Uitgeput lichaam
Volwassenen met ADD en ADHD | ADD | ADD en ADHD | Burn-out | Gastblog artikelen | HSP hooggevoeligheid

ADD en HSP, Van hot naar her naar een Burn-out!

AD(H)D of HSP en probeer je ook altijd te voldoen aan de verwachtingen van anderen?

Sinds 2010 weet ik dat ik ADD heb, oftewel AD(H)D met de H tussen haakjes.

Burn-out en uitgeput lichaam

Veel puzzelstukjes vielen op hun plaats in het kleurrijke mozaïek uit mijn verleden. Vooral sinds ik niet meer thuis bij mijn ouders woonde, heb ik van baan naar baan gehopt, veel liefdesbreuken meegemaakt, veel verhuisd en viel ik soms van het één in het ander. Ik voelde wel dat ik niet helemaal hetzelfde was als anderen.

Door het constant willen voldoen aan de verwachtingen van anderen en veelal op mijn tenen lopen had ik na een aantal jaren een stevige burn-out te pakken.

En het gevolg van het NIET bewust zijn van de aandoening ADD, het gevolg van het niet weten dat je het hebt, is dat ik een angststoornis had ontwikkeld waar je u tegen zegt. Citalopram heeft dit een kleine 2 jaar kunnen verminderen.

Aangezien het hier ook Hoog sensitiviteit betreft, (let wel, de symptomen van ADD komen hier en daar met de kenmerken van HSP overeen), ben ik nu vooral aan het luisteren naar m’n lichaam.

Wat mij nu helpt in mijn leven met ADD en HSP

Kleine dingen als Rooibosthee drinken, niet teveel koffie (!) en liefst ook niet meer in de avond en een glas wijn ook met mate consumeren…niet teveel suiker of teveel zout en/of kant en klaar-maaltijden zijn tips die al n beetje kunnen helpen.

Wat ik nu ook doe is de overprikkeling, die ik vaak aan het eind van de dag ervaar, te laten verminderen door m’n RUST te nemen. Bij mij stapelt het zich per dag op in m’n hoofd en op een goed moment is de maat vol. En dan weet ik nu inmiddels ongeveer het moment van aan de rem trekken en denken:  Ho, Stop…even niks meer.

Laad jouw energie-batterij op als je de mogelijkheid daarvoor hebt, doe wat voor jezelf, laat je gedachten tot rust komen, tv wat eerder uit, niet te lang achter je laptop blijven zitten, probeer creatief bezig te zijn, luister naar mooie muziek waar je van houdt, ga dansen :-) .

Ik zou niet meteen zeggen van ga een boek lezen, want die krijg ik persoonlijk met moeite uit. Meestal begin ik eraan en leg het boek dan weer weg.

Laat je in elk geval niet teveel opjutten door de huidige maatschappij waarin er zoveel moet.

Probeer je te omringen met mensen die geen last hebben van je ADD en HSP, anders ben je weer bezig met overcompenseren en met ‘op je tenen lopen’ om te kunnen voldoen aan verwachtingen die je op lange termijn toch niet gaat volhouden.Gelijkaardige berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

8 Commentaar

 1. Schrik er van maak op t moment t zelfde mee …
  Heb ook veel banen gehad elke keer na 2 à 3 jaar ging ik verder omdat ik me rot voelde en dacht dat t daar aan lag…
  Nu heb ik t weer voel me zwaar ongelukkig maar heb daar geen rede toe..
  Veel huilen en is zo ‘n rotgevoel..
  Verleden vluchtte ik in nieuwe baan enz en dan ging t wel weer …
  Ga toch eens met huisarts bellen hierover..
  Slik al lto 3 maar voel me nog rot….

  1. Wat rot dat je je zo voelt, ook dat is herkenbaar voor mij.
   Bezoek aan je huisarts is altijd goed, mijn ervaring is alleen wel dat als je doorverwezen wordt naar de GGZ dat je dan aan de medicijnen wordt ‘geholpen’.
   Ik slik geen medicatie, loop wel dagelijks tegen de ADD-nadelen op, maar ik kan daar nu beter mee om gaan.

   Misschien ben je HSP en dáár hoef je iig geen medicijnen voor te slikken.
   HSP: dan ben je een bijzonder mens op deze wereld.

   Luister naar je lichaam, neem regelmatig rust en misschien is de baan die je nu hebt misschien toch niet wat je vroeger altijd al wilde doen ?

   Ik was lange tijd secretaresse/receptioniste, maar dat zou ik nu eigenlijk niet meer willen doen: de hele dag achter een computer zitten en bijna niet van je stoel af komen eigenlijk :-( .
   Zou t liefst een winkeltje beginnen.

   Sterkte met alles !

 2. Ik weet sinds een jaar dat ik adhd heb en herken mezelf zo in jouw verhaal. Het lijkt soms alsof je in een achtbaan zit en er geen rem te vinden is… Ik zit inmiddels een jaar met een burn-out thuis. Dacht heel even dat ik mijn lijf weer over controle had maar helaas weer een flinke stap terug moeten doen. Waar ik vooral vaak op stuit is het onbegrip van mijn directe omgeving.
  Je ziet niets aan de buitenkant dus is er ook niks. … Ben ook gediagnosticeerd met fibromyalgie 14 jaar geleden dus was al aardig wat gewend daarin.
  Het komt wel weer alles op zijn tijd. .. bijkomend probleempje: ben alleenstaande moeder van 3 dochters waarvan 2 met adhd en 1 met add…. Best druk af en toe al zeg ik het zelf.
  Maar zou mijn meiden voor geen goud willen missen, want ben Super trots op alles wat ze al bereikt hebben.
  Succes met alles!

  1. Wauw…een alleenstaande moeder met 3 dochters, wat een sterke vrouw ben jij.
   Ik ben trots op je, mag ik dat zeggen ?!
   Ben zelf ook moeder :-) .

   Sterkte met het overwinnen van je burn-out.

 3. Weet pas sinds een paar maanden van mijn ADD (ben 49…)
  Door schade en schande ‘wijs’ geworden na 2 burn-outs zelfs tot ME toe.. Door hoge eisen aan mezelf te stellen en aan verwachtingen van anderen voldoen.. Nu ik het weet hou ik er rekening mee en neem wel mijn rust.
  Lezen word ik juist lekker rustig van mits het een spannend of boeiend verhaal is en niet te lang achter elkaar.

  1. Het helpt wel hoor als je eindelijk weet wat je ‘hebt’…ik zelf ben nu 45 en hoorde het een paar jaar geleden.
   Je kan nu goede boeken over ADD gaan lezen en dingen een plek geven. Heel verhelderend en leerzaam.
   Good luck.

 4. Heeeeel herkenbaar, onbegrip is wat mij altijd het meeste heeft tegen gezeten, nu kan ik mij daar meestal wel over heen zetten. Luister naar je lichaam ook al laat de “maatschappij” dat soms niet toe.
  Heel veel succes!!