Wat Ik Veranderde Aan Mijn Voeding en de Invloed Ervan Op Mijn ADD, HSP en Algemeen Welzijn

Voeding, heeft dat invloed op ADD, ADHD en HSP?

goede voeding tips voor ADD, ADHD, HSPIk merk dat steeds meer mensen zich beseffen dat voeding een enorm grote invloed heeft op hoe wij ons dagelijks voelen. Ik heb de laatste maanden veel mails en reacties ontvangen van mensen die aangeven dat zij dankzij het aanpassen van hun voedingspatroon minder klachten ervaren. Ik hoor vaak dat mensen zich er energieker door voelen en lekkerder in hun vel zitten en in sommige gevallen zijn vervelende klachten zelfs helemaal verdwenen die mensen al jaren hadden. Ook hoor ik steeds vaker dat voeding een grote invloed heeft op kenmerken van ADD en ADHD en dat bepaalde voeding in sommige gevallen zelfs kan zorgen voor de diagnose ADD of ADHD.

Dit onderwerp interesseert mij nu al een tijdje en daarom wou ik het zelf graag ondervinden. Hieronder beschrijf ik hoe ik mijn voeding de afgelopen weken veranderde en wat het me heeft opgeleverd op het gebied van algemeen welzijn en mijn ADD en HSP.

 

Mijn ontbijt

Zoals je misschien wel weet is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Dit begint bij mij dan ook gelijk gezond, maar natuurlijk ook minstens net zo lekker! :D

Maar eerst beschrijf ik kort hoe mijn ontbijt er voor de aanpassing uit zag. Enkele weken geleden at ik in de ochtend nog gewoon 2 bruine boterhammen met wat beleg zoals vleeswaren of zoetigheid. Ik kocht alles bij de Albert Heijn. Mijn ervaring was, wat ik toen overigens heel normaal vond, dat ik al snel weer honger had en hunkerde naar een snack. Dit was dan de ene keer een patatje of Turkse pizza, een andere keer een mars of wat chips of gewoon extra boterhammen. Ik voelde eigenlijk altijd gedurende de dag schommelingen van energiek naar moe, van mentaal uitgeput naar scherp etc.

Mijn dagelijkse ontbijtjeDe laatste paar weken heb ik mijn ontbijt veranderd naar een bakje gevuld met havervlokken of soms neem ik een notenmix.

Havervlokken zijn heel voedzaam en zijn veel makkelijker te verteren dan brood en geven langer energie af. Hier stop ik een fruitje bij zoals bijvoorbeeld een banaantje, een appel of een peer. Omdat ik al jaren veel slechte dingen hoor over koemelk ben ik ook hier volledig mee gestopt. Het zou namelijk bij veel mensen zorgen voor allergien. Ik vul het daarom aan met amandelmelk. Als laatste voeg ik nog enkele superfoods toe. Meestal wat gojibessen, macapoeder, bijenpollen, hennepzaad, chiazaad, cacaopoeder of een combinatie hiervan. Wissel het gewoon lekker af. Ik bestel deze allemaal bij superfood.nl maar je kunt ze ook prima bij bijvoorbeeld Ekoplaza kopen.

Ik verzeker je, dit is een mega gezond en voedzaam ontbijt waar je lang van vol zit en wat ook nog eens erg lekker is. Hiernaast zie je een foto van mijn heerlijk gezonde ontbijtje dat ik in 2 minuutjes klaarmaak en wat me urenlang een vol en voldaan gevoel geeft. Op de foto is de melk nog niet toegevoegd.

 

Mijn tussendoortjes en snacks

Mijn tussendoortjes en snacks zijn tegenwoordig eigenlijk nooit meer snoep, chips of junkfood. Ook drink ik geen frisdranken zoals cola meer. Ik drink eigenlijk voornamelijk gewoon water en soms van die groente/fruit sappen. Maar enkel op water leven spaart een hoop geld uit kan ik je zeggen! ;)

Al die suiker in frisdranken en snacks geeft je enorme pieken in je suikerspiegel en vervolgens weer een downer. Zelf voelde ik mij meestal ook minder helder in mijn hoofd na het eten van (veel) suiker. Tegenwoordig eet ik liever een fruitje, een wortel, wat noten of bijvoorbeeld wat cherry tomaatjes als tussendoortje. Als ik wel snoep dan is dat van de biowinkel zoals ekoplaza en dan bijvoorbeeld stroopwafels met rauwe pure honing of lovechock.

love chock voeding snak bij mijn add en hspLovechock (hiernaast afgebeeld) is een reep van pure rauwe onbewerkte chocola met superfood-vruchten erdoorheen. Helaas niet goedkoop maar wel enorm lekker en nog heel erg gezond ook! Zo zie je maar dat lekker snacken ook gezond kan. Maar ik zondig natuurlijk ook nog wel is en eet heus wel eens een keer een lekker patatje hoor ;)

Waar ik het meest enthousiast over ben en waar ik me zoveel beter door ben gaan voelen zijn het drinken van groene smoothies. Ik maak deze niet dagelijks maar probeer dat wel zo veel mogelijk. Groene smoothies kan ik je echt aanraden! Ze geven je veel energie, zijn super gezond, maar ook heel erg lekker en het kost niet veel moeite ze te maken. Hieronder vertel ik je meer over deze groene smoothies en waarom ze zo belangrijk zijn.

 

Groene Smoothies, mijn persoonlijke favoriet!

Wat mijn leven enorm positief beïnvloed heeft op het gebied van mijn geestelijke en fysieke gezondheid is het drinken van Groene Smoothies. Dit zijn Smoothies waar je naast fruit, zoals bijvoorbeeld aardbei, peer, banaan, mango, sinaasappel, druiven, meloen etc, ook verse groente aan toevoegt. Dit kan bijvoorbeeld spinazie, andijvie of komkommer zijn. Het fijne van deze smoothies vind ik dat je niet gebonden bent aan een streng dieet.

Voor mij zijn Groene Smoothies een (bijna) dagelijkse routine geworden in mijn leven. Ik zou niet meer zonder kunnen. De reden dat ik dit goed kan volhouden is omdat ik aanzienlijk resultaat merk o.a. op energie en weerstandsniveau. Ik voel mij doorgaans duidelijk beter en lekkerder in mijn vel zitten wanneer ik groene smoothies drink. Daarnaast vind ik het leuk ze te maken en ze zijn nog lekker ook. Ook een tip misschien om je kinderen aan hun groente en fruit te krijgen ;) Voordeel is ook dat je dure frisdranken sneller laat staan waar je een hoop geld mee uitspaart om te gebruiken voor de smoothies.

 

Waarom groene smoothies en waarom bij ADD, ADHD, HSP?

groene-smoothiesGroene Smoothies zijn niet alleen super lekker maar een hele goede manier om alle belangrijke vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen te krijgen voor mega veel energie en weerstand. Je krijgt er veel meer van binnen dan tijdens het normale eten. Dit komt doordat je normaal gesproken je eten kookt. Door deze verhitting gaan een heleboel voedingsstoffen verloren. Ook leuk om te weten is, dat in tegenstelling tot gewoon sap, een Smoothie nog 100% van de aanwezige voedingsvezels bevat. Hierdoor voel je je langer vol, bevordert het je stoelgang en worden gifstoffen uit je lichaam verdreven. In de eerste dagen van het drinken van groene smoothies kun je zelfs een beetje bijwerkingen ervaren van het ontgiften van je lichaam. Dan besef je pas echt wat een goeds het voor je lichaam doet!

Wij ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers hebben soms jaren last van chronische stress omdat we altijd het gevoel hebben op onze tenen te lopen en dagelijks veel te maken krijgen met overprikkeling en zaken die ons meer moeite kosten. Helaas zorgt langdurige stress ervoor dat al je buffers in je lichaam opbranden. Eenmaal opgebrand worden deze buffers niet zomaar meer aangevuld en vervelende, onverklaarbare klachten kunnen het gevolg zijn. Groene Smoothies blijken dan een erg goede aanvulling te zijn die je weer een gezonde en energieke boost geven en je buffers weer aanvullen. Je voelt gewoon de kracht in je lijf en geest terugkeren. Ik heb dat zelf ervaren!

Het enige wat je nodig hebt voor het maken van Groene Smoothies is een blender om het fruit en de groente te blenden. Het blenden zorgt er op zijn beurt ook voor dat de voedingsstoffen optimaal door de darmen worden opgenomen.

 

Voor mij zoveel mogelijk biologische voeding

Waar ik veel waarde aan hecht is om mijn voeding zoveel mogelijk bij de biowinkel te kopen. Hier koop je pure en eerlijke voeding die zo dicht mogelijk bij de natuur staat. Financieel gezien is dit misschien een grotere uitgave, maar ik vind het dit meer dan waard. Aan de andere kant krijg je vanzelf minder trek in tussendoor snacken omdat je langer vol zit. Daar bespaar je weer op.  Daarnaast kun je ook frisdranken niet meer nemen. Zoveel duurder ben je dan echt niet uit.

Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat al deze ‘troep’ die toegevoegd wordt aan ons voedsel bij mensen voor vervelende klachten kunnen zorgen. Bijvoorbeeld klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, rustleoosheid en ga zo maar door. Zeker hoog sensitieve mensen, ADD’ers en ADHD’ers blijken hier nog wel eens extra gevoelig voor te zijn. Ik ben natuurlijk geen expert en het ene onderzoek spreekt het andere weer tegen, maar wees je er wel bewust van.

Bedenk je dat de producten van de biowinkel allemaal puur zijn en dus onbewerkt, onbespoten en er is niets aan toegevoegd. Dus geen antibiotica in het vlees, geen e-nummers, geen bestrijdingsmiddelen, geen kleur-, geur- en smaakstoffen etc. etc. etc. en wat ik minstens zo belangrijk vind is dat de dieren een beter leven hebben gehad. Ik ben namelijk een echte dierenliefhebber en wordt misselijk van de beelden die ik soms te zien krijg hoe er met dieren wordt omgegaan. Ze worden veelal slecht behandeld en zo snel mogelijk vet gemest! Denk maar aan de plofkip. Een dik vet kuiken van 2 weken oud!

 

Het resultaat van voeding op mijn ADD, HSP en algemeen welzijn

Al met al voel ik me dankzij deze voedingsaanpassingen rustiger, energieker, helderder in mijn hoofd, en ben ik minder snel overprikkeld. Ook merk ik dat ik minder uppers en downers heb gedurende de dag. Hierdoor snack ik minder tussendoortjes en dat spaart weer geld uit wat je kunt uitgeven aan biologische voeding wat meestal duurder is.

Ik voel mij dus aanzienlijk stabieler de dag doorkomen. Natuurlijk is mijn ADD niet weg maar het gaat me allemaal wat makkelijker af. In ieder geval zijn externe klachten eromheen duidelijk minder geworden. Ik kan het dus iedereen aanraden hier zich ook in te verdiepen en de tips mee te nemen. Ook kan ik je echt aanraden te beginnen met groene smooties.

Op het moment heb ik mijn avondeten nog niet aangepast. Hier zal ik in een volgende blog over schrijven. Ik wil hierbij heel graag de paleo manier van eten, ook wel oerdieet genoemd, gaan toevoegen aan mijn dagelijkse voeding. Ik heb hier namelijk veel goede berichten over gehoord.

Heb jij nog goede tips of wil je misschien je mening delen of vertellen over jouw aanpassingen in je voeding en wat het je oplevert? Laat dan hieronder je reactie achter.

Via onderstaande link lees je meer achtergrond informatie over de voeding die ik eet en wat de invloed is van voeding op labels als ADD, ADHD, HSP en autisme:

> Uitgebreide voedingstips bij ADD, ADHD en HSP

 
Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes! 

40 gedachtes op “Wat Ik Veranderde Aan Mijn Voeding en de Invloed Ervan Op Mijn ADD, HSP en Algemeen Welzijn”

 1. Zorg dat je in de groene smoothie niet meer dan 2 stuks fruit doet, anders krijg je TE veel suiker. Je kunt er ook havervlokken doordoen, dit is voor mij een lunch en geen tussen doortje.

 2. Hoi Jochem, leuk en handig artikel! Ik mis alleen de lunch en het diner. Nu heb je al aangegeven dat je over het diner nog apart een artikel gaat schrijven en deze nog niet hebt aangepast. Maar wat doe je precies met lunch? Iemand vroeg dat al eerder hier, maar vond je antwoord niet zo duidelijk. Je had het over iets halen bij de bio winkel, maar niet iedereen heeft een bio winkel in de buurt van zijn werk of huis. Bovendien is iedere keer iets kant en klaar halen best prijzig. Heb je nog tips voor soepen en salades die je kunt maken als je thuisbent tussen de middag die niet veel tijd kosten om te maken? En een gezonde lunch (zonder brood) die je een avond van te voren kunt maken om mee te nemen naar je werk? Smoothies zijn erg lekker, maar vullen mij echt niet volledig en zijn voor mij echt niet vervangbaar als lunchmaaltijd. Ik drink een groene smoothie liever als tussendoortje. Ik heb trouwens gemerkt dat brood, kaas en suikers mij erg sloom maken. Nu ben ik al een tijdje met suiker gestopt. Ik drink het niet meer in mijn thee/koffie en koop ook geen zoetigheid en frisdranken meer. Maar brood en kaas is moeilijker om te latent staan. Daarom zoek ik alternatieven. Ontbijt doe ik al min of meer hetzelfde als jij, maar wil gedurende de dag het energieke gevoel voortzetten.

  1. Hoi Vanessa, leuk dat je reageert.

   Al geruime tijd ziet mijn voeding er ongeveer zo uit.
   Sochtends: Bakje met havermout, gemengde noten en rijstmelk of amandelmelk. Hier doe ik meestal wat dingen bij zoals chiazaad, lijnzaad, pompoenpitten, macapoeder, blauwe bessen en/of kokosrasp. Daar wissel ik een beetje mee af. Vaak eet ik er ook een smoothie bij. Ik doe bijvoorbeeld een peer en een banaan en wat gemengde groenten erin. Meestal gewoon uit een zakje gemengde groente. Dat kan van de albert heijn of de biologische winkel.

   Voor de smoothie gebruik ik een hele fijne blender Dat is de nutribullet 900 en werkt heel gemakkelijk en je hebt weinig schoon te maken. Even afspoelen alleen.
   Om de smoothie goed vullend te maken voeg ik er soms een proteïne aan toe zoals erwtenproteïne of amandelproteïne. Dan zit je er wel van vol.

   Overdag eet ik meestal rauw uit de hand wat wortel, komkommer, fruit of ik eet wat vis, ei, salade, avocado of rijstewavels met vleeswaar of een groentespread of zoiets. Of ik maak nog een smoothie. Hangt ook allemaal van af wat ik doe op een dag en hoeveel tijd ik heb.

   Savonds eet ik soms wat vis of vlees met groente of een gemengde salade met bonen en avocado of pompoen. Daar kan ook rijst of wat aardappelen bij. Soms bestel ik wat eten zoals spareribs met patat of een gemengde maaltijd salade. Dat is prima. Of ik neem een biologische magnetronmaaltijd/ovenschotel van groente en rijst ofzo. Die haal ik dan bij ekoplaza bijvoorbeeld. Dat zijn voorbeelden voor als je weinig tijd hebt.

   Tussendoor eet ik zo nu en dan op een dag ook wel eens chips zoals cashewnotenchips of pinda chips of gewoon wat naturel chips.

   Verder drink ik vrijwel alleen water.

   Het hoeft allemaal niet zo lastig te zijn. Hou het vooral simpel :)

   Ik heb hier op de website nog een stuk over voeding geschreven > https://www.addkenmerken.net/goede-voeding-bij-add-adhd-hsp/

   Succes met het aanpassen van je voeding.

   Groet Jochem.

 3. Monique van den Dool

  Doe wel door je groene smoothies avocado er doorheen en chiazaad als je daar tegen kan en een klein schepje kokosvet. Door dit toe te voegen zal je bloedsuikerspiegelpiek niet snel stijgen vanwege de suikers die in het fruit zitten.

 4. Dit heeft me ook echt geholpen! Ik vind het heel interessant om te lezen hoe jij ongeveer dezelfde zaken toepast als ik doe voor m’n ontbijt! De medicatie die ik zou moeten nemen is Concerta 36 mg en dat is als student nogal duur om te betalen… (70 euro per maand) maar iemand vertelde me dat ik best alle suiker uit m’n voeding haal..dat dat ook al zou helpen. Ik studeer psychologie aan de universiteit dus een concentratie is wel essentieel tijdens de blok.. en aangezien ik later zelf waarschijnlijk met mensen met ADHD/ADD zou moeten werken wou ik het absoluut uittesten! Ik heb nu m’n 2e bachelor gedaan, en het in 1ste zit in januari toegepast, zo veel mogelijk suiker schrappen waar kan en ook m’n ontbijt omgooien en dat heeft enorm geholpen! Ik blijf dat ontbijt nu ook nemen en als ik iets van suiker wil eten doe ik dat na het studeren. Ik merk wel dat ik nu zelfs suiker niet meer zo goed kan verdragen.. Ik krijg er hoofdpijn van enzo.. Het zal denk ik wel nooit hetzelfde effect kunnen bereiken als de medicatie, maar het is toch al een immens verschil en heel wat goedkoper!

 5. Ik ontbijt op vrijwel dezelfde manier als jij (maar dan met griekse of andere volle yoghurt), maar voeg daar ook nog een mix van specerijen aan toe. Ik heb deze mix zelf gemaakt met kaneel (50%), curcuma, kardemom, cayennepeper, nootmuskaat, gember en kruidnagel. Ook voeg ik altijd nog een toefje peterselie toe en een blokje ingevroren verse citroen. Vervolgens alles in de blender behalve natuurlijk de havervlokken. Ik giet het mengsel over mijn musli, die ik aanvul met de superfoods en verschilende noten.

  Als lunch maak ik vaak soep, (ben niet zo van de groene smoothies). Kan met allerlei groentes en kruiden, net wat je in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld ook eens zoete aardappel of courgette, aangevuld met paprika, tomaat, wortel, ui, prei, broccoli etc. 10 minuten laten koken en dan met de staafmixer glad roeren. Eventueel wat kokosmeld, gebakken champignons of gekookt ei erdoor. Super voedzaam en lekker.

  1. Wow Addy, super goed bezig! Ben onder de indruk! Nu vraag ik mij af. Mocht je AD(H)D hebben of hooggevoelig zijn. Hebben deze voedingsaanpassingen je op dat gebied geholpen en wat merk je er allemaal van? Groet Jochem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top