Neuroplasticiteit
Kracht van gedachten | Het brein | Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit, NLP en de kracht van onze gedachten

Neuroplasticiteit

Neuroplasticiteit en het zenuwstelselUit onderzoek (o.a. door Bruce Lipton) is gebleken dat het niet de genen zijn die bepalen wie wij zijn maar dat onze identiteit voor 95% voortkomt uit onbewuste patronen (neurologische verbindingen) in ons brein. Heel veel kenmerken van ons gedrag zijn puur ingesleten programmeringen in het brein. Het zijn neurologische verbindingen die gedurende je leven tot stand komen.

Deze neurologische verbindingen werden het sterkst gevormd in onze eerste 6 levensjaren. Ons brein fungeert dan onder zeer lage frequenties waardoor wij alles absorberen wat we zien/meemaken/voelen/waarnemen etc. Dit bepaald grotendeels onze toekomstige identiteit.

Mensen hoor je vaak zeggen dat het de genen zijn die ze de schuld geven voor wie zij zijn maar dit is maar voor een heel klein deel waarheid.

Je kunt je brein zien als een computer die dagelijks langzaamaan geprogrammeerd wordt. Je kunt het ook wel gewenning of patronen noemen. Deze ingesleten patronen (programmeringen) in het brein worden opgeslagen in ons onderbewuste en worden dus onbewust uitgevoerd. Dit om te voorkomen dat we elke dag alles opnieuw zouden moet leren. 95% van ons handelen komt voort vanuit deze onbewuste patronen die het brein uitvoert. 5% van onze handelingen zijn bewuste handelingen!

Onderzoek in de afgelopen jaren heeft uitgewezen dat wij echter deze patronen in ons brein zelf kunnen veranderen om zo nieuwe neurologische verbindingen aan te maken. Dit komt door de neuroplasticiteit van ons brein. Met neuroplasticiteit wordt bedoeld dat ons brein neuroplastisch is en dat het dus doorlopend nieuwe neurologische verbindingen kan maken. Dit trainen van het brein gaat met NLP (Neuro linguistisch programmaren.

 

Behulpzame en onbehulpzame neurologische verbindingen

In het dagelijks leven kunnen deze ingesleten patronen zowel behulpzame als onbehulpzame patronen zijn. In het geval van behulpzame patronen voel je je lekker en zelfverzekerd en stabiel. In het geval van onbehulpzame patronen in het brein zul je je niet prettig voelen in bepaalde omstandigheden omdat het brein zich onbewust heeft aangeleerd op manieren te reageren die je bewust mogelijk helemaal niet prettig vind.

Zoals bijvoorbeeld sociale angst. Je brein reageert dan onbewust angstig wanneer het in de buurt komt van mensen. Met NLP train je je brein weer “normaal” te reageren in een dergelijke situatie. Bewust weet je namelijk wel dat je angst ongegrond is. Maar zolang je onbewuste nog een negatief patroon gebruikt zal je de angst blijven ervaren en keer op keer dezelfde vervelende klachten ervaren. Dit geldt nog voor tal van andere klachten en stoornissen dan alleen sociale angsten. Meestal ervaar je deze klachten door een negatieve ervaring uit je verleden.

Maar je wilt toch niet door een negatieve ervaring in je verleden de rest van je leven getekend zijn met vervelende klachten die het je belemmeren je goed te voelen?

 

Karakter eigenschappen door neurologische verbindingen

Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: terugkerende nare gevoelens bij bepaalde activiteiten of juist enorme zelfverzekerdheid. Faalangst, somberheid, vermoeidheid etc. etc. etc.

Maar ook je gedrag. Reageer je vriendelijk of kattig, ben je enthousiast of cool, zelfverzekerd of onzeker etc. etc. etc.

En bijvoorbeeld ook je interesse in dingen en wat je wel en niet mooi vind. Er zijn nog duizenden andere voorbeelden te noemen.

Maar door de neuroplasticiteit van het brein, kun je hier zelf zeer veel invloed op uitoefenen en onbehulpzame patronen behulpzaam maken waardoor je je veel beter gaat voelen. Jij denkt nu mogelijk dat alles wat je ervaart en voelt is zoals jij bent maar dat is dus maar gedeeltelijk waar. Jouw genen spelen hier maar een heel kleine rol in.

 

NLP (neuro linguïstisch programmeren)

D.m.v neuro linguïstisch programmeren (NLP) die gebruik maakt van de neuroplasticiteit van het brein kunnen wij ons brein veilig en geheel natuurlijk opnieuw “bedraden” door nieuwe overtuigingen en ideeën aan te nemen.

Met jouw eigen innerlijk kracht heb je een ongelooflijk vermogen om jezelf positief te veranderen maar bijvoorbeeld ook te helen van vervelende klachten. Je kunt dus zelf veel invloed uitoefenen om je stukken prettiger te gaan voelen en het maximale uit je brein te halen.

 

Neuroplasticiteit en psychische aandoeningen (breintrauma)

Veel psychische aandoeningen zijn door deze neuroplasticiteit dan ook weg te trainen uit het brein. Het zijn vastzittende overtuigingen en patronen in het brein, die vervolgens elke dag onbewust door het brein worden uitgevoerd. Veel van deze patronen worden al in de eerste weken dat een baby wordt geboren aangemaakt.

psychische stoornissen op te lossen dmv neuroplasticiteit
Psychische stoornissen en medicatie

Veel therapeuten en psychiaters hebben geen weet van deze neuroplasticiteit en zien afwijkend gedrag gelijk als een stoornis en delen nogal graag labels uit bij bepaald gedrag. Zo weten zij welke medicatie kan worden gegeven om de klachten en symptomen te onderdrukken. Maar zij zijn niet bekend, met onze eigen kracht, om deze problemen zelf op te lossen doordat ons brein neuroplastisch is.

Niet alles kun je maar weg schilderen als een stoornis. Het is vaak een onbehulpzaam patroon in het brein die in de loop der jaren is ontstaan tijdens je ontwikkeling. Die maakt dat je handelt zoals je doet. Het is geen ziekte of stoornis te noemen. Een betere verwoording zou zijn “breintrauma” Het is natuurlijk niet zo dat je door d.m.v. NLP maar elke stoornis kunt weg trainen maar een hoop klachten en beperkingen bij mensen zijn puur negatieve ingesleten patronen in het brein.

Je vraagt je mogelijk wel eens af, waarom gebeurd dit nu elke keer weer. Waarom reageer ik of iemand anders toch altijd zo, waarom faal ik vaak, waarom ben ik vaak moe, waarom heb ik sociale angsten, waarom ben ik vaak zo down, waarom ben ik zoals ik ben, waarom heb ik soms negatieve of vervelende gevoelens ergens bij, waarom heb ik zo vaak negatieve gedachtes etc. etc. etc.

Dit heeft dus allemaal te maken met hoe je ontwikkeld bent en de invloeden van je omgeving gedurende je leven. Dit heeft voor deze neurologische verbindingen in je brein gezorgd die je leven heel negatief kunnen beïnvloeden en je onprettige gevoelens kunnen geven. Dit heeft aanzienlijk veel invloed op je gedrag en gevoel. Daar hoef je geen labels aan te hangen maar je moet jezelf juist effectief trainen om het op te lossen.

 

Behulpzame / succesvolle neurologie

Succesvolle mensen met ADHD en ADD symptomen krijgen het label in veel gevallen niet maar kunnen zich vaak in grote mate wel in de kenmerken herkennen. Gelukkig hebben deze mensen er geen last van omdat ze hun roeping vonden. Zij hebben een positief ontwikkeld brein met veel behulpzame neurologie. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat het ADHD / ADD brein maximaal wordt benut en je de kracht ervan kunt gaan uiten. Mensen zullen je gaan zien als een inspirerende persoonlijkheid. Iemand die veel grootse en mooie dingen kan bereiken. Dat is naar mijn idee waar AD(H)D´ers voor zijn gemaakt op deze planeet.

De met ADHD gediagnosticeerde Will Smith
Will Smith kreeg in zijn kinderjaren de diagnose ADHD

Will Smith is in zijn jonge jaren gediagnosticeerd met ADHD samen met nog zeer veel andere bekende sterren met ADD en ADHD kenmerken. Ondanks dit heeft hij veel bereikt. Dit is direct te wijten aan de ontwikkeling van een positief en krachtig behulpzaam brein.

Mensen met het AD(H)D brein hebben beschikking over bijzondere kwaliteiten en kunnen bijzondere dingen creëren. Alleen moet je dit gaan inzien en je zal moeten stoppen met focussen op je AD(H)D klachten en onbehulpzame patronen in het brein, zelf om moeten gaan buigen naar positieve behulpzame patronen. Je moet de keuze maken of je jouw genialiteit behulpzaam of onbehulpzaam gaat gebruiken.

Dit is nu precies de reden waarom sommige mensen met AD(H)D ongelooflijk succesvol zijn en andere een bestaan leven van dag in dag uit proberen te overleven, medicatie nodig hebben omdat ze anders vast lopen en van baan blijven wisselen omdat ze hun draai niet kunnen vinden. Dan ben je het contact met jezelf kwijt en ben je verstrikt geraakt in onbehulpzame patronen en overtuigingen die het jou in je leven enorm zwaar kunnen maken. Daarom val je keer op keer weer!

 

Onbehulpzame / niet succesvolle neurologie

Onbehulpzame overtuigingen en patronen zijn meestal al op jonge leeftijd ontstaan. Mogelijk door het huidige schoolsysteem waar je gewoon niet inpaste. Lees hierover meer op de pagina leven met ADD/ADHD in de maatschappij.

Deze onbehulpzame overtuigingen en patronen kunnen je dus enorm in de weg zitten! Dat is erg jammer als je bedenkt waar mensen met het ADD / ADHD brein allemaal toe instaat zijn en dat deze patronen dus eigenlijk simpel te veranderen zijn d.m.v. NLP.

Wij zijn gemaakt om grootse dingen te bereiken, wij denken niet klein, wij kunnen de wereld veranderen. Wij zoeken naar interessante dingen, naar thrills, naar dingen die ons brein instaat stelt contact te maken met die enorme golf van passie en creatieve energie die er in ons verschuilt zit. Dat is wat ons rustig maakt, onze ziel schreeuwt naar meer.  Denk maar weer aan het verhaal van de adelaar.

 

Neurologische verbindingen bepalen je identiteit

Jouw gedachten en onderliggende overtuigingen creëren letterlijk jouw eigen werkelijkheid. Het bepaald je positie in deze wereld en hoe je tegen dingen en mensen aankijkt en er mee omgaat. Dit wordt je identiteit genoemd maar, je hebt hier dus wel de rest van je leven zelf invloed op.

psychische stoornissen en neuroplasticiteitOmdat ons brein neuroplastisch is kunnen wij zelf invloed uitoefenen d.m.v. onze overtuigingen en gedachtes te veranderen. Een overtuiging is eigenlijk niets anders dan een bepaald patroon, dat is voortgekomen door gedachtes over iets en door bepaalde ervaringen gedurende de levensjaren. Dat maakt dus bijvoorbeeld dat je ergens bang voor bent en een ander niet. Maar het kan ook zijn dat je opvattingen over iets hebt die helemaal niet kloppen. Puur omdat je brein jouw laat denken dat dit de waarheid is.

 

Neuroplasticiteit en AD(H)D

Helaas hebben mensen met het zogeheten AD(H)D brein een groot risico om onbehulpzame patronen en overtuigingen in het brein te ontwikkelen. Patronen die het jouw alleen maar lastig maken in het leven. Dit komt omdat wij vaak veel te voor duren hebben gehad zoals: onbegrip, anders voelen, er niet bij horen, kritiek, vastlopen, falen etc.

neurologische verbindingenDit kan zorgen voor laag zelfbeeld en allerlei onbewuste patronen en overtuigingen in het brein die het jou enorm moeilijk kunnen maken in het dagelijks leven. Hiermee creëer je neurologie in het brein die een werkelijkheid voor jezelf creëert die dus helemaal niet prettig kan zijn.

Wanneer je je hier van bewust bent en je er niet tegen gaat verzetten maar met een totaal andere kijk ergens naar toe gaat kijken dan train je al nieuwe neurologie in het brein en maak je dus gebruik van de neuroplasticiteit van ons brein. Je buigt dan onbehulpzame patronen om naar behulpzame patronen. Dit gaat sneller dan je denkt. Het zal in het begin vallen en opstaan zijn maar na een tijdje zul je merken dat je dingen die je eerst heel moeilijk of eng vond, je ineens veel makkelijker af zullen gaan.

 

Neuroplasticiteit samengevat

Het brein is eigenlijk een computer die dag in dag uit onbewust wordt geprogrammeerd. Deze programma’s worden patronen in het brein genoemd en bepalen o.a. hoe wij ons gedragen en voelen. Deze, in het onbewuste brein ingesleten patronen (programmeringen), worden onbewust uitgevoerd. Dit komt omdat we op deze manier niet elke dag alles opnieuw moet leren.

95% van onze dagelijkse handelingen en gedragingen komen voort vanuit patronen uit het onbewuste brein. Maar 5% van onze handelingen zijn bewuste handelingen!

Er kunnen in het onbewuste brein patronen in de neurologie zijn ontwikkeld die onbehulpzaam voor je zijn. Vaak zijn dit patronen die diep vast gesleten zijn en al vanaf jonge leeftijd ontstaan zijn. Dit kan zeer veel moeilijkheden geven in het dagelijks leven. Het kan voor veel conflicten zorgen m.b.t. relaties, vrienden, werk, dagelijkse dingen etc. Wees je hier bewust van. Weet bijvoorbeeld dat wanneer jij ergens op reageert, op een manier die jezelf of mogelijk je omgeving niet prettig vind,  je jezelf direct kunt trainen naar een positief behulpzaam patroon waardoor je minder in conflict komt en je jezelf ook beter zal voelen. Onze gedachtes en overtuigingen bepalen namelijk continue de neurologische verbindingen in het brein en daarmee onze eigen werkelijkheid. Dit komt omdat ons brein neuroplastisch is. Dit laten we vallen onder de noemer “neuroplasticiteit“. Iedereen heeft de mogelijkheid gebruik te maken van deze kracht.

Het is de innerlijke kracht van onszelf die het mogelijk maakt ons brein opnieuw te “bedraden” om zo anders in het leven te komen staan.

Neuro linguistisch programmeren (NLP) - Neuroplasticiteit
neurologische verbindingen

Dit wordt neuro linguïstisch programmeren (NLP) genoemd en is dus mogelijk door de kracht van onze eigen gedachten die neurologische verbindingen maakt. Het is eigenlijk heel simpel. Het geen jij aandacht of energie geeft wordt groter. Wanneer jij je dus op iets negatiefs focust zul je dit alleen maar erger gaan ervaren en tegelijkertijd zul je nieuwe neurologische verbindingen in je brein aanmaken waardoor het patroon alleen maar sterker wordt. Je voed de emotie dus alleen maar mee! Zo wordt je identiteit gevormd maar dit kan een identiteit zijn die je helemaal niet prettig vindt.

Het is zeer zinvol om te beseffen, dat mensen met hun manier van denken en hun overtuigingen, een enorme invloed hebben op hoe zij zich gedragen en hoe zij zich voelen.

Je hoeft je dus niet zo te voelen zoals je doet. Tenminste, als je het als storend ervaart zoals je je voelt. Je kunt ergens op een andere manier tegenaan kijken. Wanneer je dit een aantal keer traint zul je merken dat het gemakkelijker voor je wordt. Jouw brein gaat dan nieuwe neurologie aanmaken. Het is namelijk maar net hoe jij jouw onderbewuste de neurologie laat aanmaken. Met je bewuste brein heb je hier direct invloed op.

Maar het brein houdt niet van veranderingen en daarom is het in het begin lastig om een negatief patroon om te buigen naar een positief patroon. Het onbewuste zal je namelijk steeds weer proberen terug te brengen naar de “oude” manier van handelen… de weg van de minste weerstand.

 

Filmpjes over neuroplasticiteit en de kracht van ons brein

Bekijk eens de pagina met interessante inspirerende filmpjes op het gebied van neuroplasticiteit. Zie onderstaande link:

> Inspirerende filmpjes over neuroplasticiteit en de bijzondere kracht van ons brein

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

9 Commentaar

 1. Prachtig artikel. Het vat precies samen hoe ik mijzelf een aantal jaar gekeden in een neerwaartse spiraal heb “gedacht”. Over neuroplasticiteit kan ik veel vinden op het internet, en het veranderen van je persoonlijkheid en gedachtes door nieuwe gedachtes en ervaringen, door middel van het nieuw aanmaken van verbindingen klinkt heel logisch. Maar als ik NLP zoek op het internet dan lees ik dat het algemeen wordt aangenomen als pseudo-wetenschap. Hoe kan dit? Wat bedoel jij precies met NLP en hoe zou het kunnen helpen als het die pseudo-wetenschap is waarover ik op wikipedia lees? Je gehele artikel afgezien van NLP klinkt compleet logisch en ik geloof ook heilig in die kracht van veranderen (omdat ik mezelf de laatste tijd al uit die lichte depressie heb gekregen met nieuwe ervaringen en gedachtes) maar hoe kan ik gebruik maken van een wetenschap die onwaar is?

  1. Hoi Peke, wat hij mij heeft gebracht is ook ongelooflijk. Met NLP kun je echt enorm veel overwinnen. Het is niets zwevends en zonder dat mensen het doen gebruiken ze NLP elke dag. Het brein is namelijk plastisch en ontwikkeld zich nog elke dag. Ook bij oudere mensen. Het is jammer dat er in het reguliere circuit mogelijk geen aandacht aan wordt gegeven maar daarover kan ik heel duidelijk zijn. In die industrie is totaal irrelevant als mensen zichzelf kunnen helen. Mensen moeten geld opbrengen dmv ellenlange therapieën en het liefst zoveel mogelijk pillen. Maar echt helen komt vanuit jezelf en dat zit in zijn basis voor zeer veel zaken in je brein. Dit wil niet zeggen dat het psychisch is en dus maar tussen de oren zit. Het zijn neurologische verbindingen die zichzelf instant houden als je het niet doorbreekt. Maar ja, nogmaals, gezonde mensen die hun eigen kracht kennen leveren geen geld op. Dus niet interessant voor hun. Zo is het helaas.

   Maar NLP is dus neuro linguistisch programmeren. Het is niets engs of zweverigs. Alle mensen maken er elke dag onbewust gebruik van zonder dat ze het weten. Dit is een kwalitit van het brein zodat het zich gedurende het leven continue kan aanpassen aan het leven. Maar bij veel mensen ontwikkel het brein in negatieve zin. Het gaat namelijk veelal onbewust. Voor het brein maakt het niet uit of het zich negatief of positief ontwikkeld. Als het negatief is zul je je hele leven mogelijk last hebben van allerlei vervelende kwesties zoals angsten, somberheid, gespannenheid, perfectionisme en ga zo maar door.

   Waar het op neer komt is dat je goede nieuwe ervaringen op doet. Echter hoef je hier niet op te zitten wachten totdat ze zich toevallig een keer voordoen in je leven. Zodra je weer merkt dat je brein in een negatief patroon komt dan kun je dit stoppen. Dit is iets anders dan er voor wegrennen door het maar te negeren. Je kunt het bewust stoppen in je hoofd en direct een mooie situatie waarin je wel sterk bent visualiseren. Of als je het kort doet het stoppen en verder gaan met je bezigheden. Dit is het even heel kort gezegd. Het is ongelooflijk krachtig en zo veranderd je brein dmv het te trainen in het brein dat jij wilt hebben.

   Dit is trouwens iets wat veel succesvolle mensen vaak onbewust al doen zonder dat ze überhaupt weten dat wat ze doen NLP is.

   Het mooie is dus eigenlijk dat mensen zelf een keuze hebben. Je kunt echt actief je brein veranderen en je beter dan ooit gaan voelen. Maar ja, daar heeft de farma maffia niets aan.

   Groet Jochem

 2. Hey Jochem,

  wat een geweldig stuk! Ik wou dat iedereen met AD(H)D besefte dat je baas kunt zijn over je eigen gedachtes. Te veel AD(H)D’ers die ik ken hebben zich neergelegd bij de nadelen en beperkingen van de stoornis en denken dat dit nooit zal veranderen en dat is zo zonde! Ik ben ook aan de slag gegaan met NLP en dit heeft veel voor mij veranderd in positieve zin. Ik kan het iedereen aanraden.

  Keep up the good work :)

 3. Hallo Jochem,

  Ik wil je zeer bedanken voor het maken van deze site. Ik zie een zeer overzichtelijke en vele malen uitgebreidere heldere site dan dat ik verder heb kunnen vinden. Nogmaals; mijn dank voor alle verzamelde en duidelijk uitgelegde informatie. Ik merk zelf hoeveel moeite het me altijd kost om informatie te verzamelen over een bepaald onderwerp en baal altijd enorm van het feit dat de meeste sites zo beknopt de zaken weten te beschrijven dat je eigenlijk nog bijna niets weet. En op de een of andere manier raak ik ook altijd de weg kwijt op het internet. Of ik kom via bv de links uiteindelijk op een compleet ander onderwerp en vergeet waar ik mee bezig was. En op die manier schiet ik heel erg vaak mijn uiteindelijke doel voorbij. Ik ben in die zee van informatie zo mijn aandacht voor iets kwijt om vervolgens te verzanden in nonsens dingen. Weg kostbare tijd. Past dit inderdaad bij ADD? Ik heb zelf het vermoeden dat ik ADD heb. Of ben ik op het moment ADD omdat ik het nog niet kan handelen? Zo voelt het inmiddels wel. Ik heb heel erg veel moeite om hoofdzaken van bijzaken te kunnen scheiden. Ik begin ergens vol enthousiasme aan en vervolgens groeit iets mij ook heel erg snel boven het hoofd. Ik heb het al met het schoonmaken van mijn huis. Vaak loop ik tijdens het stofzuigen tegen zoveel andere dingen aan dat ik tegelijkertijd ook probeer alles perfect te stoffen, met een nat doekje hier en daar aan de slag ga, langs de wc kom en daar vervolgens mee begin te boenen om tot de ontdekking te komen dat ik een droge doek o.i.d. nodig heb en dan stoort de rommel in de bijkeuken mij ook ineens en bedenk ik me dat ik daar beter de planken kan gaan reorganiseren om vervolgens aan het einde tijd tekort te hebben en niets tot een goed einde heb gebracht. Zelfs na die tijd ben ik nog niet eens in staat om alle spullen weer terug te brengen naar de plek waar ik het vandaan had. Ik word dan echt (ben) heel erg moe van mezelf. Zo gaat het al mijn hele leven en er zijn tijden waarop ik de zaken beter weet te organiseren zodat het zelfs soms soepel verloopt, maar meestal loop ik achter de feiten aan. Het te laat komen voor wat dan ook is ook zo herkenbaar. Ik ben ook heel erg vaak te laat. Verder ben ik ook nog eens hypersensitief en in een verre van perfect huwelijk met 2 opgroeiende pubers gaan mijn emoties van hot naar her. Voor mijn gevoel ben ik continue aan het schakelen van de ene emotie naar de andere. Verslavingsgevoelig was en ben ik zeer zeker. Gelukkig niet voor alles maar wel voor heel veel zaken en dat heeft mij heel erg veel ellende opgeleverd in mijn leven. Zelfs verslaafd zijn aan foute mannen is een mogelijkheid. Ik zocht vroeger altijd de verkeerde vriendjes uit. Vaak jongens met problemen. Ook met mijn echtgenoot heb ik een fout verleden achter de rug. Tevens heb ik standaard ieder jaar last van de winterblues. En die periodes kunnen lang en heftig zijn met voor mij periodes van complete lethargie. Niet eens energie of zin om wat dan ook te doen. De dagen die ik leef en besta als een langdurige straf zien en wensend dat er einde aan zal komen. In de periodes waarin het weer beter gaat kan ik me die gedachten niet meer serieus voorstellen maar tijdens de winter zijn ze erg nadrukkelijk aanwezig en laten ze zich bijna niet verjagen. Ik ben een echt mensen-mens die zich normaal gesproken het beste voelt tussen de mensen. Dat was ook het meest plezierige van mijn school en werkperiodes. Ik werk inmiddels al bijna 20 jaar niet meer en woon ook nog aan een stille kant van een dorp en zelfs dat vreet energie. De stilte en de eenzaamheid doen me in ieder geval niet echt goed. Maar er zijn ook zeker periodes zoals in de zomer dat ik me zeer gelukkig prijs met het huis en de plek. Maar dan is er achter het huis ook altijd wel iets te praten aangezien er vele hondenbezitters rondlopen en wij ook een hond hebben. Dus dan kom ik wel aan mijn sociale contacten.
  Nu moet ik eerst nogmaals alle pagina’s en links op mijn gemak zien door te lezen i.p.v. flarden eruit te pikken die mij opvielen. Vandaar mijn dank aan jou Jochem. Ik heb het idee dat ik nu niet, weet ik veel hoeveel, tijd kwijt ben naar het zoeken van informatie. Jij hebt zeer veel uitgezocht en zeer duidelijk en uitgebreid beschreven. Ik moet zelf trouwens nog via een psycholoog bevestigt krijgen dat ik inderdaad een ADD-er ben. Maar volgens mij kan dat niet anders.

  1. Beste Aly. Ik denk dat het kloten is om all over the place te zijn. Maar het geeft ook aan dat je intelligent bent. Maar laat jij je ook niet in met. materiele dingen. Schuld aan je partners geven ja want het gebruikers. Maar jij liep voor op. Je deugt niet en je geeft schuld aan mensen die het niet verdienen.

 4. Beste jochem

  Reuze interessant, ik ben van deze site lid geworden voor mijn zoontje en vind er voor hem en mezelf veel tips en informatie. Super!

 5. Geweldige verzameling over hoe je het eigen gedrag wel kunt veranderen….. mijn woorden schieten tekort hoe een en ander nu op de plaats valt van alles wat ik voel, weet en doe in mijn leven (inmiddels 50jaar).

  Het voelt erg logisch deze plasticiteit van het onderbewuste en het passende gereedschap NLP.
  Dit valt allemaal als passende delen in elkaar. Wie heeft dit geschreven ?