Hoog sensitief persoon (HSP) Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?


HSP, ofwel hooggevoeligheid

Hoog sensitief persoon (HSP) en hooggevoeligheid

Wat is hoog sensitiviteit en wat zijn dan die kenmerken van HSP?

Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Bij wie komt dit voor, hoe vaak komt HSP voor en wat zijn nu typische HSP kenmerken? Hieronder lees je er meer over.

Om te beginnen is HSP een Engelse afkorting van “High Sensitive Person”, ook wel High Sensitive Personality genoemd. In het Nederlands zeggen we “hoog sensitief persoon”, wat neer komt op hooggevoeligheid. Een begrip dat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Aron veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij de wereld op een andere manier ervaren.

Door Elaine Aron bleek dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe maar ook interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Gevolg is dat een hoog sensitief persoon gemakkelijk overprikkeld kan worden door zijn omgeving. Bijvoorbeeld drukte in de zin van harde muziek, grote groepen mensen, veel af te ronden taken etc.

Deze hooggevoeligheid zorgt er op zijn beurt voor dat een hoog sensitief persoon, ook wel hoog gevoelig persoon genoemd, zich zal terug trekken om de “batterij” weer op te laden om zo weer innerlijke rust te kunnen ervaren.

 

Een hoog sensitief persoon en zijn omgeving

Een HSP’er, hoog sensitief persoon, neemt veel meer waar uit zijn omgeving. Kleine details in de omgeving worden eerder opgemerkt en ook de psychologische toestand van anderen om zich heen worden sterk ervaren. Ook geuren en smaken worden sterk ervaren. Dit komt omdat het brein i.c.m. het zenuwstelsel op een andere manier de prikkels filtert.

Zo kan het voorkomen dat een hoog gevoelig persoon soms ineens een wisselende stemming ervaart. Dit kan in veel gevallen komen door de psychische toestand van één of meerdere mensen om hem heen. Een hoog sensitief persoon ervaart namelijk direct welke stemming er in een ander omgaat. Dit is een bekend kenmerk van HSP. In veel gevallen heeft deze stemming van een ander direct gevolg op de stemming van hem zelf. Hierdoor kan de hooggevoelige persoon deze stemming  snel zelf gaan ervaren en dat gaat vaak volledig onbewust. Dit kan erg verwarrend zijn voor een hoog sensitief persoon. Hij of zij zal zich dan ook vaak afvragen waarom dit gevoel ineens de overhand neemt. Niet wetende dat deze emoties afkomstig zijn van een ander en onbewust worden overgenomen.

Dit werkt bijvoorbeeld ook zo met medicatie en overgevoeligheid voor voedsel. Een hoog sensitief persoon zal veel eerder kleine veranderingen bij zichzelf ervaren. Dit kan erg verwarrend zijn en vaak zelfs voor angst zorgen de controle te verliezen.

Hooggevoelige mensen hebben ook in veel gevallen meer last van allergieën. Ook dit zijn reacties van het zenuwstelsel die overmatig reageert.

 

HSP kenmerken, wat voel je als je hooggevoelig bent?

Zoals je nu gelezen hebt brengt HSP verschillende eigenschappen met zich mee. De bekendste HSP kenmerken bij hoog sensitiviteit staan hieronder in een rijtje:

Bekende HSP kenmerken

 • Een intensievere en gedetailleerdere waarneming (horen, zien, ruiken, proeven, voelen)
  HSP kenmerken bij een hoog sensitief persoon

  HSP kenmerken bij hooggevoeligheid

 • Sterk vermogen sferen en stemmingen van anderen aan te voelen
 • Ervaart zowel de stemmingen van anderen als die van zichzelf heel sterk
 • Hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat voor conflicten kan zorgen
 • Een rijkelijke innerlijke beleving van de wereld wat samengaat met dromen en fantaseren
 • Meer dan gemiddeld onder de indruk van kunst en muziek
 • Pas waarde ergens aan kunnen hechten wanneer er een gevoel aan te pas komt
 • Een sterkere verbinding met de natuur
 • Willen anderen graag helpen en bijstaan
 • Over het algemeen perfectionistisch van aard
 • Een goed inlevingsvermogen
 • Hebben een zeer goed ontwikkelde intuïtie
 • Lijken over een 6de zintuig te beschikken
 • Diepzinnig en creatief
 • Denken in beelden (plaatjes)

HSP kenmerken kunnen bij veel HSP’ers nogal eens voor klachten zorgen. De bekendste van deze klachten en symptomen als gevolg van hooggevoeligheid staan hieronder opgesomd.

 

Klachten door HSP

 • hoog sensitief persoon en stressMoeite met het vinden van ritme in het leven
 • Moeite met plannen en krijgen van structuur
 • Vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf
 • Veel tijd nodig om indrukken te verwerken en weer tot zichzelf te komen (overprikkeld)
 • Kan zich snel ergens zorgen over maken en is snel overstuur
 • Sneller last van klachten als stress, spanningen, angsten en vermoeidheid
 • Ervaren vaker fysieke klachten als maag en darm klachten, hoofdpijn en allergieën
 • Eerder kast van pijn
 • Moeite met veranderingen in het leven
 • En een hoog sensitief persoon is vaak erg kieskeurig

 

HSP een stoornis of een karaktereigenschap?

Door die klachten zou je bijna denken dat HSP een stoornis is, maar dat is absoluut niet waar. Hooggevoeligheid is namelijk puur een natuurlijke eigenschap van de persoon. Er is zelfs onderzocht dat bij 20% van de bevolking in meer of mindere mate HSP kenmerken voorkomen. Zowel bij mannen, vrouwen, kinderen als volwassenen en zelfs bij dieren is gebleken dat hoog sensitiviteit voorkomt!

Hooggevoeligheid bij hoog sensitieve mensenMisschien lijkt de beschrijving van HSP soms negatief maar het tegendeel is waar. Een hoog sensitief persoon is eigenlijk heel speciaal. Deze mensen hebben hun eigen kijk op dingen en zijn vaak zeer creatief en kunnen met oplossingen komen waar een ander nooit aan zou denken. Ze lijken dan ook over een 6de zintuig te beschikken, maar kunnen niet vertellen waarom ze iets weten. Iets verteld hen gewoon hoe het is. Je zult HSP’ers ook vaak horen zeggen, “ik voel gewoon dat het zo is”. Hoog sensitieve mensen hebben over het algemeen ook een zeer goed ontwikkelde intuïtie.

Helaas is het zo dat hooggevoeligheid zich makkelijk tot een stoornis kan uiten in onze huidige maatschappij waarin stress toch wel 1 van de meest voorkomende ziektebeelden is. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin alles snel moet en we gebombardeerd worden met prikkels. Je zult begrijpen dat HSP dan ook als een stoornis voor de persoon zelf ervaren kan worden. Dit wordt immers door de omgeving keer op keer bevestigd. De hooggevoelige eigenschappen worden tegenwoordig eigenlijk niet meer gewaardeerd. Ondanks dat het zulke mooie eigenschappen zijn leven we helaas niet meer in een maatschappij die gebruik maakt van deze eigenschappen. Een hoog sensitief persoon zal dan ook vaak niet met beide benen “geaard” op de grond staan. Ze zijn veel in het hoofd bezig en voelen zich soms naast de werkelijkheid zweven. Alsof ze niet meer helemaal in het “hier en nu” leven.

 

Hulp bij HSP

Voluit leven met hooggevoeligheid (HSP)

Wanneer je veel last ervaart van je hoog sensitiviteit zou je echt eens deze online training moeten volgen. De resultaten die HSP’ers hiermee behalen zijn veelal indrukwekkend te noemen. Kijk hier voor meer informatie…

Hoog sensitiviteit is een mooie eigenschap waar je veel aan kunt hebben. Voor veel mensen zorgt het er helaas voor dat ze dag in dag uit overprikkeld raken, zich moe en onbegrepen voelen en hun draai maar niet kunnen vinden in de maatschappij. De hoge gevoeligheid voor al deze indrukken van buitenaf kan enorm veel energie van je vragen. Zeker wanneer je niet weet hoe je hier mee om kunt gaan. Het zal je daarom erg goed doen wanneer je leert om te gaan met je hoog sensitieve eigenschappen. Zo sta je sterker in deze snelle en stressvolle levensstijl van tegenwoordig en hou je grip op je eigen leven, zonder dat je steeds overprikkeld raakt, je leeggezogen voelt, vastloopt en verstrikt raakt in gepieker.

Als tip kan ik je geven om eens te kijken naar deze, speciaal voor HSP’ers gemaakte, 21 daagse online cursus ‘Voluit Leven met Hooggevoeligheid‘. Dit is een allesomvattende cursus om te leren omgaan met je hooggevoeligheid en van je HSP eigenschappen je kracht te maken. HSP kan iets heel moois en bijzonders zijn maar je moet wel de tools in handen hebben om dat te realiseren. In de cursus leer je wat het is om een HSP’er te zijn en je veranderd de manier hoe je met je emoties omgaat en hoe je jezelf en je plaats in deze wereld ziet. Wat ook erg leuk is, is dat je daarnaast toegang krijgt tot een afgeschermde Facebookgroep waar je in contact kunt komen met andere mensen met HSP. Hier blijken veel HSP’ers behoefte aan te hebben en steun uit te halen.

Marian Palsgraaf is de maker van de cursus. Zij is zelf hooggevoelig en kan je als geen ander helpen om sterker en gelukkiger in het leven te staan en je HSP kenmerken ten volste te benutten. Ze leert je omgaan met je hoog sensitieve eigenschappen waardoor je je een stuk sterker, gelukkiger en energieker zult gaan voelen. Het doel is dat jij het leven kunt leven dat je graag wilt. Al heel veel hoog sensitieve mensen gebruiken Marians hulp en hebben er een beter leven door gekregen. Via onderstaande link lees je meer over haar splinternieuwe online cursus. Je kunt daar ook ervaringen lezen van eerdere deelnemers en je kunt jezelf aanmelden om direct te beginnen.

> Meer informatie over deze waardevolle HSP cursus

 

Sterker staan met je kenmerken van HSP

Heb je erg last van je hoog sensitieve eigenschappen en wil je dat graag veranderen? Of ben je nog in een zoektocht of je wel hoog sensitief bent? Marian helpt je van jouw hooggevoeligheid je kracht te maken zodat je meer energie hebt en je minder snel leeggezogen en overprikkeld voelt. Bekijk daarvoor haar online training Voluit leven met hooggevoeligheid. Zij heeft al heel veel hoog sensitieve mensen geholpen.

 

Filmpjes over HSP

Wat is HSP en wat zijn bekende HSP kenmerken?

 

In onderstaand filmpje legt Elaine Aron in haar woorden uit wat HSP is:

 

Het hoog sensitieve kind (HSK)

 

Sterker staan met je kenmerken van HSP

Heb je erg last van je hoog sensitieve eigenschappen en wil je dat graag veranderen? Of ben je nog in een zoektocht of je wel hoog sensitief bent? Marian helpt je van jouw hooggevoeligheid je kracht te maken zodat je meer energie hebt en je minder snel leeggezogen en overprikkeld voelt. Bekijk daarvoor haar online training Voluit leven met hooggevoeligheid. Zij heeft al heel veel hoog sensitieve mensen geholpen.

Ik kan je ook aanraden eens te lezen over het 100% natuurlijke product LTO3. Dit product gebruiken steeds meer mensen om rust te ervaren. LTO3 blijkt erg goed te helpen bij overprikkeling, onrust, stress, concentratiegebrek, mistig in het hoofd voelen, spanningen en dergelijke klachten. Onderstaande link laat je er meer over lezen. Voor LTO3 ervaringen kun je hier kijken.

> Uitgebreide informatie over LTO3 en antwoorden op vragen

Je kunt ook eens kijken in het aanbod van boeken over HSP. Je vindt hier een boek over HSP in zijn algemeenheid maar ook een boek met specifieke informatie over HSK (hoog sensitieve kinderen). Ook vind je er een boek voor het omgaan met HSP en de liefde en speciaal een boek voor hoog sensitieve jongeren. Je vindt de boeken via onderstaande link:

> Zelfhulpboeken HSP

 

Hooggevoeligheid is mooi!

Vergeet nooit dat een hoog sensitief persoon over hele mooie eigenschappen beschikt waar je trots op kunt zijn! Dat HSP kenmerken voor klachten kunnen zorgen wil niet zeggen dat je een minder mooi mens bent. Ik denk juist dat het je mooier maakt!

Geloof in jezelf en wat vooral erg belangrijk is, accepteer jezelf! Onthoud maar dat je je nooit hoeft te verantwoorden aan een ander. Je bent goed zoals je bent, het is menselijk. Bedenk maat dat de ‘normale’ mensen vaak nog veel kunnen leren van hoog sensitieve mensen! :)


Meer interessante artikelen:

34 gedachten over “Hoog sensitief persoon (HSP) Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?

 1. Tobbertje

  Ik heb al verschillende diagnoses gekregen, zoals angststoornis, ptss en cvs/me. Heb veel artsen, psychologen en psychiaters gezien in mijn leven. Volgens de psychiater zal ik de rest van mijn leven antidepressiva moeten slikken. Volgens hem is mijn amygdala (deel vd hersenen) overactief, waardoor ik angst ervaar.
  Mijn klachten komen echter ook overeen met de kenmerken van hsp. ik ben overgevoelig voor prikkels en voortdurend gespannen en benauwd. Zou ik hsp kunnen hebben? Ik herken mij namelijk in alle kenmerken. Hoe kom ik daarachter?

  1. Jochem (Beheerder) Bericht auteur

   Hoi Tobbertje :)

   Ik heb ook (sociale) angststoornis gehad en al sinds 5 jaar cvs/me. Ik heb periodes dat het slechter gaat dan andere maar nu heb ik mijn leven aardig op de rit.

   De amygdala is een onderdeel in de hersenen die verantwoordelijk is voor de stressrespons. Bij mensen met cvs/me blijkt deze chronisch geactiveerd te zijn. (Getraumatiseerd) Eigenlijk worden er dus continue stresshormonen aangemaakt waardoor het lichaam helemaal uitgeput en uit balans raakt. Deze staat zorgt er ook voor dat heling niet goed plaatsvind waardoor er ook veel toxische stoffen in het lichaam ophopen en waardoor je niet meer uitrust van slaap en ga zo maar door. Ons sympathische zenuwstelsel staat hierdoor voortdurend geactiveerd. In deze staat zijn we paraat om te vechten of vluchten. Dus strakke spieren en hogere ademhaling en ga zo maar door. Ons parasympathische zenuwstelsel wordt niet meer geactiveerd. Die laatste zorgt juist voor rust en heling en een gevoel van kalmte en dat toxische stoffen worden afgevoerd.

   Ik kan je aanraden eens te zoeken op de ‘amygdala retraining van Ashok Gupta’. Ik heb dit zelf ook gedaan en het helpt goed. Je leert dan hoe je je amygdala weer kunt trainen om rustiger te worden. Stapje bij stapje wordt je lichaam weer rustiger en gaat langzaam de stressrespons uit en je parasympatische zenuwstelsel geactiveerd worden. Kijk maar eens op google en youtube naar zijn filmpjes. Trouwens, mediteren werkt hier ook heel goed voor. Artsen zeggen altijd dat medicatie de enige oplossing is maar dat komt omdat zij alleen aan symptoombestrijding doen. Heling komt vanuit jezelf en je kunt echt beter worden van al je kwalen. Maar het kost wel wat tijd en doorzettingsvermogen!

   Persoonlijk denk ik dat hsp hier ook mee te maken heeft. Het zenuwstelsel is voortdurend meer alert waardoor het sneller overprikkeld raakt en waardoor je sneller last hebt van stress. Bij hsp is de amygdala alleen nog niet getraumatiseerd. Bij cvs/me komt er eigenlijk nooit meer rust terug omdat we in een cirkel zijn beland waardoor de amygdala niet meer uit die stress-stand komt. Ook niet wanneer je rust neemt of een nacht lang slaapt. Gupta kan je hier aller over uitleggen in zijn filmpjes. Het is wel in het Engels.

   Mijn basis advies is eigenlijk ook om groene smoothies te gaan drinken. Je krijgt dan elke dag zoveel vitamines, mineralen en anti-oxidanten binnen die wij echt hard nodig hebben. Ze werken namelijk mee in alle belangrijke processen in je lichaam en staan gewoon aan de basis van een lichaam dat wil genezen.
   Een lichaam in stress verbruikt deze belangrijke voedingsstoffen als sneeuw voor de zon. Aanvullen dus die voedingsstoffen en dat kan niet makkelijker en lekkerder dan met groene smoothies. Wees niet bang, ze zijn namelijk niet alleen maar gezond maar ook super lekker ;) Je leest er hier meer over.

   Als je elke dag een groene smoothie gaat drinken en de amygdala retraining toepast en het liefst ook dagelijks een meditatie doet dan zal je snel echt vooruit boeken!

   Hoop dat je hier wat mee kan.

   Groet Jochem.

 2. Madelief

  Onze zoon gebruikt sinds enkele dagen LTO3 alleen zijn klachten zijn veel heftiger en las nu dat door gebruik van LTO3 de klachten bij hoog sensitieve kinderen kunnen verergeren is dit een bekende bijwerking?En binnen wat voor termijn moet het een positieve effect krijgen?

  1. Jochem (Beheerder) Bericht auteur

   Hoi Madelief,
   Dat klopt, je ziet soms bij voornamelijk hoog sensitieve kinderen dat klachten in het begin erger worden. Hoog sensitieve kinderen reageren op alles stukken gevoeliger en soms is dat ook het geval bij lto3. Meestal gaat dit snel over waarna vervolgens de werking als prettig wordt ervaren en zonder bijwerkingen. Geef dat wel wat tijd. Soms kan het wat langer duren dan slechts een paar dagen. Maar het zal ook geen weken zijn.
   Sterkte ermee en laat nog eens horen hoe het gaat :)
   Groetjes, Jochem.

 3. ditsie

  Hoi Jochem heb je voor mij recept om zo groene smoorde te maken en kan je deze mailen. Ik weeT sinds kort dat ik hsp ben. Maar heb me twijfels kenmerken komen overheen maar heb in me verleden wel trauma te verwerken gehad in me jeugd. Maar is hsp te testen of helemaal niet? Gr ditsie

 4. Saskia Jalving

  Hallo Jochem,

  Ik ben ook wel benieuwd of ik hsp ben. Als ik zo de kenmerken lees, dan zie ik veel herkenning, maar mijn man zegt dat het niet zo is.

  Zo kan ik totaal niet tegen onrecht. Als het niet gaat op m’n werk zoals normaal, dan springen de tranen in m’n ogen. Als ik een overlijdensadvertentie betreffende een jong persoon lees, dan moet ik gauw verder kijken, anders moet ik huilen. Ook heb ik zo’n 3 jaar terug een burn-Out gehad. Ik kan niet tegen fel licht en tegen drukte. Ik heb een spastische darm, hooikoorts en vaak (spannings)hoofdpijn. Ik pieker ook heel veel, ben besluiteloos en perfectionist…

  1. Jochem (Beheerder) Bericht auteur

   Hoi Linda,
   HSP is niet erkend als zijnde een psychiatrische stoornis zodt het in de DSM voorkomt. Zodoende wordt het naar mijn weten dan ook niet gediagnostisceerd door psychologen of psychiaters. De meeste mensen noemen zich hooggevoelig of HSP’er als zij zich grotendeels in de kenmerken van HSP kunnen vinden. Je kunt natuurlijk wel een prive praktijk bezoeken die je kunt coachen in je HSP. Marian Palsgraaf geeft daar online een hele goeie cursus voor. Die vind je hier. Maar je kunt ook bij praktijken thuis terecht voor coaching en hulp.
   Groet Jochem

 5. Robin

  Hey, ik herken me in zo goed als alle klachten en ik weet niet wat ik hier mee moet doen! Ik heb heel erg last van dat ik dingen uit het verleden niet los kan laten. Bijvoorbeeld leuke herinneringen met mijn familie en dan vooral mijn vader. Ook hecht ik me aan de domste spullen die je maar kan bedenken en dan kan ik soms ineens in tranen uitbarsten en word ik heel erg depressief. Zo kreeg ik op de een of andere manier net ook tranen in mijn ogen tijdens het schrijven van dit bericht.

  Robin ~ 14 jaar

 6. Angelina

  Hallo,

  Ik had nog nooit van HSP gehoord maar werd nieuwsgierig toen ik pakkende teksten las gerelateerd aan HSP. Mijn hele leven heb ik al het gevoel dat ik anders ben dan de gemiddelde mens. En ik heb hier last van. Last van, in de zin, dat ik mij onbegrepen voel. Ik ben voortdurend op zoek naar balans in mijn leven, zowel in mijn werk als in mijn privé leven. Ik heb last van alle klachten zoals hierboven beschreven. Het is een dagtaak om deze klachten te onderdrukken voor de buitenwereld, gelukkig kan en mag ik mijzelf zijn bij mijn man. Maar dat neemt niet weg dat ik dan last heb van alle klachten en het voor mijn man niet altijd een pretje is. Ik leef elke dag met een onbehaaglijke kriebel in mijn buik, ben vrijwel altijd moe, heb angsten die andere niet begrijpen, ben zo onzeker als de pest, durf geen nieuwe uitdagingen aan te gaan, kan me nauwelijks concentreren met geluiden om me heen, muziek maakt heel veel los bij mij, ik heb meer tijd nodig om te reageren op situaties (moet eerst alles laten binnenkomen, verwerken en kan dan pas gepast reageren) kortom….ik ervaar dit alles als niet zo prettig (zacht uitgedrukt).
  Ik heb eigenlijk geen vraag. Ik ben juist dankbaar bij het lezen van deze informatie. Het geeft mij moed.
  Dank u wel!

 7. Laura

  Ik vind overal veel informatie over en voor mensen die HSP zijn, maar is er ook een informatie bron voor mensen die een relatie hebben met een HSP’er?
  Ik ben nml in een relatie met een HSP’er en ik kan er wel boeken over lezen, maar dan weet ik nog niet hoe ik het beste kan omgaan met iemand die HSP’er is, of soort van handvaten, tools hoe ik het beste ermee om kan gaan
  Ik heb zelf maar een hele lichte vorm van HS, maar mijn partner behoorlijk zwaarder (niet de zwaarste hoor), en ik wil graag weten hoe ik hier mee om moet gaan,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *