Hoog Sensitief Persoon (HSP), Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?

HSP, ofwel hooggevoeligheid

Hoog sensitief persoon (HSP) en hooggevoeligheid
Wat is hoog sensitiviteit en wat zijn dan die kenmerken van HSP?

Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Bij wie komt dit voor, hoe vaak komt HSP voor en wat zijn nu typische HSP kenmerken? Hieronder lees je er meer over.

Om te beginnen is HSP een Engelse afkorting van “High Sensitive Person”, ook wel High Sensitive Personality genoemd. In het Nederlands zeggen we “hoog sensitief persoon”, wat neer komt op hooggevoeligheid. Een begrip dat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Aron veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij de wereld op een andere manier ervaren.

Door Elaine Aron bleek dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe maar ook interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Gevolg is dat een hoog sensitief persoon gemakkelijk overprikkeld kan worden door zijn omgeving. Bijvoorbeeld drukte in de zin van harde muziek, grote groepen mensen, veel af te ronden taken etc.

Deze hooggevoeligheid zorgt er op zijn beurt voor dat een hoog sensitief persoon, ook wel hoog gevoelig persoon genoemd, zich zal terug trekken om de “batterij” weer op te laden om zo weer innerlijke rust te kunnen ervaren.

 

Een hoog sensitief persoon en zijn omgeving

Een HSP’er, hoog sensitief persoon, neemt veel meer waar uit zijn omgeving. Kleine details in de omgeving worden eerder opgemerkt en ook de psychologische toestand van anderen om zich heen worden sterk ervaren. Ook geuren en smaken worden sterk ervaren. Dit komt omdat het brein i.c.m. het zenuwstelsel op een andere manier de prikkels filtert.

Zo kan het voorkomen dat een hoog gevoelig persoon soms ineens een wisselende stemming ervaart. Dit kan in veel gevallen komen door de psychische toestand van één of meerdere mensen om hem heen. Een hoog sensitief persoon ervaart namelijk direct welke stemming er in een ander omgaat. Dit is een bekend kenmerk van HSP. In veel gevallen heeft deze stemming van een ander direct gevolg op de stemming van hem zelf. Hierdoor kan de hooggevoelige persoon deze stemming  snel zelf gaan ervaren en dat gaat vaak volledig onbewust. Dit kan erg verwarrend zijn voor een hoog sensitief persoon. Hij of zij zal zich dan ook vaak afvragen waarom dit gevoel ineens de overhand neemt. Niet wetende dat deze emoties afkomstig zijn van een ander en onbewust worden overgenomen.

Dit werkt bijvoorbeeld ook zo met medicatie en overgevoeligheid voor voedsel. Een hoog sensitief persoon zal veel eerder kleine veranderingen bij zichzelf ervaren. Dit kan erg verwarrend zijn en vaak zelfs voor angst zorgen de controle te verliezen.

Hooggevoelige mensen hebben ook in veel gevallen meer last van allergieën. Ook dit zijn reacties van het zenuwstelsel die overmatig reageert.

 

HSP kenmerken, wat voel je als je hooggevoelig bent?

Zoals je nu gelezen hebt brengt HSP verschillende eigenschappen met zich mee. De bekendste HSP kenmerken bij hoog sensitiviteit staan hieronder in een rijtje:

Bekende HSP kenmerken

 • Een intensievere en gedetailleerdere waarneming (horen, zien, ruiken, proeven, voelen)
  HSP kenmerken bij een hoog sensitief persoon
  HSP kenmerken bij hooggevoeligheid
 • Sterk vermogen sferen en stemmingen van anderen aan te voelen
 • Ervaart zowel de stemmingen van anderen als die van zichzelf heel sterk
 • Hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat voor conflicten kan zorgen
 • Een rijkelijke innerlijke beleving van de wereld wat samengaat met dromen en fantaseren
 • Meer dan gemiddeld onder de indruk van kunst en muziek
 • Pas waarde ergens aan kunnen hechten wanneer er een gevoel aan te pas komt
 • Een sterkere verbinding met de natuur
 • Willen anderen graag helpen en bijstaan
 • Over het algemeen perfectionistisch van aard
 • Een goed inlevingsvermogen
 • Hebben een zeer goed ontwikkelde intuïtie
 • Lijken over een 6de zintuig te beschikken
 • Diepzinnig en creatief
 • Denken in beelden (plaatjes)

HSP kenmerken kunnen bij veel HSP’ers nogal eens voor klachten zorgen. De bekendste van deze klachten en symptomen als gevolg van hooggevoeligheid staan hieronder opgesomd.

 

Klachten door HSP

 • hoog sensitief persoon en stressMoeite met het vinden van ritme in het leven
 • Moeite met plannen en krijgen van structuur
 • Vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf
 • Veel tijd nodig om indrukken te verwerken en weer tot zichzelf te komen (overprikkeld)
 • Kan zich snel ergens zorgen over maken en is snel overstuur
 • Sneller last van klachten als stress, spanningen, angsten en vermoeidheid
 • Ervaren vaker fysieke klachten als maag en darm klachten, hoofdpijn en allergieën
 • Eerder kast van pijn
 • Moeite met veranderingen in het leven
 • En een hoog sensitief persoon is vaak erg kieskeurig

 

HSP een stoornis of een karaktereigenschap?

Door die klachten zou je bijna denken dat HSP een stoornis is, maar dat is absoluut niet waar. Hooggevoeligheid is namelijk puur een natuurlijke eigenschap van de persoon. Er is zelfs onderzocht dat bij 20% van de bevolking in meer of mindere mate HSP kenmerken voorkomen. Zowel bij mannen, vrouwen, kinderen als volwassenen en zelfs bij dieren is gebleken dat hoog sensitiviteit voorkomt!

Hooggevoeligheid bij hoog sensitieve mensenMisschien lijkt de beschrijving van HSP soms negatief maar het tegendeel is waar. Een hoog sensitief persoon is eigenlijk heel speciaal. Deze mensen hebben hun eigen kijk op dingen en zijn vaak zeer creatief en kunnen met oplossingen komen waar een ander nooit aan zou denken. Ze lijken dan ook over een 6de zintuig te beschikken, maar kunnen niet vertellen waarom ze iets weten. Iets verteld hen gewoon hoe het is. Je zult HSP’ers ook vaak horen zeggen, “ik voel gewoon dat het zo is”. Hoog sensitieve mensen hebben over het algemeen ook een zeer goed ontwikkelde intuïtie.

Helaas is het zo dat hooggevoeligheid zich makkelijk tot een stoornis kan uiten in onze huidige maatschappij waarin stress toch wel 1 van de meest voorkomende ziektebeelden is. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin alles snel moet en we gebombardeerd worden met prikkels. Je zult begrijpen dat HSP dan ook als een stoornis voor de persoon zelf ervaren kan worden. Dit wordt immers door de omgeving keer op keer bevestigd. De hooggevoelige eigenschappen worden tegenwoordig eigenlijk niet meer gewaardeerd. Ondanks dat het zulke mooie eigenschappen zijn leven we helaas niet meer in een maatschappij die gebruik maakt van deze eigenschappen. Een hoog sensitief persoon zal dan ook vaak niet met beide benen “geaard” op de grond staan. Ze zijn veel in het hoofd bezig en voelen zich soms naast de werkelijkheid zweven. Alsof ze niet meer helemaal in het “hier en nu” leven.

 

Hulp bij HSP

Hoog sensitiviteit is een mooie eigenschap waar je veel aan kunt hebben. Voor veel mensen zorgt het er helaas voor dat ze dag in dag uit overprikkeld raken, vastlopen in gepieker, zich moe, gespannen en onbegrepen voelen en hun draai maar niet weten te vinden in deze hectische maatschappij.

Deze hooggevoeligheid voor alle indrukken van buitenaf kan enorm veel energie van je vragen. Je kunt er helemaal door vastlopen en je geen raad meer weten.

Mindfulness voor het dagelijks leven online cursus
Ervaar je ongemakken van je hooggevoeligheid? Begin dan eens met mindfulness en je zult zien dat je veel meer ontspanning en geluk kunt voelen dan je voorheen misschien dacht.

De online mindfulness cursus die je hier naast ziet afgebeeld zal jou hier enorm bij helpen. Het is echt een aanrader voor elke HSP’er om te beginnen met mindfulness en meditatie. Je zult ervaren dichter bij jezelf te kunnen blijven, ondanks de snelle en stressvolle levensstijl van tegenwoordig. Je krijgt daarnaast meer grip op je eigen leven, zonder dat je steeds overprikkeld raakt, je leeggezogen voelt, vastloopt en verstrikt raakt in gepieker.

Bekijk de cursus eens rustig. Via onderstaande link kun je er alles over lezen en als je wilt zelf mee beginnen:

> Meer informatie over deze waardevolle mindfulness cursus

 

Filmpjes over HSP

Wat is HSP en wat zijn bekende HSP kenmerken?

 

In onderstaand filmpje legt Elaine Aron in haar woorden uit wat HSP is

 

Het hoog sensitieve kind (HSK)

 

Sterker staan met HSP

Zoals ik al zei kun je gaan beginnen met mindfulness en meditatie. Een goede opstap hiervoor is deze online mindfulness cursus. Je zult hierdoor veel meer liefde en ontspanning gaan ervaren en dichter bij jezelf komen. Wil je niet met een cursus beginnen die je dat opstapje biedt. Probeer dan eens gewoon elke dag om 10 minuten even rustig te gaan zitten en je ademhaling te tellen. Of ga langzaam van onder naar boven je lichaam scannen en accepteer wat je ervaart.

Ik kan je ook aanraden eens te lezen over het 100% natuurlijke product LTO3. Dit product gebruiken steeds meer mensen om rust te ervaren. LTO3 blijkt erg goed te helpen bij overprikkeling, onrust, stress, concentratiegebrek, mistig in het hoofd voelen, spanningen en dergelijke klachten. Onderstaande link geeft je meer informatie over dit natuurlijke supplement. Voor LTO3 ervaringen kun je hier kijken.

> Uitgebreide informatie over LTO3 en antwoorden op vragen

Je kunt ook eens kijken in het aanbod van boeken over HSP. Je vindt hier een boek over HSP in zijn algemeenheid maar ook een boek met specifieke informatie over HSK (hoog sensitieve kinderen). Ook vind je er een boek voor het omgaan met HSP en de liefde en speciaal een boek voor hoog sensitieve jongeren. Je vindt de boeken via onderstaande link:

> Zelfhulpboeken HSP

 

Hooggevoeligheid is mooi

Vergeet nooit dat een hoog sensitief persoon over hele mooie eigenschappen beschikt waar je trots op kunt zijn! Dat HSP kenmerken voor klachten kunnen zorgen wil niet zeggen dat je een minder mooi mens bent. Ik denk juist dat het je mooier maakt!

Geloof in jezelf en wat vooral erg belangrijk is, accepteer jezelf! Onthoud maar dat je je nooit hoeft te verantwoorden aan een ander. Je bent goed zoals je bent, het is menselijk. Bedenk maat dat de ‘normale’ mensen vaak nog veel kunnen leren van hoog sensitieve mensen! :)
Wil Jij Makkelijker Kunnen Leven Met Je ADD, ADHD of HSP?
Meld Je Dan Nu Aan En Ontvang Elke Maandag Gratis Tips en Inspiratie!
+ Nu Direct 2 Leuke Cadeautjes! 

49 gedachtes op “Hoog Sensitief Persoon (HSP), Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?”

 1. Hebben jullie dat ook dat kleine dingen jullie heel hard kunnen irriteren in een relatie?
  De manier waarop iemand eet en de geluiden die daarbij horen? De manier waarop iemand iets zegt, intonatie vooral? Of hoe iemand kijkt…
  Op de duur irriteren zoveel zaken mij bij die persoon dat ik van de ene irritatie in de andere val. Als ik probeer er niet op te letten is er wel een andere die de kop op steekt…en uiteindelijk verbreek ik de relatie omdat er niets goed meer overblijft in mijn hoofd.
  Heeft iemand hier ook ervaring mee of ben ik gewoon een moeilijk mens?

  1. lieve Maria,
   je bent zeker niet de enige met dit probleem.
   ik heb een schat van een man, eentje die echt alles voor me doet.
   onvoorwaardelijke liefde noemt zoiets.
   en toch irriteer ik me aan onnoemelijk veel dingen.
   zoveel, dat het alles wat met liefde te maken heeft kapot maakt.
   alleen dieren kunnen bij mij tot in het oneindige gaan.
   veel sterkte, en we zijn wie we zijn.mooie, maar soms heel moeilijke mensen.liefs (Linda)

  2. Patricia Meester

   Hahaha, ja dat herken ik heel goed. Ik had dat als kind al maar het is erger geworden naarmate ik ouder werd. Ik heb het niet alleen in relaties maar eigenlijk altijd. Zelfs als ik naar tv programma’s kijk merk ik binnen een minuut of iemand een “tic” heeft, zoals ik dat noem. Een woord dat ze steeds herhalen, een beweging met hun handen of mond, geluiden die irritant zijn en het lijkt of het steeds groter wordt, totdat ik niets anders meer zie of hoor dan DAT. Het blijkt “Misofonie” of “Misokinesie” te heten. Letterlijk vertaald: Haat voor geluid of Haat voor beweging. Er kampen veel mensen mee en ik weet niet zeker of dit direct gelinkt is aan HSP. Dat ben ik wel maar ik weet niet of elke HSPer daar ook last van heeft. Het is wel heel vervelend. Het maakt dat ik met veel mensen niet meer overweg kan omdat ik me kapot erger aan hun “gewoonten” die een ander helemaal niet opmerkt. Ik erger me zelfs aan het gekrab van mijn honden! Terwijl ik zielsveel van ze hou. Kan het gewoon echt niet verdragen….Ik heb bijv, ook geen halogeen lampen meer in huis. Wordt gek van het gezoem van de transformator. Elk geluidje, tikje, krasje hoor ik en wordt er soms stapelgek van. Ik heb met je te doen en voel met je mee.

 2. Maanden geleden had ik zoiets van wat is dit toch wat ik voel en ervaar ? Hoe komt het toch dat ik andermans problemen echt gelijk herken in een persoon ? Hoe komt het toch dat ik ook zo;n automatische drang heb, als het ware, om anderen bij te staan waar nodig ? Ik was op gegeven ogenblik met zo veel anderen bezig dat ik er zelf aan onder door ging en ik afstand nam van iedereen.
  Ik heb ook te vaak al gehad in mn leven dat mn gevoel me iets zei en dat komt dan te vaak ook gewoon uit. Snapte er geen ballon van.
  Bijvoorbeeld….mm gevoel zegt me koop dat spel niet ! Doe het toch en week later heb ik geen geld meer voor boodschappen, wel een spel en kan ik gaan lenen bij mensen.
  Of.
  Mijn gevoel zegt me, stap NIET op haar af. DONT DO IT.
  Doe het toch om zelfs wat te beginnen met haar om er ineens achter te komen waardoor ik dat gevoel had.
  Of een terug kerende droom die 6 weken lang elke nacht tegen me zei hoe ze bij me weg zou gaan en dat gebeurde ook nog s exact als in die droom.
  Ik trek me ook inderdaad vaaaak terug om weer op te laden. Afgelopen periode ( half jaar ) heel erg vaak.
  Het is ook zo, dat ik totaal niet tegen drukte kan. Ik mijd ook plekken waar veel mensen samen zijn in een ruimte…bijvoorbeeld een stadion of een cafe. Ik herken me zo ongelooflijk in het verhaal wat ik dus net hierboven heb gelezen. Iemand wees me er net op of ik niet een high sensitive person ben. Ik zei zou kunnen en denk laat ik t s googelen et voila….wat een openbaring s dit. Ben 43 nu. Dit had ik echt eerder hebben moeten geweten hahahaahh…..had n hoop ellende voorkomen maar goed.
  Hier kan en ga ik mee aan de slag !
  Hahahaahh ik ben dus wel een speciaal persoon….lolzzzz.
  Ohja. Ik ben een tijdje dakloos geweest.
  Woonde zelfs in een tent in een bos….
  Vond het heerlijk om in de natuur te zijn.
  Smorgens wakker worden tussen de vogels…zelfs die muis die me gek maakte met rondjes rennen door mn tent heen vond ik een chille gast. Snachts ineens wakker worden vanwege geluiden…..blijkt er een das bij mn tent te zijn die tegen zn fam zegt in dassentaal…..we hebben er weer 1….lol
  Muziek ken ik ook heel erg waarderen. Soms een beetje TE hahahaahahah
  Dat rechtvaardigheidsgevoel heeft me inderdaad al te vaak in een conflict gebracht, wat zeg ik…..zit er nog steeds midden in :).
  Voel me ook onbegrepen.
  Al heel lang zelfs.
  Echt.
  Wat ben ik blij, dat ik net ff ben gaan googelen.
  Wat ben ik blij, dat ik deze info rijker ben.
  Zit in een behoorlijk onrustige situatie en dit geeft me wel wat rust, wat ik goed kan gebruiken.
  ( had al een tijdje zoiets van er is iets goed mis met mij…..doch is dat niet zo gelukkig maar )
  Vroeger vroeg ik me ook al te vaak af hoe het toch komt dat iets mij zo raakt of ik lees iets over bijvoorbeeld een meid wiens haren afgerukt werden zittend in een kart……ik voelde meteen haar pijn. Echt raar.
  Zie een dame zitten, denk gelijk aan….die zit niet lekker in dr vel is doodongelukkig…..wat inderdaad zo bleek te zijn. Zie n dakloze man lopen en gelijk wil ik hem helpen…..al zou het 1 eurootje zijn.
  Echt ik ken uren doorgaan…..doe ik niet anders zit ik hier morgen ochtend nog hahahahaahahahaha
  Echt, ben zo blij nu !

  Ik ben een hoog sensitief persoon. Wauw…..me special haahahahah lol

  Dennis

  1. Hoi Luc,
   Daar weet ik te weinig over om iets zinnigs over te zeggen.
   In het algemeen kan ik wel zeggen dat gevoelige mensen eerder vatbaar zijn voor allerlei kwaaltjes en klachten. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met hogere stresslevels en daarbij behorende klachten die vaak in verloop van tijd steeds erger worden als er niet goed mee omgegaan wordt.
   Groet Jochem

  2. Helemaal fout; spasmofilie kent geen gradaties. Spasmofilie is een ongekende spieraandoening, vaak al merkbaar in de jeugd, sporten is niet aan te raden – zelfs niet met opbouwend kader, mensen met spasmofilie worden meer en meer immobiel. Vitamines e.d doen meer kwaad dan goed, zo ook pijnmedicatie.
   Rust – luister naar je lichaam.
   Stress doet de spieren opspannen, zo ook koud water.
   Zware inspanningen vermijden , spreiden van dagtaken.
   Wandelen met rollator en of kruk – wandelstok.
   Het is geen psychiatrische ziekte maar kan het worden door desinformatie, ongeloof omgeving en slechte kennis van artsen. Sommige artsen zijn eerlijk en zeggen ronduit deze ZIEKTE niet te kennen.

   Er kunnen tal van symptomen opduiken die doen denken aan MS, Parkinson maar dat zijn ze dus niet.

   Spasmofilie is een onderkende ziekte, en helaas invaliderend.

   Oudere patiënten kunnen soms niet meer zelfstandig wonen.

   1. mariska1948

    Heb zojuist iets gelezen over HDD en HSP en herken er veel in. Ik heb iets wat mij mijn hele leven al dwars zit (ik ben nu in de 70): ik kan niet tegen afscheid nemen. Ik ben meteen in tranen en schaam me er erg voor. Ik heb jonge kleinkinderen die ik niet zo heel vaak zie en altijd als de tijd gekomen is dat ik wegga (of zij bij mij) na een bezoek van een of meerdere dagen, dan krijg ik tranen. De kleinkids weten al dat het gaat komen en huilen dan soms met mij, maar dat wil ik helemaal niet. Ik heb het van geen kant onder controle. Het is gelukkig ook zo weer over dan. Herkenbaar? Mijn laatste werkdag op kantoor, de hele dag janken, ga ik op vakantie of kom ik terug, janken. Ben ook heel sentimenteel als ik iets op tv zie dat mij raakt, bij mooie muziek of als ik een boek lees. Voor mezelf vind ik het niet zo’n probleem, maar juist voor anderen wil ik zo helemaal niet zijn, vooral niet voor mijn kleinkinderen. Wat te doen?

 3. Als hoogsensitief persoon herken ik de details volledig. Gevoeligheid is een grote kwaliteit of kracht maar het staat je soms behoorlijk in de weg of werkt het tegen je in. Jammer dat er op deze pagina geen aandacht bestaat voor sensitiviteit bij mannen. Zelfs in het filmpje wordt het benaderd als zijnde iets typisch vrouwelijks.

 4. Als kind al een verlegen meisje geweest, een grote glimlach bij muziek, maar ook niet teveel klasgenootjes om me heen. het af en toe willen afzonderen in de klas. Moeilijk kunnen aansluiten als er nieuwe dingen gingen gebeuren en ik mee moest met grote groepen. Sterk rechtvaardigheidsgevoel. Het mooi vinden dat de vogeltjes weer fluiten. Dat het gras weer groener is. Dat een tak een bepaalde vorm heeft. Dat de wereld wit kan zijn. Maar anderszins me heel erg kan opfokken over nieuwe schuren op het weiland die het hele landschap niet meer doet aanvoelen als een mooi schilderij. Dieren die worden mishandeld of opgesloten worden in kleine hokken. Ik ben dol op het bos, sinds kind zijnde al. De muziek waar ik intens kan van gaan huilen of me meevoert naar gebeurtenissen in het leven. Maar mij ook kan leiden naar kracht om iets te gaan ondernemen. Moeilijk kunnen aarden in drukke ruimtes. Liever stap voor stap iets willen doen want anders is het te vol in mijn hoofd. Ik kan moeilijk iets loslaten.
  Ook hier een sociale angststoornis als label gekregen ook al voel ik mij me daar niet in passen. Ik ben niet bang om kritiek te krijgen, maar het voelt wel harder aan als een ander, ben dan gauw overstuur en heb tijd nodig om er later op te reageren. Ben ook niet bang voor beschamend gedrag. Vanaf kind gevoelig geweest maar helaas ook mishandeld met gewelddadigheid in huis. weinig emotionele steun, maar anderzijds ook over-beschermd. Altijd een emotionele band moeten hebben met de desbetreffende persoon voor omgang, diepgang belangrijk vinden. Privacy moment nodig heb voor rust & stilte en om mijn hoofd even leeg te maken. Pas begonnen met meditatie. Dromen jullie ook zo veel? Voelen jullie ook alsof er soms iemand naast je staat of gewoon iemand dichtbij is? Voelen jullie ook snel aan als een persoon niet helemaal eerlijk is of niet alles zegt? Moeilijk nee kunnen zeggen, soms toch maar doen terwijl je achteraf het gevoel krijgt, had ik niet moeten doen? Sirenes zijn een crime, brommers ook, borende machines., timmeren. Stressgevoelig en vatbaar voor depressie. Ik verlies mijzelf als ik het gevoel krijg dat iemand mijn gevoel wegwuift of over mij heen walst. Ik voel me HSP, sinds 3 jaar veel gelezen en herken mij eigenlijk in zoveel dingen dat ik me bestempel als HSP’er. Wat ik nu ervaar als klacht en opzoek ben naar het als kracht te kunnen zien. Fijn om dit te kunnen lezen.

  1. lieve lizet,
   ik begrijp alles zo goed wat je daar schrijft. Ik heb al jaren hetzelfde probleem.
   kan heel erg diep gaan en kapot gaan van verdriet, terwijl ik alles in mijn bereik heb om gelukkig te zijn.de wereld en zijn mensen walsen over me heen, en de kortsluitingen in mijn hoofd nemen soms al de logica over. Blij dat ik niet alleen sta. Heel veel liefs,

   Linda

 5. Yacibtajakobs

  Ik denk zelf en ook mijn pshyiater dat ik dat ben heb hele kritische ouders gehad en een partner die me de grond in boorde

 6. Ik vind overal veel informatie over en voor mensen die HSP zijn, maar is er ook een informatie bron voor mensen die een relatie hebben met een HSP’er?
  Ik ben nml in een relatie met een HSP’er en ik kan er wel boeken over lezen, maar dan weet ik nog niet hoe ik het beste kan omgaan met iemand die HSP’er is, of soort van handvaten, tools hoe ik het beste ermee om kan gaan
  Ik heb zelf maar een hele lichte vorm van HS, maar mijn partner behoorlijk zwaarder (niet de zwaarste hoor), en ik wil graag weten hoe ik hier mee om moet gaan,

 7. Hallo,

  Ik had nog nooit van HSP gehoord maar werd nieuwsgierig toen ik pakkende teksten las gerelateerd aan HSP. Mijn hele leven heb ik al het gevoel dat ik anders ben dan de gemiddelde mens. En ik heb hier last van. Last van, in de zin, dat ik mij onbegrepen voel. Ik ben voortdurend op zoek naar balans in mijn leven, zowel in mijn werk als in mijn privé leven. Ik heb last van alle klachten zoals hierboven beschreven. Het is een dagtaak om deze klachten te onderdrukken voor de buitenwereld, gelukkig kan en mag ik mijzelf zijn bij mijn man. Maar dat neemt niet weg dat ik dan last heb van alle klachten en het voor mijn man niet altijd een pretje is. Ik leef elke dag met een onbehaaglijke kriebel in mijn buik, ben vrijwel altijd moe, heb angsten die andere niet begrijpen, ben zo onzeker als de pest, durf geen nieuwe uitdagingen aan te gaan, kan me nauwelijks concentreren met geluiden om me heen, muziek maakt heel veel los bij mij, ik heb meer tijd nodig om te reageren op situaties (moet eerst alles laten binnenkomen, verwerken en kan dan pas gepast reageren) kortom….ik ervaar dit alles als niet zo prettig (zacht uitgedrukt).
  Ik heb eigenlijk geen vraag. Ik ben juist dankbaar bij het lezen van deze informatie. Het geeft mij moed.
  Dank u wel!

 8. Hey, ik herken me in zo goed als alle klachten en ik weet niet wat ik hier mee moet doen! Ik heb heel erg last van dat ik dingen uit het verleden niet los kan laten. Bijvoorbeeld leuke herinneringen met mijn familie en dan vooral mijn vader. Ook hecht ik me aan de domste spullen die je maar kan bedenken en dan kan ik soms ineens in tranen uitbarsten en word ik heel erg depressief. Zo kreeg ik op de een of andere manier net ook tranen in mijn ogen tijdens het schrijven van dit bericht.

  Robin ~ 14 jaar

  1. Hoi Linda,
   HSP is niet erkend als zijnde een psychiatrische stoornis zodt het in de DSM voorkomt. Zodoende wordt het naar mijn weten dan ook niet gediagnostisceerd door psychologen of psychiaters. De meeste mensen noemen zich hooggevoelig of HSP’er als zij zich grotendeels in de kenmerken van HSP kunnen vinden. Je kunt natuurlijk wel een prive praktijk bezoeken die je kunt coachen in je HSP. Marian Palsgraaf geeft daar online een hele goeie cursus voor. Die vind je hier. Maar je kunt ook bij praktijken thuis terecht voor coaching en hulp.
   Groet Jochem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar top