hersengolven

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

een × een =

9 Commentaar

 1. Een half jaar geleden kreeg ik een verwijzing naar een instantie voor ADD-onderzoek. Ik herken mezelf enorm in de kenmerken van ADD (evenals HSP).
  Het frustrerende vind ik echter dat uit dat onderzoek niets kwam, omdat er te weinig aanwijzingen zijn vanuit de kindertijd.
  Inmiddels zijn ze al een half jaar bezig met vervolgonderzoek en ik weet nog niks.
  Ik ben bang dat er weer niks uit komt omdat het te weinig ‘aantoonbaar’ is vanuit de kindertijd.
  Ik ben 36, toen ik jong was, was er over dit soort dingen weinig of niks bekend en mijn ouders hebben ook geen vergelijkingsmateriaal.
  Het onderzoek zoals dit gedaan wordt, bestaat uit veel vragen en interviews: in mijn ogen een subjectieve methode, als je iets zo gewend bent of niet meer weet hoe het vroeger was.
  Waarom worden niet gewoon je hersengolven gemeten en leidt men daar de informatie uit af?
  Dat lijkt me veel eenvoudiger, sneller, betrouwbaarder en objectiever.

  1. Hoi Luna,
   ADD en ADHD is helaas niet met zekerheid te meten in het brein. Het is alleen zo dat als je een grote groep met mensen met ADD en een groep zonder ADHD meet, je verschillen zult zien. Per individu kan het zo zijn dat zelfs het brein van iemand zonder ADHD er hetzelfde uitziet als die van iemand die wel de diagnose heeft. AD(H)D is vandaag de dag enkel dmv vragenlijsten aan te tonen. Daarbij komen dan ook gesprekken met de ouders over de kinderjaren.
   Groet Jochem.

 2. Hi Jochem. Mooi en duidelijk stuk wat je hebt geschreven! Ik zelf heb ADD en HSP en heb ook twee kinderen die dat hebben. Daarnaast heeft mijn zoon heel veel angsten (GAS) gehad. Een aantal jaren geleden kwam Dynamische Neurofeedback op mijn pad. Ik ben het gaan doen samen met mijn kinderen en heb daar enorm veel aan gehad! Mijn hoofd is stil, ik heb meer overzicht, kan veel meer neerzetten dan vroeger, veel beter focussen, enz. Ook mijn kinderen hebben er veel aan gehad. Vooral mijn zoon, die oa zijn angsten helemaal kwijt is. Ik ben zelf de opleiding gaan doen en heb nu sinds 3 jaar mijn eigen praktijk; http://www.optimaalbrein.nl Wat jij aangeeft over jouw NF-trainingen kan ik me voorstellen dat je niet genoeg hebt gemerkt, dat de effecten niet zijn blijven hangen. Ikzelf heb ervaren; zelf, maar ook in mijn praktijk, dat iemand met AD(H)D klachten toch wel meer trainingen nodig heeft dan wanneer je voor angsten of andere klachten komt. Minimaal 40-50. Daarnaast zou het de moeite waard zijn om Dynamische Neurofeedback te proberen, omdat die vorm van NF het gehele frequentiespectrum (dus alle gebieden die je hierboven zo mooi hebt beschreven) tegelijk traint. Hierbij ervaar je veranderen/ verbeteringen op allerlei gebieden, en niet alleen diegene waarvoor je komt. Bv je komt voor betere concentratie, maar de veranderingen beginnen eerst met bv beter slapen of je meer ontspannen voelen. Pas na doortrainen zie je dat de diepergelegen problematiek word ‘aangepakt’, zoals concentratie, overzicht, beter focussen, emotioneel stabieler worden, enz. Ben wel benieuwd welke vorm van neurofeedback jij hebt gedaan? Niet dat die niet goed zou zijn overigens; maar heb je naast AD(H)D ook HSP klachten en angsten of andere dingen dan is juist de dynamische neurofeedback een middel wat je misschien meer het gewenste effect kan brengen. Ik vind jouw site altijd erg goed! Je hebt altijd erg bruikbare tips en alles wat je beschrijft is heel herkenbaar en bruikbaar als je ADD-er en HSP-er bent :) Ga zo door!

 3. Beste Jochum
  Ik vroeg me af welke ervaringen u zelf heeft met neurofeedback?
  Met vriendelijke groet
  ps Ik heb zelf ADD en neuro-immuniteitsproblemen en ben HSP maar nu krijgt mijn nichtje diagnose ADD en ik hoop dat ze haar gaan helpen zonder chemische medicatie

  1. Hoi Evy, ik heb neurofeedback 2x geprobeerd. 1x normale neurofeedback (10 sessies) en 1 x brain state (weet de naam niet meer precies) dat was 20 sessies. Bij mij hielp het onvoldoende maar dit kan ook te wijten zijn aan de cvs/me (chronische vermoeidheid) waardoor mijn hele systeem en brein extra ontregelde.
   De neurofeedback maakte mij wel iets wat rustiger in het hoofd maar het was niet dat ik er echt enorm van opknap. Na verloop van tijd was het resultaat ook weg. Maar ik hoor ook van mensen die er wel baat bij hebben. Het is dus echt per persoon de vraag of het wel of niet gaat werken denk ik en zoals ik al zei had de cvs/me bij mogelijk ook veel invloed. Laat je vooral heel goed informeren!
   Het beste met je keuzes.
   Groet Jochem.

 4. Hallo, wat een interessant onderwerp! Ik ben zeer geïnteresseerd in de werking van de hersenen en ik vroeg me dus af waar jullie deze informatie vandaan hebben, kunnen jullie misschien de literatuur bronnen naar mij opsturen! Het zal mij echt blij maken! Ik wil namelijk graag weten hoe de hersengolven precies worden gevormd in de hersenen en ik wil me dus wat meer verdiepen in dit onderwerp.

  Alvast bedankt en blijf artikelen schrijven!!

  Mvg Laura

 5. Hallo, ik wil me volledig achter Jochem schuilen met zijn mening niet alles op Youtube of andere media voor geloofwaardig te beschouwen. Je neuroloog kan op dit gebied wel meer inzicht geven, daar zij bekend moeten zijn met de gamma golven en de uitwerkingen of nadelen ervan. Heb zelf ook zeer veel activiteit in dat onbekende deel van de hersenen, maar wanneer je op de man af vraagt kunnen ze ook gerichter antwoord geven. Internet kan valse informatie geven en dan zijn mensen zoals Jochem er gelukkig die hierop attenderen.

  Mvg Bertramus

 6. Ik heb een vraag.
  Ik had beschadigde zenuwen. Nu heb ik via you tube nerve regeneration isochronic binaural beats gedaan. Niet 1keer maar ik meen zelfs 3 x op een dag. De nacht die volgden had ik hevige pulsen in mijn hersenen en warme stromen door mijn lijf. De dag erop hevige hoofdpijn. Nu ben ik van mening dat. Er een zwelling is opgetreden in het beschadigde gebied. Nu vier dagen later voel ik weer allemaal warme stromen door mijn buik. Ik maak me zorgen over evt. Wildgroei van cellen, kan dat gebeuren?
  Graag ontvang ik spoedig antwoord.
  Met vriendelijke groet,
  Marja

  1. Hoi Marja, van Binaural Beats is naar weten niets bekend van dergelijke klachten. Zelf ben ik wel voorzichtig met het luisteren ervan op Youtube. Je weet immers nooit echt wat je luistert. Iedereen kan wel wat uploaden maar de klachten die jij ervaart vind ik wel erg heftig en heb ik nooit eerder gehoord. Je kunt zelf wel van alles gaan aannemen dat je een zwelling hebt opgelopen in het beschadigde gebied van je hersenen maar daar schiet je niets mee op. Het beste advies dat ik je kan geven is naar de dokter te gaan. Zij kunnen misschien beslissen om een scan van het hoofd te maken maar mogelijk nemen de klachten binnen een paar dagen vanzelf af. Heel veel sterkte ermee Marja! Groetjes Jochem.