Neuroplasticiteit

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

vier × 1 =

10 Commentaar

 1. Met veel intresse gelezen. Druk zoekend voor mijn zoon van nu inmiddels 23 die helemaal vast loopt in zijn leven. We lezen je berichten met veel intresse! ☺️❤️

 2. Prachtig artikel. Het vat precies samen hoe ik mijzelf een aantal jaar gekeden in een neerwaartse spiraal heb “gedacht”. Over neuroplasticiteit kan ik veel vinden op het internet, en het veranderen van je persoonlijkheid en gedachtes door nieuwe gedachtes en ervaringen, door middel van het nieuw aanmaken van verbindingen klinkt heel logisch. Maar als ik NLP zoek op het internet dan lees ik dat het algemeen wordt aangenomen als pseudo-wetenschap. Hoe kan dit? Wat bedoel jij precies met NLP en hoe zou het kunnen helpen als het die pseudo-wetenschap is waarover ik op wikipedia lees? Je gehele artikel afgezien van NLP klinkt compleet logisch en ik geloof ook heilig in die kracht van veranderen (omdat ik mezelf de laatste tijd al uit die lichte depressie heb gekregen met nieuwe ervaringen en gedachtes) maar hoe kan ik gebruik maken van een wetenschap die onwaar is?

  1. Hoi Peke, wat hij mij heeft gebracht is ook ongelooflijk. Met NLP kun je echt enorm veel overwinnen. Het is niets zwevends en zonder dat mensen het doen gebruiken ze NLP elke dag. Het brein is namelijk plastisch en ontwikkeld zich nog elke dag. Ook bij oudere mensen. Het is jammer dat er in het reguliere circuit mogelijk geen aandacht aan wordt gegeven maar daarover kan ik heel duidelijk zijn. In die industrie is totaal irrelevant als mensen zichzelf kunnen helen. Mensen moeten geld opbrengen dmv ellenlange therapieën en het liefst zoveel mogelijk pillen. Maar echt helen komt vanuit jezelf en dat zit in zijn basis voor zeer veel zaken in je brein. Dit wil niet zeggen dat het psychisch is en dus maar tussen de oren zit. Het zijn neurologische verbindingen die zichzelf instant houden als je het niet doorbreekt. Maar ja, nogmaals, gezonde mensen die hun eigen kracht kennen leveren geen geld op. Dus niet interessant voor hun. Zo is het helaas.

   Maar NLP is dus neuro linguistisch programmeren. Het is niets engs of zweverigs. Alle mensen maken er elke dag onbewust gebruik van zonder dat ze het weten. Dit is een kwalitit van het brein zodat het zich gedurende het leven continue kan aanpassen aan het leven. Maar bij veel mensen ontwikkel het brein in negatieve zin. Het gaat namelijk veelal onbewust. Voor het brein maakt het niet uit of het zich negatief of positief ontwikkeld. Als het negatief is zul je je hele leven mogelijk last hebben van allerlei vervelende kwesties zoals angsten, somberheid, gespannenheid, perfectionisme en ga zo maar door.

   Waar het op neer komt is dat je goede nieuwe ervaringen op doet. Echter hoef je hier niet op te zitten wachten totdat ze zich toevallig een keer voordoen in je leven. Zodra je weer merkt dat je brein in een negatief patroon komt dan kun je dit stoppen. Dit is iets anders dan er voor wegrennen door het maar te negeren. Je kunt het bewust stoppen in je hoofd en direct een mooie situatie waarin je wel sterk bent visualiseren. Of als je het kort doet het stoppen en verder gaan met je bezigheden. Dit is het even heel kort gezegd. Het is ongelooflijk krachtig en zo veranderd je brein dmv het te trainen in het brein dat jij wilt hebben.

   Dit is trouwens iets wat veel succesvolle mensen vaak onbewust al doen zonder dat ze überhaupt weten dat wat ze doen NLP is.

   Het mooie is dus eigenlijk dat mensen zelf een keuze hebben. Je kunt echt actief je brein veranderen en je beter dan ooit gaan voelen. Maar ja, daar heeft de farma maffia niets aan.

   Groet Jochem

 3. Hey Jochem,

  wat een geweldig stuk! Ik wou dat iedereen met AD(H)D besefte dat je baas kunt zijn over je eigen gedachtes. Te veel AD(H)D’ers die ik ken hebben zich neergelegd bij de nadelen en beperkingen van de stoornis en denken dat dit nooit zal veranderen en dat is zo zonde! Ik ben ook aan de slag gegaan met NLP en dit heeft veel voor mij veranderd in positieve zin. Ik kan het iedereen aanraden.

  Keep up the good work :)

 4. Hallo Jochem,

  Ik wil je zeer bedanken voor het maken van deze site. Ik zie een zeer overzichtelijke en vele malen uitgebreidere heldere site dan dat ik verder heb kunnen vinden. Nogmaals; mijn dank voor alle verzamelde en duidelijk uitgelegde informatie. Ik merk zelf hoeveel moeite het me altijd kost om informatie te verzamelen over een bepaald onderwerp en baal altijd enorm van het feit dat de meeste sites zo beknopt de zaken weten te beschrijven dat je eigenlijk nog bijna niets weet. En op de een of andere manier raak ik ook altijd de weg kwijt op het internet. Of ik kom via bv de links uiteindelijk op een compleet ander onderwerp en vergeet waar ik mee bezig was. En op die manier schiet ik heel erg vaak mijn uiteindelijke doel voorbij. Ik ben in die zee van informatie zo mijn aandacht voor iets kwijt om vervolgens te verzanden in nonsens dingen. Weg kostbare tijd. Past dit inderdaad bij ADD? Ik heb zelf het vermoeden dat ik ADD heb. Of ben ik op het moment ADD omdat ik het nog niet kan handelen? Zo voelt het inmiddels wel. Ik heb heel erg veel moeite om hoofdzaken van bijzaken te kunnen scheiden. Ik begin ergens vol enthousiasme aan en vervolgens groeit iets mij ook heel erg snel boven het hoofd. Ik heb het al met het schoonmaken van mijn huis. Vaak loop ik tijdens het stofzuigen tegen zoveel andere dingen aan dat ik tegelijkertijd ook probeer alles perfect te stoffen, met een nat doekje hier en daar aan de slag ga, langs de wc kom en daar vervolgens mee begin te boenen om tot de ontdekking te komen dat ik een droge doek o.i.d. nodig heb en dan stoort de rommel in de bijkeuken mij ook ineens en bedenk ik me dat ik daar beter de planken kan gaan reorganiseren om vervolgens aan het einde tijd tekort te hebben en niets tot een goed einde heb gebracht. Zelfs na die tijd ben ik nog niet eens in staat om alle spullen weer terug te brengen naar de plek waar ik het vandaan had. Ik word dan echt (ben) heel erg moe van mezelf. Zo gaat het al mijn hele leven en er zijn tijden waarop ik de zaken beter weet te organiseren zodat het zelfs soms soepel verloopt, maar meestal loop ik achter de feiten aan. Het te laat komen voor wat dan ook is ook zo herkenbaar. Ik ben ook heel erg vaak te laat. Verder ben ik ook nog eens hypersensitief en in een verre van perfect huwelijk met 2 opgroeiende pubers gaan mijn emoties van hot naar her. Voor mijn gevoel ben ik continue aan het schakelen van de ene emotie naar de andere. Verslavingsgevoelig was en ben ik zeer zeker. Gelukkig niet voor alles maar wel voor heel veel zaken en dat heeft mij heel erg veel ellende opgeleverd in mijn leven. Zelfs verslaafd zijn aan foute mannen is een mogelijkheid. Ik zocht vroeger altijd de verkeerde vriendjes uit. Vaak jongens met problemen. Ook met mijn echtgenoot heb ik een fout verleden achter de rug. Tevens heb ik standaard ieder jaar last van de winterblues. En die periodes kunnen lang en heftig zijn met voor mij periodes van complete lethargie. Niet eens energie of zin om wat dan ook te doen. De dagen die ik leef en besta als een langdurige straf zien en wensend dat er einde aan zal komen. In de periodes waarin het weer beter gaat kan ik me die gedachten niet meer serieus voorstellen maar tijdens de winter zijn ze erg nadrukkelijk aanwezig en laten ze zich bijna niet verjagen. Ik ben een echt mensen-mens die zich normaal gesproken het beste voelt tussen de mensen. Dat was ook het meest plezierige van mijn school en werkperiodes. Ik werk inmiddels al bijna 20 jaar niet meer en woon ook nog aan een stille kant van een dorp en zelfs dat vreet energie. De stilte en de eenzaamheid doen me in ieder geval niet echt goed. Maar er zijn ook zeker periodes zoals in de zomer dat ik me zeer gelukkig prijs met het huis en de plek. Maar dan is er achter het huis ook altijd wel iets te praten aangezien er vele hondenbezitters rondlopen en wij ook een hond hebben. Dus dan kom ik wel aan mijn sociale contacten.
  Nu moet ik eerst nogmaals alle pagina’s en links op mijn gemak zien door te lezen i.p.v. flarden eruit te pikken die mij opvielen. Vandaar mijn dank aan jou Jochem. Ik heb het idee dat ik nu niet, weet ik veel hoeveel, tijd kwijt ben naar het zoeken van informatie. Jij hebt zeer veel uitgezocht en zeer duidelijk en uitgebreid beschreven. Ik moet zelf trouwens nog via een psycholoog bevestigt krijgen dat ik inderdaad een ADD-er ben. Maar volgens mij kan dat niet anders.

  1. Beste Aly. Ik denk dat het kloten is om all over the place te zijn. Maar het geeft ook aan dat je intelligent bent. Maar laat jij je ook niet in met. materiele dingen. Schuld aan je partners geven ja want het gebruikers. Maar jij liep voor op. Je deugt niet en je geeft schuld aan mensen die het niet verdienen.

 5. Beste jochem

  Reuze interessant, ik ben van deze site lid geworden voor mijn zoontje en vind er voor hem en mezelf veel tips en informatie. Super!

 6. Geweldige verzameling over hoe je het eigen gedrag wel kunt veranderen….. mijn woorden schieten tekort hoe een en ander nu op de plaats valt van alles wat ik voel, weet en doe in mijn leven (inmiddels 50jaar).

  Het voelt erg logisch deze plasticiteit van het onderbewuste en het passende gereedschap NLP.
  Dit valt allemaal als passende delen in elkaar. Wie heeft dit geschreven ?