Verschil kinderen met ADD en ADHD
Kinderen met ADD en ADHD | ADD | ADD en ADHD | ADHD | Gastblog artikelen

Het verschil tussen (kinderen met) ADD en ADHD

ADD of ADHD kinderen?

Verschil kinderen met ADD en ADHDHet is mij altijd een doorn in het oog dat er vaak ADHD wordt gediagnosticeerd bij kinderen die duidelijk ADD hebben. Ik hoop met dit artikel ouders uit te kunnen leggen wat het verschil is tussendoor de 2 ‘beperkingen’ en beschrijf ik de mooie kanten ervan. Ik kom vaak ouders tegen die mij vertellen: “ze zeggen dat mijn kind ADHD heeft, maar ik herken er niets van”.

ADD is minder bekend dan ADHD, omdat het in de DSM nog steeds omschreven wordt als een subtype van ADHD. Er gaan gelukkig steeds meer geluiden op om ADD daar uit te halen en apart te omschrijven. Ik ben hier een voorstander van, omdat kinderen met ADHD en ADD net zoveel van elkaar kunnen verschillen als kinderen zonder en kinderen met ADHD. Ook zijn er binnen de diagnose ADHD ook weer kinderen die enorm van elkaar verschillen in de mate waarin ze ADHD hebben.

Eerst even wat droge materie.

 

ADHD wordt in het diagnostisch handboek DSM-V beschreven als bestaande uit drie verschillende types:

ADHD-I

ADHD-I, het overwegend onoplettende type, (ADHD Predominantly Inattentive Type). Dit is het type waarbij vooral sprake is van ernstige en aanhoudende aandachtszwakte (moeite om de aandacht in het hier-en-nu te houden, dromerig type). Dit wordt ook wel het ADD-type genoemd. Deze aanduiding wordt echter sinds de publicatie van DSM-IV formeel niet meer gebruikt.

 

ADHD-H

ADHD-H, het overwegend hyperactieve en impulsieve type . Hier is vooral sprake van ernstige en aanhoudende impulsiviteit en hyperactiviteit;

 

ADHD-C

ADHD-C, het gecombineerde type. Zowel de problemen van het onoplettende als het hyperactieve type zijn aanwezig. Dit type ADHD komt het meeste voor.

In 2013 is hier nog aan toegevoegd:
ADHD-NAO, atypische vorm. De persoon heeft een aantal kenmerken van ADHD, maar lang niet alle.

 

Zo, en nu in begrijpelijke taal….

Het grootste verschil zit hem in de dynamiek. ADHD kinderen zijn over het algemeen druk en onrustig van binnen en van buiten en ADD kinderen zijn druk en onrustig van binnen. Ze omschrijven het zelf als ‘storm in hun hoofd’.

 

De kinderen met ADD zijn meestal de kinderen die:

– dromerig zijn
– moeite hebben met opletten
– moeilijk beginnen met hun werk
– niet altijd presteren naar hun intellectuele vermogens
– gevoelig zijn voor prikkels
– het zijn de kinderen die je altijd moet aansporen om aan het werk te gaan
– dingen soms moeilijk kunnen overzien
– moeite hebben met plannen
– zich soms lastig kunnen focussen (behalve als iets hun interesse heeft!)
– raken vaak dingen kwijt
– hebben soms een afkeer van taken waarbij ze zich lang moeten concentreren

 

Kinderen met ADHD hebben daarnaast ook meestal last van het volgende:

– veel bewegen met handen en voeten
– heel impulsief zijn
– moeite hebben om impulsen te onderdrukken
– vaak voor de beurt praten
– vaak opstaan van de stoel
– kan zo ineens gaan bewegen en is vaak ‘in de weer’
– klimt op dingen of rent vaak rond
– heeft moeite om zich te ontspannen
– verstoort wel eens bezigheden van anderen
– praat veel ;)

Je ziet… Deze kinderen verschillen dus enorm!

Kinderen met ADHD worden vaak gezien als ‘druk en lastig’ en kinderen met ADD worden vaak gezien als ‘dromerig en lui’. Dit vind ik zo jammer… En ook onterecht! Daarnaast is het kind MEER dan alleen de ‘beperking’.

 

Deze kinderen:

– zijn ook uitermate creatief en vindingrijk
– zijn doorzetters
– het zijn vaak warme kinderen
– meestal zijn ze heel intuïtief
– hebben prachtige inzichten die anderen niet hebben
– kunnen informatie snel combineren
– kunnen enorm genieten van muziek, kunst of de natuur
– hebben een fantastisch probleemoplossend vermogen
– als ze in hun hyperfocus zitten kunnen ze bergen verzetten
– als je ze weet aan te spreken op hun potentie en hun interesse dan gaan ze vliegen!

Let als ouders op signalen van vermoeidheid, depressie en onzekerheid. Dit komt vaak voor bij deze kinderen.

Mascha Jongman
Kindercounselor bij KinderZorgWinkel

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Commentaar

 1. Hoi hoi bij mij is er add geconstateerd ik lees dat met adhd de mensen veel praten ik ben onrustig binnen maar praat echt veel ben elke dag moe en doe toch mijn dingen omdat ik kinderen heb heb methylfandidaat gehad werd er agressief van uiteindelijk mee gestopt krijg ik antideprissie medicijnen zodat ik wat attenter was voor de mensen om me heen slik ik ook niet meer leef al jaren met moeheid en geleerd gewoon te doen wat ik moet doen en heel mooi geschreven herken mijzelf er echt in

 2. Weer zo’n mooi artikel bedankt hiervoor.
  Onze dochter heeft vermoedelijk add en is hooggevoelig. Wij zijn nu al bij een aantal instanties geweest en ze weten niet wat of ze heeft. Dit komt misschien ook omdat zij zich niet uit bij vteemden.
  Wie weet misschien een goede plek waar wij er achter kunnen komen wat of ze heeft. Dit zou voor school, thuis, vreemde situaties misschien gemakkelijker zijn. Ik lees hier zoveel herkenbaarheid. Alvast erg bedankt.

 3. Ik weet sinds november 2011 dat ik ADD heb..
  En ja het klopt…
  Het enige dat nog ontbreekt is, dat een ADD-er ook enorm gevoelig is voor verslaving (vlucht, onderdrukken prikkels)…
  verder is het helemaal waar! Ik ben dat…..

 4. Signalen van vermoeidheid, depressie en onzekerheid. Zeer treffend omschreven.
  Heeft iemand ervaring met hulpgeving op dit gebied? Mijn dochter van 20 worstelt al jaren met deze drie aspecten. Al veel geprobeerd maar nog steeds niet de juiste hulp kunnen vinden.
  Wie herkent dit en heeft tips?

 5. Ik heb een tweeling waarvan 1 met ADHD en 1 met ADD.
  Ik krijg tranen in m’n ogen als ik dit lees.
  Ik lees zo precies mijn 2 kinderen. Inderdaad de signalen van depressie, vermoeidheid en onzekerheid komen mij bekend voor.
  Hoe fijn is dit om te lezen!
  Inderdaad de complimenten geven doet ze beide zo enorm goed!

 6. Hoi Jochem,

  Wat een mooi artikel en ik herken heel veel bij Gianny.

  Ik wil wel doorgeven dat sinds ik je artikelen heb gelezen van voeding, ik thuis gelijk de voeding heb aangepast en tot mijn verbazing. Gianny heeft dit jaar Top resultaat op school en hij gaat van groep 2 naar groep 4!!!

  Ik wil je wel bedanken voor de tips dat je aan ons ( ouders ) geeft het is zeker fijn verhalen te horen en tips te geven over waar wij op moeten letten!

  Eindelijk zie ik me zoon bloeien in wat wij altijd wist.

  Super Bedankt en groet van een blije moeder!!:)

  Groetjes,

  Nicha

  1. Zeer herkenbaar
   wij zjjn jaren bezig geweest met onze dochter
   andere school geplaatst
   kwam na vele onderzoeken uit op add
   medicatie gekregen voor consentratie
   gaat super goed nu
   goede cijvers op school
   mooie site dank je wel groetjes