Hersenactiviteit bij ADD
Het brein | ADD | ADD en ADHD | ADHD

Het “normale” brein vs het ADD en ADHD brein

ADD en ADHD diagnosticeren

ADD en ADHD en een drukke geest met veel gedachtenADD en ADHD is nog altijd niet te diagnosticeren d.m.v. een meting zoals dat bijvoorbeeld bij een echte ziekte als suikerziekte wel kan. Uiteraard is ADD en ADHD geen ziekte maar er wordt van uit gegaan dat er een ontwikkelingsstoornis in het brein is. Deze diagnose kan eigenlijk alleen gesteld worden aan de hand van de symptomen. Bijvoorbeeld symptomen zoals concentratiegebrek, impulsiviteit, hyperactiviteit, dromerig, druk in het hoofd etc. Ook wordt er gekeken naar je gedrag in het verleden. Dit gaat vaak gepaard met het raadplegen van schoolrapporten en gesprekken met ouders en/of kennissen. Als extra toevoeging kan er gekeken worden naar de breinactiviteit, wat gedaan wordt middels een EEG. Dit word vooral ingezet bij Neurofeedback therapie. Wanneer je uiteindelijk dusdanig aan de symptomen voldoet zoals die in de DSM-V worden beschreven kun je de diagnose ADD of ADHD krijgen.

 

EEG

Zoals ik al eerder schreef kan een EEG de hersenactiviteit van het brein in kaart brengen. Gebleken is dat alle ‘normale’ mensen ongeveer dezelfde hersenactiviteit vertonen. Je moet natuurlijk niet een wakker persoon met een slapend persoon vergelijken maar wanneer je 2 “gezonde” mensen in wakkere staat vergelijkt zul je veel overeenkomsten in hersenactiviteit zien. Hiervan is een database gemaakt en zo is een gemiddelde vastgesteld wat als ‘normale’ hersenactiviteit wordt gezien.

 

Afwijkende hersenactiviteit

Wanneer we nu het brein van iemand met ADD of ADHD via een EEG bekijken zien we over het algemeen afwijkende hersenactiviteit. Dit is niet voldoende om de diagnose ADD of ADHD te kunnen stellen aangezien de gemiddelden zijn verkregen van metingen over een hele groep personen. Over de gehele groep is de hersenactiviteit gemiddeld anders maar pak je er 1 persoon uit dan kan die mogelijk net veel minder afwijkende hersengolven vertonen.  Ook vertonen mensen met depressie, angststoornis, autisme, asperger, OCS etc. afwijkende hersengolven. Zelfs mensen die geen klachten ervaren in het dagelijks leven kunnen soms afwijkende hersensactiviteit vertonen.

Maar we kunnen dus wel stellen dat we over het algemeen dezelfde verschillen in hersenactiviteit zien van mensen met de diagnose ADD of ADHD en mensen die de diagnose niet hebben. Als we deze groepen vergelijken dan blijkt dat de mensen met ADD of ADHD een onderactief brein hebben.

 

Het “normale” brein en het ADD/ADHD brein

Wat zijn nu over het algemeen de verschillen in hersenactiviteit tussen een “normaal brein” en een ADD en ADHD brein? Hierover lees je hieronder meer. De duidelijkste verschillen in hersenactiviteit zitten hem in Theta en bèta hersengolven.

 

Theta hersengolven bij ADD en ADHD

Hersenactiviteit bij ADD

Bij een ADD / ADHD groep wordt voornamelijk een bovengemiddelde hoeveelheid theta hersengolven waargenomen (Hermens et al., 2004; Mann et al., 1992; Chabot and Serfontein, 1996; Clarke et al., 1998, 2001; Lazzaro et al., 1998, 1999) Deze overmatige theta activiteit gaat zoals je eerder hebt gelezen gepaard met (dag)dromen. Je bent dan niet instaat om je te focussen op taken. Je kunt dus ook niet lang ergens je aandacht op houden en hebt last van concentratieproblemen. Dit zijn dus de aandachtstekort problemen die een persoon met ADD of ADHD ervaart.

Of dit een stoornis is kun je over twisten. Een dergelijk persoon zal allerlei klachten ervaren in het dagelijks leven maar alleen bij bepaalde verwachtingen. Wanneer er verwacht wordt van je dat je je moet concentreren en taken op tijd moet afronden en opletten etc. zul je al snel problemen ondervinden met alle gevolgen van dien. Omdat je hier niet aan kunt voldoen kun je al snel onzeker worden maar ook ligt een burn-out op de loer omdat je altijd op je tenen moet lopen om enigszins mee te kunnen draaien. Is zo’n persoon creatief bezig dan is deze overmatige theta activiteit juist een must. Dit stelt je instaat je creativiteit en intuïtie optimaal te benutten en zo kun je een inspiratiebron voor anderen zijn.

 

ADD / ADHD en Bèta activiteit

Daarnaast valt ook op dat mensen met ADD of ADHD soms veel minder snelle bèta hersengolven produceren. Dit noemen we ook wel de hoge bèta golven. De bèta hersengolven zorgen ervoor dat je mentaal goed kunt presteren als het aankomt op focussen bij taken en tijdens het praten en dergelijke activiteiten. Bij een lage hoeveelheid van deze bèta hersengolven zul je problemen ondervinden met het verwerken van informatie. Je zult begrijpen dat dit grote invloed heeft op het dagelijks leven.

Aan de andere kant zijn er ook mensen gebleken waar juist een overmatige snelle bèta activiteit aanwezig is. Dit zijn meestal de HD mensen die enkel last hebben van hyperactiviteit.

 

Hoe kan ik mijn hersengolven positief beïnvloeden?

Gelukkig is er een hoop te doen om in een prettige staat van bewustzijn te komen en hersengolven te produceren die ons optimaal instaat stellen om bijvoorbeeld te leren, te ontspannen, te focussen, te slapen etc. Ook is het natuurlijk fijn om hersengolven te produceren die ons prettig doen voelen en te ontspannen. Dit zijn voornamelijk de Alpha hersengolven. We zijn dus niet altijd maar overgeleverd aan onze omgeving en wat die van ons vraagt. Meer informatie over alle hersengolven lees je hier.

Wil je graag weten wat je als ADD’er, ADHD’er of HSP’er zelf kunt doen om je brein snel en simpel in een optimale staat te krijgen zodat je je beter kunt concentreren en je prettiger en meer ontspannen kunt voelen? Of bijvoorbeeld om makkelijker in slaap te vallen? Lees dan zeker over Binaural Beats. Alles over deze Binaural Beats en om deze tonen zelf te luisteren om je brein in de gewenste gemoedstoestand te brengen lees je via onderstaande link:

>  Hoe Binaural Beats je ontspannen en lekker doen voelen!

 

 

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 Commentaar

 1. Het valt me op dat er jammer genoeg over het algemeen véél wordt gesproken over de negatieve punten van ADD.
  Vergeet niet dat ADD ook positieve punten heeft!

  1. Hoi Frank,
   Positieve kanten aan AD(H)D zijn er natuurlijk volop. Kijk eens hier voor een rijtje met positieve kenmerken van ADD en hier voor 10 voordelen van ADD en ADHD :)
   Lees ook zeker eens dit inspirerende verhaal van John Loporto over de adelaar als metafoor voor mensen met ADD en ADHD.
   In het verleden schreef ik dit artikel over AD(H)D in de maatschappij waar ik ook in ga op de positieve kanten van ADD en ADHD.
   Genoeg leesvoer even zo? ;)
   Groet Jochem

 2. Mijn gedachten over ADD, de diagnose die ik een aantal jaren geleden kreeg is de afgelopen weken sterk veranderd.. ADD heeft mijn leven tot een hel gemaakt in een maatschappij waarin geen ruimte was voor wie ik ben.
  Verwachtingspatronen waar ik met geen mogelijkheid aan kon voldoen hebben me tot de grond toe afgebroken. De diagnose ADD gaf me een reden waarom, en dat heeft me een poosje geholpen.. Begrip voor waarom ik niet kon wat anderen, schijbaar moeiteloos, wel konden. Toch bleef ADD mijn zwakte waar ik maar mee moest leren leven..
  Medicatie en begeleiding is me aangeboden na de diagnose maar de begeleiding kwam niet en als echte ADD-er ben ik er ook zelf niet achteraan gegaan.. Het traject van behandeling en medicatie is aan mij dus godzijdank (zeg ik nu) voorbij gegaan.
  Mijn keerpunt:
  3 weken geleden heb ik een workshop gedaan waarbij mijn hart, dat zo lang gesloten is geweest, open is gegaan..
  En daar zit hem de grote verandering in van hoe ik nu naar ADD kijk..
  Door mijn hart te openen werkt mijn ADD brein niet meer op zichzelf maar in dienst van mijn hart, ontvang ik informatie op een heel andere manier en kan die ook doorgeven.
  Na al die jaren (42) van worstelen snap ik nu waar ik dit brein voor nodig heb en is het mijn grootste kracht!

  Ik hoop dat ik met mijn verhaal mensen kan inspireren om te stoppen met je aanpassen, je te laten verdoven door medicatie om maar mee te kunnen draaien in deze maatschappij en op zoek te gaan naar jouw eigen waarheid.. Ontdek de kracht van jouw brein door je hart te volgen en te gaan staan voor wie je werkelijk bent want je bent precies zoals je hoort te zijn!! 💚

  Mirjam

  1. Als toevoeging wil ik nog graag even kwijt dat ik niet tegen begeleiding of medicatie ben als dat is wat iemand nodig heeft op een bepaald moment want ik weet als als geen ander hoe moeilijk het kan zijn, alleen was het niet mijn pad om te bewandelen.
   Mijn stukje is meer bedoeld om mensen uit te nodigen om op zoek te gaan naar hun (harte-)kracht want, ADD in mijn geval, heb ik niet voor niets!

  2. Hoi Mirjam,

   Vergeet niet dat je zo veel meer bent dan alleen je diagnose, het zegt alleen iets over de dingen die je lastig vindt of moeilijk. Je bent zoveel meer dan je diagnose. Je bent een zus een dochter een…vul maar in.
   Uiteindelijk zegt de diagnose niet zo heel veel, het gaat er om hoe je je leven zo inricht dat je weinig tot geen last hebt van de dingen die je moeilijk vindt.
   Ik mag mee praten, heb zelf ASS en met een segmentje ADD. ;)

   Groetjes Jeffrey ( van het drum making weekend)

   1. Hey Jeff! Wat tof dat je hier reageert!!
    En dank je wel dat ik nu mijn boodschap hier nog verder kan uitleggen.. Het is namelijk zo dat ik door volledig mijn hart te openen en echt te zijn wie ik ben, geen symptomen meer heb!
    Mijn brein ontvangt nu informatie via mijn hart.. En met die informatie kan ik anderen helpen omdat ik nu voel wat er op energie niveau speelt en dat kan vertalen zodat mensen er iet mee kunnen.. Dat geeft mijn hoofd dus het werk waar het voor bedoeld is.. En met dat dat gebeurde waren de ADD symptomen verdwenen! Ik ben nu ipv dromerig, laks, altijd te laat, chaotisch enz. Aanwezig, stipt, doortastend en georganiseerd. Ik heb er dus niet mee leren leven maar deze diagnose is letterlijk mijn kracht!

    Liefs Mirjam

 3. Goedendag Jochem,

  Voor nederlands moet ik een uiteenzetting schrijven over adhd. zou ik u stukje tekst mogen gebruiken als bron voor informatie?

  Vriendelijke groeten Bram Mulders