeten doet eigenlijk? Aardappelen? vlees? Maar ja…7 dagen aardappelen…?? Wat zijn dan goede alternatieven?? Lees graag tips!

  1. Hoi Nienke, mijn avondeten heb ik nog niet aangepast. Eerlijk gezegd ben ik ook niet zo van het koken. Ik eet nog wel eens een magnetronmaaltijd maar dan wel altijd de gene die vers bereid zijn. Deze zijn ook maar een paar dagen houdbaar. Hier zit verse groente in. Ook de stoommaaltijden zijn lekker. Maar ik geef toe, het past niet thuis in de veranderingen die ik nu doormaak. Ik ga mijn avondeten dus ook veranderen. Hierover zal ik in een volgende blog schrijven. Wie weet ga ik me dan nog wel stukken beter voelen als nu! :D

 21. Hallo Jochem
  Als coach, natuurgeneeskundige en moeder kan ik je het Hello Fresh pakket van harte aanbevelen . Veel vers, gezond, vernieuwend eten. Zelfs het bereiden ervan heeft ervoor gezorgd dat ik nu met plezier en zen aan het koken ben ipv telkens te moeten bedenken hoe en wat ik zal maken in de race tegen de klok. Ook niet te vergeten is vette vis zoals zalm of makreel , liefst 2 per week .

  1. Hoi Monique, bedankt voor je reactie! Ik heb het bekeken maar ik vind dat toch wel erg duur. Omdat ik op mezelf woon betaal ik dan al snel zo’n 11 – 15 euro voor een maaltijd. Dan kan ik net zo goed naar een restaurant ;)

   1. Ja idd, en 5€ fooi geven + onbeperkt bier zonder te hoeven koken :D (maar suggesties zijn altijd goed dus nix persoonlijks naar Monique)
    Ik heb namelijk ook een suggestie of meer vraag aan Jochem: Heb je wel eens een blog/artikel geschreven over beweging in relatie tot add. Beweging is algemeen (aandachtspunt) voor elk mens natuurlijk, maar ik heb sinds een tijdje Elliot Hulse (een dude op youtube soort van bewegingstrainer/bodycoach/builder doet) gevolgd, en met name bio-energetics (strekoefeningen) gedaan voor mijn houding en heb gemerkt dat dit mij heel erg helpt en geholpen heeft. Sws bij me ademhaling maar ook voor momenten van drukte, overprikkeling, stress en als me hoofd vol x vol zit; heeft het me geholpen (niet op moment zelf, maar van te voren of juist eind v/d dag) om tot rust te komen, stress los te laten, en me hoofd leeg te maken (heb zelf ook add + wss hsp? iig erg gevoelig) – zonder dat ik dan mediteer zegmaar dus dat ik aan me natuurlijke balans van lichaam en houding werk in combinatie met trainen.
    In ieder geval; als je ooit iets geschreven hebt over beweging lees ik dat graag. En als je tijd over hebt en t herinnert: tik in youtube eens Elliot Hulse in en dan vooral bio-energetics; hij deelt ideeën en zijn perspectief v/h leven die mij erg aanspreken en veel mensen.
    Btw – great artikel! Ben tijdje geleden begonnen met groene smoothies wat echt al positieve veranderingen in mijn leven heeft gebracht, en ga nu stapsgewijs mijn voedingspatroon verder veranderen en next thing is het ontbijt.
    Maar Jochem: thx voor deze site en je inzet want puur door deze site ben en heb ik dingen in mijn leven positief kunnen veranderen en het is een fijne ondersteuning. Geniet van de zon en ik kijk uit naar je volgende blog, ltr!

    1. Hoi Mattias, onwijs bedankt voor je leuke reactie. Ik ga je info eens bekijken. Ben er benieuwd naar. Ik heb zelf nog niet heel veel over beweging mbt ADD, ADHD en HSP geschreven. Tenminste, niet een heel artikel. Via de volgende link vind je wel een pagina waar ik 9 tips geef voor je leven met ADD, ADHD en HSP waarvan 1 tip in het teken staat van sport en beweging. (Dat is tip 6, bekijk het maar eens.) > https://www.addkenmerken.net/tips-voor-add-adhd-hsp/ Leuk dat je zoveel aan mijn site en de blogs hebt. Super om te horen dat groene smoothies jou ook zoveel positiefs hebben gebracht. Daar doe ik dit allemaal voor! :D Om mensen te helpen en bewuster te maken. Volgende blogs staan op de planning, eerst zal ik nog wat gastblogs plaatsen die laatst geschreven zijn door gastbloggers. Groet Jochem.

  2. Hoi Jochem,

   Goede tips. Ik realiseer me wel dat ik veel te weinig groente en fruit eet. Ik probeer nu ook mijn lichaam ‘minder zuur’ te maken en dan is een van de adviezen om de boterham tijdens de lunch te laten staan en in plaats daarvan groenten te eten. Dan is zo’n smoothie natuurlijk een mooie uitkomst. De blender heb ik al…

   Thnx,
   Alie

   1. Dank je Alie, wat je zegt, groene smoothies zijn ideaal om al je groente en fruit binnen te krijgen. En nog lekker ook! Je hebt de blender al, dus ik zeg, hup naar de supermarkt en lekker groente en fruit inkopen. Succes ermee! :D Groet Jochem