voordelen van ADD en ADHD
ADD en ADHD | ADD | ADHD | Inspiratie

10 voordelen van ADD en ADHD

Is AD(H)D een stoornis en hoe zit het met voordelen van ADD en ADHD?

voordelen van ADD en ADHDADD en ADHD is niet altijd gemakkelijk in de maatschappij en het kent ook zeker nadelen. Maar zou het mogelijk een misvatting zijn dat ADD en ADHD een stoornis of ziekte zou zijn? Er zijn culturen waar ze hier nog nooit van gehoord hebben. Er is namelijk wel aangetoond dat het brein anders functioneert maar eigenlijk niet dat dit een stoornis is. Het is enkel meetbaar aan de hand van gedragssymptomen. Dat het veel klachten met zich meebrengt is een algemeen feit. Maar zou dit niet ook komen door de veeleisende maatschappij die ieder mens moet aankunnen? Zou het misschien zo kunnen zijn dat die manier van leven voor veel mensen simpelweg niet bestemd is? Ik laat het in het midden maar wat ik je wel kan zeggen is dit:

Probeer je minder bezig te houden met deze negatieve aspecten van ADD en ADHD. Het heeft namelijk ook zo ontzettend veel positieve en mooie kanten die vaak verloren gaan omdat mensen overtuigd raken dat zij een stoornis hebben. (zie de lijst met voordelen hieronder) Dit komt door alle kritiek die je je leven lang hebt aan moeten horen. Het feit dat jij anders bent hoeft niet meteen te zeggen dat je een stoornis hebt. Want als jij je eigenschappen kunt gebruiken voor je passie dan zullen de rollen omdraaien en zal je veel minder klachten gaan ervaren.

 

ADD, ADHD en secundaire klachten

Gestrest door ADHDBij veel mensen botst het wel, elke dag opnieuw, want het is lastig in onze maatschappij en dat zorgt voor diep vastzittende, vaak onbewuste pijnen en frustraties. Het zorgt voor stress en dat kan weer lijden tot depressie en laag zelfbeeld en allerlei andere secundaire klachten naast ADD en ADHD.

Het is zelfs zo dat 70% van de mensen met de diagnose ADD of ADHD er gedurende zijn leven een secundaire stoornis bij ontwikkeld heeft!

We moeten in een plaatje passen en niet lastig zijn dus zullen we ons moeten aanpassen en leren omgaan met al dat gene wat het ons juist zo moeilijk maakt. We moeten niet teveel anders denken want je moet regels en overtuigingen als waarheid aannemen zodat een maatschappij gemakkelijk kan ontwikkelen.

Probeer los te laten en je ADD of ADHD juist als jouw kracht te gebruiken. Je zult niet de eerste zijn die juist door zijn ADHD symptomen of ADD symptomen succesvol is geworden.

Bekijk ook eens onderstaande link voor enkele filmpjes van beroemdheden met ADD en ADHD.

> Filmpjes van beroemdheden met ADD en ADHD

 

10 mooie voordelen van ADD en ADHD

Hieronder lees je 10 mooie voordelen van ADD en ADHD. De lijst is opgezet door Jennifer Koretsky. Zij is professioneel coach van mensen met ADD en ADHD:

1. Medeleven

De mensen met ADD en ADHD hebben een enorme kracht zich met mensen te verbinden. Maar het gaat een stap verder dan dat. Zij hebben doorgaans ook een grote capaciteit tot empathie met anderen, en om vele verschillende perspectieven te zien.

2. Creativiteit

Mensen met ADD en ADHD zijn veelal ontzettend creatief! Schrijvers, schilders, musici, filmmakers, ontwerpers, de artistieke talenten zijn overvloedig. Sommige veronderstellen dat de componisten Mozart en Beethoven ADD hebben gehad.

3. Drive

Wanneer iemand met ADD of ADHD een bepaalde opdracht, taak of activiteit saai vindt, kan het doen ervan een marteling lijken. Maar geef hem of haar een interessant project en er is geen stoppen meer aan!

4. Probleemoplossend (out of the box)

ADD’ers en ADHD’ers zijn vaak goed in het oplossen van problemen en raadsels. Wanneer een interessant op te lossen probleem eenmaal heeft postgevat, dan gaan we vaak door tot de oplossing is gevonden!

5. Hyperfocus

Hyperfocus is iets wat de ADD’er en ADHD’er in zijn voordeel kan gebruiken. Wanneer dit onder controle wordt gehouden en geleid wordt naar productieve taken en het verwezenlijken van doelstellingen en dromen dan kan het een ongelooflijke kracht zijn om iets goed gedaan te krijgen!

6. Humoristisch

De meeste mensen met ADD en ADHD houden van lachen, en velen hebben ook een enorm gevoel voor humor!

7. Veerkracht

Het moet natuurlijk niet worden ontkent dat naast de voordelen van ADD en ADHD er ook uitdagingen zijn. et mooie van ADD’ers en ADHD’ers is dat juist zij een ongelooflijke capaciteit hebben om na een uitdaging de draad weer op te pakken.

8. Intuïtie

Mensen met ADD en ADHD hebben veelal een scherpe intuïtie. Ze hebben een hoog niveau van waarneming en een groot inzicht in de medemens.

9. Vindingrijk

ADD’ers en ADHD’ers zijn prachtige ideeëngenerators. Ze kunnen veelal bliksemsnel met vernieuwende ideeën op de proppen komen en zijn vaak echte brainstormers!

10. Dat “Speciale iets”

Vele mensen met ADD en ADHD zijn van mening dat zij een unieke manier hebben om de wereld vanuit een perspectief te bekijken dat anderen niet begrijpen. Totdat de ADD’er/ADHD’er andere mensen met AD(H)D ontmoet! Je zou kunnen zeggen dat deze op dezelfde ‘golflengte’ zitten!

Tip! Kijk eens deze inspirerende filmpjes over ADD en ADHD.

 

Omgaan met de moeilijke kanten van ADD en ADHD

Dat ADD en ADHD enorm lastig kan zijn weten we allemaal. Het is vaak vallen en opstaan en proberen een weg te vinden in de als maar sneller wordende maatschappij. LTO3 is een 100% natuurlijk supplement wat je hier mogelijk bij kan helpen. Veel mensen geven aan dankzij LTO3 een veel prettiger en rustiger leven te hebben gekregen.

Lees ook eens de 9 uitgebreide tips die ik voor je heb beschreven. Deze tips kunnen je helpen in je dagelijks leven met ADD en ADHD. Klik voor de tips op onderstaande link:

> 9 goede tips voor je dagelijks leven met ADD en ADHD

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

21 Commentaar

 1. Ontkennen dat AD(H)D een stoornis is, vind ik juist typerend gedrag voor mensen die het juist wel hebben. Het wordt niet voor niets een psychiatrische stoornis genoemd. Het is niet een klein dingetje waar jij of je partner of omgeving/school/werk etc een beetje last van heeft. Dan zouden er niet zoveel mensen met deze stoornis zelfmoord plegen.
  Neem het serieus, neem jezelf serieus………… Bless you

 2. dat leek me ook altijd een goed idee contact met mensen die zich in hetzelfde water bewegen
  elkaar begrijpen en daardoor elkaar steunen bekrachtigen
  ik zeg maar: “you’re not the only one !
  maar hoe komen mensen dan in contact met elkaar……
  cor

 3. Toen ik erachter kwam dat ik ADD had, viel alles heel erg op zijn plaats. En dat heeft veel aan mijn zelfvertrouwen gedaan. Vanaf dat moment ben ik begonnen met mezelf te leren kennen en ik heb ADD omarmt als een deel van mij en voel me soms zelfs vereerd dat ik mijn warrige, nieuwsgierige, “mijn gedachten gaan alle kanten op”, maffe logica’s brein heb en niet zo’n saai rechtlijnig brein als niet-add’ers hebben. Ons brein is niet afwijkend, maar werkt gewoon anders. Onze samenleving is nog niet klaar voor die diversiteit en focust nu enkel op “het normale”. Dingen als Rilatine en meer tijd voor examens enzo zijn een manier om ervoor te zorgen dat mensen met een anderswerkend brein toch meekunnen in deze achterophikkende samenleving, zodat deze ook de tijd krijgt om zich aan te passen. Ik ondervind zelf heel wat nadelen aan Rilatine (geen eetlust, humeurig etc.), maar ik zou niet zijn waar ik nu was met de studies die ik nu doe zonder Rilatine. Ik neem het enkel als ik moet studeren ofzo en niet in het weekend bijvoorbeeld. Als dat ervoor kan zorgen dat ik al mijn kwaliteiten kan ontplooien, dan kan het mij geen barst schelen dat ik af en toe humeurig ben.
  Het moment dat je de mooie dingen aan ADD herkent, zijn er al en heel aantal moeilijkheden die als sneeuw voor de zon verdwijnen. En het wordt tijd dat de mensheid begint in te zien dat het hier niet gaat over een “disorder” of een “probleem” of een “afwijking” maar gewoon over “anders”

 4. hallo

  heb al vrij lang dat ik wist dat ik adhd heb.
  maar 3 jaar terug toch maar laten testen.
  heb zelf nooit moeite mee gehad.
  wel de gewoonlijke onbegrip van sommige andere mensen.
  wij kunnen veel sneller in onze gedachtes , ideeen , relativerende manier te werk gaan.
  dat wordt vaak niet gezien en onbegrepen.
  bijna of wij autistische zouden zijn.
  nu dat in nederland steeds meer bekendheid komt over add adhd enzv zie ik nog steeds mensen in een hokje stoppen.
  en ik heb het over leerkrachten.
  mijn zoontje van vier is nu getest op adhd.
  op aanraden van de twee leerkrachten vanwege dat hij onhandelbaar is.
  en in een klas van 25 kinderen is het ook erg moeilijk om voor hem mee te komen.
  nu weten leerkrachten dat hij adhd heeft.
  en wordt gelijk in een hokje geplaatst door de leerkrachten en hier kunnen wij niks mee.
  tuurlijk staat mijn verhaal niet alleen.
  velemalen hoor ik mensen over dat hun kind in een hokje geplaatst zijn en niet naar een gewone basis school geacepteerd worden. tenzij die kinderen aan ritalin gezet worden.
  ritalin is gewoon weg hard drugs
  alle mensen laat ik u een hart onder u riem steken.
  hebt u add adhd hsp?
  u bent net zo normaal als alle andere mensen.
  als je niet word begrepen ligt niet aan u maar aan de ander die niet die zelfde snelheid in denkvermogen heeft.
  heeft u kind add adhd hsp?
  blijf in u kind geloven en u kent uw kind beter dan welke ander deskundige u zou willen laten geloven.

 5. Hallo
  Via mijn zoon van 17 ben ik er achter dat ik ADD heb. Had er nog nooit van gehoord ! Nu hij in behandeling is daarvoor, ben ik op zoek gegaan naar informatie. Inmiddels al een boek gekocht en verslonden, wat een herkenning ! Ook ik voelde me altijd al anders dan leeftijdsgenoten alleen dacht ik dat het door mijn opvoeding en verleden kwam. Deels klopt dat ook wel maar het grote deel niet. Ben inmiddels 45 jaar en nu pas leer ik mezelf kennen…..
  waar ik wel moeite mee heb is de liefde. Ben nu twee keer getrouwd geweest, heb veel vriendjes versleten en heb inmiddels een vriend. En toch blijf ik me afvragen: is dit em nu ? Waarom weer twijfels ? Het lijkt me maar niet te lukken om ‘de ware’ te vinden.
  Hoe ervaren andere ADD-ers dat in de liefde ?
  Ik slik nu ook LTO 3, Dat helpt me enorm ! Helaas ervaar ik steeds vaker gebroken nachten, waardoor de energie ontbreekt. Verder herken ik veel in de verhalen van anderen. Fijn om lotgenoten te lezen !

 6. Ooow wat fijn om te lezen!
  Horendol kan ik van mezelf worden.
  De gedachten en creativiteit sleepten me van hot naar her!
  ik doe er niet meer aan mee..t feestje in mijn brein zorgte voor chaos allll over!

  Ik kan nu eindelijk om mezelf lachen..vind t wel grappig..zo anders te zijn

 7. Heb 3 maanden geleden diagnose ADD/HSP gekregen van neuro psycholoog. Ik ben een vrouw van 50. Heb me mijn hele leven een buitenbeentje gevoeld. Er werd mij vaak verteld dat ik maar “normaal” moest doen en vooral niet “aanstellen”. Veel problemen dus op drukke scholen, werkkringen met stressvolle banen en deadlines. Nu valt pas alles op zijn plek! Daarom ben ik blij met de diagnose!

 8. Ben nu bij PsyQ met een introductie groep bezig. Hierin wordt alles mbt ADHD besproken. Bij mij is ADD gediagnosteerd. Het is een verwarrende periode want ik let nu extra veel op mijn gedragingen. Is dit nu mijn karakter (want die heb ik ook nog) of ADD. Dus een beetje verwarrend is het wel. Heb voor vanmiddag (3e bijeenkomst) huiswerkopdracht gekregen: positieve- en negatieve gevolgen van ADHD/ADD. De lijst met negatieve gevolgen is huge. Positieve gevolgen….???? Niets. Dus ging ik maar eens op zoek op Google. Zodoende kom ik op jouw site terecht, en ik voelde meteen de positiviteit.
  Ik ben, bijvoorbeeld, nooit te laat. Eigenlijk iets vroeger. Ik heb gevoel voor humor en heb een flinke dosis veerkracht. Ik ben creatief, maar ik heb het idee dat ik door de ADD (onzekerheid en frustraties) mijn creativiteit wreed wordt geblokkeerd.
  Dat even in het kort mijn verhaal.
  Groetjes,
  Marianne

 9. Hallo, Ik wil zo graag in contact komen met mensen die ook ADD/ ADHD/HSP hebben. Gewoon om te kletsen, leuke dingen mee te doen, ervaringen uit te wisselen, die op dezelfde golflengte zitten als ik, elkaar steunen, helpen, mensen waar ik positieve energie van krijg. Wie kan mij helpen? Met vriendelijke groet, Nina

  1. Heb een aantal jaren geleden diagnose ADD gekregen alles viel op zijn plaats, maar ondervind in mijn werk veel hinder hiervan zou ook graag contact hebben met mensen met ADD om ervaringen uit te wisselen negatieve maar ook zeer zeker positieve

  2. Hoi Nina,

   Graag wil ik je helpen en lijkt het mij leuk om in contact te komen. Ik weet zeker dat je leuke verhalen van mij zal krijgen. Ik heb het na 33 jaar pas ontdekt dat ik ADHDer ben. Zit nu overigens in een zeer deprimerende periode daardoor, wat ik zelf heb gecreëerd. Misschien kom ik er overheen om in contact te komen met je via deze weg en kan je mij ook helpen.
   Groetjes Fer

  3. Hai ik ben René heb add ben 43 en weet het sinds een jaar omdat i k mijn gedrag niet kon rijmen met mijn gedachten en daardoor vast liep. Ik wik ook graag wat meer contact met gelijkende (ook ik heb mij altijd anders gevoeld zonder daar worden aan te kunnen geven). Ik ben mijzelf afgelopen jaar zoveel beter gaan snappen. Ik. Gebruik part-time medicatie tot grote tevredenheid maar wil ook niet zonder het ADD denken.

  4. Hoi Nina, hoe oud ben je en waar kom je vandaan? Want elkaar live kunnen ontmoeten om ervaringen uit te wisselen is wel zo handig.

   Gr

   Allard

 10. Hey Jochem,

  Ik heb zelf ook ADD en heb het er moeilijk mee!
  Maar wat ik opmerk:
  Geef mij een leuke opdracht en er is geen stoppen aan! En ik ben ook probleemoplossend :-)
  Ben echt ook iemand die graag en veel lacht!
  Yes! Tòch nog voordelen aan iemand met ADD en ADHD! :-D