ADD ADHD luister binaural beats
Tips | ADD | ADD en ADHD | ADHD

9 waardevolle tips voor je leven met ADD, ADHD en HSP

Voel je goed met ADD, ADHD en HSP

ADDérs, ADHDérs en HSPérs worden dagelijks gemakkelijk overspoeld door alle drukte, prikkels en verlangens van de omgeving en maatschappij. Dit is zonde, want op die manier verlies je jezelf en verlies je je positieve eigenschappen uit het oog. Je raakt mentaal, emotioneel en fysiek uit balans waardoor je misschien wel steeds meer klachten ervaart. Het percentage van onze doelgroep die in een burn-out beland is aanzienlijk!

Wanneer je beter met je ADD, ADHD en HSP leert omgaan, kom je niet alleen meer in balans met jezelf, maar voel je je daarnaast ook stukken beter en kan zowel jij als je omgeving genieten van je mooie positieve eigenschappen zoals je humor, je creativiteit, je inzicht, je gevoeligheid, je ruimdenkende geest, je originaliteit, je medeleven, je 6de zintuig etc.

Lees daarom de onderstaande tips. Je hoeft echt niet direct alles te gaan toepassen. Lees ze gewoon eens allemaal door en pas langzaamaan een aantal tips in je leven toe. Richt je gewoon eerst op de dingen die jou aanspreken. Succes en het allerbeste! Groetjes, Jochem.

 

Tip 1. Binaural beats (Aanrader!)

Om te beginnen een hele simpele tip waar je eigenlijk niets voor hoeft te doen. Lekker lui dus :) De zogeheten Binaural Beats. Dit is een zeer interessante maar eigenlijk ook heel simpele techniek om je brein snel in een bepaalde gemoedstoestand te brengen die jij op dat moment wenst. Bijvoorbeeld de staat van ontspannen of meer alertheid en concentratie of meer energie of juist klaar om goed te kunnen slapen.

ADD ADHD luister binaural beatsHierbij wordt gebruik gemaakt van speciale frequentietonen die je beluistert via een koptelefoon. Je brein gaat zich hier aan resoneren en maakt zelf een 3de toon (golf) aan, dit is de zogeheten (binaural beat). Deze toon is het verschil van de toon die je linker en rechteroor ontvangen. Het is dus  belangrijk dat je gebruik maakt van een koptelefoon en de binaural beats dus niet over gewone speakers beluisterd.

Het grote voordeel van Binaural Beats is dat je er helemaal niets voor hoeft te doen. Je hoeft geen ontspanningsoefeningen te doen of te mediteren. Je kunt de tonen zelfs luisteren wanneer je aan het werk bent of bijvoorbeeld tijdens het joggen of lezen.

Goede voorbeelden om Binaural Beats te beluisteren zijn bijvoorbeeld wanneer je last hebt van concentratiegebrek, piekeren/druk in het hoofd, onrust, chaotisch gedag, weinig motivatie, vermoeidheid, slapeloosheid, stress etc. Zo zijn er veel gemoedstoestanden die je snel kunt bereiken simpelweg door het beluisteren van de gewenste toon.

Over deze binaural beats en hoe je hieraan komt heb ik uitgebreid informatie geschreven. Klik daarvoor op onderstaande link:

> De fantastische werking van Binaural Beats en zelf luisteren!

 

Tip 2.  To-do lijstjes, maar overdrijf het niet!

Het leven is niet 1 grote “to do list”. Inderdaad, maar iemand met ADD of ADHD zal dit wel snel zo ervaren. Wij komen al snel in de “automatische piloot modus” terecht. Op dat soort momenten kun je het beste even gas terug nemen. Bijvoorbeeld: loop wat langzamer, probeer wat bewuster bezig te zijn met een taak, prop niet al je eten zo snel mogelijk naar binnen maar geniet van elke hap etc. Wanneer je een taak doet, probeer deze dan rustig uit te voeren en wees “in” het moment. Ervaar dus als het ware wat je doet. So what als iets vandaag niet afkomt! Dan maar morgen. Je hoeft er zelf niet aan onder door te gaan omdat anderen zo graag zien dat je dingen op tijd af hebt.

JADD en ADHD drukte to do liste zult merken dat dit je rustiger maakt. Dit is natuurlijk niet gemakkelijk maar je zult merken dat dat op ten duur steeds makkelijker zal gaan en je zult merken dat je je er ook stukken prettiger onder zal voelen.

Het is natuurlijk wel zinvol om to-do lijstjes te maken, zeker als je vergeetachtig en chaotisch bent. Maar sla er niet in door. Straf jezelf ook zeker niet af wanneer je een taak laat liggen. So what, de wereld vergaat niet. Niet alles hoeft nu af! Alle mensen hebben het zo ontzettend druk en daardoor verliezen ze waar het in het leven echt omgaat. Namelijk geluk en plezier.

Probeer jezelf dus niet te verliezen in drukte en neem dus ook genoeg rustmomenten. Wees vooral lief voor jezelf en ga je zelf niet de grond in praten. Dit kost namelijk ongelooflijk veel energie! Wees liever trots op de taken die je wel hebt gedaan dan je altijd te focussen op dingen die niet zijn gebeurd. En trek je vooral niet teveel aan van wat je omgeving zegt. Het is jouw leven en jij weet wat je moet doen om je goed te voelen!

Een psycholoog vertelde mij ooit dat een mens in de tijd dat die wakker is 50% van zijn tijd moet ontspannen en 50% bezig mag zijn met werk. Dit is optimaal voor je lichaam en geest om in balans te blijven. Het is goed om jezelf daar af en toe aan te herinneren ;)

 

Tip 3. Regelmaat

Wat je goed kan helpen in je dagelijkse leven is te zorgen voor een vorm van regelmaat. Probeer wat meer regelmaat in je leven te creëren op het gebied van nachtrust, werk, ontspanning, sport, eten etc. Dit is niet gemakkelijk, zeker niet voor ons ADD’ers en ADHD’ers maar het is echt heel nuttig om er een beetje op te letten. Onderschat dat niet. Je kunt dit het beste doen door een roostertje voor je zelf te maken met daarop een aantal vaste activiteiten.

ADD ADHD en regelmaatWanneer je een ritme creëert waarin je dagelijks rond dezelfde tijden de dingen doet dan zal je na een niet al te lange tijd al de positieve effecten ervan ervaren. Het zorgt voor rust en dus minder chaos in je leven. Je geest en lichaam gaan zich namelijk aanpassen aan dit ritme.

Wanneer je voor durend onregelmatig slaapt, eet, ontspant, laat naar bed etc. kan je lichaam en geest niet in een ritme komen waardoor het continue uit balans is. Dit kost enorm veel energie op zowel fysiek, mentaal als emotioneel gebied!

 

Tip 4. Ontspan voor het slapen gaan

Dit is ook iets waar je rekening mee zou moeten houden. Veel ADD’ers en ADHD’ers zijn avondmensen en zijn de hele avond in rep en roer. Maar wat vergeten wordt is dat een goede nachtrust beter mogelijk is als je eigenlijk al een uur voordat je gaat slapen je activiteiten stopt. Dus niet de hele avond achter de pc aan het werk en dan vlak daarna gaan slapen. Je zult ook merken dat je brein dan nog hartstikke druk is waardoor slapen haast onmogelijk is.

Wat goed kan helpen is het opschrijven van al je gedachten voor je gaat slapen. Wanneer je dit niet doet blijven al deze gedachten maar rondspinnen in je hoofd als je in bed ligt waardoor je moeilijk in slaap valt. Maar wanneer je ze opgeschreven hebt, heb je als het ware de emmer geleegd en hoef je de gedachtes ook niet te onthouden. Zie het als een soort “leegruimen” van je brein/geest.

Ontspannen voor het slapenActiviteiten waaraan je kunt denken om te ontspannen zijn bijvoorbeeld ontspannende muziek luisteren, een interessant boek lezen of neem een bad of isschien kun je een spelletje spelen etc.

Waar ik zelf echt super resultaat mee behaal zijn het beluisteren van  binaural beats waar ik al eerder in tip 1 over sprak.

Wil je meer tips voor slaapproblemen bij ADD en ADHD? Klik dan hier voor 8 tips bij slaapproblemen met ADD / ADHD

 

Tip 5. Zelf bewustwordingsoefeningen (Aanrader!)

Wat zeer goed werkt om zowel mentaal, emotioneel en fysiek in betere balans te komen zijn zelf bewustwordingsoefeningen ofwel meditatie. Veel mensen denken dat meditatie iets zweverigs is en dat je altijd in kleermakerszit moet zitten. Dit is totaal onwaar!

Meisje mediteert bij zonsondergangOok denken sommige mensen bij voorbaat dat ze niet kunnen mediteren. Dit is ook onjuist want iedereen kan mediteren. Het is een proces waarin je groeit en waarvan je op termijn zeer positieve effecten op je mentale, emotionele en fysieke gezondheid kunt verwachten. Je zult je veel energieker en krachtiger voelen en dichter bij je ware IK komen. Ook gaat je concentratie er op vooruit. Zeker wanneer je dit dagelijks gaat doen.

Het maakt tijdens je meditatie helemaal niets uit wanneer je steeds in gedachten verzinkt. Wanneer je dit opmerkt ga je gewoon terug naar de oefening. Ook al ben je elke 5 seconden de aandacht kwijt. Dat is geen excuus om te roepen dat je niet kunt mediteren. Gewoon door blijven gaan. Ook dit heeft al positieve invloed op je en je zult merken dat het je steeds makkelijker afgaat.

Je moet namelijk niet vergeten dat het brein niet van verandering houdt. Het voert het liefste uit wat het gewend is. En dat is in ons geval veel denken. Maar wanneer jij dit bewust tegengaat dan zul je merken dat dat op termijn wel degelijk veranderingen teweeg gaat zetten. Dus gewoon doorgaan en steeds weer terug met je aandacht naar de oefening. Verder laat je het zoals het is en ga je je niet druk maken of je de oefening wel goed uitvoert of wat dan ook. Blijven in het moment is het beste wat je kunt doen.

Er zijn verschillende meditaties die gemakkelijk zelf uit te voeren zijn. Hieronder beschrijf ik 2 simpele meditatieoefeningen die je makkelijk thuis kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld wanneer je in bed ligt. Wanneer je je inschrijft voor de gratis nieuwsbrief stuur ik je direct onderstaande ademhalingsmeditatie als geleide meditatie mp3 cadeau toe. Dit werkt erg fijn en rustgevend om je meditatie te doen.

 • Ademhalings-meditatie: Bij de ademhalings-meditatie ga je met je volledige aandacht naar je ademhaling. Elke inademing tel je. Zodra je merkt dat je afdwaalt in gedachten ga je direct terug naar je ademhaling en tel je verder of wanneer je de tel kwijt bent begin je opnieuw bij één. Je telt steeds tot 10 waarbij elke ademhaling 1 tel is. Je kunt dit in het begin zo’n 10 minuten doen en langzaam opbouwen naar 20 minuten. Dit mag dagelijks maar hoeft niet. Je kunt de meditatie ook bijvoorbeeld om de dag doen. Het is belangrijk dat je gedurende de meditatie je ogen gesloten houdt. Je hoeft niet perse in een kleermakers zit te gaan zitten. Je kunt ook gewoon in een stoel gaan zitten.
 • Body-Scan-Meditatie: Bij de Body-Scan ga je gedurende 10 minuten al je lichaamsdelen voelen. Dit doe je door er met je aandacht naar toe te gaan. Langzaam ga je met je gedachten van je voeten door naar je onderbenen, bovenbenen, heup, onderrug, bovenrug, handen, onderarmen, bovenarmen, buik, borst, nek en dan het hoofd. Bij elk lichaamsdeel blijf je een seconde of 10 met je gedachten zodat je deze goed voelt. Als laatste voel je even je gehele lichaam door je gedachten op het hele lichaam te richten.

Deze meditaties kun je gemakkelijk elke avond wanneer je in bed ligt even doen. Of bijvoorbeeld ook in de ochtend. De meditatie zorgt ervoor dat je veel beter in je lichaam zit en contact met jezelf maakt. Dit zorgt voor een veel betere bescherming tegen heftige dagelijkse prikkels. Voor mensen met ADD, ADHD of HSP is dit zeer zinvol om dagelijks te doen. In het begin zul je het misschien moeilijk vinden om dit standaard te toen maar op ten duur zul je het zelfs fijn gaan vinden en er juist tijd voor vrij willen maken.

 

Tip 6. Sport en beweging

Regelmatig sporten is ook essentieel voor je mentale, fysieke en emotionele gezondheid en om meer vanuit de positieve kanten van ADD, ADHD en HSP te kunnen leven. Dit geldt natuurlijk voor ieder mens maar in het bijzonder voor mensen met ADD, ADHD en HSP. Juist omdat wij snel overspoeld kunnen raken door prikkels, opdrachten, verwachtingen en alledaagse klusjes zoals de boodschappen, administratie en het huishouden.

Sport en beweging met ADD en ADHD is erg belangrijkDit vraagt gewoon enorm veel van het brein en daarom moet je zorgen dat het brein en lichaam optimaal fit en in evenwicht blijven. Sport en beweging dragen hierbij een grote rol.
Het is dus heel verstandig om 1 of 2 keer per week naar de sportschool te gaan. Je kunt natuurlijk ook bijvoorbeeld om de dag een half uurtje joggen of beginnen met sporten zoals tennis of mountainbiken etc. Wanneer je sport maakt het brein het stofje endorfine aan. Dit stofje zorgt er niet alleen voor dat je je beter doet voelen maar het helpt ook tegen concentratiegebrek en is rustgevend.

Pak ook eens wat vaker de fiets (het liefst elke dag) wanneer je de boodschappen gaat doen of naar het werk gaat. Zorg er in ieder geval voor dat je dagelijks buiten komt. Buitenlucht is namelijk zeer belangrijk voor een mentale en fysieke gezondheid. Daarnaast maak je, wanneer je buiten bent, d.m.v. het zonlicht dat je huid opvangt, vitamine D aan. Dit is een vitamine die bij veel processen in het lichaam een belangrijke rol spelen. Vitamine D is onvoldoende uit onze voeding te halen. Ofwel, voldoende naar buiten gaan dus!

Wist je dat zuurstof de nummer 1 behoefte van de mens is! (Best logisch natuurlijk ;) Op nummer 2 staat water, op nummer 3 voeding. Op 4 licht en op 5 beweging.

 

Tip 7. Voeding (Aanrader!)

Elke ondersteuning die wij onszelf kunnen geven moeten we onszelf gunnen. Dus ook zeker op het gebied van dagelijkse voeding. Voor ons ADD’ers, ADHD’ers en HSP’ers is dat extra belangrijk. Wij ervaren namelijk eerder stress en laat dit nou net een killer zijn voor emotioneel en mentaal welzijn. Stress brand al je gezonde voorraden op alsof het letterlijk direct door een putje wordt geduwd. Al deze belangrijke gezonde buffers die we hebben zijn essentieel om ons lekker te voelen. Maar ook o.a. om helder te kunnen denken en ons ontspannen te voelen.

Eet daarom dus voldoende groente. Eet ook minimaal 1 keer per week vis. Dit bevat veel omega 3 en 6 wat een zeer gunstige invloed heeft op het brein en wat bijdraagt aan een betere concentratie en stemming. Denk ook aan noten en zaden. Wanneer je deze biologisch eet zijn ze echt zeer puur en vol met heel veel goede voedingselementen. Het zaadje bevat namelijk alle stoffen en energie die het nodig heeft om zich uiteindelijk tot een boom of plant te vormen. Lekker eten dus zodat jij die energie binnenkrijgt.

Verder is het aanbevolen om dagelijks 2 stukken fruit te eten. Maar daar heb ik iets anders geniaals en heerlijks voor :), namelijk groene smoothies. Dit is ook nog eens heel leuk om te maken.

Groene Smoothies >Neem green smoothies voor mentale en fysieke balans Dit is iets wat ik echt ideaal vind om dagelijks alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Groene Smoothies zijn heerlijke shakes die je zelf maakt. Je kunt talloze variaties maken met allerlei soorten fruit en groentes. Deze stop je in een blender en mixt ze door elkaar. Het beste is om hiervoor biologisch groente en fruit te gebruiken maar dit hoeft niet. Het is prijziger maar daar tegenover wel beter voor het lichaam omdat het onbespoten en onbewerkt is.

Ik heb niet alleen heel veel baat bij het maken van deze Groene Smoothies, maar ze zijn ook nog eens heerlijk. Regelmatig maak ik in ochtend een Groene Smoothie en heb dan voldoende voor de hele dag. Je zet de kan gewoon in de koelkast om er later weer een bekertje mee te vullen.

Wat de Smoothies zo extra gezond maakt is dat je de groene groente (vandaar ook de naam “Groene Smoothies”) ongekookt tot je neemt. Als je bijvoorbeeld 100 gram spinazie door je smoothie mixed dan krijg je echt alle voedingsstoffen van die groente binnen. Normaal gesproken gaat er namelijk heel veel vitamine verloren tijdens het koken. Een tweede positief punt is dat de smoothies door een blender gemixt worden. Hierdoor wordt het optimaal vermalen waardoor het direct door je darmen simpel is op te nemen.

Het maken van Groene Smoothies vind ik ook een leuke en creatieve bezigheid. Het enige wat je nodig hebt voor het maken van deze smoothies is een blender.

Wil je meer lezen over wat Groene Smoothies allemaal voor jou kunnen betekenen en hoeveel energie en mentale en fysieke fitheid het je kan geven? Klik dan op onderstaande link. Ik geef je daar nog een aantal waardevolle voedingstips voor mensen met ADD, ADHD en HSP en er staat een heerlijk Groene Smoothie recept voor je klaar die je direct zelf kunt maken!

> Een heerlijk groene smoothie recept die je direct kunt maken!

 

Een andere hele waardevolle tip op het gebied van voeding is Paleo. Paleo is afkomstig uit Amerika waar het inmiddels enorm populair is geworden. In Nederland zet zich dit nu voort. Paleo baseert zich op een “oerdieet” en brengt je terug naar de basisvoeding. Datgene wat echt voor de mens in bestemd. Hier zijn hele goede resultaten mee behaald op het gebied van mentaal, emotioneel en fysiek welzijn en ook op het gebied van ADD, ADHD en HSP! Echt een super tip waar je even over zou moeten lezen.

Klik hier om meer over dit “oerdieet” te lezen.

 

Tip 8. Voedingssupplementen (Aanrader!)

Voedingssupplementen kunnen soms ook een goede aanvulling zijn voor fysieke en mentale balans. Helaas zijn er veel onzin supplementen die alleen maar bedoeld zijn om geld mee te verdienen. Ik heb een supplement gevonden waarbij dit absoluut niet het geval is en waarvan heel veel mensen zweren dat het een wondermiddel is. De positieve reacties liegen er ook niet om. Er zijn tal van mensen die dankzij dit middel konden stoppen met medicatie zoals Ritalin en Concerta.

LTO3 bij ADD en ADHDHet middel waar ik het over heb heet LTO3. LTO3 is een 100% natuurlijk voedingssupplement dat naast Groene Smoothies voor mij een hele goede ondersteuning biedt om zo goed mogelijk te leven met AD(H)D en vooral zo de nadruk op de positieve eigenschappen van mijn ADD te kunnen leggen zonder vast te lopen in de maatschappij. Het mooie van dit natuurlijke product is dat het een langdurige werking heeft van 8 – 10 uur gedurende de dag.

LTO3 slaat bij heel veel van de mensen met ADD en ADHD positief aan en zorgt voor hen o.a. voor meer structuur en overzicht om de dagelijkse dingen zonder stress af te ronden. Het blijkt goed te werken voor een betere concentratie en mensen melden minder last te hebben van overprikkeling. Ook hoog sensitieve mensen blijken door LTO3 minder gevoelig voor stemmingen en overprikkelingen.

Omdat ik zoveel goede reacties krijg over dit product via de email is dit het product wat ik je kan aanraden als natuurlijke ondersteuning voor je ADD of ADHD. Mogelijk zijn er ook andere natuurlijke middelen die goed werken maar daar heb ik geen kennis van. Van lto3 lees en hoor ik gewoon enorm veel positieve berichten. Dat heb ik nog nooit eerder gehoord van andere natuurlijke producten die werden ingezet bij ADD en ADHD.

Ben je dus hoog sensitief of heb je ADD of ADHD dan zou LTO3 ook een goede keuze voor je kunnen zijn. Maar onthoud dat goede voeding en meditatie ook van groot belang zijn. Stel je niet helemaal afhankelijk van een pilletje. Ook al is deze 100% natuurlijk.

Waarom mensen met ADD, ADHD en HSP zo goed blijken te reageren op LTO3 zit hem in de combinatie van 3 essentiële ingrediënten die elkaars werking, mits in de juiste hoeveelheid toegevoegd, versterken. Klik op één van onderstaande links voor meer LTO3 informatie:

> LTO3 productinformatie en antwoorden op veel gestelde vragen

> LTO3 ervaringsverhalen van gebruikers

 

Tip 9. NLP

Een andere nog niet eerder genoemde tip is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren). Hierbij train je het brein, om diep ingesleten negatieve patronen in het onbewustzijn, om te buigen naar positieve patronen. Hierdoor ga je je veel beter voelen doordatje niet meer dagelijks tegen deze onbewuste blokkades in je onbewustzijn aanloopt die het je alleen maar belemmeren je goed te kunnen voelen.

NLP is geen cognitieve gedragstherapie. Het gaat namelijk niet om anders denken maar om effectief je brein te trainen zodat er nieuwe positieve en behulpzame neurologie wordt aangemaakt. Dit kan omdat ons brein gedurende ons hele leven neuroplastisch is.

Alles over de neuroplasticiteit van ons brein en over NLP lees je via onderstaande link:

> Bevrijd je zelf van negatieve patronen met NLP

 

Tips Samengevat

Zowel zelf bewustwordingsoefeningen (meditatie), goede voeding, sport en beweging, maar ook regelmaat en voldoende rust zijn allemaal zaken die je aanzienlijk meer levenskracht zullen geven. Je doet dan zelf alles om mentaal, emotioneel en fysiek in balans te komen. Ik raad je ook aan eens Binaural Beats te luisteren. Dit is een eenvoudige en voordelige methode om snel in een fijne rustige staat te komen waardoor je alledaagse taken beter aankunt. Ook zal je nachtrust er op vooruit gaan.

Lees ook echt eens over een andere voedingsgewoonte. Ik heb het dan over het Paleo dieet. Mocht je aan de medicatie zitten en je hebt veel bijwerkingen dan kun je eens LTO3 proberen. Misschien werkt dit wel net zo goed of zelfs beter voor je!

Mentale en fysieke balans zorgt voor succes in je levenAl deze dingen bij elkaar dragen er aan bij dat je steeds meer vanuit je echte kracht kunt gaan leven. Je ADD, ADHD of HSP wordt dan juist een eigenschap waar je trots op gaat zijn. Een eigenschap waarmee je andere juist inspireert.

Ook wij leven in deze maatschappij en wij kunnen zo succesvol zijn. Daarom moeten wij het zo dragelijk mogelijk voor ons zelf maken. Wanneer je meer gaat “leven in plaats van overleven” kom je veel dichter bij je ware IK en kun je je echt gaan inzetten voor je passie.

Zorg er dus voor dat je vanuit de kracht van ADD, ADHD en HSP gaat leven en laat jezelf niet verliezen in Burn-out, depressie, minderwaardigheidsgevoelens, angststoornis, paniekstoornis etc. met alle gevolgen van dien. Op deze manier kun je je positieve eigenschappen maximaal gaan benutten en kun je een groot succes worden en een zeer fijn en volledig leven lijden. De bovenstaande 9 tips kunnen je daar enorm bij helpen!

Pas de tips langzaamaan in je leven toe. Direct met alles beginnen heeft geen zin omdat het alleen maar zorgt voor chaos.

Mocht je zelf nog tips hebben, dan kun je die hieronder in een reactie zetten. Je kan ze ook toesturen via het contactformulier. Ik vind het ook altijd leuk om van jou te horen wat deze tips met je doen en in hoeverre je er baat bij hebt. Laat dus hieronder van je horen! :)

Groetjes, Jochem.

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

34 Commentaar

 1. Jochem ik ben echt blij dat je dit post. Het klinkt misschien gek maar meestal voor mijn gevoel zijn mensen met add of hdhd het slachtoffer in de wereld. En jij schrijft op een hele verstandige en prettige manier waarin ik heel er geneigd bent om naar te luisteren. Niemand heeft bij mij vastgesteld wat ik heb maar dat intreseert je ook niet als kind. Je moet als kind zijnde zelf naar een psycholoog gaan in plaats van dat een ouder je naar een psycholoog stuurt. Want nu heb ik mijn leven denk ik geleid als een add’er /hdhr super vaak zeiden mensen gast heb je niet hdhd. Ik nee hz. En tot de dag van vandaag denk ik dat ik het wel heb. Als mensen mij beschrijven dan zeggen ze ook altijd super druk en weet ik het allemaal. En nu super rustig en wijs enzo sommige zeiden zelfs dat ik een soort opa al ben. En vroeger was het juist dat de docenten tegen mn ouders zeiden dat ik iedereen afleid. Ik slaap goed. Maar wel heel onregelmatig. Kan tegenwoordig al mn dromen onthouden die letterlijk echt over de saaiste dingen af en toe gaat. Ik raak nooit verveeld zie in alles wel wat leuks wat ik nog niet wist. Alleen heb wel van spanningen in mn lichaam die ik op een manier weg wel hebben. En dat vind ik best moeilijk want alles wat je zegt op deze website deed ik al alleen meditatie sport en eten werkt op korte termijn heb ik het gevoel. Ook zeg je dat mensen met hdhd houden van regelmaat. Dat is inderdaad zo heb ik ook alleen ik ben heel blij dat jij ook een positieve mindset hebt en van alles het positieve inziet. Ik heb deze eigenschap ook vanwege mijn moeder denk ik mijn vader kan namelijk af en toe heel impulsief reageren en mijn moeder is dan altijd degene die dan zegt dat het van 2 kanten komt en vaak is dat ook zo. Iedereen reageert op elkaar. Ik weet ook dingen te zeggen om iemand te laten huilen of me te laten haten. Maar dat doe ik niet omdat ik het gevoel heb dat ik niet diegene ben ik ben blij als andere blij zijn. Liegen heb ik een hekel aan. Boos zijn heb ik een hekel aan. Want het zijn allebei een teken van zwakte. Daarom ben ik nooit boos en lieg ik bijna nooit. Ik zeg bijna omdat iedereen wel eens liegt. Alleen ik probeer deze eigenschappen flink te ondermijnen. Want het zijn slechte eigenschappen. Boos zijn los je niks mee op. Je wordt dan alleen maar bozer. Liegen is niet leuk omdat je ook liegt tegen jezelf. Ik heb al helemaal een hekel aan liegen om cool te lijken. Ik heb ook mezelf in getrained om een leugenaar te spotten. Ben ik nu vrij goed in geworden ik had namelijk een vriend die altijd loog dus ik wist hoe dat is. Vaak speelde ik dan mee door meee vragen te stellen en dan gaan ze rood worden ect. Mijn ouders zeiden ook vaak justin hdb jij dit gedaan terwijl ze het antwoord al hebben dus als ik dan loog dan konden ze laten zien dat ik het was en dat ik nu loog. Over de jaren was ik zo goed in liegen geworden dat ik heb besloten het niet meer te doen want ik hou mezelf hierdoor enorm voor de gek. Leugenaar kunnen niet met zichzelf leven. Zijn vaak veeleisend en hopen een goed iemand te zijn terwijl ze dat vaak niet zijn. Ik ben ook iemand die het beste voor heefr met iedereen ik wil er ook alles aan doen om mensen te helpen die het echt nodig hebben bijvoorbeeld mensen in afrika te helpen. Gewoon hun wensen werkelijkheid maken. Voeding regelen . Zulke mensen hebben namelijk andere wensen die wij nederlanders hebben wij hebben in dat opzicht echt geluk met de positie waarin wij geboren zijn. Ik hoop dus ook echt dat ik deze mindset houdt voor mijn rest van mijn leven want ik ben een vrij emotionele jongen die goed zijn gevoelens weet te vertellen. In dat opzicht ben ik een open boek. Ik houdt eigenlijk ook van negativiteit want dat laat zien dat je het goed doet. Of ze willen laten zien dat ze beter zijn dan jij maar dat zegt meer over hem of haar dan over jou. Ik heb ook altijd het beste voor met mensen en zodra mensen dat niet met mij hebben dan hoef ik ook niks met hun te maken hebben want het maakt niet uit hoe lang ik met hun blijf zij geven mij toch een kut gevoel. Het draait in die zin om jou als persoon. Ik loop weer allemaal te lullen sorry daarvoor. Dit is dua een juist voorbeeld van hoe ik ben. Chaotisch

 2. Hallo Jochem,
  Ook ik loop wederom vast in mijn leventje. En ik heb nu weer een hulpverlener (gz psycholoog) die het vermoeden heeft dat ik ADD heb. Hij zegt niet verder met mij te komen en dat ik nou eenmaal zo ben. Of ik ADD heb, ik weet het echt niet. Ik denk dat ik wel HSP ben. Mijn dochter heeft ADD en een andere dochter heeft diagnose Autisme. Dus erfelijkheid is er zeker.
  Ik kon namelijk heel goed op school leren; dat was juist mijn sterke kant. Ik herken me dus niet in het feit dat ik niet kan concentreren. Ik ben wel wat chaotisch en heel druk met gedachtes in mijn hoofd. Als ik ga werken, en ik heb het druk, ik zit er goed in, dan vergeet ik wie ik ben en ga ik er volledig voor. Ik ga wel naar drukke evenementen en het lukt me wel om complexe dingen te overzien en verbanden te leggen. Ik vind het gewoon lastig om echt te constateren dat ik ADD heb.
  Toch ben ik wel heel gevoelig, en wat je hier beschrijft over constante stress, telkens vastlopen. En als ik zo’n periode heb (zoals nu) dan ben ik wel chaotisch, kan ik dingen niet overzien en omdat het al zo vaak zo gaat (vastlopen) heb ik natuurlijk geen vertrouwen meer dat het ooit anders wordt.

  Ik wil graag patronen doorbreken; beter eten, meer bewegen, mediteren en zo. Dat probeer ik ook wel, maar ik overzie het niet om het toe te passen op de lange duur. Dat is hoe ik het nu ervaar; ik snap dat bepaalde dingen goed zijn, maar ik overzie het niet om het dagelijks als een tweede natuur te maken. Zucht.

  Vandaag heeft de psych aangegeven dat het goed is om ADD uit te sluiten. Mocht ik het wel hebben dan kan ik daar misschien iets mee. Maar bij hem kom ik niet verder, zegt hij. Hij vindt dat ik een onvermogen heb. En ik ben er zo verdrietig over, want ik weet gewoon niet meer waar ik moet beginnen en ik krijg het gevoel dat het niet meer beter wordt dan dit.

  Groet Martina

 3. hallo, de LTO3 die je voorstelt is veel duurder dan die van Lucovitaal. Kun je zeggen dat daar belangrijke verschillen in zitten?

  1. Hallo,
   De l t o 3 van Lucovitaal is niet vergelijkbaar met de originele LTO3 van Herb-e-Concept. Bedrijven proberen goed werkende producten na te maken om er ook aan te kunnen verdienen. Alleen gebruiken ze niet dezelfde ingredienten waaronder bijvoorbeeld Sementis. Dit is samengesteld ingrediencomplex wat je niet terugvindt in Lucovitaal. Kijk anders even op http://www.lto3.nl

 4. Ik heb een beetje moeite met de termen ADD-er, ADHD-er en zo…want je hèbt de aandoening, je bènt het niet. Je bent ook niet je gedrag. Dus iemand die autisme heeft ìs het niet….de term autist is dus ook zo’n term, waar ik moeite mee heb… In eerst instantie ben je een persoon. Deze persoon heeft bepaalde kenmerken en that’s it. Iedereen is anders, ook onder andere mensen met dezelfde aandoening, dus laten we ze alsjeblieft niet allemaal over één kam scheren…blijf lekker jezelf en laat je niet reduceren tot een label, want een label is een ding en heeft geen gevoel en gedrag…

 5. Ik ben er zelf van overtuigd dat ik een HS ADDer ben. Mijn man heeft kenmerken van ASS en is ook heel gevoelig. Onze twee dochters hebben dus de dubbele genetische lading! :O. We hebben moeite om de dagen (positief) door te komen en onze relatie gaat er aan. We zijn allebei uitgeput (te uitgeput om daadwerkelijk uit elkaar te gaan eigenlijk!)
  Nu ben ik dus (weer eens) aan het rondstruinen op internet en ik vind het fijn om zoveel herkenbaars te lezen! Ik denk erover om ons te laten diagnostiseren, zodat duidelijk is welke hulp we nodig hebben. (Mijn man en ik hebben allebei therapie en ook nog relatietherapie. Hoewel het allemaal wel iets oplevert, denk ik toch dat we meer gebaat zijn bij praktische handvatten en methodes om met onze specifieke karakters om te gaan). Is het inderdaad, jullie inziens, handig om diagnoses te krijgen? Of kan ik gewoon uitgaan van hoe ik het ervaar en zie en zelf in deze richting begeleiding zoeken? Zijn er tips voor goede diagnostiek in (de buurt van) Nijmegen?
  PS: We leven veganistisch en gebruiken liefst geen medicatie.

  1. Hoi Femke, ik heb vier jaar geleden de diagnose ADHD gehad en ben er onlangs ook achter gekomen dat ik HSP heb. Voor mij heeft de diagnose geholpen om mezelf beter te begrijpen. Ik had echt een ‘aha’ moment en kon beter plaatsen waarom ik telkens weer tegen dezelfde muur aanliep. Het zorgde voor meer zelfacceptatie. Tegelijkertijd heb ik soms wel moeite met het ‘label’ dat ik nu heb. Ik heb in de afgelopen 4 jaar na de diagnose geen behandeling of therapie gehad, ik dacht dat ik zelf alles wel op kon lossen, maar ben er inmiddels (na overspannen te zijn geraakt eerder dit jaar) achter gekomen dat ik niet alles alleen kan en dat ook niet hoef. Ik volg nu groepstherapie met andere add/adhd’ers via PsyQ. Heb hiervoor ook coaching gehad gericht op adhd en werk, maar had meer behoefte aan inzicht in de werking van adhd en praktische tips hoe ermee om te gaan. En dat leer ik nu tijdens de groepssessies. Heel fijn om daar ook de ervaringen van anderen te horen. Dan blijkt ineens dat je niet de enige bent, en kan je er samen zelfs om lachen.
   4 jaar geleden heb ik drie maanden lang methylfinidaat geslikt, maar ben gestopt. Toen heeft het me wel heel erg geholpen om door een stressvolle periode te komen. Nu sinds kort weer ermee gestart. Het zorgt ervoor dat de ‘mist’ in m’n hoofd verdwijnt, en heb minder het gevoel dat alles me teveel is. Ben hierdoor ook vrolijker en behulpzamer, want daar is nu ruimte voor in m’n hoofd. Ik sta erdoor niet continu in de survival stand om bijv een werkdag door te komen. Ik heb ook moeite met het idee van medicatie slikken, want zolang ik niet hoef te voldoen aan allerlei maatschappelijke verwachtingen, voornamelijk te maken met werk, heb ik niet zo’n last van m’n adhd, en ervaar ik het ook niet als stoornis. Maar voor nu helpt medicatie me wel. lto3 wat hier wordt genoemd is voor mij geen optie, want ben lacto-vegetarier (geen eieren, wel melk). Verder eet ik super gezond, geen voorbewerkt eten of e-nummers, geen gist, drink geen alcohol, weinig suiker en zout. Maar voor m’n adhd klachten maakt dat niks uit, het blijft even erg. Klachten zijn zelfs toegenomen de aflopen tijd door m’n overspannenheid.
   Of je je prettig voelt om een diagnose te laten stellen is voor iedereen anders. Maar als je gerichte professionele hulp wilt, is dit wel een voorwaarde, want zonder diagnose, krijg je geen gerichte behandeling van een psycholoog of erkende gedragstherapeut. Tenzij het doet via een coach o.i.d., maar dat krijg je dan weer niet vergoed door de zorgverzekering.
   Hoop dat je hier wat aan hebt, succes!

 6. Hoi hoi Jochen,

  ik ben zo’n typische alleenstaande moeder die geen jotta mee heeft rond app’s en internet en zo. Vandaar mijn vraag: kan ik deze pagina downloaden op mijn smartphone? Of op een tablet die ik nog moet ahum installeren? Dan kan ik het eens op mijn gemak napluizen in de bib of id bus.

  Alvast dank voor je werk die hier insteekt en het antwoord :-)

  Lindsay H uit België

 7. beste vrienden zins kort hebben ze bij mij ADD geconstanteerd ik ben nu 52 dus dan weet je wat je allemaal hebt mee gemaakt was heel heftig in mijn hooft jammer dat ik dit niet eerder heb geweten ,ik woon in brabant
  is daar ook een groep bijeenkomt voor lotgenoten ik wil daar mensen ontmoeten misschien kan ik daar mijn vruchtjes van pakken ik heb ook hulp gezocht via stichting MEE
  mvg erik

 8. Fantastische tips, na met veel moeite mijn MBO 4 halen, een mislukking in Defensie. (eruitgezet)
  zit ik nu in de Wajong en wat het ook is. Ik paste een heleboel van deze tips al dagelijks toe!!!.
  Maar nummer 1 ga ik erbij toevoegen.

  Groetjs

 9. Ik heb vandaag een herdiagnose gekregen voor ADD. Op mijn 16e een diagnose gehad in een veelbewogen tijd. Daarom wilde ik nu (7 jaar later) weten of de diagnose destijds wel klopte. Toen heb ik Ritalin, Dexamfetamine en Concerta geprobeerd. Waarvan Concerta het langste. Wat een verschrikkelijke dingen. Ik wil absoluut geen chemische medicijnen meer gebruiken. En zodoende kwam ik op deze geweldige site! Ik heb direct LTO3 besteld en hoop dat dit bij mij ook aanslaat. En ik ga proberen alle andere tips ook toe te passen. Hopelijk maakt dit mij weer een vrije en blije vrouw/meid/moeder. Want sinds ik moeder ben is het extra lastig om te functioneren in een schemamaatschappij. Wat zou dat ook fijn zijn voor mijn dochter. Het kan alleen maar beter! Heel veel dank voor de site en alle positieve informatie.

  1. Hoi Christel,

   Bedankt voor je leuke reactie. Ben erg blij voor je dat je geen medicijnen meer slikt. Ik ben daar ook absoluut geen voorstander van. Mijn visie is eigenlijk om helemaal niets te slikken maar mocht je wel graag iets willen slikken probeer dan inderdaad lto3. Dat werkt vaak heel goed dus laten we hopen voor jou ook :) Hopelijk gaat je leven er positief op vooruit. Succes met de andere tips.

   Groet Jochem.

   P.s: Denk ook eens aan voeding. Resultaten die met voedingsaanpassingen voor ADD, ADHD en ASS worden behaald zijn vaak ook enorm.

 10. Hallo Jochem,

  Mijn dochter heeft een vriend en die heeft ADD en PTSS.
  Nu lees ik heel veel tips op je site en daar leer ik ook heel veel van.
  Maar wil zo heel graag weten hoe je als partner en familie er mee om moet gaan.
  Merk bij mezelf best wel , dat ik er ongeduldig van wordt .
  En dan vast niet op een goede manier reageer.

  Vriendelijke groet,
  Trijnie Hofman

  1. Hoi Trijnie,

   Ik kan me goed voorstellen wat je zegt. Ik denk dat alle partners van ADD’ers en ADHD’ers weleens hetzelfde gevoel hebben.

   Ik denk dat het belangrijkste is dat je elkaar begrijpt. Dus praat erover en luister naar elkaars verhaal. Ik heb ook een speciale pagina gemaakt waar mensen hun leven met ADD, ADHD en HSP delen. Zo kunnen andere mensen lezen dat ze niet alleen staan en dit zorgt tegelijkertijd voor meer begrijp vanuit de omgeving.

   Er bestaat ook een boek ‘AD(H)D en de liefde’. Daar kun je mogelijk veel aan hebben. Voor meer begrip en kennis over ADD kun je misschien ook het boekje lezen ‘Leven met ADD‘. Die is geschreven door Sterre Hunvie en haar zoon en partner hebben beide de diagnose ADD. Een perfect boekje voor jouw situatie zou je zeggen!

   Dat zal je meer duidelijkheid geven en misschien weet je zo beter met de situatie om te gaan.

   Het allerbeste ermee!

   Laat nog is van je horen hoe het verder gaat. :)

   Groetjes, Jochem.

 11. Wat fijn dat LTO3 zo geroemd word voor HSPers ADDers en ADHDerss! ik zelf ben HSPer en ondervind zoveel rust door het gebruik van LTO3 . Ik vond het duur dat zeker,maar ik voel me zoveel meer uitgebalanceert nu ik deze capsules sinds ongeveer een maand slik. Ik hoop dat de zorgverzekeraars dit middel gaan vergoeden,daarvoor is het natuurlijk nodig dat mensen die er zoveel baat bij hebben dat ook kenbaar maken bij hun specialist of huisarts! ik zal dit in elk geval zeker benoemen en wie weet wat er dan zal gebeuren!
  Mooi artikel! hiervoor mijn dank

 12. Beste Jochem,

  Ben echt blij dat ik enige tijd geleden op deze site terecht ben gekomen.
  Super veel informatie waar ik echt iets mee kan !!
  Ook heb ik de LTO3 al in huis gehaald maar ben ik er zelf nog niet mee begonnen, ik gebruik nu nog 1 x 28 en 1 x 36 concerta. maar ben wel van plan om binnenkort is te gaan experimenteren.
  Ik koppel deze site en de LTO3 al een tijd aan andere mensen en deze zijn er super tevreden over en er gaat een wereld voor ze open !!

  Bedankt Top !!!

  Groet,

  Niels WIjnhoven

  1. Kijk dat zijn nog eens leuke berichten! :) Dat is precies waar ik het voor doe! Mensen helpen en informeren met informatie waar ze echt wat aan hebben.
   Dank daarvoor!
   Ik hoop dat de lto3 je goed gaat helpen!
   Bedankt voor het delen Niels!
   Groet, Jochem

 13. Beste Jochem,

  Eergisteren is bij mij ADHD gediagnosticeerd. Niet in heftige mate, maar toch.
  Vandaag jouw site gelezen en ben onder de indruk van wat je allemaal aangeeft. Zinvolle informatie, bruikbare tips en goed toepasbaar, althans, dat ga ik nu uitproberen. Ik weet in ieder geval in welke richting ik het moet zoeken, want dat heeft de behandelaar nou net niet aangegeven, alleen een recept meegegeven voor medicatie. Kortom, een mooie site.
  Dank je wel.

 14. Jochem echt wat een goede tips het helpt mij dagelijks om tot rust te komen (heb ADD) super bedankt dat je de tips op deze manier hebt uitgeschreven.

  1. Hoi Ryanna, wat een onwijs leuke reactie! Mij helpen deze methodes ook erg goed. Jouw reactie motiveerd mij ook weer enorm, echt dank je wel! Weet je wat ook goed werkt en wat ik steeds vaker doe. Wanneer je negatieve gedachtes in je hoofd krijgt of vervelende gevoelens ervaart waar je focus op gericht raakt en dat gebeurd veel vaker dan je denkt eigenlijk, probeer het direct te stoppen. Maar niet geforceerd in de zin van ertegen vechten. Dat werkt niet. Ik zal het uitleggen… Ik zeg vaak tegen mijzelf. Rustig maar, je bent veilig, je mag zelfverzekerd zijn, hoe je je ook voelt je hoeft je nooit te verantwoorden tegenover anderen, alle gevoelens zijn menselijk. Het is ok. Zeg het kalm en met liefde. Van te voren kun je ook bijvoorbeeld zeggen. STOP STOP STOP om de focus te verleggen en dan die zinnen in je hoofd zeggen. Maar hardop mag ook.

   Als je niet in je gedachtes blijft door malen zul je merken dat het negatieve/gespannen/vermoeide gevoel wegtrekt. Deze techniek is een combinatie van mindfullness en NLP. Maar doe niks geforceerd. Kalm en niet boos worden op jezelf. Acceptatie, dat brengt je lichaam en geest tot rust. En gewoon net zo vaak tegen jezelf zeggen dat je goed genoeg bent zoals je bent, dat je van de wereld houdt en van de mensen en zij van jouw. Dan voelt je brein (eigenlijk je amygdala in je brein) zich veilig en stopt met het aanmaken van stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. Wanneer je kalm en ontspannen wordt verbeterd ook je concentratie en wordt je hoofd helderder en voel je je gewoon veel lekkerder.

   Ik heb zelf doorlopend momenten op een dag dat ik me overspoeld voel, niet helder kan denken, overprikkeld ben, moe, gespannen etc. Voornamelijk ook doordat ik hoog sensitief ben en alle (negatieve) energieën van anderen zich direct in mijn energieveld mengen wat mij uit balans brengt. Ik doe dan deze technieken en het flowed dan langzaam weg. Maar ga er niet op wachten want dat wekt frustratie op en werkt dus averechts. Het gaat vanzelf en let er vooral niet teveel op. Na een tijdje, soms enkele minuten maar soms langer, zul je merken dat je je veel lekkerder en helderder voelt en dat gevoel is zo normaal. Je lekker en kalm voelen voelt zo natuurlijk en zoals het hoort en je kunt je dan bijna het andere vervelende gevoel niet meer voorstellen.

   De meeste onder ons zijn zulke hoog sensitieve mensen dat de kleinste dingen ons van slag kunnen maken of onrustig/moe/gespannen etc. Helaas leven zoveel mensen vandaag de dag enkel uit vanuit hun ego. Het gaat om macht, overheersen, manipuleren, de beste zijn, status etc. Mensen zijn zich daar niet van bewust maar die vervelende energieën brengen ons uit balans. Eigenlijk zijn wij wel in balans en heel puur maar proberen die vervelende energien te harmoniseren maar dat kan nu eenmaal niet. We kunnen niet de hele wereld redden.

   Niet enkel energieën van anderen maar ook bijvoorbeeld reacties opvoeding of drukke taken of wat dan ook kunnen je uit balans brengen.

   Keep it calm and mindfull :)

   Nogmaals dank voor je leuke reactie! Hopelijk kan jij en iedereen die dit leest met deze tip ook nog wat. Groetjes, Jochem :)

 15. Uitstekende tips! Terwijl ik dit allemaal lees en nu dus een reactie schrijf, luister ik naar die beats via koptelefoon.
  Alle tips hanteer ik dagelijks. Als ik opsta doe ik eerst een sessie yoga en meditatie. Ik doe dit al ruim 5 jaar en het helpt mij “aarden” en stil te staan bij wie ik zelf ben. Verder geeft het mij innerlijke rust die ik gedurende de hele dag meeneem. Ook sporten doe ik bijna dagelijks. Als ik dit niet doe raak ik overloaded om zo maar te zeggen. Ik wordt meer prikkelbaar maar ook down. Het sporten maakt mijn hoofd leeg en geeft mij het gevoel er weer te zijn.
  Structuur is zeer belangrijk maar ook zooo moeilijk om te behouden. Ik heb nu vaste eettijden gecreëerd waardoor ik enigszins structuur heb. Maar er hoeft maar 1 afspraak tussendoor te komen en mijn eetpatroon cq structuur vervalt alweer. Dit is een dagelijkse strijd, helaas. Ook voeding dus hetgeen wat ik eet, let ik al jaren op. Zo eet ik geen frituur en gebakken dingen, weinig vlees en veel peulvruchten en groenten. Op één of andere manier heeft dit invloed op mijn gehele gestel. Want ik schijn toch wat agressiever en chaotischer te zijn als ik wel veel vlees eet en ook gebak en koekjes en dergelijke. Ik doe dit al bijna 30 jaar. Het bevalt mij goed.
  NLP is ook een zeer goede. Het laat je afscheid nemen van oude gewoontes en patronen in je gedrag en het opent nieuwe deuren voor jezelf. Ik pas dit al 15 jaar toe.

  Ik raad een ieder aan deze tips te volgen. Ze helpen mij dagelijks de dag door. Je voelt je fitter en vrolijker. Plus… je bent niet meer iemand met ADHD of ADD, je bent iemand die er gewoon mag zijn!

  Groetjes,

  Graziella

 16. Wat betreft voeding kan ik ook de Voedselzandloper aanraden. Als vegetarier is het Paleodieet voor mij niet geschikt en bovendien ben ik van mening dat het sowieso veel te veel vlees en eiwitten bevat. Mensen in de oertijd aten lang niet zoveel vlees als in het Paleodieet word voorgeschreven. Waar ik zelf baat bij heb is een flinke reductie van snelle koolhydraten. Ik eet nog maar weinig tarwe en als ik brood eet is het van speltmeel gemaakt. Daarnaast eet ik meer peulvruchten, noten, zaden, ei en groenten dan voorheen. Ik ontbijt met een flink bord havermout. Ik eet heus nog wel eens een gebakje of iets anders zoets, maar ik merk het aan m’n darmen en onrust als ik weer te veel suikers heb gegeten. Voor mij was overigens ADHD niet de aanleiding om anders te gaan eten maar een spastische darm.

  1. Oh wat grappig…. die spastische dikke darm was voor mij ook aanleiding bijna 30 jr geleden om anders te gaan eten, maar het gezonde eten heeft ook veel positief effect op je gedrag en dus in mijn geval mijn ADHD.

   Groetjes,

   Graziella

 17. hoi Jochem,
  Wat ben ik blij dat jij deze site maakt en zoveel informatie, positiviteit, kracht uitzend!

  Ik zit net in het diagnose proces en, alhoewel ik het altijd al geweten heb, vind ik dit een heftige periode.
  Ik voel me gerustgesteld door jouw teksten. vooral door wat ik allemaal zelf kan doen en niet alleen maar afhankelijk hoef te zijn van een pilletje.
  Dat ik ook goede eigenschappen zie waar ik me in herken is erg fijn ;-)

  Al is deze periode voor mij moeilijk, het voelt nu ook fijn om de koe bij zn hoorns te pakken en te gaan voor een fijn en gelukkiger leven. Door dit proces begrijp ik ook mijn zoon beter en ben ik heel erg blij dat ik nu handvaten krijg om mezelf en hem beter te begrijpen!! een heel mooi cadeau.

  Bedankt voor wat je doet en ik blijf lezen!

  Groeten Neinke

 18. Hoi Caatje, ik denk dat het heel belangrijk is dat je nooit van de ene op de andere dag stopt met je Ritalin. Een korte periode afbouwen lijkt me verstandig. Maar dit kun je echt het beste met je behandelend arts bespreken. Misschien kun je eens langzaamaan overgaan op lto3 en dat een kans geven. Daar zijn geen bijwerkingen van bekend zoals opgejaagdheid etc. Mensen ervaren meestal ontspanning en rust.

  Het allerbeste ermee.

  Groet Jochem

 19. Leuke tips, Jochem! Ik lees je nieuwsbrief iedere keer met aandacht…. bijna een wonder op zich! ;-)

  @Caatje, zelf zou ik alle vragen (zeker over medicijnen) altijd, maar dan ook altijd voorleggen aan mijn huisarts. of als die er niet is, iemand van de waar nemende doktersdienst.

 20. zijn wel veel goede tips,die ik lees,slik nu al paar jaar ritalin ,maar raak er laatste tyd opgefokt
  van,,en heb add ,en voel me opgejaagd,,denk zelf dat ik het te lang slik en niet meer de goede werking
  doet zoals het hoorde te zijn ,weet niet of ik per dirct met dit medicatie kan stoppen
  slik het al 4jaar,,was een vraag aan jou,dus groet van caatje