Psychose ADHD medicatie
Medicatie | ADD | ADD en ADHD | ADHD

De lange termijn effecten van Ritalin en Concerta

Artsen moeten kinderen met ADHD geen Ritalin en Concerta voorschrijven, aldus Fernand Haesbrouck

Psychose ADHD medicatieOp de site van Psy.nl, ‘over geestelijke gezondheid en verslaving’, vond ik onderstaand ( toch best wel verontrustend) artikel over de gevolgen van medicatie bij ADHD en ADD symptomen. Ter informatie leek het mij zinvol dit hier op het blog te plaatsen, aangezien de meeste psychologen en psychiaters hier over zwijgen. Wel ben ik van mening dat in sommige gevallen medicatie best goed kan zijn. Ik ben er zelf geen voorstander van, maar ik weet ook hoeveel mensen er al jaren zwaar strugglen en vastlopen met alle gevolgen van dien. In dat geval weegt medicatie misschien wel op tegen de nadelen. Ik zeg wel altijd: ‘probeer ook zoveel mogelijk andere dingen, medicatie is echt niet het enige wat kan helpen’ :) Veel mensen wisten van ADD en ADHD juist hun kracht te maken.

Zelf heb ik in het verleden een tijdje Ritalin en Concerta geprobeerd, maar de nadelen wogen voor mij niet op tegen de voordelen. Ik had o.a. last van veel gewichtsverlies terwijl ik al slank ben, ik had amper honger meer en had last van angst, slapeloosheid, hartkloppingen en hoofdpijn. Geen succes dus voor mij. Maar hoe denk jij over medicatie bij ADD en ADHD en helpt het jou of je kind of partner misschien wel enorm goed? Je kunt onderaan het artikel je reactie achterlaten.

 

 Het artikel:

‘Ritalin kan kinderen psychotisch maken’

fernand haesbrouck - geen adhd medicatie geven aan kinderen
Fernand Haesbrouck

‘Artsen moeten kinderen met ADHD geen Ritalin en Concerta voorschrijven’, zegt de Belgische apotheker Fernand Haesbrouck van het Psychiatrisch Centrum St. Amandus in Beernem. Hij voert een kruistocht tegen ADHD-medicijnen. Onlangs verscheen zijn boek ‘ADHD-medicatie: Medische megablunder’ in Nederland.

Wat is de megablunder?
‘Per jaar krijgen duizenden ADHD-kinderen Ritalin en Concerta voorgeschreven. De actieve stof hiervan is methylfenidaat, dat scheikundig gezien een amfetamineachtig product is. Bij langdurig gebruik kan het kinderen psychotisch maken. Veel kinderen die tenminste anderhalf jaar Ritalin gebruiken, slikken daarnaast ook antipsychotica. Medici denken dat hun psychotische klachten een symptoom zijn van de aandoening ADHD. Onzin, ze zijn een bijwerking van de medicijnen.’

Hoe komt u daarbij?
‘Het is bekend, maar “never underestimate the power of denial”. De Belgische farmaceut Paul Janssen testte het antispychoticum Haldol vijftig jaar geleden op ratten. Voordat hij het middel toediende, spoot hij de beestjes in met amfetaminen, zodat ze psychotisch werden.
Meer recent: de Amerikaanse Food and Drug Administration erkende in februari 2007 dat methylfenidaat een psychotische werking heeft en dat het bij langdurig gebruik zelfs dodelijk kan zijn. Ook uit eigen ervaring weet ik dat de stof psychoses kan opwekken. In mijn ziekenhuis loop ik geregeld professionele psychotische wielrenners tegen het lijf. De doping – ook een amfetamineachtig product – die we hun verbieden, schrijven we onze kinderen steeds vaker voor. De laatste vier jaar is het aantal opnamen van verslaafde, psychotische methylfenidaatpatiënten in Belgische ziekenhuizen verzesvoudigd. Nederland is gewaarschuwd.’

Toch wijst onderzoek uit dat die middelen werken
‘Op korte termijn. Over de werkingsmechanisme van de stof methylfenidaat is weinig bekend, de heilzame effecten zijn evidence based. Mensen verbazen zich over de paradoxale werking van Ritalin en Concerta: hoewel het oppeppers zijn, worden ADHD-kinderen er rustig van. De verklaring is dat ze de aanmaak van adrenaline verhogen. De kinderen worden echter niet kalmer, het verscherpt hun focus. Ze lijken misschien handelbaar en presteren beter, maar hun hoofd rammelt als nooit tevoren. Langdurig gebruik leidt niet zelden tot uitspattingen van agressie. Maradonna voetbalde aanvankelijk beter met dope, maar zijn carrière kende een voortijdig einde. Ook hij kreeg last van psychosen.’

Zijn medici dan zo naïef?
‘De farmacie schoof de medicijnen ooit naar voren als het wondermiddel. Dat wilde iedereen graag geloven en nu staart men zich blind. Volgens het boek Psychiaters te koop, van de auteurs Van der eycken en Van Deth, worden maar liefst 58 van de 64 leerstoelen op de medische faculteit in Leuven, gefinancierd door de farmaceutische industrie. Welke mythen worden daar in stand gehouden, vraag je je dan af.

.
Bron: Psy.nl (Website over geestelijke gezondheid en verslaving)

——————————————————————-

P.s: Hoe denk jij over medicatie bij ADD en ADHD? Ervaar jij of je partner of kind vervelende bijwerkingen of helpt het je misschien juist erg goed? Ik ben benieuwd.

Zou je liever een natuurlijk middel proberen? Lees dan eens over LTO3. Dit is een 100% natuurlijk middel waar heel veel mensen met ADD en ADHD enorm veel baat bij hebben.

> Klik hier voor alles wat je wilt weten over LTO3

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 Commentaar

 1. Beste Janette,

  Wat een verhaal. Maar wat fijn dat LTO3 nu zijn werk doet. Ik herken het van mijn eigen dochter. Ik ben zeer benieuwd hoe het verder gaat. Rust in het hoofd is erg belangrijk, ze presteren beter op school en voelen zich fijner. Praten met elkaar is ook belangrijk, alleen een medicijn of LTO3 werkt voor het gevoel. Emotioneel is en blijft er begeleiding nodig op z’n tijd. Laat je weten hoe het verder gaat?

  Warme groeten,
  Annemieke

 2. Hallo ik ben janette moeder van 2 kinderen beide add en de rest van de etiketten.
  Ik ben nooit voorstander geweest maar concerta gaf mijn zoon wat die vroeg rust in zijn hoofd en school wilde concentratie en dat bracht het beide.
  Voordat ik eraan begon heb ik de begeleider van de medicatie gevraagd wat de lange termijn werking was, daar hadden ze geen antwoord op dus ben erin gedoken.
  Lang verhaal korter te maken staat niets over beschreven, dus ik gaf mijn kinderen het alleen door de weeks en niet in de weekenden.
  Denk dat mijn zoon nu 4 jaar eraan zit van 33 Mg naar 55 Mg.
  Ik heb hem ik groep 5 al een keer op mijn deurmat gehad en dat hij zei tegen me “mam van mij hoeft het niet meer”.
  Als moeder ga je eraan kapot en dat alleen omdat we niet door hadden dat hij anders was als een ander kind.
  De laatste tijd hij is inmiddels 13 bemerk ik dat hij met medicatie concerta, down totaal geen emotie meer vertoon.
  Ik vind dit beangstigend heb hem er ook op aangesproken hij at slecht, enorm tobben en niet kunnen slapen…..
  Ik zag hij steeds somberder worden, ik ben met hem in gesprek gegaan en hem voorgesteld om lto3 te gaan gebruiken en ben daar nu een week mee bezig.
  Hij komt vrolijk thuis hij heeft honger het is weer een leuk kind aan het worden. Concentratie is nog niet helemaal top maar daar moet die ook een weg in vinden.
  Mijn dochter zit nu in Cito dus die geven we nog even de rust van de concerta maar als dit alles zo doorgaat gaat die in het voortgezet onderwijs hier ook op over, die heeft ook bijwerking dat haar ontlasting heel slecht gaat, dus ook voor haar tijd om te stoppen.
  Ik hoop jullie nog meer te kunnen vertellen als de ontwikkeling zo door gaat.

  Succes met de site..