Hoog sensitief persoon (HSP) Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?

HSP, ofwel hooggevoeligheid

Hoog sensitief persoon (HSP) en hooggevoeligheid

Wat is hoog sensitiviteit en wat zijn dan die kenmerken van HSP?

Het begrip HSP (hoog sensitief persoon), of hoog sensitieve persoonlijkheid hoor je tegenwoordig steeds vaker vallen, maar wat houdt dit nu precies in? Bij wie komt dit voor, hoe vaak komt HSP voor en wat zijn nu typische HSP kenmerken? Hieronder lees je er meer over.

Om te beginnen is HSP een Engelse afkorting van “High Sensitive Person”, ook wel High Sensitive Personality genoemd. In het Nederlands zeggen we “hoog sensitief persoon”, wat neer komt op hooggevoeligheid. Een begrip dat sinds 1992 bekendheid kreeg door de Amerikaanse psychotherapeute Elaine Aron. Aron veronderstelde dat een groot deel van de bevolking een andere werking van het zenuwstelsel en het brein heeft waardoor zij de wereld op een andere manier ervaren.

Door Elaine Aron bleek dat er mensen zijn die prikkels op een andere manier verwerken waardoor zij externe maar ook interne signalen sneller opmerken en sterker ervaren. Gevolg is dat een hoog sensitief persoon gemakkelijk overprikkeld kan worden door zijn omgeving. Bijvoorbeeld drukte in de zin van harde muziek, grote groepen mensen, veel af te ronden taken etc.

Deze hooggevoeligheid zorgt er op zijn beurt voor dat een hoog sensitief persoon, ook wel hoog gevoelig persoon genoemd, zich zal terug trekken om de “batterij” weer op te laden om zo weer innerlijke rust te kunnen ervaren.

 

Een hoog sensitief persoon en zijn omgeving

Een HSP’er, hoog sensitief persoon, neemt veel meer waar uit zijn omgeving. Kleine details in de omgeving worden eerder opgemerkt en ook de psychologische toestand van anderen om zich heen worden sterk ervaren. Ook geuren en smaken worden sterk ervaren. Dit komt omdat het brein i.c.m. het zenuwstelsel op een andere manier de prikkels filtert.

Zo kan het voorkomen dat een hoog gevoelig persoon soms ineens een wisselende stemming ervaart. Dit kan in veel gevallen komen door de psychische toestand van één of meerdere mensen om hem heen. Een hoog sensitief persoon ervaart namelijk direct welke stemming er in een ander omgaat. Dit is een bekend kenmerk van HSP. In veel gevallen heeft deze stemming van een ander direct gevolg op de stemming van hem zelf. Hierdoor kan de hooggevoelige persoon deze stemming  snel zelf gaan ervaren en dat gaat vaak volledig onbewust. Dit kan erg verwarrend zijn voor een hoog sensitief persoon. Hij of zij zal zich dan ook vaak afvragen waarom dit gevoel ineens de overhand neemt. Niet wetende dat deze emoties afkomstig zijn van een ander en onbewust worden overgenomen.

Dit werkt bijvoorbeeld ook zo met medicatie en overgevoeligheid voor voedsel. Een hoog sensitief persoon zal veel eerder kleine veranderingen bij zichzelf ervaren. Dit kan erg verwarrend zijn en vaak zelfs voor angst zorgen de controle te verliezen.

Hooggevoelige mensen hebben ook in veel gevallen meer last van allergieën. Ook dit zijn reacties van het zenuwstelsel die overmatig reageert.

 

HSP kenmerken, wat voel je als je hooggevoelig bent?

Zoals je nu gelezen hebt brengt HSP verschillende eigenschappen met zich mee. De bekendste HSP kenmerken bij hoog sensitiviteit staan hieronder in een rijtje:

Bekende HSP kenmerken

 • Een intensievere en gedetailleerdere waarneming (horen, zien, ruiken, proeven, voelen)
  HSP kenmerken bij een hoog sensitief persoon

  HSP kenmerken bij hooggevoeligheid

 • Sterk vermogen sferen en stemmingen van anderen aan te voelen
 • Ervaart zowel de stemmingen van anderen als die van zichzelf heel sterk
 • Hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat voor conflicten kan zorgen
 • Een rijkelijke innerlijke beleving van de wereld wat samengaat met dromen en fantaseren
 • Meer dan gemiddeld onder de indruk van kunst en muziek
 • Pas waarde ergens aan kunnen hechten wanneer er een gevoel aan te pas komt
 • Een sterkere verbinding met de natuur
 • Willen anderen graag helpen en bijstaan
 • Over het algemeen perfectionistisch van aard
 • Een goed inlevingsvermogen
 • Hebben een zeer goed ontwikkelde intuïtie
 • Lijken over een 6de zintuig te beschikken
 • Diepzinnig en creatief
 • Denken in beelden (plaatjes)

HSP kenmerken kunnen bij veel HSP’ers nogal eens voor klachten zorgen. De bekendste van deze klachten en symptomen als gevolg van hooggevoeligheid staan hieronder opgesomd.

 

Klachten door HSP

 • hoog sensitief persoon en stressMoeite met het vinden van ritme in het leven
 • Moeite met plannen en krijgen van structuur
 • Vaak een gevoel van onrust door prikkels van buitenaf
 • Veel tijd nodig om indrukken te verwerken en weer tot zichzelf te komen (overprikkeld)
 • Kan zich snel ergens zorgen over maken en is snel overstuur
 • Ervaren sneller klachten als stress, spanningen, angsten en vermoeidheid
 • Ervaren vaker fysieke klachten als maag en darm klachten, hoofdpijn en allergieën
 • Ervaren pijn sterker
 • Moeite met veranderingen in het leven
 • En een hoog sensitief persoon is vaak erg kieskeurig

 

HSP een stoornis of een karaktereigenschap?

Door die klachten zou je bijna denken dat HSP een stoornis is, maar dat is absoluut niet waar. Hooggevoeligheid is namelijk puur een natuurlijke eigenschap van de persoon. Er is zelfs onderzocht dat bij 20% van de bevolking in meer of mindere mate HSP kenmerken voorkomen. Zowel bij mannen, vrouwen, kinderen als volwassenen en zelfs bij dieren is gebleken dat hoog sensitiviteit voorkomt!

Hooggevoeligheid bij hoog sensitieve mensenMisschien lijkt de beschrijving van HSP soms negatief maar het tegendeel is waar. Een hoog sensitief persoon is eigenlijk heel speciaal. Deze mensen hebben hun eigen kijk op dingen en zijn vaak zeer creatief en kunnen met oplossingen komen waar een ander nooit aan zou denken. Ze lijken dan ook over een 6de zintuig te beschikken. Ze kunnen niet vertellen waarom ze iets weten maar iets verteld hen gewoon waarom het is zoals het is. Ze zullen dan ook vaak zeggen, “ik voel gewoon dat het zo is”. Hoog sensitieve mensen hebben over het algemeen ook een zeer goed ontwikkelde intuïtie.

Helaas is het zo dat hooggevoeligheid zich makkelijk tot een stoornis kan uiten in onze huidige maatschappij waarin stress toch wel 1 van de meest voorkomende ziektebeelden is. We leven nu eenmaal in een maatschappij waarin alles snel moet en we gebombardeerd worden met prikkels. Je zult begrijpen dat HSP dan ook als een stoornis voor de persoon zelf ervaren kan worden. Dit wordt immers door de omgeving keer op keer bevestigd. De hooggevoelige eigenschappen worden tegenwoordig eigenlijk niet meer gewaardeerd. Ondanks dat het zulke mooie eigenschappen zijn leven we helaas niet meer in een maatschappij die gebruik maakt van deze eigenschappen. Een hoog sensitief persoon zal dan ook vaak niet met beide benen “geaard” op de grond staan. Ze zijn veel in het hoofd bezig en voelen zich soms naast de werkelijkheid zweven. Alsof ze niet meer helemaal in het “hier en nu” leven.

 

Hulp bij HSP

Voluit leven met hooggevoeligheid (HSP)

Wanneer je veel last ervaart van je hoog sensitiviteit zou je echt eens deze online training moeten volgen. De resultaten die HSP’ers hiermee behalen zijn veelal erg positief. 15 februari 2016 gaat de cursus weer van start. Kijk hier voor meer informatie….

Hoog sensitiviteit is een mooie eigenschap waar je veel aan kunt hebben. Voor veel mensen zorgt het er helaas voor dat ze dag in dag uit overprikkeld raken, zich moe en onbegrepen voelen en hun draai maar niet kunnen vinden in de maatschappij. De hoge gevoeligheid voor al deze indrukken van buitenaf kan enorm veel energie van je vragen wanneer je niet weet hoe je hier mee om kunt gaan. Het zal je daarom erg goed doen wanneer je leert om te gaan met je hoog sensitieve eigenschappen. Zo sta je sterker in deze snelle en stressvolle levensstijl van tegenwoordig en hou je grip op je eigen leven, zonder dat je steeds overprikkeld raakt, je leeggezogen voelt, vastloopt en verstrikt raakt in gepieker.

Als tip kan ik je geven om eens te kijken naar het 21 daagse online programma ‘Voluit Leven met Hooggevoeligheid‘ die 15 februari 2016 weer van start gaat. Dit is een allesomvattende cursus om te leren omgaan met je hooggevoeligheid en van je HSP eigenschappen je kracht te maken. HSP kan iets heel moois en bijzonders zijn maar je moet wel de tools in handen hebben om dat te realiseren. In de cursus leer je wat het is om een HSP’er te zijn en je veranderd de manier hoe je met je emoties omgaat en hoe je jezelf en je plaats in deze wereld ziet. Wat ook erg leuk is, is dat je daarnaast ook toegang krijgt tot een afgeschermde Facebookgroep waar je in contact kunt komen met andere mensen met HSP. Hier blijken veel HSP’ers behoefte aan te hebben en steun uit te halen.

Marian Palsgraaf is de maker van de cursus. Zij is zelf hooggevoelig en kan je als geen ander helpen om sterker en gelukkiger in het leven te staan en je HSP kenmerken ten volste te benutten. Ze leert je omgaan met je hoog sensitieve eigenschappen waardoor je je een stuk sterker, gelukkiger en energieker zult gaan voelen. Het doel is dat jij het leven kunt leven dat je graag wilt. Al heel veel hoog sensitieve mensen gebruiken Marians hulp en hebben er een beter leven door gekregen. Via onderstaande link lees je meer over haar splinternieuwe online cursus. Je kunt daar ook ervaringen lezen van eerdere deelnemers en je kunt jezelf aanmelden om direct te beginnen.

> Meer informatie over deze waardevolle HSP training

 

Filmpjes over HSP

Wat is HSP en wat zijn bekende HSP kenmerken?

 

In onderstaand filmpje legt Elaine Aron in haar woorden uit wat HSP is:

 

Het hoog sensitieve kind (HSK)

 

Sterker staan met je kenmerken van HSP

Heb je erg last van je hoog sensitieve eigenschappen en wil je dat graag veranderen? Of ben je nog in een zoektocht of je wel hoog sensitief bent? Marian helpt je van jouw hooggevoeligheid je kracht te maken zodat je meer energie hebt en je minder snel leeggezogen en overprikkeld voelt. Bekijk daarvoor haar online training Voluit leven met hooggevoeligheid. Zij heeft al heel veel hoog sensitieve mensen geholpen.

Ik kan je ook aanraden eens te lezen over het 100% natuurlijke product LTO3. Dit product gebruiken steeds meer mensen om rust te ervaren. LTO3 blijkt erg goed te helpen bij overprikkeling, onrust, stress, concentratiegebrek, mistig in het hoofd voelen, spanningen en dergelijke klachten. Onderstaande link laat je er meer over lezen. Voor LTO3 ervaringen kun je hier kijken.

> Uitgebreide informatie over LTO3 en antwoorden op vragen

Ook kun je eens kijken in het aanbod van boeken over HSP. Hier vind je ook een boek met specifieke informatie over HSK (hoog sensitieve kinderen) en hoe hier het beste mee om te gaan. Ook vind je er een boek voor het omgaan met HSP en de liefde en speciaal een boek voor hoog sensitieve jongeren. Je vindt de boeken via onderstaande link:

> Zelfhulpboeken HSP

 

Hooggevoeligheid is mooi!

Vergeet nooit dat een hoog sensitief persoon over hele mooie eigenschappen beschikt waar je trots op kunt zijn! Dat HSP kenmerken voor klachten kunnen zorgen wil niet zeggen dat je een minder mooi mens bent. Ik denk juist dat het je mooier maakt!

Geloof in jezelf en wat vooral erg belangrijk is, accepteer jezelf! Onthoud maar dat je je nooit hoeft te verantwoorden aan een ander. Je bent goed zoals je bent, het is menselijk. Bedenk maat dat de ‘normale’ mensen vaak nog veel kunnen leren van hoog sensitieve mensen! :)

Meer interessante artikelen:

26 gedachten over “Hoog sensitief persoon (HSP) Wat is het en wat zijn HSP kenmerken?

 1. ditsie

  Hoi Jochem heb je voor mij recept om zo groene smoorde te maken en kan je deze mailen. Ik weeT sinds kort dat ik hsp ben. Maar heb me twijfels kenmerken komen overheen maar heb in me verleden wel trauma te verwerken gehad in me jeugd. Maar is hsp te testen of helemaal niet? Gr ditsie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *