beelddenken vs woorddenken

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 + 1 =

16 Commentaar

  1. Dank Nathanja ..ik ben zelf ook al druk bezig met info vergaren … betreft deze methode s … omdat ik zelf ook druk bezig ben met opstart praktijk voor kinderen oa op dit gebied.

   Gr lyana

 1. Inmiddels heb ik ruim tien jaar ervaring als studiebegeleidster bij een huiswerkinstituut. Ik merkte dat er soms leerlingen waren die ik niet goed kon helpen. Als Creatief Therapeut zocht ik altijd naar verschillende oplossingen en ik was ook wel op de hoogte van de verschillende leerstijlen, maar er bleef toch iets waar ik geen vinger op kon leggen, tot ik hoorde over de Kernvisiemethode. Deze methode legt uit waarom leerlingen met AD(H)D, dyslexie, ‘beelddenkers’ en hoogsensitieve kinderen vast kunnen lopen in het onderwijs, maar ook hoe we de leerlingen kunnen helpen om de leerstof wel op te kunnen nemen via de rechterhersenhelft. Dit blijken de leerlingen geweldig op te pakken. Ik ben de opleiding zelf gaan doen en tijdens de lessen zag ik een scala aan leerlingen uit het verleden aan mijn geestesoog voorbij trekken. Opeens snapte ik het! Hoe deze leerlingen dachten. Deze methode is vormgegeven door Wim Bouman die ook het boek ‘Krachtig anders leren’ schreef. Op zijn site kun je lezen hoe deze methode zich onderscheidt van andere methodes: http://www.kernvisiemethode.nl/ Op deze site kun je ook coaches bij jou in de buurt vinden. Mooi om te zien dat er steeds meer aandacht komt voor de leerlingen met een rechtsgeorienteerde leerstijl!

  1. Hallo Nathanja,

   Fijn dat je dit plaatst, en fijn om te lezen dat je als studiebegeleidster, inzicht kreeg waarom vele kinderen niet vooruitkomen in het onderwijs, dat is tot nu toe het grootste punt in het onderwijs, dat er niet verder gekeken wordt, en als scholen hier meer op zouden focussen, dan zouden een heleboel leerlingen goed tot hun recht gaan komen, eigenlijk hoop ik van ganzer harte dat in de toekomst dit standaard ingevoerd gaat worden dat leerkrachten het visuele leersysteem op moeten pakken, zou een hele zorg en etiketjes minder zijn voor ouders, kinderen en leerkrachten.

   Nogmaals dank voor het delen.

   Groet Lyana

   1. Beste Lyana,

    Er zijn gelukkig een hoop mensen die zich daar hard voor willen maken, die ook zien dat het in het onderwijs anders moet. Het is zo schrijnend om te zien dat deze kinderen zich ‘dom’ voelen, terwijl ze vaak juist zo intelligent zijn. Waar de docent zoekt naar het enige juiste antwoord, kunnen deze leerlingen zaken van verschillende kanten bekijken en vinden zo ook meerdere oplossingen. Zie dan de juiste er nog eens uit te filteren. Ik hoop in de toekomst veel leerlingen te kunnen helpen met deze methode!!
    Groetjes,
    Nathanja

 2. Ik heb het boek besteld ‘ik denk in beelden, jij onderwijst in woorden’ en een coach gevonden hier in de buurt die de ‘Ik leer anders methode’ aan leert. Ik ben zo benieuwd of het ook bij haar aanslaat. Zou erg fijn zijn. Dat ze een methode heeft die haar helpt om te laten zien dat ze echt niet dom is en dat ze weer in haar zelf gaat geloven!!!

  1. Hallo Marjon,

   Wat fijn te lezen dat je een coach bij jou in de buurt hebt kunnen vinden, en dat deze aan de slag gaat met haar, wens jou dochter veel succes, en het boek zal je meer inzicht geven, AHA momenten, dus ook veel leesplezier zou ik zeggen…

   Groet Lyana

 3. Dankje Natasja voor je bijdrage, en Miranda de ‘Ik leer anders methode’ kun je als ouder ook heel goed met je kind zelf opnemen hoor, daar is een werkboek voor wat je via bol.com kunt bestellen…

  Ik leer anders | Agnes Oosterveen-Hess

  Werkboek voor leerlingen van de basisschool met leerproblemen. Dyslexie, ADHD, ADD, beelddenken, hoogbegaafd en HSP.

  Veel succes.

 4. Klinkt idd heel bekend. Mijn zoon blijft ook met lezen echt achter en is ook terug gegaan van groep 4 naar 3. Je voelt je machteloos.

 5. Ik heb zelf add. Ik denk dus ook grotendeels in beelden. Lezen en leren gaat mij heel goed af. Ik gebruik veel kleuren om tekst te markeren. Om iets echt goed in mijn hoofd te krijgen schrijf ik het op. Desnoods een aantal keer. Ik moet dus een lichamelijke actie koppelen aan hetgeen ik moet leren en dat werkt goed. Door tekst te markeren is t makkelijker om het in je hoofd op te slaan als plaatje. Ik heb verder een bovengemiddeld IQ en een goed geheugen. Misschien dat iemand iets aan mijn manier van leren heeft.

 6. Is er ook een soort “Ik leer anders” methode voor volwassenen? Wat kan volwassen beelddenkers helpen om beter te kunnen leren/studeren op hun opleiding?
  Iemand (boek/site)tips?

  Ik ben een beelddenker, maar verder dan plaatjes zoeken/tekeningen maken bij de leertekst, kom ik niet.
  Ideeën?

  Bedankt alvast!

  1. Ellen,
   De methode is ook voor volwassenen prima te gebruiken.
   In de praktijk komt veelal de beelddenkende ouder mee en ook zij slaan met dezelfde precisie de cijfers en letters in hun hoofd op!!!!

 7. Het feest van de herkenning.
  Bij onze zoon kwam in groep3 het inzicht dat hij een beelddenker was en gingen we aan de slag met de praktische training ‘Ik leer anders’
  Inmiddels al 4 jaar gecertificeerd coach ‘Ik leer anders’ en als eerste ons zoontje en daarna vele andere nieuwentijdskinderen geholpen de juiste ingang om tot leren te komen, bij te brengen!!!!
  By the way , onze zoon volgt inmiddels met groot gemak de MAVO klas, hij heeft zijn leerstrategie gevonden.

  1. Ja Linda dat geeft idd herkenning …en werkt goed die methode. Werk er ook mee met onze jongste …ben ook druk aan de slag met voorbereidingen om o.a. hiermee andere kinderen te gaan begeleiden in de toekomst.