binaural-beats
Het brein | ADD | ADD en ADHD | ADHD | Binaural beats | Natuurlijke behandeling ADD / ADHD | Tips

Binaural Beats zorgen voor een betere concentratie, ontspanning, nachtrust en meer

Hoe breng je met Binaural Beats je brein snel in een relaxte staat?

Wat is nou een goede manier om ons brein rustig en helder te krijgen zodat we ons meer ontspannen voelen en beter kunnen concentreren? Ofwel, hoe komen we in die ontspannen Alpha breinstaat en verlagen we die snelle Bèta hersengolven die ons gespannen en gestrest doen voelen. Daarvoor heb ik een super tip voor je! Je kunt dit namelijk bereiken met zogeheten Binaural Beats. Je zet een koptelefoon op en luistert naar de gewenste Binaural Beat, dat is alles. Lees er hieronder meer over.

 

Binaural Beats audiotonen

binaural beats

Binaural Beats worden ook wel witte ruis genoemd. Het zijn audiotonen van een bepaalde frequentie die een positieve invloed hebben op de hersengolven in je brein. Eigenlijk net zoals meditatie dat ook heeft, alleen hoef je nu niets te doen. De audio doet als het ware het werk, Je raakt ook geen tijd kwijt want het kan gewoon tijdens je andere bezigheden. Luister alleen geen Binaural Beats tijdens het autorijden omdat dit je aandacht op het verkeer kan beinvloeden. Het enige wat je doet is de gewenste toon aanzetten die hoort bij de gemoedstoestand die jij op dat moment wilt ervaren. Het probleem van moeilijk volhouden wat mensen met ADD en ADHD vaak hebben, is daarmee gelukkig van de baan ;)

 

Het effect van Binaural Beats

Elke binaural beat heeft zijn eigen effect. Zo kan de ene toon je een energie boost geven terwijl de andere je juist heerlijk doet ontspannen en je geest rustig maakt. Ideaal dus wanneer je je futloos of erg gestrest voelt. Heb je last van slapeloosheid dan zijn ook daar geschikte binaural beats voor te beluisteren. Wil je juist dat je concentratie beter wordt omdat je je moet focussen dan kun je de toon luisteren die daarbij helpt.

Binaural beats zijn dus heel interessant om te beluisteren, zeker voor mensen met concentratieproblemen, stress, overspannenheid, een drukke geest, hyperactiviteit, geheugenproblemen, slapeloosheid en dergelijke klachten. Juist de klachten die mensen met ADD en ADHD, maar ook hoog sensitiviteit en autisme, nogal eens ervaren. Het enige wat je doet is de gewenste audiotoon aanzetten en je koptelefoon opzetten of oordopjes indoen.

Hieronder kun je een demo binaural beat luisteren om een idee te krijgen.

 

LET OP: Het effect kan alleen optreden wanneer je de Binaural Beats beluisterd via een koptelefoon of oordopjes.

 

Hoe werken Binaural beats?

Binaural beats is een onderdeel van het begrip Audio Visuele Entrainment (AVE). AVE houdt in dat licht en geluid invloed hebben op onze hersenactiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat de frequentie van onze hersengolven (ofwel Alpha, Bèta, Theta, Delta en Gamma.) zich aanpassen aan de frequentie waarin geluid en licht worden toegediend aan het brein. Eigenlijk gaan de hersenen gewoon mee vibreren op de frequentie van het licht en geluid. In het Engels wordt dit Frequentie Following Respons (FFR) genoemd.

Werking van Binaural BeatsDit werkt als volgt. Aan het linkeroor wordt bijvoorbeeld een frequentietoon gegeven van 400 Hz. Het rechteroor krijgt een toon van 410Hz te horen. Het brein produceert nu zelf een 3de golf die het verschil is van de 2 tonen. Je brein komt nu dus snel in een staat waarin het hersengolven van 10 Hz produceert. Deze 10 Hz. hersengolven vallen onder de Alpha golven. Wanneer ons brein deze hersengolven produceert voelen we ons rustig en ontspannen en hebben we een goede concentratie. Wil je nu juist inslaap vallen dan luister je Binaural Beats die tragere Theta golven doen produceren. Je zal dan gemakkelijk snel in slaap vallen. Voor elke gewenst gemoedstoestand is er een andere Binaural Beat mijn zijn eigen frequenties.

Belangrijk is wel dat je de tonen beluistert via oordopjes of een koptelefoon omdat anders het stereo effect verloren gaat waardoor er geen effect optreed.

 

Voor wie zijn Binaural Beats?

Iedereen kan Binaural Beats beluisteren. Het is een wetenschappelijk bewezen methode die veilig te gebruiken is voor ieder mens. Deze Binaural Beats hebben veel baat wanneer je last hebt van slapeloosheid, stress, hyperactiviteit of moeite hebt met leren en je kunnen concentreren of het opbrengen van motivatie. De bekende symptomen die mensen met ADD en ADHD nogal eens ervaren. Ook helpt het goed bij vermoeidheid want als je brein in Alpha staat komt voel je je niet alleen ontspannen en helder maar ook veel energieker en werkt je geheugen beter.

Van dit natuurlijke verschijnsel kunnen we als mens natuurlijk goed gebruik maken om ons brein in een optimale staat van ontspanning en helderheid te brengen.

Door het gebruik van Binaural Beats ervaren mensen over het algemeen de onderstaande positieve effecten:

 • Een opgeruimd, rustig en helder brein
 • Een betere stemming waardoor zelfverzekerder
 • Makkelijker in slaap komen
 • Makkelijker in de omgang (vriendelijker)
 • Mentale en emotionele stabiliteit
 • Makkelijker kunnen leren en informatie verwerken
 • Een verbeterde concentratie
 • Een beter geheugen
 • Energiek/wakkerder maar tegelijkertijd rustig en voldaan

 

Hoe kom ik aan Binaural beats?

Binaural beats kun je overal op het internet vinden. Kijk eens op youtube. Hieronder vind je een voorbeeld.

Luister wel enkel met een koptelefoon of oordopjes anders treed het gewenste effect niet op.

Ook zijn er opties om Binaural Beats op internet te beluisteren via bijvoorbeeld youtube. Echter is de kwaliteit hiervan meestal erg slecht. Daarnaast werkt het ook niet om de Binaural Beats via je speaker te beluisteren. Je moet de Binaural Beats via een koptelefoon beluisteren voor het gewenste effect. Daarom zet ik ze op mijn telefoon.

 

Medicatie en supplementen

Zoals we allemaal wel weten is meestal het eerste waar psychiaters aandenken, wanneer de diagnose ADD of ADHD wordt gesteld, medicatie. Deze stimulerende medicatie zoals Ritalin of Concerta zorgt ervoor dat de trage Theta hersengolven verdwijnen en plaats maken voor meer Alpha en Bèta hersengolven. Op deze manier zijn we ineens instaat om ons beter te focussen en zo zullen we beter kunnen presteren naar de verwachting van onze omgeving. Want ja, we moeten op tijd komen, taken afronden, gemotiveerd zijn, discussiëren en vooral goed onze aandacht vast kunnen houden. De overmatige Theta activiteit in het ADD en ADHD brein kan dit niet voor elkaar krijgen.

Dus medicatie kan een optie zijn. Echter zou ik zelf niet voor een chemisch stimulerend middel kiezen en het eerder onder natuurlijke middelen zoeken. Een goed alternatief product als vervanger voor Ritalin en Concerta is LTO3 gebleken. Dit natuurlijke middel zorgt voor een toeneming van de neurotransmitters dopamine net zoals Ritalin en Concerta dit doen en dit zorgt weer voor meer juiste Bèta en Alpha hersengolven zodat je je kunt focussen en rustiger voelt.  LTO3 is 100% natuurlijk en veilig en kent geen bijwerkingen en werkt net als Concerta 8 tot 10 uur gedurende de dag. Meer over LTO3 is hier te vinden.

Voor meer tips om je brein te ontspannen zoals bijvoorbeeld meditaties raad ik je aan eens de onderstaande pagina te bekijken. Klik op de link:

> 9 waardevolle tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP

 

Heb jij naast de binaural beats en LTO3 nog goede tips voor mensen met ADD, ADHD en HSP voor een betere concentratie of rust en ontspanning? Laat dan zeker hieronder in een reactie van je horen!

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

38 Commentaar

 1. Hi Jochem,

  ik lees:

  “Hoe kom ik aan Binaural beats?
  Binaural beats kun je overal op het internet vinden. Kijk eens op youtube. Hieronder vind je een voorbeeld.”

  en 2 zinnen later:

  “Ook zijn er opties om Binaural Beats op internet te beluisteren via bijvoorbeeld youtube. Echter is de kwaliteit hiervan meestal erg slecht.”

  waarom wordt het eigenlijk beat genoemd als het totaal niet ritmisch is?

  Verder interessante site. Ben me aan het orienteren aangezien ik sinds pas de diagnose ADD heb. Al veel herkenbare dingen waar ik al mijn hele leven tegenaan loop gelezen op je site.

  mvgr
  Peter

 2. bonjour,

  Mon fils est TDAH , dans votre site vous proposez d’être en son binauraux Alpha pour l’apaisement et la concentration. Es ce que vous avez essayé en son binauraux Béta ? si quel oui, quels impact avez vous eu? Pour moi aussi je vais commencer pour mon fils en Alpha mais entre 10 et 12 hz, plus proche du Beta que du theta.

  bonne journée Christophe Messager

 3. Kan ik cd ook downloaden ?
  iTunes of mp3 bestand bijvoorbeeld ?

  Ik heb helaas geen dvd lezer maar zou de cd graag aankopen als mp3 bestand op mijn Apple.

 4. Hallo Jochem,

  Graag zou ik willen weten of er richtlijnen zijn over hoe lang je naar deze beats mag/moet luisteren voor het beste effect en wat het juiste volume is.

  Groet,
  Nicole

  1. Hoi Nicole, er zijn niet zozeer richtlijnen voor. Je kunt het gebruiken wanneer jij wilt. Ik zou het in het begin rustig opbouwen. Begin bijvoorbeeld bij 10 minuten op een dag. Op ten duur kun je als je wilt prima elke dag of meerdere malen per dag doen.

 5. Dag Jochem, ik zie in de reactie’s een vrouw die Ritalin gebruikt … wat dit produkt ook doet, is, de uiteinden van de zenuwen sterven af, waardoor de mensen hun emphatis vermogen ( inlevingsvermogen) kwijtgeraken, ze worden als zombies, en voelen op termijn geen medeleven meer met anderen , en in extreem gevallen kunnen daden ,plegen zonder gevoel of betrokkenheid als een robot…..ik vind dit héél spijtig voor deze kinderen, het zijn nieuwetijdskinderen, die een mooie energie met zich bij hebben, die hierdoor teniet gedaan word. de pharmacie is hiervan op de hoogte, en toch word dit nog gebruikt, en zelfs door studenten om beter te kunnen leren? Welke soort van kinderen/ mensen gaan we krijgen …ik hou mijn hart al vast.. kan je hen hiervoor waarschuwen aub ..
  ik was op zoek naar cd met beta alpha théta en delta , en ben zo bij u terechtgekomen, bedankt voor de tips en de cd. vriendelijke groetjes yolande

  1. Hoi Yolande,
   Dank voor je reactie :)
   Ik hoop dat mensen zichzelf breed informeren voordat zij keuzes maken. Voor sommige mensen blijkt Ritalin echt een uitkomst, maar wat je al zegt. Het heeft ook zijn neveneffecten. Het zijn lastige keuzes voor mensen die soms met hun handen in het haar zit. Voor sommige mensen blijkt lto3 een uitkomst als natuurlijk alternatief. Ik heb ook mijn draai weten te vinden in de wereld en zou nu absoluut geen stimulerende medicatie meer willen. Als ik dingen doe waar ik wordt uitgedaagd en die avontuurlijk zijn dan komt mijn brein helemaal tot uiting en dat zou ik eeuwig zonde vinden om te dempen met medicatie. Maar uiteindelijk maakt iedereen zijn eigen keuze.
   Groet,
   Jochem.

 6. Ik heb een vraag over de demo: staat deze op de cd? Zijn de andere binaurel beats vergelijkbaar met de demo of zijn het meer rustgevende muziekjes?

  1. Hoi Lona, de demo staat ook op de CD. Er is een divers aanbod op de CD met verschillende soorten Binaural Beats. Daarnaast krijg je toegang op hun ledengedeelte waar je nog veel meer Binaural beats en video’s kunt luisteren en downloaden.

 7. Werken de binaural beats ook goed voor mensen die tevens tinnitus en hyperacusis hebben? Waarom niet een minuutje of 2,3 een demo geplaatst?

  1. Hoi Hilda, ik durf dit niet te zeggen maar een ontspannen geest is altijd goed en kan in veel gevallen allerlei ‘vreemde’ klachten doen verhelpen. Daarom hou ik zelf ook zo van meditatie omdat dit lichaam en geest ontspant. Binaural beats doen dat ook. Tinnitus komt ook vaak voort uit een voortdurende stress in het lichaam. Er staat overigens halverwege het artikel wel een link naar een demo. Dit is die Binaural beat demo Let er op dat je Binaural beats altijd met een koptelefoon of oordopjes beluistert en niet gewoon over de speakers. Anders werkt het niet. Veel succes! :)

 8. Hallo Jochen,
  Is er wellicht ook al een iPhone ap met Binaural beats die goed werkt? Ik zie er een aantal maar de recensies zijn zeer wisselend.

  Groet,
  Yvette Royakkers

 9. Hallo Jochem,
  Ik ben op zoek naar iets waardoor ik minder droom. Ik val super snel in slaap, maar ben ‘s ochtends moe van al het dromen. Bij een slaapcentrum is jaren geleden aangetoond dat ik veel droom, maar daar konden ze niets voor mij doen. Ik heb het idee alsof mijn brein geen rust krijgt en de hele nacht door werkt. Het is zoals mensen vertellen als ze koorts hebben, ijlen. Hele constructies die ik aan het oplossen ben, gesprekken die eindeloos duren, situaties waarin ik verkeer…… Veel is gericht op het in slaapvallen, maar zouden de beats ook helpen en wanneer moet ik ze dan luisteren? Ik hoor het graag.

  1. Hoi Renate,
   Dat kun je altijd proberen maar ik kan je niet garanderen of je daardoor minder gaat dromen.
   Ik zou de binaural beat dan voor het slapen gaan luisteren. Probeer dat een tijdje en zie hoe het gaat.
   Succes.
   Groet Jochem

  2. Hi Renate,
   Ik heb ook het problem dat ik ‘s nachts in mijn dromen allerlei problemen aan het oplossen ben en daardoor doodmoe wakker wordt alsof ik de hele nacht doorgewerkt heb.
   Wat mij goed helpt is het innemen van een paar druppels wietolie (thc-olie) voor het naar bed gaan. Hierdoor slaap je veel dieper en wordt je uitgeslapen wakker!
   Meer info vind je op de website van de stichting Mediwiet.

 10. Hallo jochem,
  Is de binaurel beat die je op je site zette activerend of rustgevend?
  Ik wil het nl voor het slapen gaan uitproberen!
  Bij voorbaat dank voor je antwoord!

  Ellis mulder

 11. Ben blij met je super tips.
  Maar even een vraag over de zorgverzekeraar welke vergoed grotendeels concerta ik heb meerderen gemaild maar bij allemaal bleek een eigen bijdrage te zijn en in verhouding met LTO3 zijn de kosten dan hoog de zorgverzekeraar kent geen LTO3 helaas. Zou graag LTO3 willen proberen maar geen geld voor?. Weet jij hier meer van?
  Bvd Nicoleth

  1. Hoi Nicoleth,
   Welke zorgverzekeraars concerta vergoeden weet ik niet maar ik hoor van veel mensen dat concerta altijd een hoop geld kost. Ritalin daarentegen wordt wel vergoed. Maar voor zover ik weet concerta niet of slechts voor een klein deel. Lto3 wordt momenteel vergoed door PNOzorg. Je moet dan wel de aanvullende verzekering nemen en je moet het door een arts laten voorschrijven. Dit kan lastig zijn maar misschien lukt dit via je huisarts of mogelijk psycholoog. Het helpt natuurlijk als je merkt dat lto3 voor jou echt een uitkomst is. In dat geval wordt het mogelijk makkelijker voorgeschreven. Succes ermee.
   Groet Jochem.

 12. Hallo Jochem,

  Dit is zeer interessante informatie voor ons profielwerkstuk over de invloed van muziek op schoolprestaties!
  We vragen ons af waar je de informatie vandaan hebt.
  Alvast bedankt!

  Suzanne en Hannah

  1. Hoi Sandra,
   Ik ben bang dat als je aan 1 oor doof bent het effect dan (deels) verloren gaat. De Binaural Beats werken in stereo en het verschil van de frequentie van de toon in het linkeroor met die van de toon in het rechteroor geven de 3de toon (de binaural beat) waar je brein op gaat resoneren. Ik denk dus beter dat je er dan niet aan kunt beginnen. Zonde van het geld. Ik zou lekker gaan mediteren voor de ontspanning van het brein. Groetjes Jochem.

   Update: Sandra, later bedacht ik mij dat je het geluid misschien niet hoeft te horen omdat je brein de toon zelf mogelijk wel gewoon ontvangt alleen hoor jij het niet. De 3de toon, ofwel de binaural beat, wordt dan door het brein wel gewoon aangemaakt. Maar of dit zo is weet ik niet zeker. Een goeie vraag Sandra. Ik zal is kijken of ik daar achter kan komen.

   1. Ik ben ook erg benieuwd of je daar meer over kunt vinden, want zelf heb ik ook het probleem van eenzijdige doofheid/slechthorendheid…

    Alvast bedankt

    1. Hi Jochem,

     Ik zocht naar informatie over de zin van binaural beats bij eenzijdige (gehele) doofheid en kwam jouw artikel en de vragen van Sandra en Jos tegen. Het is al heel wat jaren geleden maar wellicht heb je in de tussentijd nog meer informatie gevonden of dit mogelijk is? Het gaat in dit geval om een aangeboren onderbreking tussen oor en hersenen waardoor de signalen niet in de hersenen aankomen en er dus geen geluiden waarneembaar zijn… Zouden de hersenen de tonen dan alsnog op kunnen vangen buiten de normale gehoorgang om? Ik ben benieuwd of jij hier nog achtergekomen bent:-)!

 13. Hoi Jochem,
  Afgelopen nacht had ik een kwartier naar meditatie geluisterd. Ik ontspande en leek in slaap te vallen. Maar iedere keer “keerde” ik weer terug naar waaktoestand. Zo steeds op-en neer en raakte na 1 1/2 uur lichtelijk in paniek. Mijn hoofd was leeg, mijn lichaam ontspannen en klaar voor de slaap. En toch lukte het niet. Uiteindelijk wel, maar pffff, dat duurde maar. Ik slik ritalin (in overleg met Psychiater) en weet dat dit het inslapen kan bemoeilijken.
  Ik kan wel een CD kopen van Binaural Beats, maar hoe weet IK nu of het voor MIJ werkt? Kan ik ergens op “proefdraaien”?
  Groetjes,
  Marianne V.

  1. Hoi Marianne, vervelend dat je zo moeilijk in slaap valt. Het kan zijn dat de meditatie waar je naar luisterde je een ongemakkelijk gevoel gaf. Het is nieuw in het begin en in plaats van het over je heen te laten komen ben je er te veel meebezig waardoor je juist wakker blijft. Ik denk wel dat dit overgaat als je het even doorzet. Meditatie is een proces waar je even aan moet wennen en wat steeds beter zal gaan. Wat je zegt over dat je Ritalin slikt. Ritalin is een upper en ja, dat laat je ook moeilijk in slaap vallen. Het is eigenlijk niets anders dan speed. In jouw geval kan ik het luisteren naar de binaural beats wel echt aanraden. Zeker omdat je aangeeft moeite te hebben met meditatie. Binaural Beats zijn audiotonen van een bepaalde frequentie waar eigenlijk ieder brein wel op reageert. In hoeverre het effect heeft verschilt wel van persoon tot persoon. Het voordeel is wel dat binaural beats vergeleken met mediteren super easy is. Je zet de toon aan en thats it. Het probleem van moeilijk volhouden is daarmee al van de baan en dat is juist iets waar wij AD(H)Dérs vaak tegenaan lopen :P Ik zou het zeker een kans geven Marianne maar dat is mijn mening. Hoop dat je wat met mijn antwoord kan. Het allerbeste. Groetjes Jochem

 14. Hallo Jochem, ik ben erg blij met al jouw tips! Ik vind het prachtig dat je zoveel tips hebt en slik inmiddels ook samen met mijn zoontje al een maandje LTO3 naar tevredenheid. De foto’s op jouw site spraken mij heel erg aan en daarom had ik mij aangemeld voor de nieuwsbrief. Als HSPer is het fijn zoveel waardevolle informatie te lezen. Een vraag betreft de Binaural Beats; is er een mogelijkheid om die muziek te downloaden voor een MP3 speler of voor de telefoon? Een CD speler heb ik volgens mij niet meer… ;-)) Groetjes, Karin

  1. Hoi Karin, als je de cd in je computer doet dan klik je in windows media player op cd rippen en dan krijg je allemaal mp3tjes voor je telefoon of mp3 speler. Maar als je de Binaural Beats cd koopt krijg je ook toegang tot hun leden gedeelte waar je alle nummers kunt downloaden plus nog extra bonus nummers. Die kun je direct naar je telefoon of mp3 speler of iets dergelijks downloaden :) Ik maak daar zelf ook gebruik van. Weet je zo even voldoende?
   Dank je wel trouwens voor je positieve geluiden, heel leuk. Fantastisch ook te horen dat lto3 ook jullie zo goed helpt :)
   Groet Jochem.

 15. Beste Jochem,

  De link naar de Boedha brein CD werkt helaas niet. Je krijgt dan een foutmelding en kunt alleen het boek downloaden. Of ik doe wat verkeerd, dat kan ook.

  Met vriendelijke groet,
  Marjan