Boek lezen met ADD, het was een drama voor mij!
Boeken tips | ADD | ADD en ADHD | ADHD

ADD / ADHD en boeken lezen… drama of genot?

Boeken lezen met ADD en ADHD
Kan jij het aan om boeken te lezen?

Ik dacht altijd dat mensen met ADD en ADHD door hun slechte concentratie, een enorme afschuw hadden voor het lezen van boeken. Eigenlijk blijkt het tegendeel waar. Ik krijg namelijk best vaak e-mailtjes met de vraag of ik nog goede (zelfhulp)boeken voor ADD en ADHD ken. Dus bij deze.

Om te beginnen schrijf ik wat over het boek ‘Leven met ADD‘ van Sterre Hunvie dat al een aantal keer in de media naar voren kwam. Sterre’s echtgenoot en zoon kregen beide de diagnose ADD waardoor ze er zelf dagelijks mee te maken heeft. Misschien heb je er wel wat aan. Het boek Leven met ADHD bestond trouwens al.

Verderop in het artikel schrijf ik over mijn schoolverleden en de grote moeite die ik toen had met het lezen van mijn studieboeken. Vroeger had ik echt de grootste hekel aan lezen. Nu is dat wel minder geworden en heb ik eigenlijk best wel veel interessante boeken helemaal weten uit te lezen. Een belangrijke voorwaarde is wel dat ik vanaf de eerste pagina geboeid wordt om mijn aandacht vast te kunnen houden. Meestal lees ik het boek dan ook binnen 3 dagen uit. Welke boeken me zo boeide beschrijf ik aan het einde.

 

Sterre Hunvie’s boek ‘Leven met ADD’

Boek - Leven met ADD
Leven met ADD – Het boek van Sterre Hunvie

Een tijdje terug ontving ik een mailtje van Sterre Hunvie. Sterre liet me weten dat ze is bezig geweest met het schrijven van een boek over ADD. Inmiddels is haar boek in de handel genomen onder de naam: ‘Leven met ADD’ .

Leven met ADD is speciaal geschreven voor mensen die zelf ADD hebben en voor partners en ouders van ADD’ers. Het boek staat vol met tips voor zowel volwassenen als kinderen met ADD. Sterre heeft er nadrukkelijk rekening mee gehouden dat haar boek voor ADD’ers goed te lezen moet zijn. Ze heeft dit o.a. gedaan door te kiezen voor een wat groter lettertype dan gebruikelijk. Daarnaast heeft ze levendige plaatjes gebruikt om het lezen prettiger te maken.

In de media kwam het boek van Sterre al een paar keer voorbij en kreeg positieve feedback. Ook de reacties die ik tegenkwam zijn veelal positief. Ik heb het boekje zelf nog niet gelezen dus kan er inhoudelijk niet al te veel over zeggen.

Wat misschien wel een pluspunt van het boek is dat Sterre haar man en zoon beide de diagnose ADD hebben waardoor zij er dagelijks mee te maken heeft.

Mocht je het boek gaan lezen of al gelezen hebben, dan ben ik wel benieuwd wat je ervan vond en of je er wat aan hebt gehad. Dus laat vooral van je horen in een reactie onder het artikel.

Hieronder zie je een interview met Sterre Hunvie over haar boek ‘Leven met ADD’. Ze verteld ook veel over haar thuissituatie en haar man en zoon die beide ADD hebben.

Onder de video lees je verder over mijn schoolperiode en het drama van lezen van (studie)boeken.

 

Interview met Sterre Hunvie over haar boek ‘Leven met ADD’

 

 

Mijn schoolperiode en het lezen van (studie)boeken, een regelrecht drama!

Vrijwel mijn hele jeugd kon ik door geen enkel boek komen. Schoolboeken waren al helemaal een drama. Ik las de hoofdstukken wel maar de informatie kwam gewoon niet binnen. Vrijwel na elke pagina dacht ik: ‘Wat heb ik nou eigenlijk net gelezen?’, omdat ik gewoon gelijk in gedachten was verzonken, iets waar ik meestal pas aan het einde van de pagina, of nog later, achterkwam. Soms realiseerde ik me tijdens het lezen ineens dat ik al een kwartier in gedachten was verzonken en alle tekst dus op de automatische piloot gelezen had. Het gevolg was dus dat ik nooit echt wist wat ik las. Op deze manier kon lezen natuurlijk ook niet leuk zijn.

Hoe ik me school heb gehaald is me dan ook nog steeds een raadsel, want opletten in de les was er al helemaal niet bij. Naar buiten kijken, tekenen, soms een beetje klieren ;) en eigenlijk gewoon alles wat interessanter was trok mijn aandacht. Misschien dat ik me school uiteindelijk altijd weer haalde door het aandachtstekort te compenseren met mijn intelligentie. Wie weet…

 

De boeken die ik wel uit kreeg

Tegenwoordig gaat het lezen van boeken me steeds beter af. Het zal nooit me hobby of passie worden maar zo nu en dan gaat het prima en vind ik het nog leuk ook. Voorwaarde is wel dat ik vanaf bladzijde 1 geboeid moet zijn.

Sommige boeken vind ik zo interessant dat ik ze dan ook meteen in één ruk uitlees. Éen zo’n boek waarbij ik dit had is het boek van John Loporto: ‘The Davinci Method‘. Dit boek vond ik meteen vanaf de eerste bladzijde super interessant en inspirerend. Loporto benaderd in zijn boek al onze AD(H)D kenmerken vanuit een nieuwe en voornamelijk positieve invalshoek. Eigenlijk zou iedereen met ADD en ADHD dit boek gelezen moeten hebben. Echt een aanrader. Voor meer informatie over dit boek en een hele toffe video waarin John Loporto zijn visie deelt kun je hier terecht.

Verder heb ik een aantal weken terug het boekje ‘Kaas en de evolutietheorie’ gelezen van onze bekende filosoof ‘Bas Haaring’. Ook dit boek had ik in 3 dagen uit. Ik vind dit een heel leuk en informatief boekje waar je makkelijk doorheen leest. In het boek legt Bas op een interessante en makkelijk te begrijpen manier, de evolutietheorie van begin tot eind uit. Verder leer je o.a. waarom mensen en dieren zich vandaag de dag gedragen zoals ze zich gedragen. Zeker leuk voor mensen die van makkelijk leesbare boekjes houden.
Verder ligt ‘De Alchemist’ al maanden op de stapel van boeken die ik nog wil lezen. Ik heb er veel goeds over gehoord maar kennelijk waren de eerste 3 pagina’s niet pakkend genoeg voor me :P

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het lezen van boeken en hoe jij dat vroeger op school deed. Lees jij als ADD’er of ADHD’er (graag) boeken en welke zijn dit dan zoal? Laat hieronder in de comments van je horen…

Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Commentaar

 1. Lezen: heerlijk! Hup in een hyperfocus op naar een andere wereld… Waarschijnlijk heb ik dit vanaf mijn jeugd al gebruikt om te ‘overleven’, een echte boekenwurm. Ik ben er nog geen drie jaar achter dat ik ADD heb en nu snap ik ook waarom ik een boek rustig drie keer kan lezen (of een film kan kijken) zonder te weten wat er precies komen gaat ;-)

  Wat dus wel een nadeel was op school, onthouden was er niet bij en ik kon ook niet terugvallen op (wat mijn kinderen gelukkig wel hebben) meerbegaafdheid.

  In de ban van de ring en de hobbit heb ik vroeger wel met veel plezier gelezen, maar na mijn eerste bevalling zijn het alleen romannetjes geweest; tot voor kort. De jongste is nu zeven, dus de tropenjaren zijn voorbij én medicatie helpt ook een handje ;)

  Verder kan ik nog kwijt dat de boeken van Sterre Hunvie heerlijke herkenning zijn; haar roman De Parel is ook een lust om te lezen :-)

 2. Al vanaf dat ik klein ben verslind ik boeken. Boeken over alles! Als ik weer eens getriggerd ben door een onderwerp, dan gaan er zo 10 boeken uit de bieb mee daarover ;)
  Wel is het zo, dat ik in de eerste pagina al gegrepen moet zijn. Dan gaat mijn beelddenken aan het werk en beleef en leef ik in het boek.
  Elke noodzakelijke pauze is dan te erg, omdat ik dan weer teruggegooid word in de realiteit…
  Zo is dit bij mij eigenlijk met alles; eten, films, gezelschap, concert, verjaardag, noem maar op:
  Als ik niet gelijk geboeid ben, dan dwaal ik af en ben ik nergens meer….

 3. Ik lees wel korte krantenberichtjes. Want hele boeken lezen ja dat lukt mij niet. Want als ik aan het lezen ben dan komen er andere gedachtes naar boven en dan weet ik niet meer wat ik gelezen heb.

 4. Ook ik lees graag.
  Ik heb de hele schoolbibliotheek gelezen.
  Ook de Davinci Method lees ik nu.
  Ik lees alleen wat ik interessant vind.
  Anders dwalen mijn gedachten inderdaad ook teveel af.
  Jongens boeken vind ik leuk.
  Snuf de hond.
  De wonderlijke reis van sjoerd douwma.
  Schat eiland.
  Ik wil een avontuur beleven als ik lees.
  Ik voel mij dan vaak net de hoofdfiguur uit het boek.

 5. Hoi Jochem,

  Ik heb n haat/liefde verhouding met boeken. Ik vind het heerlijk om te kunnen verdwijnen in een boek. Mijn fantasie raakt lekker geprikkeld en ik voel dat ik word meegesleept in het verhaal, personages en hun emoties. Lekker hyperfocussen. Als ik ‘n goed boek bijna uit heb, heb ik daar soms ‘n beetje last van en baal ik wanneer het uit is. Aan de andere kant moet ik er de tijd en rust voor vinden. Er ligt nog een stapel “moet je echt eens lezen-boeken” op mij te wachten. Maar in drukke tijden gaat mijn voorkeur uit naar geprikkeld raken door beeld en geluid. En “moeten” lezen… Dat werkt niet he!

  Ik hou vooral van (auto)biografieën, geschreven in de ik-vorm. Het liefst met hoofdstukken. Ik moet er, net als jij, door gegrepen worden. Na de eerste paar pagina’s moet ik honger krijgen naar meer, anders belandt het weer op de stapel. Bijvoorbeeld de boeken van Kluun, Patrick van Rhijn, Kim Moelands, Sabine Dardenne. Ook boeken met collumns, zoals die van Nico Dijkshoorn en Raoul Heertje. Totaal verschillende boeken. Allemaal in 1 adem uit.

  En soms, heel soms, loop ik naar mijn kelder waar mijn kinderboeken staan. Lekker verdwijnen in de boeken van Guus Kuijer die ik vroeger las. Nostalgie!

  Groetjes Margje (adhd)

 6. Hallo allemaal,
  Ik, echtgenoot van een man met add en moeder van een zoon met adhd, heb dit boek ‘leven met ADD’ gelezen. Ik persoonlijk vind het een erg goed boek, daar er heel duidelijk een beeld wordt gegeven van wat er in het hoofd van mensen met deze aandoening speelt. Een echte aanrader.
  Mieke

 7. En boek moet direct pakken en dan ben ik alleen maar aan het lezen tot hij uit is. Meestal binnen 3 dagen. De hele Harry Potter reeks had ik binnen 3 weken uit. En dat terwijl ik een paar dagen op mijn geld moest wachten om deel 4 en verder te kopen. Maar in de ban van de ring zou ik bijvoorbeeld zo graag lezen, maar ben al meerdere keren gefaald.
  Helaas, Ik ga het nog wel weer proberen.

  1. Ik heb precies hetzelfde! Harry Potter boeken: waren in een mum uit. Zo’n dik boek om in te beleven, werkelijk geweldig!
   En ook ik kom niet door The Lord of the Ring heen. Te stug en te weinig prikkelend voor mijn toch al oh zo drukke brein :-))